icon

Ako naučiť psa, aby neskákal a nehrýzol?

25. máj 2023

Ako naučiť psa aby neskakal na každého,myslím na deti a aby nehryzala?Staršia chcela psa tak sme jej kúpili.No menšia dcéra má 3roky a keď sme vonku na dvore pes stále skáče na ňu.Hrame sa na dvore hádže mu loptičku chytá donese naspäť.A z ničoho nič začína nám hryzat do nohy.Ja viem chce sa hrať a idú mu aj zuby, je to ešte šteňa,no menšia potom reve lebo za bojí psa.Manzel sa na to samozrejme hnevá a chce ho dať preč.Ako naučiť psa,či len dočkať pokiaľ z toho vyrastie?

Strana
z2
anonymanonym
25. máj 2023

Najlepsie co moze clovek urobit je vsetko co sa da odlozit na par mesiacov z dosahu psa. Pelech sa stenatu kupuje provizorny lacny alebo aj ziadny (vymyslaju sa lacne alternativy, ktore nezabolia ak sa znicia). A na trening si musite najst cas. Bez neho to nepojde. Pes potrebuje proste pravidla lebo sa zblaznite. Uplne staci 5 minut. Pre stena je to az az. Po 5 minut parkrat za den. Ale ak nemate skusenosti a neviete ako na to znova odporucam trenera alebo sa fakt poradte s chovatelom, ak ste nepodporili mnozku a mate chovatela, ktory poskytuje servis. Sami sa mozete s tym vsetkym trapit dlho.
A doplnam - pisala si, ze dcera sa ho snazi ucit triky a tak. Na tie sa vykaslite. Na to bude casu dost. Treba ho najskor naucit zakladnu poslusnost a normalne fungovanie. Od toho nehryzenia, neskakania cez socializaciu, privolanie, peknu chodzu na voditku, schopnost oddychu, zakladne povely ako sadni, k nohe az po manipulaciu, osetrenie.

simca06022011
25. máj 2023

no tak ste si toho malo nastudovali :D myslim, ze proste je este maly, aky je stary? A ake je to vlastne plemeno?

anonymanonym
25. máj 2023

A posledne doplnim. Pisala si, ze psa chcela 15 rocna dcera. Ak mate na to financie, tak su rozne psie tabory. Prave je na to vhodne obdobie - prebiehaju vacsinou v lete. Mozno by ste nasli aj taky, kde idu aj stenata a ucia sa tam zakladne veci. Dcera by mala pekny zazitok a aj problemy so psom by to pohlo smerom kam potrebujete.

autor
25. máj 2023

@anonymanonym Staršia dcéru ho učí tie povely sadni ľahni k nohám.Na prechádzku keď ideme celkom pekne kráča netaha za vodítko,zo začiatku to robil.No tie povely občas si sadne na sadni,ostatné zatiaľ ignoruje
@simca06022011 Vlčiak a má pol roka.
@anonymanonym Skúsim kuknúť taký tábor, prvýkrát počujem že také niečo existuje.

anonymanonym
25. máj 2023

Autorka, pes nesmie ignorovat povely a ani ziadne "obcas". Neviem teda konkretne o akych napr. hovoris, ale neexistuje aby mi pes (ani stena) odignoroval povel. Pes musi za kazdu cenu vykonat co poviem, nemyslim hrubou silou. Ale hravou formou (je x moznych sposobov) ho k tomu spravaniu, ktore chcem navediem. Alebo radsej povel nehovorim vobec (ak je to v prenho prilis narocnom prostredi/situacii alebo ak nema to spravanie este natolko upevnene a priradene k povelu), a bud len navediem pamlskom alebo pouzijem gesto alebo skorigujem voditkom, atd (podla situacie a konkretneho povelu). Ak ho nechate povel odignorovat, tak ho len ucite, ze je to v poriadku. Rovnako sa povel neopakuje xkrat za sebou (casta chyba), tym sa zas pes uci, ze nemusi zareagovat na prvykrat lebo ved mi to este zopakuju.
Mimochodom, pol rocny pes je uz skor v puberte. A v nej plati snad stonasobne doslednost a vyzadovanie posluchnutia.
Este raz (slubujem, posledny) - smer trener. Zvlast pri takom plemene v puberte v kombinacii s malym dietatom.

simca06022011
25. máj 2023

No pri vlčiakovi určite trénera vám treba. Je to úžasný pes, ale treba ho vycvičiť, mať skúsenosť so psom. Vlciakov sme mali a to boli naozaj miláčikovia. Ale posluchali na slovo.

deivi_t
Autor odpoveď zmazal
biaa
26. jún 2023

@autorka tak v prvom rade si treba premysliet nakoľko ste s manzelom predpokladam dve dospelé osoby čo take stena obnasa. Ano steniatka, hryzu , skacu a robia neporiadok ako každé decko či zvieracie alebo ľudské. Steniatko treba usmerňovať skusit sa s niekym poradit ak si neviete poradit sami ale pochybujem že spravne miesto je na Mk a zároveň sa snazit dcérke 3R vysvetlit že sa to občas stane že ju zhodí a podobne ja som v takomto veku lietala po zahrade s toľkými zvermi a pododtavala toľko kopačiek a smiala sa aj cez slzy😀 tak nech mie niekto nepovie že sa male dieťa nevie v tomto usmerniť pravdaze treba v tomto určite vychovat aj stena .

A nabuduce si takéto rozhodnutie dobre zvážiť potom z takýchto psov vyrastu neovládateľné jedince ktoré buď niekde zabije auto lebo ujdú alebo niekoho pohrýzť lebo ich majiteľ nevychoval alebo alebo… nikdy to nedopadne dobre doplatí na to pes a môže za to človek bohuzial

zuzanaam
26. jún 2023

nečítala som všetko, ale @anonymanonym vie o čom píše, jej rád by som sa držala. Aj komentár od @deusa bol k veci. Inak som zdesená radami a "výcvikovými postupmi" niektorých komentujúcich, mám dojem, že niektorí žijú ešte v stredoveku. Cvičím psov cez 30 rokov (vlastných, kedysi občas aj cudzích), mám skúsenosti aj s problémovými zvieratami. Váš pes je normálne šteňa, treba ho trpezlivo a sústavne vychovávať, vekom sa aj skľudní. 15-ročná dcéra už môže v pohode psa cvičiť, ja som mala psov od 10-rokov a rešpektovali ma už v tom veku. Aj moja 13-ročná cvičí jedného z našich psov, poslúcha ju na slovo. Výcvikový tábor je dobrý nápad, najmä ak neviete, ako na to, len treba dobre vybrať trénera. 90% by som psa nezverila. Na čerpanie informácií odporúčam výcvikovú školu Koira, František Šusta, dcéru budú baviť videá Se psy podle Veroniky...

Strana
z2