Ako mu jemne vysvetliť, že sa chcem vydávať?
Baby poradte. 1.11 ma muž požiadal o ruku. Samozrejme, že som súhlasila vie to aj rodina ale problém je v tom,že keď sme sa ešte pred tým rozprávali o svadbe zhodli sme sa že ju chceme čo najmenšiu najskromnejsiu a teraz keď som sa ho pýtala povedal že on sa ani moc zenit nechce. Ja ho popravde chápem ma strach pretože predomnou sa mal zenit s partnerkou a ťa vážne ochorela dva mesiace keď sa mal zenit a on sa teraz boji, že to isté sa stane aj nám. Ako mu mám opatrne vysvetlit, že ja nechcem byť večne slobodná ale ani večné zasnúbená? Nechcem aby mal pocit, že ho do niečoho tlačím nasilu.
@alaguema on nezrušil zasnúbenie len povedal že o svadbe teraz nechce počuť a to je rozdiel
@lillystranska tiež sa vyjadrím ku genetike. Na to aby ste mali na 100% choré dieťa,by ste obaja museli byť chorí na toto ochorenie a mat postihnuté oba gény. Ale podľa toho čo čítam,ste obaja len prenasaci a teda jeden gen postihnutý a jeden zdravý. Genetika nefunguje na princípe 50+50=100. Vo vašom prípade je to tak že 25% bude určite postihnuté, 25% bude úplne zdravé 50% bude nositeľom postihnutého génu,ale klinicky zdravý. Čiže zo 4 deti je možnosť že 3 budú zdravé. Prosím ťa to kam chodíte na genetiku? Neverím že jediný lekár by vám povedal,čo tu píšeš.
@tamarka9 z toho čo tu vyplynulo nie je prenášačom ale je klinicky chorá , takže
ak by sme vzali recesivitu :
ona je x1x2
on je x3X1
kombinácie : x1x3 choré
x2 x3 choré
x1 X1 prenášači klinicky zdraví
x2 X1 prenášači klinicky zdraví
2 deti zo 4 budú zdravé. lekár jej to nepovedal , to nakoniec aj priznala , prispôsobila si to . povedal jej buď alebo ...a tak to aj vychádza pri rôznych kombináciách .
@lillystranska, v tejto diskusii zacinam vazne uvazovat, ci si uz mala 14. Fakt. Palkujes tu odpovede, ako keby si ich odpisovala z Brava. Ten tvoj skvost sa zatial chova ako chlap, okolo ktoreho je lepsie urobit velky obluk nez sa s nim dat dokopy. On ta neopusti, lebo vie, ze taku zenu uz nenajde? No, poviem ti tajomstvo, ked mu padne do oka ina, tak taku ako ty uz ani hladat nebude (nech si akakolvek, to je univerzalny fakt bez ohladu na tvoju osobu) Nie som nijaky zastanca manzelstva “za kazdu cenu“, ale poziadat zenu o ruku a potom nechciet o svadbe ani pocut je chrapunstvo toho najhrubsieho zrna. Kupovat byt pred svadbou - aha, takze tam nebudete byvat spolu, nebudes donho investovat svoje peniaze ci cas.... A ta tvoja choroba - prepac, ale nemas rakovinu, nie si telesne postihnuta, mas len komplikaciu zivota. Nic, za co by si mala byt vdacna, ze je s tebou. A ty stale meditujes, ako mu, chudacikovi ubohemu, len neublizit. Keby mi toto spravil frajer, robil by si starosti, aby som mu neublizila on. Fakt nerozumiem, ake “dedicstvo“ so sebou vlecies, ked si toto vychcane volaco za kazdu cenu chces uviazat na krk.
@lillystranska ja to tiež tak vnímam ,si jednoducho závislá na názoroch a postojoch iných + určitá citová závislosť. Napr.rodina nesúhlasí s tým aby ste spolu bývali bez sobáša ....čo to je ? Koľko máte rokov 15 ?
Tiež si myslím že tvoj partner si nezaslúži žiadny metál , muži si berú epileptičky, cukrovkárky, ženy s SMS a tam by som to obmedzenie videla na rovnakej úrovni .
Ešte neviem ako sa dá prísť o byt za dva mesiace...a ostať s holou riťou .
@maminuska ked byt nebol na neho ale na priatelku a ona skončila v nemocnici musel z bytu odisť nebol na neho
No nestiham sa cudovat, ak je ozaj toto realne, tak by som si zbalila vsetky veci a isla od toho chlapa co najdalej. Neviem si predstavit, ze by ma muz poziadal o ruku a v zapati povedal, ze sa nechce zenit. To je nonsens jak svet!
@lillystranska s tým bytom by som chápala, ak by on byt už vlastnil počas vášho chodenia, tak je pochopiteľné, že je len jeho. Ale on si byt plánuje kupovať, zároveň ťa požiadal o ruku, čiže sa plánuje ženiť, ale svoju budúcu ženu ako spoluvlastníčku nechce. Tak toto je obrovský rozdiel! Ak sa čokoľvek stane (to môže byť aj o 10 rokov, jasné veríš mu, nikdy ťa neopustí bla bla bla), tak tú holú riť budeš mať ty. Zaujímavé, že jeho holú riť z predchádzajúceho vzťahu ľutuješ, ale svoju holú riť neľutuješ a hrdo ideš do rizika. Ale veď ako chceš, tvoj život, tvoj vzťah, tvoja vec.
@lillystranska máš zrejme veľmi nízke sebavedomie keď si myslíš, že tento chlap je to najlepšie čo môžeš mať...alebo má zlatého vtáka v trenkách. Jasné, že takú ako ty nenájde, lebo každá iná by ho s takýmto prístupom poslala tam kde ani slnko nesvieti. No ale keď ti to vyhovuje tak poslušne čakaj, kým bude mať náladu si ťa vziať.
@sissy27 nemam nízke sebavedomie ale viem, že je ten pravy ale to ťažko dokaže pochopiť niekto kto si myslí, že životna laska je blbosť. S tým mužom mam tolko spoločného dokažeme sa pochopiť podporiť jeden druheho vieme presne na čo myslí ten druhý v dany moment a naraz to vyslovíme. Môžete si z toho robiť srandu ja viem, že je to proste moja životna láska aj ked sa chová ako chová. Navyše moji rodičia maju tiež byt ktorý by som časom zdedila ale myslím, že dovtedy si otazku bytu doriešime. Ja si myslím, že ked uvidi, že nič sa zle nedeje časom mu nebude prekažať keď byť budem s polovice vlastniť aj ja
@lillystranska tak potom o aký byt prišiel keď nebol jeho ?
Verím tomu že ani jedna z nás ti tu nechce zle, ANI JEDNA. Rozdiel medzi tebou a nami je že my to vidíme citovo nezainteresované a racionálne. A aj racionalita patrí do manželstva a je veľmi dôležitá . Väčšina je tu od teba starších 40+, máme určité skúsenosti , vidíme , počujeme , mnohým z nás sa stali zlé veci ..aj mne , prišla som o byt a tiež to bola láska ako hrom .
Jediné čo tu chceme je ťa skutočne varovať, poukázať na neproporcionalitu vzťahu a jednoznačne ti povedať že ty nie si psík z útulku , ktorého sa niekto ujal a treba mu doživotne byť vďačný . Za čo si ty vďačná partnerovi ..za to že s tebou ostal a vrátil sa k tebe lebo máš určité životné obmedzenia ? Za to si ochotná podstúpiť manželstvo , kde budeš vo vlastnom domove cudzincom , kde budeš vydaná na milosť a nemilosť, možno tolerovať za 10 rokov iné ženy , lebo nebudeš mať kam ísť .
netreba si taketo veci brat ako, ze ti chcu zle. nemaju na to dovod, nepoznaju ta, maminuska ma pravdu len to vidia vsetko bez ruzovych okuliarov a tak ako to ozaj je a snazia sa ta varovat aby si nespravila take chyby ako mozno urobili oni alebo niekto koho poznaju. je uz na tebe ci si ich zoberies k srdcu alebo nie
@lillystranska
Ked uz sa bojite vlastneho dietata, chcem sa ta opytat, ako sa on vyjadruje k otazke adopcie? Chapem, ze sa bojis riskovat. Ale sama pises, ze nie si celkom presvedcena o tom, ze to dieta nechces. A ak si adoptovana, urcite su ti zname take fakty, ze musis byt vydata, inak sa s tebou o adopcii nikto ani bavit nebude a tak isto to trva dost dlho od podania ziadosti, kym sa k dietatu naozaj dostanete. Takze ak sa ani zenit moc nechce, ani vlastne deti mat nechce, mne z toho vychadza, ze to je taky kladicky nerodinny typ, co by si rad zachoval svoju volnost, svoj vlastny majetok a teba bude mat dovtedy, kym ho bavit budes. Tiez som v tvojom veku, svadbu sme mali po roku chodenia, momentalne cakame druhe dieta. Ak by ma muz este takto natahoval, ze toto teraz nie, tak ho poslem kade lahsie. Dieta je to najkrajsie, co ta v zivote moze stretnut. Chapem, ze nie vsetky zeny chcu byt matky, ale z tvojich slov mam pocit, ze ty o tom nie si presvedcena, ale ze to tak chce on a ty sa prisposobis. Aby si raz nezistila, ze si s nim s prepacenim presrala najlepsie roky a ostanes sama bezdetne a aj s tou holou ritou.
@lindusss2016 tak ja viem ale zas ja s nim nie som zas až tak dlho sme spolu iba rok aj niečo to len ja sa tak ponáhlam. Poviem ti to takto dieťa aj chcem aj nechcem. Možno občas si protirečim lebo sama neviem. Popravde ako som písala niekde mam aj strach z pôrodu ak mam byť uprimna od dieťa ma odradza to, že keď čítam niektoré mamičky čo tu píšu tak sa bojim či by som vôbec zvládla sa o dieťa postarať. S mojou diagnozou sa rýchlo unavím a vyčerpam. Muž teraz reaguje preto lebo ma ťažku robotu na psychiku a koľko krát ked som s nim vydím kaý je vyčerpaný a naozaj sa mu nečudujem, že koľko krát nema chuť sa baviť o deťoch alebo o svadbe. Druha vec keď tu čítam čo všetko sa ženam zmenilo pri porode alebo aký mali ťažky porod ja som aj mužovi hovorila ja kebyže rodím asi tam vrieskam od začiatku až do konca mam velmi nízky prah bolesti som citliva na bolest aj jemne potiahnutie ma dokaže naštartvať (by ti vedel drahy rozpravať 😀 ).Dosť ma odradza čo všetko by som musela v tehotenstve zvladať držať prisnu dietu a neviem čo pričom sa poznám, že by som nebola schopná to dodržať celých 9 mesiacov na suchom chlebe?! 😨 pre mna nemožné. Ja som sa ho dnes znova na svadbu pýtala povedal mi, že proste reagoval prehnane ale že vziať si ma určite chce len teraz sa to momentálne nedá chce mať istotu, že nas vie zabezpečiť
@lillystranska veď ja ti to neberiem, len proste to vyzerá, že do vzťahu viac dávaš ako dostávaš, ty sa podriaďuješ jeho náladám... Proste mne chlap po zásnubách povedať, že o svadbe neuvažuje alebo mám dať pokoj so svadbou, tak ahoj čau, pre mňa je to klamstvo.
Ten byt o ktorý prišiel - veď nebol jeho, tak ako oň mohol prísť? 🙄
Ja som realista, niekedy možno až príliš, ale ty podľa mňa jeho chyby absolútne nechceš vidieť. A to nehovorím o bezvýznamných prkotinách že dal mlieko v chladničke nakrivo alebo nedáva dosku na wc dolu... Raz ste sa rozišli, potom sa vrátil (asi zistil, že nemá z čoho vyberať?) - no pre mňa ak to nefungovalo raz, nebude ani druhý... Zásnuby a zrazu o svadbe ani počuť, a bolo tam toho viac, čo by mne proste rozsvietilo kontrolky...
Ale ak si šťastná, tak nie je čo riešiť, a či ten papier príde teraz alebo o tri roky ako ti sľubuje, tak myslím, že je v tomto prípade úplne jedno (keďže ani deti ani spoločný majetok neplánujete). Ale keby ťa tak strašne miloval a chcel s tebou žiť, keďže rodičia sú proti kým nie ste manželia, tak už dávno si ťa zobrali za manželku...
@tamarka9 presne tak, ani ja neverím, že takýto verdikt jej povedal akýkoľvek lekár - genetik Mám synovca s cystickou fibrózou /aktívne chorý/ a bolo tam tiež veľké riziko, napriek tomu má zdravé dieťa. Žiaden lekár im nepovedal 100% chorý a iné blbiny. Podľa mňa je autorka veľmi domýšľavá ako vyplýva tiež z jej príspevkov a rada fabuluje... akí jediní dvaja odborníci na slovensku???? Nuž dobrá výhovorka zo strany chlapa prečo nemať dieťa namiesto toho aby chlapsky povedal NECHCEM . A z jej strany ak vi, že to nezmení, tak si to aspoň pekne ospravedlní.
Pritom fenylketonúria je čajíček pre batoľatá v porovnaní s CF ktorá je často smrteľná..
@lillystranska
dokažeme sa pochopiť podporiť jeden druheho vieme presne na čo myslí ten druhý v dany moment - toto sú tvoje slová... Simsalabim, vieš odpoveď či sa teda chce alebo nechce ženiť alebo ako to myslel... Stačí sa napojiť na jeho myšleinky...
Keby ste čítali pozornejšie písala som že som sa ho na to znova dnes pýtala povedal že si ma chce vziať len si myslí že najskôr si musíme vybudovať domov potom môžeme plánovať svadbu. Viem čo je CF ale fenylketonuria má tiež svoje uskalia.
@lillystranska no tak potom nepreháňaj, tie dve ochorenia sa nedajú ani porovnať. A opakujem, nefabuluj a nepreháňaj
@fidorka7 vies vobec co je fenylketonuria?
@lillystranska
Tak vidis, ste s polu rok, to ste este zamilovani, je naozaj trufale povedat, ze u vas rozvod nehrozi. Zivot kladie do cesty rozne prekazky a ako ti pisali.baby vyssie, ziadna sa nevydava s tym, ze u nej rozvod hrozi a predsa...
Mozno keby si mala partnera, co by deti chcel a podporoval ta v tom, tak by si ani z toho porodu taky strach nemala. Inak z porodu ma podla mna strach kazda zena, je to uplne normalne, ale nie je to dovod nemat deti. Kolko ma rokov tvoj chlap?
@lillystranska ja áno, vrodená metabolická porucha, ale ty si o nej niečo doštuduj, stačí odborník "google" a potom tu nebudeš písať také rozprávky o 100% chorých deťoch. Najdôležitejšia je diéta v detstve, inak hrozí ťažká mentálna retardácia a keďže detstvo už máš viacmenej úspešne za sebou, tvoj život ňou nie je ohrozený.. Pacienti s CF okrem diéty rehabilitujú inhalujú berú neskutočné množstvo liekov napriek tomu sú veľmi časti chorí, hospitalizovaní, na kyslíku a sú týmto ochorením PRIAMO OHROZENÍ NA ŽIVOTE a často ešte v detskom veku zomierajú. Ak sa aj dožijú dospelosti, dožívajú sa výrazne menej než zdraví ľudia pri oveľa nižšej kvalite života. Máš ešte nejaké otázky?

@fidorka7 ono len taký diabetes ..prísna dieta, pichanie alebo trvale zavedená pumpa, zle držaná dieta hrozba slepoty straty končatiny, vredy na predkolení, človek neustále v ohrození hypoglykémie.
@lillystranska tvoje ochorenie je viacmenej značnou nepríjemnosťou , ktorá sa dá vykompenzovať stravou . Ano prichádzaš o niektoré chute , niečo nemôžeš vôbec, niečo len v obmedzenom množstve, ale v podstate ak odhliadneme od tohto tak vedieš normálny život . Môžeš sa vydať , mať deti, pracovať, chodiť na dovolenky ...
@maminuska presne tak, ja len chcem povedať, že by sa nemala zameriavať na to, čo všetko nemôže a ospravedlňovať si teraz všetko ochorením, lebo sú ľudia oveľa vážnejšie chorí, majú neuveriteľné obmedzenia, zlé prognózy a napriek tomu žijú naplno a nehľadajú dôvod, prečo sa niečo nedá, hľadajú spôsob, ako sa dá. Autorka má podľa mňa taký obranný mechanizmus, keď na niečo nemá logickú odpoveď, tak odpoveďou je LEBO FENYLKETONURIA Najhoršie že tým začína ospravedlňovať aj postoje a názory toho indivídua čo mu hovorí "MUŽ" napriek tomu, že sa mu vlastne nechce ženiť,
Ja sa uz nebudem k nicomu vyjadrovat. Ak mozem poprosit admina zmazte tuto temu dakujem
No tak to zhrniem, prisla si sem po radu, dostala si ich viacero, samozrejme aj take, ake sa ti nepacili, tak teraz rychlo prec a mazat.
Z nejakeho velmi nejasneho dovodu lipnes na svojom partnerovi, je to preto, lebo si bola adoptovana a tak sa bojis, aby si nebola odstrcena a sama?
Ospravedlnujes ho, ze dosiel o byvanie, lebo byvala bola tazko chora a bla bla. No bol sprosty, ako to inak nazvat. Ty si teraz rovnako hlupa, lebo sa nechas opit rozkom.
On si kupi byt, ty sa tam s nim nastahujes a co potom? Budes mu platit najomne? Alebo energie? Ked sa nieco pokazi, tak to zaplatite spolu?
Budete mat aj spolocny ucet?
Ty si kupis svoj byt na hypoteku, ktory prenajmes, aby si mala aspon nejake zadne vratka ked ta posle het?
Pride mi velmi trapne spoliehat sa na to, ze po rodicoch zdedis byt, toto je take typicke slovenske. Toto vyslovit v UK, tak sa so mnou nikto v robote nerozprava. Rodicia mozu svoj byt predat a ist do nursing homu a ty z neho budes mat akurat take kulove. Ale na druhej strane mozes cakat ako moj brat do 40, aby si si vyriesila svoju bytovu situaciu, toto je na tebe.
Rodicia nechcu, aby ste s partnerom spolu byvali. Hmmmm. A kde teraz byvate? U rodicov v detskej izbicke? ALebo niekde na private? Ja som si tolko prenajmami presla, ze moja mama ani len netusila,ako a kedy som v niektorych podmienkach byvala, nie este, aby mi davala kriteria, kde a s kym mozem byvat. Velmi malicherne a obmedzene.
Partner ta poziadal o ruku, ale o svadbe sa nechce rozpravat. Trapne. Mna ked sa po poziadani o ruku (oficialne zasnuby sme nemali) vsetci pytali, kedy bude svadba, tak som povedala ze do roka a do dna. Lebo toto je presne cas, do kedy ma byt svadba pre ludi, co z nejakeho dovodu to nestihnu skor. Dievca nema chodit so zasnubnym prstenom roky. Chlap ma na to 12 PMS a 4 rocne obdobia, aby pripadne zasnuby zrusil, dievca si to tiez moze rozmysliet. Ale datum svadby by mal byt urceny.
Tvoja diagnoza, hmmm. No co ti poviem, kazdy mame nieco, ty si svoju chorobu upravis dietou a aminokyselinami. Co ma povedat taky epileptik? Vedela si, ze je vysoke percento epileptikov, ktori to svojim zivotnym partnerom ani nepovedia, lebo stigma ohladom epilepsie je velmi vysoka?
Ty mas dietne obmedzenie (ano poskodzuje to nervovy system, ale stale je to dieta, nemusis sa nadzgavat liekami, pichat si hormony, prejst chemoterapiou, chodit na rehabilitacie a podobne). Takze z toho nerob dramu. Parntera to neobmedzuje, ked sa on normalne naje, ty mu tam neskolabujes. Keby si mala alergiu na oriesky, tak by ich ani on jest nemohol, keby si nahodou dal a dychol, pobozkal ta, tak by ti uz podaval Adrenalin im.
Neschovavaj sa za ochorenie, ze to bolo koli tomu, koli comu ta tvoji ex partneri opustili. Bolo tam aj nieco ine a tvoja diagnoza bola iba ceresnicka na torte. Kazdy mame tu ceresnicku, niekomu vadi, ze chlap je alkac, druhemu nie,lebo vsak si iba trochu vypije a podobne.
Takze v skratke, vyhladaj psychologa, velmi ho potrebujes.
Nauc sa asertivne jednat s rodicmi, si dospela osoba, s kym byvas je na tebe. Ak si hubu natrieskas s nespravnym partnerom, tak ty si ju natrieskas, bude to aspon poucenie do buducnosti.
Nauc a milovat sama seba, ale ako fakt mat sa rada.
Tvoja diagnoza je fakt, tvoje okolie to musi prijat, ja mam pocit, ze ty sama si to neprijala, preto sa za to schovavas.
Co sa tyka tvojho partnera, jeden moj pacient mi raz povedal: Zuzka, nikdy neprenasaj bolesti, krivdy a trpke pocity z minulych vztahov do terajsich. Pouc sa z nich, ale uz sa na nich netrap. Tvoj partner tu krivdu nosi v sebe. Aby si casom nezistila, ze si len Prievoznik.

jeziskove huslicky..... 🙄

@maminuska robili nám to v Bratislave