Ako motivovať muža?
Môj muž nie je vôbec ambiciózny. Nepotrebujem, aby nosil domov milióny, ale aby sa snazil vo svojom zivote niečo vybudovať a snazil sa o zveľaďovanie nehnuteľnosti, ktorú mame(napr 2 roky po rekonštrukcii kúpeľne v nej nemam namontované stropné svetla, ktorým už aj skončí záruka). Ja som bola pracovitá, snaživá, ale vidim, že má rokmi ťahál dolu. Žiaľ, valanim sa pri mobile celé dni nič v zivote nedosiahneme. Po pravde, skusala som kričať, prosiť, kľudne rozhovory, poukazovať na to, kto čo dosiahol pracou(na sebe), ale aj ist prikladom. Dnes som mu povedala, že takto zit nechcem a keď sa nezmení, tak si neviem predstavit našu spoločnú buducnost. Nemyslím, že by vzťah so mnou bola motivacia, ale snáď naše dve male deti, ktoré miluje a je im fakt dobrým a milujúcim otcom, preto to nechcem riesit radikálne. Viem, že nemá moc genetické predpoklady na to(cela rodina sú povalaci, ktorým sa nič nechce), ale musia snáď existovať nejaké triky a taktiky, ako ho zmeniť, aby neskončil ako jeho rodina.
Ľudia sú ambiciózni a potom sú ľudia ktorí nie sú ambiciózni. Každý sme niečo dostali do vienka, nemyslim že je možné zmeniť to. Sama musíš byť iniciatívna a ambiciózna a žiadať pri tvojich plánoch jeho pomoc. Al chceš na Vašom živote niečo meniť, naplánuj to, a jeho postáv pred hotovú vec, čo to pre neho bude znamenať. Motivovať ho musíš tým, čo má rád.
Moja otázka znie : prečo si Slováci vždy myslia, že vedia všetko spraviť sami, najlepšie a rozhodne kvalitnejšie ako ľudia, čo daný odbor študovali, majú v ňom prax a živia sa ním?
Akože na kieho ďasa by som svojho muža fotografa nútila robiť elektrinu WTF? Aby ho riadne skopala??? Však zavolám elektrikára. Keď mám problém s vodou, zavolám vodára, keď mám deravé steny, nebudem si to sama jak debilka sadrovat a stierkovat, ale zavolám si na to niekoho, kto sa tomu venuje...
Žijeme v 21.storoci,väčšina z nás už nie v jaskyni, bolo by absolútne nádherné, keby sa tu ľudia naučili zaplatiť si za služby, za kvalitu a prestať sa hrať na majstra, aj keď nemajú o danom remesle žiadnu vedomosť. To len na margo montovania stropných svetiel do kúpeľne.
A inak- neprerobíš ho. No tak nie je domáci kutil, a čo teraz? Potrebuješ muža, ktorý ťa má rád, stará sa o teba, stará sa o deti, žijete pekný život, rozdávate si medzi sebou lásku, porozumenie, podporu ci potrebuješ mat doma opravára vašeho druhu? Buď rada, že máš dobrého muža, že sa stará o deti, že im venuje svoj čas. Vieš, v konečnom dôsledku na tom záleží viac... Svetlo ti namontuje elektrikár, vymaluje ti maliar, kúpeľňu ti opraví ideálne majster, čo vie toho viac - aj vodu robiť, aj eketrinu, aj svetlá, aj kachličky, aj tesnenia.... Kuchyňu ti namontuju chlapci z obchodu, z ktorého ju kúpiš atď... Variť doma sa oplatí viac, ale keď sa ti nechce, zavolaj si donášku, umyvacka poumyva, práčka vyperie, susicka ususi a vystrie, žehlenie čohokoľvek okrem košieľ je maximálna strata času a energie, povysáva ti roomba (alebo iný robot) - tie najnovšie modely už vedia aj poumyvat a so samozbernou stanicou sa samé aj vysypú... Na prach sú dobré domáce zvieratá (napríklad mačky, my nemáme prach nikde, mačky upracú), plochy prestirekas a nalestis 2-3x do týždňa... Ak máš záhradu, existujú robotické kosačky (podobne ako robotické vysávače), v závislosti od toho, ako rada sa v tej záhrade piples si údržbu kvetov, krov a stromov spravíš sama alebo si zavoláš raz za 2 mesiace záhradnika... Joj ľudia.. Ved trochu viac si užívajte ten život, venujte sa tomu, čo vás baví a zvyšok nechajte na ľudí, ktorých baví to ich a ktorí tomu rozumejú. Namiesto blbostí sa radšej venujte rozvijaniu svojho potenciálu, aby ste v konečnom dôsledku mohli mať napríklad lepšie zarabajucu prácu.
Chápem, niekoho možno práca v domácnosti napĺňa - super, len tak ďalej. Iného nie - super, pomôž si technikou, ktorú máš k dispozícii a zvyšok sprav, alebo si zaplať upratovačku. (tie 3 alebo 4 hodiny týždenne ťa nezruinuju)
Jaj, len to by Slováci nemohli byť premudreli lakomci, čo rozumejú všetkým remeslám a všetko si idú spraviť sami a potom to nikdy nedokončia a ukazujú prstom jeden na druhého, čia je to chyba, že to nie je spravené. No obidvoch, mali ste to dat spraviť kompetentnemu a bolo by. A nie nariekať na koníkovi a osocovat svojho ocividne dobrého muža, že je lenivý povalac a nechce ti robiť na dome... A ze vám jazyky nesplesniveju za to, ako sa vyjadrujete o svojich partneroch. Tak bud ho milujem takého aký je a nesnažím sa ho meniť a hlavne nefrflem, že je taký a onaký alebo si ho vôbec neberiem (a nemám s nim deti).. Možno keby ste si na začiatku specifikovali podmienky - aj o mňa sa starať, aj o deti sa starať, aj športovať, aj zarábať veľa, aj dom vlastnoručne postaviť, aj teleport postaviť (to by sa všetkým hodilo), aj do spoločnosti chodiť, aj vedieť vystupovať, aj byť diplomat atď atď.. tak by jednotliví kandidati zdrhli sami a hneď by bol jednoduchší výber. Každá by chcela supermana, len to na začiatku tomu mužovi nepovie a potom sa ho snaží preonacievat
@elementissa , Slovaci by si aj zaplatili, len by museli mat na to. Neviem kde zijes, ale ked zarobis 500-800 eur v cistom, tak ti asi na podobnych odbornikov vela nezostane.
A autorke, muza nezmenis, ak je vyborny otec, bud len rada, nie vsetci sme rovnaki, zmier sa s tym, ze nemozes mat vsetko. Ak by bol zas vyborny kutil, mal by inu chybu, urcite aj ty nie si bez chyby...
Aj moj nie je extra domaci majster, vsetko mu trva, ale tiez je vyborny manzel a otec. Detom by dal posledne, mam v nom oporu, postara sa... Tak som sa zmierila s tym, ze ja tiptop dvor nebudem mat asi nikdy, ani anglicky travnik a pod., ale na tom svet nestoji...😎
@fantaghiro21 prečo nie? My keď upratujeme, upratujeme spolu - on vysáva gauč a mačací strom, ja utieram povrchy, zem rieši roomba. Keď vkladáme umývačku, vkladáme ju spolu - jeden berie veci ktoré patria do jednej časti kuchyne, ďalší tie co patria do inej. Keď vynasame smeti, vždy len spolu (nechodíme vynášať jedno vrece of course), keď umývame okná, tak spolu, keď čistíme balkón, tak spolu. Obrazy sme už vymysleli tak, že kupujem také, čo sa pripinaju na magnet, lebo vŕtať sa nam nechce. Tak jeden čistí stenu a pripevnuje magnet, druhý mu podáva. Keď varíme, tak varíme spolu - jeden čistí, krája, druhý mieša a ochucuje... Nábytok sme montovali spolu, tapetovali sme spolu, doplnky sme vyberali spolu... Keď doperie práčka, spolu vesiame prádlo, kúpeme a krmime dieťa, spolu kupeme, ceseme mačky, spolu s nimi chodíme k veterinarovi (aj keď by to zvládol sám), spolu chodíme na poradne s krpcom atď... Jednoducho všetky činnosti robíme spolu, pretože 1) sme radi spolu 2) v našej domácnosti neexistujú mužské a ženské činnosti, všetko robíme spolu 3) spolu nám to ide 2x rýchlejšie 4) ku každej činnosti ktorá trvá viac ako 10 minút si zapneme hudbu a spolu spievame a tancujeme pri tom, takže nás to baví 5)sami by sme nespravili nič, lebo sa nám nechce, spolu spravíme všetko raz - dva 6) upevňujeme si tým vzťah, sme perfektne zohrana dvojka (nezavadziame si) 7) nefrfleme jeden na druhého, že ten druhý to spravil nahovno a môžem si to zasa prerobiť, naopak sa vždy pochvalime, ako sme to parádne porobili
A majstrovanie nechavame na majstrov. Nebudem predsa robiť niečo, čomu nerozumiem
@januarova neboj sa, aj tu ľudia zarábajú podobne... Keď aj o 200-300€ viac, tak výdavky na bývanie sú oveľa väčšie ako v iných častiach SR. Ale tu také nacvicuju aj tí, čo zarábajú nadštandardne, lebo sa cítia, ako majstri na všetko - čokoľvek začnú, nič nedokončia a keď aj dokončia, je im jedno, že priečka v byte nie je rovná, ale je to skôr uhlopriečka v tvare vlnovky, hlavne, že nemuseli zaplatiť majstra. To je jedno, že vytopim celý panelák pod sebou, ale nezavolám toho vodára, lebo nie som ochotný zaplatiť... A takých je až až... Chápem, že niektorí ľudia zarábajú malo, ale rezerva sa dá tvoriť z každého platu a majstra nevolas do bytu každý mesiac.
@elementissa Su veci na ktore si treba volat majstra a su veci ktore si clovek vie urobit sam...
-drazky na elektrinu si potiahnem aj sam a presne na tie miesta kde potrebujem zasuvky.
-sietku s lepidlom si tiez zrobim sam, omietku necham na majstra aby som to mal pekne na cisto. Vymalujem si aj sam, pistol na farbu mam.
-plavajucu podlahu aj s listami urobim sam alebo s bratom, priamociara pila je tiez
Da sa kopec penazi usetrit ak clovek chce a naozaj su prace v byte ktore clovek zvladne sam. Majstrov volam naozaj len na nevyhnutne prace ktore si vyzaduju odbornika ( voda, kurenie, elektrina, plyn ).
Brat napr zaraba nadstandardne ale kopec veci si doma urobim sam. Jednak ho to bavi, ma to tak ako on chce a usetrene peniaze mozem minut uplne inak napr. na dovolenku alebo hracky pre deti, kruzky, vylety.
Treba si len davat robit prace ktore clovek sam urobit nedokaze.
Ja nemam predstavu kolko si dnes ludia pytaju za prace, ale my sme kamosovi napr vymalovali interier domu za den a to nam dal cash len na benzin cize uspora podla mna radovo v stovkach eur.
Kazdy ma urcite sikovnych kamaratov cize kto nevie urobit sam, urcite ma niekoho kto mu vie pomoct ;)
Moj muz je z takej rodiny povalacov a kedze som ho odtial nastastie pred 10 rokmi v 20ke "zachranila" a formovali sme sa spolu je uplne iny ako oni! Prerobil cely rodinny dom sam a teraz maka na dvore. Moc si ho zato vazim vsetko sa uci sam pretoze jeho otec nie je schopny ani ziarovlu vymenit ci opravit manzelke defekt.
ja by som sa na to poyrela ako soldi... ale ako ona pise ja to mam doma dost podobne a tiez mam pocit ze mam asgapera :D .. skratka nepozeraj sa na to co nemas ale co mas.. ver tomu ze vela chlapov z toho co pises by ti to nedala nemala by vrucny a milujuci vztah z detmi a uz vobec by ich nekrmili a neviem co este... a verim ze aj inych pozitiv bude viac.. inak na to nesedenie za mobilom mozes apelovat z ohladom zlebo prikladu na deti.. s pracovitostou .. co ja viem nie som za zabijanie casu nic nerobenim ale makat a zodrat sa aby som mal.. neviem co .. to je take slovenske.. chapem ze to asi myslis inak.. a mozno tvoj muz fakt nieje tak nastaveny na tu ambicioznost ale ak mu to trochu ty zmenezujes mozno by dal pomocnu ruku.. pripadne v tom case postrazit tie deti.. je to mozno otocene naopak a zavisi od toho ako to budes brat ty ak beries tak ze si si spravila stierku na stene a si spokojna lebo to mas lepsie ako od majstra.. predstavovat si ze by si bola este stastnejsia keby to tak pekne spravit tvoj muz je podla mna zbytocna...moj muz je nezrucny mala som aj dedka takeho.. ked chce obraz zavesit spravi do steny 3 dieri.. to radsej popytam niekoho ineho alebo na nejaku pracu si niekoho zavolam... potom ale ked uz niekto ptide je ochotny pomoct v ramci normy.. tiez to skratka nie je klasicky muz a je dost ludi co na neho pozera cez prsty ale zaroven ked niekomu poviem pozitiva tak obdivuju ako sa mam dobre ze muz mi deti zoberie na vylet aj vsetky tri naraz...kludne poupratuje dokonca z kazdym bol pol roka na MD doma od 1,5 roka a ja som sa mohla ist vyventilovat do prace.. a este mi ich aj vodil na kojenie.. a robil im program.. a celkovo sa im vela a dobre venuje..
@elementissa jaj no potom sa necudujem ze vam neostava cas na zahradu ...kto rube drevo?to tiez spolocne?
@elementissa My si tiez robime takmer vsetko svojpomocne. A vies preco? Lebo majstri u nas su na dve veci.. mudri ako radio a ked maju nieco urobit, urobia to horsie ako ja a to si este daju PORIADNE zaplatit. Mne sa smiali, doniesli sme si maliara z HU a zapaltili mu ubytovanie, cely dom nam vymaloval ani nie za 1/4 ceny ako tuto nasi skveli majstri... ;) O tom, ze cakanie na takeho majstra mozeme aj rok. Ti co su ako tak schopni, su zabookovani na dlho dlho... a do drobnosti sa im ani nechce. Mne stolar odmietol ku zostave nabytku urobit este jednu policu, lebo to je pre neho mala vec, nebude sa s tym zabavat :D vodar mi velky odbornik, tak namontoval vodu, ze pracka niekolkokrat vytopila miestnost, pokym sme si to neurobili svojpomocne.. filter na tvrdu vodu mi nedokazal namontovat, cely bol z toho nervozny a novy hodil do smetneho kosa :D CIze rovnako taketo skusenosti mozu mat aj ini ludia a radsje si to urobia svojpomocne.
No ja poviem toto nieje ani lenivost ale povahova crta mat na haku a vzdy sa najde nieco co je zaujimavejsie ako to co zrovna treba urobit a ty sa mozes aj roztrhat aj slak ta moze trafit proste je to tak ... Nastastie my sme sa s manzelom nasli 2 akcne typy a manzel nepodedil tieto povahove crty po svojom otcovi jeho sestra ano a nasa starsia dcera taky tak.... U dcery sa snazime nejak drzat viest aj ked 14 roc bubertiak a tento typ povahy je na prasky ale sme na nu dvaja zatial sa ohybat dari ako tak ....
Co sa tyka tvojho manzela to uz je horsie s tym sa asi len naucit zit alebo rozviest ja obdivujem moju svokru ja by som nebola na jej mieste 40 rokov vydata ale rozvedena taku bozsku trpezlivost nemam a to svokor vzdy nakoniec urobi co treba ako treba ale toho cirkusu kolo toho.... Zvycajne to je tak ako u @simca06022011 svokra zacne robit poriadky vyhadzovat na zahrade vezme naradie co treba a to potom trochen popozenie to mi pripomina ze u nas na dceru a upratanie detskej bol tiez vychovny prostriedok zacat hadzat vsetko co sa malo upratat do smeti 😃
@zuzanale ano, aj na deti to funguje 🙂 ked som pred rokmi prisla s vrecom do izby okamzite sa hybali hracky.. a teraz na oblecenie to praktizujem :D

hodinový manžel je riešenie, muža nezmeníš