icon

Ako naučiť 9 mesačnú fenku, že mi môže dôverovať?

kiki122
17. sep 2020

Dobrý večer mám 9 mesačnú fenku cane corso. Problém je taký ze nieje dostatočne socializovana. Kúpila som ju v 5mesiacoch a dovtedy bola pri matke. Bývame na dedine. Takže nemám takú možnosť snou byť každý deň v takom kontakte s ľuďmi a s ruchom. Ked snou idem niekam napríklad do BA kde je veľa ľudí a veľa áut a ruchu,bojí sa. Keď ku nej ide cudzí človek chce ju pohladkat vrčí alebo šteká. Na niektorých ľudí šteká z diaľky ale niektorých aj ignoruje. Bojí sa aj nákladných áut. Chodievam s nou často na prechádzky nech sa aspoň trocha stretáva z ľuďmi. A zlepšuje sa to. Niekedy uz na ľudí vonku ani nešteká. No ale keď príde niekto ku nám domov tak to šteká a bojí sa nedá sa človeku ani pohladkat. Ale neublíži iba cúva a odíde sa schovať. Nerozumiem tomu. Prosím ak má niekto skúsenosti poraďte ako jej ukázať že sú tí ľudia neškodní a ze mi môže dôverovať. Co robiť aby sa prestala báť a aby som ju mohla zobrať kamkoľvek
Natália Mišovičová sme z Kvetoslavova
Dakujem

Strana
z2
s_a
17. sep 2020

Asi je najlepšie chodiť na nejaký cvicak s trenerom

natalia1619
17. sep 2020

Ach cele zle. Dobre zacneme od zaciatku, kupila si si psa ak je od chovatela a teda s pp tak sa obrat na neho, on poradi najlepsie pozna si svojich psov... Ale podla toho co pises tak to neni s pp, cize si krasne podporila mnozitela. 9 mesacny pes je este stena, nemal by sa chovat takto, v predchadzajucom domove asi nic dobre nezazil ked takto boci od ludi... Treba s tym rychlo nieco robit Cane Corso je velky pes... Najlepsie najst dobreho trenera a chodit na cvicak ako bolo vyssie pisane.

yollanda
17. sep 2020

@kiki122 je nesocializovana. Jedine stále chodiť medzi ľudí a časom si uvedomí že sa nemá čoho báť. Zavolaj viac ľudí k Vám, nech jej dajú mlsku, takisto vonku. Stretaj ľudí, chvíľu s nimi postoj, ona sa naučí.trpezlivost! Je to ešte dieta

miskooo1987
17. sep 2020

@kiki122 v zasade máš posledné týždne, ak nie dni, začať socializovat... potom to už veľmi nebude možné...

ivca88
17. sep 2020

Možno to tak je preto, že bola sebaistejsia vo svorke.
Rozhodne skús skupinu na Facebooku - výchova a výcvik psov.
Veeela psa odmeňovať a trénovať.
Toto je obrovský pes a musíš ho vedieť zvládnuť

kiki122
autor
17. sep 2020

@natalia1619 Prečo píšeš ze som krásne podporila množiteľa? Kto ti povedal ze nemá pp? Moja fenka pp má😉

nelca84
17. sep 2020

@kiki122 cvicak! Uz davno ste tam mali byt, ako si poradis s dospelym nevychovanym cane corso?

natalia1619
17. sep 2020

@kiki122 precitala si si to cele? Pisala som prvu vetu ak ma pp tak sa obrat na chovatela 🙂 on si pozna svojich psov a mal by ti vediet poradit.

natalia1619
17. sep 2020

@kiki122 som velmi rada ze si podporila chovatela a nie mnozitela ❤️ ale treba to riesit 9 mesiacov je dost vela za chvilu ta bude tahat po dedine ak ho nezvladnes

kiki122
autor
17. sep 2020

S cvicakom rátam uz som kontaktovala jedného trénera ale to ešte len riešim. Myslela som ci mi neviete poradiť niečo aj vy ked máte náhodou skúsenosti. Cvicak budem určite absolvovať bez toho to asi naozaj nezvládnem. Len dúfam ze tam mi pomôžu. Každopádne ďakujem za rady

karhu
17. sep 2020

nas mal rok ked som si ho vzala a bal sa v meste, s inymi psami mal tiez malo skusenosti...a to bol pes zo sidliska..prve prechadzky mestom ho triaslo, dokonca od stresu hnackoval...po tretej prechadzke mestom to preslo..zvykol si, dokonca vie sam nastupit do vlaku, mna uz ani nepotrebuje🙂 nenechajte sa odradit, vae stena potrebuje nazbierat viac skusenosti..cvicak by tiez pomohol

natalia1619
17. sep 2020

@kiki122 odmeny, odmeny a trpezlivost. Skus nech pridu kamarati a po jednom pomalicky a ty mas pri sebe odmeny, ak bude pokojny dostane odmenu, a stale dookola

nelca84
17. sep 2020

@kiki122 inak pre stena je najlepsim vzorom starsi pes, od neho sa moze vela naucit, ak mas moznost vo svojom okoli, tak urcite spolocne vencenie so starsim psikom je fajn. Aj nas NO ma vo vychove momentalne jedno blaznive stena 🐕❤

77daniela77
17. sep 2020

Chce to cas,myslim ze ked budes trpezliva tak sa to da vekom doporiadku.

kiki122
autor
17. sep 2020

@77daniela77 no to som rozmýšľala aj ja že či je hneď potrebný cvičák alebo sa to dá vekom doporiadku. Naposledy čo sme boli na prechádzke prešla okolo človeka a len sa za ním obzerala čo dávnejšie na tých ľudí štekala a vrčala

0silvia0
17. sep 2020

@kiki122 a co robis ked vrci a steka na ludi? Ako reagujes ty?

kiki122
autor
17. sep 2020

@0silvia0 poviem jej ze nesmie ked neprestane potiahnem ju za kožu za krkom. A ked vrci na niekoho kto príde ku nám postavím sa pred ňu aby sa nebála a chytím ruku človeka na ktorého vrcía dam jej ju ocuchat. Väčšinou potom prestane ale stále sa toho človeka boji alebo nedôveruje

katty2012
17. sep 2020

@kiki122 no idealne skombinovat s cvicakom, tam sa okrem ineho naucis aj ako reagovat na psa, ked ma nejake zlozvyky

0silvia0
17. sep 2020

@kiki122 nas 2,5 rocny pes zacal vrcat na psov, asi hormony a dospievanie, doteraz to nerobil. Ked sa blizi pes, dam ho sadnut, a rozptylujem ho capkanim a hladkanim po hlave, aby nebol taky napaty... Je to iny problem ako mas ty, ale mozes vyskusat, ci to nezaberie. Skus ju dat sadnut, prihovaraj sa jej, hladkaj ju, aby tak stresovo nevnimala situaciu...

kiki122
autor
17. sep 2020

@0silvia0 mne chovateľka poradila ked idú iní psi a ona sa za nimi ťahá ze ju mám dať sadnúť a otočiť chrbtom tým psom. Neviem ci ta dobre chápem ale ak tvoj pes vrci a ty ho dáš posadiť a snažíš sa ho rozptylovat hladkanim po hlave, podľa mna to môže chápať ako pochvalu že vrcí. Tým ze ho pritom hladkas. Neviem no 😕 Snažím sa poradiť takto mi to bolo povedané

0silvia0
17. sep 2020

@kiki122 to nie je take hladkanie akoze pozitivne, ale take rozptylovacie pohyby, neviem ako to inak nazvat, je to na predchadzanie napatia... tiez som to niekde citala. S niektorymi samcami navzajom maju tendenciu na seba vrcat, s ktorymi nie su kamosi, ale vacsinou nas pes nezacina, iba vrci naspat. Obcas prvy zavrci aj on, ale on je velmi inteligentny, vie, ze nesmie, ale niekedy sa neukontroluje😳

lija22
17. sep 2020

so socializaciou mam skusenost ale budeto z ineho sudka a zrejme ti neporadim. cas a laska. ujala som sa dospelej fenky cely zivot tyranej. zuby vybite, chuda, chora, zlaknuta aj z muchy. preskocim litanie. moja pritomnist, laskavy ton, odmeny.
no a teraz si predsravujem tu tvoju velku slecnu, clovek by sa aj bal a to take polepetko zakriknute 🙂 zlatunka
musi nabrat skusenosti a veru skus odmenovat, ale pozor len vhodne spravanie

karolinakr
18. sep 2020

@lija22 to by som si aj rada prečitala cele litanie o tyranej fenke.
Nemaš nejaky blog al.niekde o tom písané?
Rada di prečitam šťastne konce.
A odkial ste ju mali, kto ju týral?

lujza123
18. sep 2020

@kiki122 pes ma 5 rokov, od šteniatka pravidelne bravany do mesta, prechádzky v dave ľudí, MHD a tiež ma trochu stres keď ideme takto do mesta po dlhšej dobe, po chvíli ho to ale prejde. Treba bravat medzi ludi častejšie, zvykne si.

K vrcaniu na ľudí. Niesom za to, aby psa hľadkal kazdy pocestný. Keď je pes priateľská povaha príde si po nežnosť sám, ale sú aj psie povahy ktoré sú nedovercive a nemuseli nič zlé zažiť.
Tak isto návštevy, dôležité je dohliadnut aby nevrcala sama od seba, nebola agresívna na príchodzich, normálne ich pustila dnu, ale vítať ich nemusí.
Áni ľudia by sa nemali vrhat na každého psa, niektorim je dotyk od cudzich vrcholne nepríjemný.

0silvia0
18. sep 2020

@lujza123 presne toto sa ani mne nepaci, ked chcu ludia hladkat cudzieho psa. Toto nemoze byt prijemne ani psovi, ani majitelovi psa.

cistykvietok
18. sep 2020

Ahoj. 🙂 Niekde blízko Kvetoslavova je cvičák, že? Hviezdoslavov,alebo inde? Super, že si sa tam už ozvala a chceš na tom makať. 🙂 Neviem, či máš predošlé skúsenosti s týmto plemenom, ale ak nie, výber psíka nebol najšťastnejší, pretože ako každý veľký psík, potrebuje nadobudnúť sociálne návyky a poslušnosť skoro. Je jasné, že fyzickou silou nemáme šancu ovládnuť veľkých psov, preto nás musia rešpektovať, aby sme s nimi mohli všade. Neboj sa však, skúsený tréner vám určite pomôže.😉 Dovtedy, ako baby písali vyššie, hoci má strach, treba ho brávať do sveta. Do auta mu dať obľúbenú hračku alebo pamlsok na obhrýzanie a odpútanie pozornosti. Nie je pravda, že starého psa starým kúskom nenaučíš. Adoptovali sme si 10 ročného kríženca vlčiaka a od adopcie sa naučil veľa nových vecí. Naozaj to chce len tréning a trpezlivosť. A občas tvrdohlavosť. 😀

cistykvietok
18. sep 2020

@nelca84 Presne, od starého psa sa pozorovaním naučí šteňa veľa. Len treba dávať pozor, aby šteňa príliš neobťažovalo seniora hrou, nie každý dedo sa ešte má chuť hrať. 😀 Ten náš tiež potom rozdáva varovné vrčania na psiu mládež. 😅

nelca84
18. sep 2020

@cistykvietok náš má 6 a pol, je vyrovnaný a naozaj má božiu trpezlivosť, ja by som toho krpca už dávno kusla do chvosta 🙂 Ale keď už po ňom úplne že skáče, tak ho upozorní vrčaním, to je presne to určenie hraníc a od psa to skôr pochopí ako od nás 🙂

simca06022011
18. sep 2020

@kiki122 no to ani nerozmyslaj, pri tomto psovi, ze ti cvicak netreba. Treba. A cim skor.
Doveru si postupne ziskas a na ostatnych si zvykne len treba trpezlivost.
Co sa tyka postupov, prist k clovekovi chytit za ruku a ukazat.. no to moze fungoavt teraz a potom nemusi. Poznam psov, kde okamzite utocia ak sa ich pan dotkne niekoho ineho, cloveka alebo psa. PRoste ziarlia. Jednoduchsia verzia je podla mna odvratit pozornost, nechat psa sadnut, alebo mu davat nejake ine povely, otocit sa ist s nim inde ... kludne ho aj hladkat ak to na neho funguje. Ale to ti naozaj ukazu na cvicaku.
Mas velkeho psa, musis ho vediet ovladat a musi ta posluchat na slovo. Aj ked toto plemeno je vraj kludne, aj u nas maju takeho flegmosa co ani nam nekukne do plota, ked toho mojho ide rozhodit od stekotu... ale ma v sebe to svoje ochranarske, bojove a nevies co sa moze stat, kto kde a ako sa vam dostane do cesty.

akrobrab
19. sep 2020

@kiki122 Uz asi aj Ty vies, ze bola chyba brat si 5m fenku od mamy (hocake plemeno, nieto este CC). Ale stava sa, tak sa ucime - zazila som to sama, prvy pes, odber v 4mesiacoch, v podstate kotercovy odchov, tiez s PP. 🙂

Toto musis len a len vychodit - aj na dedine je pre nu dostatok vzruchov. Chod s nou na hodinu kazde rano, potom po skole/po praci a este vecer. Cez vikendy aj viac. Striedaj prostredia, svetlo/tmu, odmenuj, vela s nou cvic. Ideal, ak mas v okoli nejakych skusenych ludi s extremne vychovanymi psami na socializaciu (moze a nemusi zo byt cvicak).
Je to teraz fakt len na Tebe, mas sancu to zachranit, ale musis “maknut” - za chvilku pride puberta a potom to bude este o 10000% tazsie.
Drzim palce.

Strana
z2