Ako motivovať muža?
Môj muž nie je vôbec ambiciózny. Nepotrebujem, aby nosil domov milióny, ale aby sa snazil vo svojom zivote niečo vybudovať a snazil sa o zveľaďovanie nehnuteľnosti, ktorú mame(napr 2 roky po rekonštrukcii kúpeľne v nej nemam namontované stropné svetla, ktorým už aj skončí záruka). Ja som bola pracovitá, snaživá, ale vidim, že má rokmi ťahál dolu. Žiaľ, valanim sa pri mobile celé dni nič v zivote nedosiahneme. Po pravde, skusala som kričať, prosiť, kľudne rozhovory, poukazovať na to, kto čo dosiahol pracou(na sebe), ale aj ist prikladom. Dnes som mu povedala, že takto zit nechcem a keď sa nezmení, tak si neviem predstavit našu spoločnú buducnost. Nemyslím, že by vzťah so mnou bola motivacia, ale snáď naše dve male deti, ktoré miluje a je im fakt dobrým a milujúcim otcom, preto to nechcem riesit radikálne. Viem, že nemá moc genetické predpoklady na to(cela rodina sú povalaci, ktorým sa nič nechce), ale musia snáď existovať nejaké triky a taktiky, ako ho zmeniť, aby neskončil ako jeho rodina.
@ciernysokol Nemozete nic od seba navzajom vyzadovat . . . Vsetko, co robite, robite dobrovolne. Robite to pre seba navzajom, aby ste boli vo vztahu obaja spokojni, vazili si jeden druheho a vytvorili si domov, kde budete stastni . . . Co musite, je vychova a vyzivovacia povinnost voci detom, tie mate zverene a zodpovedate za ne. . Autorka sa pytala, ako motivovat muza, tak rada -motivovat ho prijemnym vecerom- je logicka. Praca by bola pravdepodobne spravena a okrem toho by prezili pekne chvile, cim by si upevnili vztah . .❤
Co tu tak citam tak poniektore tu mate peknu zabavku doma s muzikmi.
Zahranicie je asi najlepsia skola. To cloveku hned zreguluje kapustu. Ked je clovek odkazany sam na seba, niet sa na koho vyhovorit aby mu navaril, vypral, vyzehlil, urobil nakup alebo pobehal urady.
Urcite su domace prace ktore clovek nema rad, ale tak ja napr odkedy mam bezkablovy vysavac tak vysavam rad. Menenie zasuvok ma vzdy nejak iritovalo pri starych vysavacoch.
Ja s vacsinou domacich prac problem nemam, ale nerad zehlim cize mne skor treba zenu ktorej zehlenie neprekaza :D
Ja sa cudujem, ze musite muzov nutit do domacich prac. Ved aj oni tam byvaju tak sa snazim trocha aj doma udrziavat domacnost v poriadku. Akoze ja tiez chodim domov z prace unaveny, ale nechcem sa vraciat do chlievika.
Staci slusne poziadat a za vykonanu pracu "dakujem milacik + pusa" a myslim si ze je to ok.
Neviem, mne to nepride normalne vyhovorit sa, ze ja zarabam tak to automaticky znamena, ze zvysok je na zene. Ak je zena doma s dietatom tak urcite vacsia cast domacich prac moze pripadnut na nu, ale akonahle zacne pracovat, musia sa obaja snazit jeden druhemu pomoct co najviac. Ved si znicite partnera 🙈
@hettinka veď, keď sa chce naučiť varit nech vari😀 ale nebudem chlap a žena v jednom a ešte si aj veci doma opravovat či montovať.Nerube na dvore drevo nemusí každý deň behať s furikom, betonovat, tak malé drobnosti neviem prečo by nemohol spraviť aj tu lampu samozrejme, že by som si vedela odmontovať kryt a zistiť akú ledku, ale prečo to mám robiť?Niekedy mám pocit, že ženy sú až moc aktívne a šikovné a potom už chlapi fakt okrem práce nemusia nic
Mne samotna otazka znie hm, zaujimavo. Preco by sa partneri mali navzajom motivovat? Ak vstupujem do partnerstva a zakladam si rodinu,snad som uz dostatocne motivovana a necakam,ze za podany "vykon" bude odmena. Vztah nie je obchod. Sme v nom dobrovolne. Robime veci pre seba,aby nam bolo lepsie. Mna partner tiez nemusi motivovat k uvareniu vecere, k uprataniu...a nie, nie som vyucena kucharka, ani upratovacka. Je to prirodzene rozdelit alebo zdielat pracu, aj ked skor som ako dieta stala pri vareni s mamou ako v garazi s otcom. Zeny prinasaju obsah, zutulnuju a tvoria domov a muz by mohol poriesit formu, pevne zaklady. Ak zvladaju jedno aj druhe, skvele. Ale motivovat sa, kupovat si sluzby protisluzbami?...tusim ritualy prechodu chlapca v muza v inych kulturach maju cosi do seba.
@simuskaaa123 Kariéra za pásom vo výrobe? To ma pobavilo
Ahoj, toto je asi prvýkrát kedy sa zapajam do takejto diskusie, ale presne viem o čom hovoríš. Prežila som si to iste. Bola som mladá. Keď som zostala tehotná bývali sme u mojich rodičov. Už vtedy to bol sami Počítač a hry ...ale hovorila som si, zmení sa hneď keď budeme vo svojom, predsa tu je u “cudzích” a na svojom, pre seba, to bude iné... to určite bude robiť... Mali sme ísť bývať do prerobeneho staršieho domčeka... a viete ako to býva, na dome je stále niečo .... ale nezmenil sa. Chyba bola tiež ísť bývať do domu. Aj keď to bol chlapec z domu a z dediny, keby ho nepoznám, myslím že je to chlapec z činžiaku a z mesta 🙂 ale spat k veci, postupom času som zistila že mám pri sebe človeka pri ktorom som sa cítila že ma ťahá dolu.(presne tie iste slova ako tvoje) že nevieme v ničom urobiť krok dopredu. Jeho rodičia niesu zlý, pracujú, aj keď sú to tie tipy ľudí že radšej do konca života budeme chodiť autobusom akoby sme mali spraviť niečo navyše aby sme sa mali lepšie (máš sopel ? Treba to dva týždne vylezat) ..... spat na bývalého .... keď ho vyhodili z roboty, poprosila som svojho otca aby mu vybavil prácu s ním (na týždňovky po Slovensku). Začalo sa lepšie obdobie, aspoň to finančne. Hry, PC a futbal (hráč na dedine) sa striedali, nedele nepatrili rodine ale futbalu ... keby som doslova nevymenila žiarovku tak pri jeho postoji by som do teraz chodila s čelovkou na hlave.....proste nezmenil sa....maly mal tri roky a konečne som nastúpila do prace. Financie som prestala riešiť lebo sme sa mali naozaj dobre. A vieš čo sa vtedy stalo ? On si našiel druhu 🙏🙏😂 prepáč ale teraz sa už na tom smejem. Držala som rodinu, chcela som aby maly vyrastal v kompletnej rodine, velakrat som bola nestastna, všetko som vždy hodila za hlavu a on ? V živote by som to na neho nepovedala, tváril sa žeby nenaratal ani do 5.... a on si našiel “herečku”. Ešte by som doplnila, samozrejme nastal kolobeh sud, výživné, starostlivosť ....sud mu určil výživné, a možno vtedy nastal taký zlom, aspoň v tej zodpovednosti, lebo inokedy keď nebola robota bol schopný aj 2 mesiace ležať na gauči, “veď ja za to nemôžem že nemáme robotu” ale žeby vstal a hľadal si zatiaľ nejakú brigádu na kus času... Bol spolahnuty na mna či moju rodinu že nejak bude .....Zrazu po tom čo odišiel, ostal sám na splátky auta, na výživné, do toho nová známosť s dvomi deťmi (jedno z toho postihnuté) akože mal sa čo obracať,..... ale ?! Zrazu sa všetko dalo .... a aká je súčasnosť ???? Ja som šťastne vydatá, našla som si človeka ktorý je rovnako aktívny ako ja... praveze asi ešte viac 😇, mame spoločne záujmy, začali sme stavať dom... proste môjho muža vyrobili pre mna v pravom slova zmysle. A otec môjho prvorodeného syna ? Myslím že sa nezmenil. Síce mu ťahá na 35, býva u rodičov, s tou ženou sa rozišiel, ale aspoň ma dobrý vzťah s našim synom, berava si ho pravidelne keď môže, a koli povinnostiam ktoré voči nemu ma, sa naučil aspoň pracovným návykom. Myslím že teraz sme šťastný všetci.
@hettinka trosku si ma pobavila s tou predstavou "aby zena vo vsetkom pomáhala a asistovala chlapovi." hned ma napadli nasi ex susedia(2chlapi).Ti boli snad pri vsetkom co robili....maľovali stol tak jeden bol z jednej strany,druhy z druhej.Hovmo spraviliba aj tak nakoniec zistili ,ze to co jeden z nich urobil,druhy ucapkal a mohli malovat nanovo🙉🙉🙉...
A toto sa dialo pri vsetkych činnostiach.
S manželom sme sa smiali (hnusne)ci si uz aj pri curani budu vzajomne drzat ...
Z praktického hladiska ai to nejak neviem predstaviť.
Ak niekto vrta sroby do steny,ten druhy/a mu bude akurat tak prekazat(pokial medrzi vysavac vo vzduchu any sa moc nenaprasilo)
Ak niekto bura priecku tak to tak na uraz ...
Ak niekto meni ziarovku tak mu ten/ta druha ma co pomoct?
Ja si myslim ze toto by malo skor negatívne dôsledky...
Vymenia spolocne žiarovku,co bude trvat mozbo dlhšie ako jednemu...a dokopy spravia hovno...
Rozdeliť si povinnosti v domácnosti je podla mna prínos a neznamena to,ze by nerobili nieco pre spolocnu domácnosť.
Poznam takeho. Rodicia pracanti a jemu sa nic nechce. Teraz ked je zenaty, s rodinou, cela rodina mu chodi pomahat pri,,chkapskych,, robotach. A on stale nic. Uz toho zacinaju mat vsetci plne zuby. Lebo kazdy si spravi na svojom a potom estejemu xhodia. Rylovat, orat, strechu opravovat. On je taka laxny. Jednoducho sa mu nechce
Ja si myslim,ze takehoto cloveka nezmenis (je jedno ci je to muz ci zena).
Velmi by mi to vadilo... najviac zo vsetkeho neznasam lenivost, bud nech sa clovek orientuje na zazitky a vraza peniaze tam (ale to rozhodne nejde stylom nic sa mi nechce) alebo druha moznost nech zveladuje majetok...
Aj by som chapala, ze nenamontuje svetlo a necha ta natahovat omietku ak by nebol zrucny (zavolala by som hodinoveho opravara) ale aby sa na teba pozeral kym to robis ak to vie a nechce sa mu tak to by ma slak trafil.
@fantaghiro21 jasné, že ked ide vymeniť 1 žiarovku, tak sa mu tam nemotáme. Ale ked robí niečo väčšie, tak mužovi normálne idem pomôcť. napríklad pri tom vrtaní držím vysávač, ked malujeme, tak aspon oblepím všetko páskou, poprikrývam zem, pomôžem mu potom s upratovaním. Ak niečo montuje na strope, aspon mu podávam náradie, nech nemusí stále behať hore-dolu z rebríka a podobne. Alebo sa ho aspoň spýtam, či a ako môžem pomôcť. Rovnako očakávam, že ak idem robiť niečo väčšie ja, napríklad prezliekať periny, umývať okná na celom dome, väčšie práce v záhrade, alebo aj príprava náročnejšieho jedla, že mi s tým pomôže.
Teraz už ide s nám skôr 13-ročný syn, nech sa aspoň niečo naučí, keď robia spolu. Alebo aj dcéra s ním niečo robí, naposledy montovali spolu drevenú podlahu. Nie všetko vie človek urobiť sám a volať tu vždy švagra alebo kamarátov nebudeme.
@hettinka takze ak maľujete,a ty ides prezlikat periny ,tak ho na tu 2 minutovu robotu stiahnes z rebrika,?
Prezliekanie perin neberiem ako nieco "vacsie"...
Potom ked nahodou nieco tvoj chlap robi (maluje) tak bude musieť odbehnut od malovania aby ti pomohol s prezliekanim perín(pred tym praktizovať proces umývania abyvsa vôbec tie periny nezafulali) ci okopanim zahrady?pre mna by toto malo skôr negatíva...nespravime poriadne ani jedno ani druhe...(mozno len tie periny prezlecene)
Ak manzel maluje sam tzk za znazim2 ho nezatazovat ,nech mu to ide rýchlejšie(samozrejme ak potrebuje vodu,stetce umyt čokoľvek mu umyté,pomôŽem)
A lepenie pasky pred malovamim mi nepride ako apolocna praca ale doplnanie sa...
Robili sme to aj my tak...ja som lepila pasku este ked manzel nebol doma(v praci) a ked prisiel z prace mohol sa hned (alebo na druhy den) pustiť do malovania ...
Prirovnala by som to ako pri vareni...
Uvaris obed,nalozis a po obede sa proste niekto zdvihne a umyje riady/náloží unyvacku/...
Alebo samozrejme človek hlavne pocas varenia vyprodukuje vela odpadkov (bez ohladu na to ci serapujete alebo nie)
Ked sa nazbiera,manzel vynesie smeti...ale nechodíme tie smeti vynasat spolocne za ruku 😉
@fantaghiro21 netreba ísť do extrémov, že ja si zmyslím prezliekať periny presne v tom čase, ked stojí na rebríku a budem ho odtiaľ volať. Asi to máme podobne, tiež nechodíme za ruku spolu vyniesť smeti, ani dvaja nedržíme jeden štetec a nemalujeme takto stenu... len ja to tak beriem, že som pri tom tiež a spolupodieľam sa na tej práci svojím dielom 😀 Ale veľa vecí robíme spolu, niečo aj zvlášť, lebo logicky, dvaja nemôžeme naraz vyberať z práčky a podobné práce na 2 minúty.
Otázka znela, ako motivovať muža ... tak som jej písala, že jedna z možností je namiesto príkazu "Choď namontovať svetlo!" mu povedať, "Poď láska, ideme to namontovať. Ako ti môžem s tým pomôcť? Alebo zvládneš sám?". A ak povie, že nie, nevie to, nejde sa do toho púšťať, tak zostáva len zavolať firmu a dať si takéto práce urobiť a zaplatiť.
A hlavne nerozkazovať a nevyčítať, neporovnávať s mužmi kamarátok. Lebo kamoškin chlap síce možno to svetlo namontoval už dávno, ale v živote sa nezahral s deťmi a po "chlapskej" práci sa "chlapsky" vzdiali do krčmy a príde po 22:00 smradľavý od cigariet a piva.
každý človek je iný a nie každý má za prioritu tip-top byt, treba nájsť kompromis, aby boli obaja v rámci možností spokojní.
@daganov to vymyslela @fantaghiro21 , nie ja ... tiež mi to príde smiešne, ako niekto hned takto začne preháňať a fabulovať
@hettinka
@eliska13 to je jedno, kto to napísal, pobavilo ma to. Ale tiež si myslím, že je iný prístup, keď žena začne každý druhý rozhovor s manželom tým, že nie je schopný ani len tie lampy namontovať, že to tam už trčí dva roky a vyrába doma dusno a je iný prístup, keď tie lampy, rebrík nachystá a poď, pomôžem ti, urobíme to spolu, bude to rýchlo.
@daganov Lenze to s tymi svetlami bol len priklad. Problem je inde - podla toho co pise autorka, jej muz doma nerobi nic. Mna by teda nebavilo chodit za chlapom s kazdou vecou co treba doma urobit...ved ma snad oci, nie? Nie je ok ked sa chlapovi musi stale hovorit co treba, to len zeny tu maju zrejme taky pocit ze ano...A je jedno ci ide o vymenu ziarovky alebo navarenie obeda, kludne moze zena vymenit ziarovku a muz navarit, ak im to tak vyhovuje...Ale podstatne je, ze by sa mali podielat na chodu domacnosti spolu. Ze zaujem ma byt z oboch stran.
@hettinka to vyneseniw smeti bolo samozrejme prirovnanie k tym prezliekanim perin...
Mne przliekanie perin nepríde ako narocna,zdlhava robota pri ktorej by sa nutne musel podielat aj manzel...(ovsem ak nemate doma skolku,"10 deti" + nezijete v 2 generacnom dome kde by este byvali aj vasi stari rodicia. .)
Proste mi to príde otazka par minút.
Ak tak ,zavolat deti - co koniec koncov trva dlhšie ale nieco sa naucia ...
A nejde o to ci niekto sedi na gauci alebo si striha nechty...
Napriklas mi ibak ani fungovat nemozme.
Minimálne jeden z nas je pri detoch ,"sedi na tom gauči" alebo na koberci alebo im za ritou chodí,venuje sa im a druhy maka.
Ak su deti nahodou dobre,chceme z tohto casu vytazit co najvac.Spravit co najvaci činnosti za malo času....
Len v uvode si spominala ak si dobre pamätám nieco v tom zmysle,ze nie si za to aby sa činnosti delili na zenske a muzske ale zveladujete vsetko pre svoj domov,preto robite vsetko spoločne- v tomto pripade som si hned predstavilanze asi aj tu.pracku predsa nakladate spolocne...
@stanzi mne je to jasné, ale taký bol hádam od začiatku nie? Už len to, že autorka témy píše, ako ho zmeniť. No nijako, keby to išlo, tak by sme si mohli vyberať partnerov náhodným výberom a potom ich meniť. Ona mala skrátka o partnerovi iné predstavy, len si do nich dosadila nesprávneho muža. Ale zase je výborným otcom, tak sa s tým treba zmieriť, lebo od základu ho ťažko zmení. To ja tvrdím v každej podobnej téme, že muž a žena sa majú podieľať spoločne na fungovaní domácnosti, pretože nie je len ženina, ale oboch.
Aj absencia vojenčiny môže za to, že chlapci ostávajú chlapcami...
miesto toho, aby si si nasla niekoho podla tvojich predstav, si si nasla "hocikoho" a teraz sa ho snazis podla svojich predstav prerobit... myslim ze to od teba nie je fer...
@alberto1 ale zase zabité dva roky a buzerácia....a kto je hnilý od prírody, ten sa k tomu po čase vráti. Ja si myslím, že je to najmä štýlom života jeho pôvodnej rodiny. Deti sa učia najmä pozorovaním, ak rodičia trávia voľný čas pred TV a posedávaním v kaviarni, je len veľmi malá pravdepodobnosť, že syn bude domáci kutil. Ak ho doma mama až do jeho svadby a odchodu z domu obskakovala, jedlo až pred počítač, nič po ňom v domácnosti nechcela, asi nebude typom, ktorý len tam sám od seba umyje obloky, lebo sú špinavé a povysáva. Ale trocha sa ho musím zastať, skutočne len trocha, no predsa. Ak je niekto šťastný, že dosiahne vzdelanie tretieho stupňa, je na seba hrdý, že postupuje po kariérnom rebríčku, že si môže dovoliť drahé dovolenky a autá, OK. Ale sú ľudia, ktorí sú šťastní a spokojní aj bez stresov zo skúšok, robia prácu, ktorá ich baví, aj keď za polovičný plat, ktorý by dostali inde, prežijú svoj život bez naháňania sa a ja ich čím som staršia, tým viac chápem. A napísať o svojom partnerovi, že ma ťahá dolu....to nie je vôbec pekné, ona si ho vybrala, vedela, z akej rodiny je a aký je on.
@fantaghiro21 ja mám deti 13 a 18 rokov, svoje veci si dávno upratujú sami a nikto ich už dlho nemusí strážiť na gauči.
Ja sa s perinami odmietam nadrapovat sama, myslím tým komplet prácu- vyzliecť, periny dat von vyvetrať, vyčistiť matrac (som alergik), dat spat, obliecť, vyprať, vyžehliť obliečky...
Nemusíš riešiť mame to tak zaužívané, že manžel vždy tie periny upratuje z vonku a oblieka, ak je doma a nerobí niečo iné. Robí to automaticky sám od seba.
Ty máš asi malé deti, keď deti odrastu, tie domáce prace sa zasa inak rozdelia. V podstate ja robím doma teraz veľmi malo, deti veľa pomáhajú. Ale keď bude dcéra na VS, zasa sa to bude riešiť inak.
@stanzi poznám veľa mužov, čo sú ako malé deti a čakajú, čo im žena povie, že majú robiť. Sami od seba nepohnu prstom. Asi vychova niektorých mamičiek, ktoré chlapca k ničomu doma nepustia.

@ciernysokol trefa 👍