icon

Ako fungujú parkovacie miesta vyhradené pre rodiny s deťmi?

6. apr 2023

Vyhýbam sa chodeniu po obchodoch pred sviatkami, ale dnes som musela ísť súrne kúpiť dcére lieky kým ju vyzdvihnem a jediná lekáreň nablízku bola v supermarkete. Snažila som sa zaparkovať, ale tam bol jednoducho blázninec, všetko plné ľudia tam behali s vozíkmi pod kolesá, nervózni trúbili po sebe no chaos. Odstavila som sa vrámci možností na kraj a čakala kým niekto odíde, až som videla ísť jedného pána k autu tak som čakala poblíž kým si naloží nákup a odíde a strčilo sa mi tam na drzovku iné auto ktoré ešte len prišlo. Uvoľnilo sa však miesto pre rodiny s deťmi, snažím sa ho neblokovať ani keď mám dcéru so sebou ale dnes som nemala na výber tak som tam zaparkovala. Bola som preč maximálne 10-15 minút, trvalo by to 2 keby tam nebolo toľko ľudí a pri aute som mala už mestského policajta. Povedal mi že na mňa mali oznam že som tam zaparkovala bez dieťaťa. Že vraj keby je to na ňom, tak mi nedá pokutu ale majú to na kamere a je tam prítomný oznamovateľ tak ma musia riešiť. Dostala som pokutu 20€ čo som teda zaplatila na mieste. Najkrajšie bolo že ma nabonzoval ten dôchodca ktorý mi obsadil miesto a celý čas sedel v aute, nešiel ani do obchodu a nahlásil ma a čakal kým prídem a budú ma riešiť a dobre sa bavil keď to sledoval cez okno, viem že mi to ten policajt nemal povedať ale teda ukázal mi jeho auto keď povedal že oznamovateľ je prítomný. Vlastne som sa chcela len postažovať akí sú ľudia škodoradostní a zákerní ale teda chcem sa aj spýtať že či s týmto máte niekto skúsenosti že ako je to s týmito parkovacími miestami a či sa môžu za to dávať pokuty a v akej výške a či ste ju niekto už dostali. Ach nabudúce radšej hodinu budem čakať na normálne miesto, takto 30€ v lekárni +20€ parkovacia prirážka..

zuzulka558
10. apr 2023

Keby mali nahlasovať každé auto by policajti nestíhali,, väčšinou tam vidím parkovať auta co ani autosedacka nemajú

barborenka28
10. apr 2023

Tomu staremu paprdovi by som isla povedat svoje....a nahlasit jeho aj to muselo byt na kamere ked tam stal on predtym.

jvlo
10. apr 2023

@maciatkolulu chcela som sa ta spýtať to isté, aké auto môže mať invalid? Ty predpokladáš, že na ZTP nemajú nárok, súdiš a hodnotíš len na základe nového drahého auta a vlastného presvedčenia. Ak máš podozrenie,že niekto zneužíva ZTP, zavolaj hliadku,doprajem ti ten pocit trápnosti, keď bude ZTP preukaz pravý a ten človek bude mať napríklad nevylieciteľnú formu rakoviny alebo postihnuté dieťa

candii
10. apr 2023

Veď ale to je blbosť parkovisko pre rodiny nie je dane zo zákona. Ako môže dať za to pokutu??

zuzuliennka1
10. apr 2023

@olivnik pytala si sa na to, nasla som k tomu nejake info, tak som to sem dala, nic ine

zuzuliennka1
10. apr 2023

@maciatkolulu poznas jedneho a odsudzujes hned vsetkych?? gratulujem.
aj ja mam v aute ztp karticku, kvoli synovi a nie, nemame 30r sunku, ale jedno z tych novsich modernych aut (znacku pisat nebudem, ale o nasom aute by si si myslela presne to iste)
na ztp karticku maju narok ludia, o ktorych by si to ty ako laik nikdy v zivote nepovedala, ale je to jedno, kedze ty o tom nerozhodujes.
typ auta nema so ztp NIC spolocne, ako si prisla na taku doslova hlupu korelaciu, mi je uprimne zahadou.
casto byva ztp napr. dieta, a dieta nejak “moze za to”, ako zaraba jeho rodic, ze si napr. mozu dovolit kupit mercedes? alebo nejake suv?😁
takze vsetci ztp maximalne na feliciach, fabiach, skodovkach, favoritoch, octaviach,… tak?

olivnik
10. apr 2023

@zuzuliennka1 nja som sa na parkovacie miesto rpe tehotné pýtala, preto celkom nechápem ten článok. Nedocitala som sa o tom nič.

zuzuliennka1
10. apr 2023

@olivnik “Tým, že miesta vyhradené pre rodiny s deťmi naša vyhláška nepozná sa môžete stretnúť aj so situáciami, že na nich zaparkuje aj človek, ktorý nemá deti či rodinu. Ide skôr o džentlmenskú dohodu medzi parkujúcimi, že skrátka nechajú voľné tieto miesta pre rodiny.
Zdroj: https://www.peniaze.sk/ekonomika/6200-parkovani... - o tehotnych sa nikde nic nepise, vo vyhlaske nic take nie je, ale kedze si sa pytala, ci mozes, tak ano, v podstate ano, mas na to narok, ved dieta v podstate mas 🙂 a kazdy sudny clovek pochopi, ze zaparkujes ako tehotna blizsie k obchodu, najma ked je zena uz vo vyssom stadiu,.. je to rovnake ako pustit tehotnu v mhd sadnut si 🙂
parkovacie miesta pre tehotne neexistuju, ale urcite kazdy sudny clovek pochopi, ked na chvilu na nakup zastavis a uvidia, ze si tehotna

mata173
10. apr 2023

Ja by som si toho deda určite podala....ale to sú naši dôchodcovia ( nie zasa všetci). Ja tiež nemám rada, keď na takom mieste niekto stojí neoprávnene. U nás je značka aj na zemi, aj veľká tabuľa a aj tak to väčšina nerešpektuje a pozerá na vás, ako sa na úzkom parkovisku trepete s kočiarom z kufra. A dávate pozor, aby ste si pri vyberaní dieťaťa neobúchali dvere o iné auto. Ale na nikoho som ešte nezavolala políciu.
Autosedačku v aute máme stále, ale ak idem sama do obchodu, tak parkujem mimo vyhradených.
Ale neodsudzujem vás....dcérke prajem veľa zdravia..

olivnik
10. apr 2023

@zuzuliennka1 aha, chápem. Len aby to nebolo potom o tom, že jeden policajt to akceptuje a druhy napari pokutu 🤷‍♀️ ale hádam už len nie tehotnej. 🤣

kvietocek87
10. apr 2023

To je čo za blbosť, veď to nie je v zákone.Cize ani pokutu vám nemohli dať,zato, že stojíte na mieste, ktoré je pre rodiny s deťmi.Ja sa na to veľmi hnevám, keď idem s deťmi a majú tam ľudia odparovkovane autá a deti vôbec nemajú

zuzuliennka1
10. apr 2023

@olivnik to podla mna nie 😁😁 vyhradene miesto pre rodiny s detmi nie je oficialne, na to neexistuje myslim ani vyhlaska, a ani nijak presne definovane zvisle a vodorovne znacenie. To si obchody take miesta vytvoria sami 🙂
ztp je samozrejme ina vec, ale tiez tu plati, ze aby take miesto bolo platne podla zakona, musi byt oznacene vodorovne aj zvislo, teda aj na zemi vysprejovane park. miesto so znakom, aj osadena tabula

erikavesela
10. apr 2023

@tramtada31 iba ak vvrozpravke...nikto to nekontroluje

alex5896
10. apr 2023

Uz sa s tym netrap kasli na to ....hlavne kasli na sproste komentare a vezmi si len tie pozitivne ....ako je bezne ze dochodci nemaju co robit a vrtat do cudzich veci tak zial aj tu na konovi su zeny co musia urobit z komara somara nudia sa vrsia si zlost alebo daco na inych 😉 neodpovedia na otazku...riesia nieco co si sa ani nepytala a urobia z teba tu najhorsiu 🙄 pripadne este take co riesia gramaticke chyby 😂 mala si proste nestastie a bolo ti prvorade dieta ....kazda matka co ma strach o dieta a o to aby dostalo lieky /este cez sviatky/by konala rovnako v rychlosti...no nie kazda by dostala pokutu.....zahod to za hlavu...vsetko je ok...

monikazs
10. apr 2023
lubiduch
10. apr 2023

Ja na tych rodinnych miestach neparkujem ani ked mam decka v aute (6r a 10r), nakolko si myslim ze moje decka kedze v premavke musia vediet ist do skoly tak musia vediet prejst bezpecne aj cez parkovisko. Do sedacky sa tiez putaju uz same. Takze mna by hanba plieskala tam zaparkovat s mojimi 2 velkacmi a nieto bez dietata 😵‍💫
Ved to miesto blokujem niekomu kto sa vlaci s kocikom alebo ma dieta v sedacke a musi ho tam naskladat/ priputat a neviem co vsetko…

ildiko36
10. apr 2023

Napr v Rimavskej pri kauflande stale parkuju taxíky ,drzo tam čakaju kým im nepríde daaky zákazník, minule som 20min čakala s detmi aby som tam mohla zaparkovať.Nechodim tam často nakupovať ale kolko krat som tam bola stale musim čakať.Policia to tam daak nerieší.

guliver19
10. apr 2023

@nikolka1986 Juj bonzacka nepekna!

guliver19
10. apr 2023

@ildiko36 co je to prosim daak??

ckatka
10. apr 2023

1. Parkovanie pre rodiny s deťmi NEMÁ oporu v zákone a teda NEMÔŽEŠ dostať pokutu. Treba volať štátnu políciu ak by mestský pokutu chcel dať. Zatiaľ to nejde.
2. Sú to vyhradené miesta nákupným centrom / prevádzkou, ktoré sa nachádzajú na súkromnom pozemku. Teoreticky ta z nich môže vyhodiť SBS ka, pripadne si k tomu môžu zavolať políciu. Ale pokutu ti nemajú legálne za co dat.
3. Morálne tam nemáš čo robiť. Sú to miesta určené pre ľudí, ktorí širšie parkovacie miesta potrebujú. A to najmä: Tehotné, ktoré majú problém sa zmestiť vedľa auta na úzkom mieste, ľudia s deťmi ktoré potrebujú vyložiť /zapnúť do autosedacky a mat pritom doširoka otvorené dvere. Ľudia s malými deťmi, aby zbytočne nebehali po parkovisku a neohrozovali si tie deti.
Parkovať tam sám....alebo napr. s 15 ročným deckom ktoré nemá autosedacku...je....drzosť. Hoci niekto si.povie "ved aj my sme rodina". Hej, ty pako...ale tvoje dieťa sa zmestí a vie prejsť bez dozoru do obchodu.

Je skvelé, že nákupné centrá tuto možnosť ponúkajú. A je len na ľuďoch, či to budú rešpektovať. Rovnako ako uvoľniť miesto tehotnej či starému....v MHD, či pomôcť do električky s kočíkom....mala by to byt samozrejmost, ale po rokoch cestovania s deťmi, môžem povedať, že je to tak 50:50. Hanba.
A čo sa týka ZTP....netušíte, aké rôzne choroby môžu ľudia mat...aj také, čo nevidno. Nezavidte ešte aj ten preukaz...človek nemusí byť majiteľom auta. Vás do toho nič, akým Ferrari sa vozí a prečo....Má preukaz? Ma vystavený preukaz v aute? Ak nie, kľudne si volajte políciu....ale ak označenie má, nič vás do toho, ako vyzerá alebo aké auto to je...
Kamoška sa viezla minule na sportiaku, má ťažkú leukemiu, šla k lekárovi, je po transplantácii kostnej drene, nesmie MHD. Kamoš ju viezol na porsche, zaparkoval jej na invalidoch samozrejme, baba ma parochnu, vyzerá ako riadna cica...tiež po nich zazerali, napriek tomu ze preukaz ZTP vylozila za čelné sklo...NECHCETE byť na jej mieste...fakt nie...to ako mala povedať tomu kamarátovi ze sorry, ty ma odviezť nemôžeš, lebo nemáš dostatočne invalidné auto???
Nechápem z niektorých ľudí tu...

ildiko36
11. apr 2023

@guliver19 nijak, prepač za preklep, neviem nastaviť mobil a prepíše mi slovíčka😭 ale dik za upozornenie

nikolka1986
11. apr 2023

@lacibo Parkovací preukaz pre ZŤP má byť na viditeľnom mieste, takže ak nie si totálne blbý, tak vidíš kto ju má a kto nie.

cookie29
11. apr 2023

Nuz keby som mala odpisat na otazku v nadpise, napadne mi jedine, NEFUNGUJU. Vacsinou tam parkuje ktokolvek iny, len nie rodiny s detmi. A moj osobny nazor, kludne mozu byt na opacnom konci parkoviska, pokial su sirsie. Jediny zmysel toho, je moct vybrat dieta s vajickom von, a na to potrebujem poriadne otvorit dvere, co sa na uzsich miestach neda. Alebo dobre uputat dieta do sedacky. Vacsie to uz zvladne samo ale do tych 3 rokov putam ja.

Bohuzial vacsinou tam parkuju dochodcovia, ale aj mladi ludia, lebo ved je pohodlne a siroke... je to na slusnosti vodicov a ludi a bohuzial je to cim viac nieco, s cim sa neda pocitat :(

lacibo
11. apr 2023

@nikolka1986 aha ma nenapadlo ze pozerat ludom do auta kde maju preukaz..no choré za mna a cez hranice akejkolvek slusnosti

zuzuliennka1
11. apr 2023

@lacibo nemusis ho nijak hladat, mal by byt za prednym sklom, na strane vodica alebo spolujazdca, dobre viditelny

nikolka1986
12. apr 2023

@lacibo Neboj sa, ak raz budeš na invalidnom vozíku ty, alebo tvoje dieťa a nejaký magor bez preukazu ti tam zaparkuje, tak budeš dobre pozerať, lebo z iného miesta sa von nedostaneš !

hiro
12. apr 2023

@ckatka "1. Parkovanie pre rodiny s deťmi NEMÁ oporu v zákone a teda NEMÔŽEŠ dostať pokutu." - ked tam je tato znacka tak mozes:

hiro
12. apr 2023

A ako pozeram tak to uz maju spravne oznacene:

zuzuliennka1
12. apr 2023

@hiro s touto znackou “P” je to teda na pokutu uz?

hiro
12. apr 2023

@ckatka "Má preukaz? Ma vystavený preukaz v aute?" - nuz problem tych preukazov je ze ta osoba na ktoru bol vystaveny v tom aute obycajne nikdy ani nesedela...