icon

Ako nemocnice overujú totožnosť príbuzného?

belllinka
15. jan 2025

Ahojte, zaujímalo by ma, ako si v nemocnici overujú totožnosť toho, čo si príde pýtať informácie o pacientovi? Ako si overia, či je je to skutočne manželka, nie iba priateľka, či je to syn, dcéra, súrodenec pacienta?

petrao2
15. jan 2025

@belllinka my ked sme chodili za priatelovou mamou nebol ziadny problém a aj mne povedali informacie
Nikto sa nepytal kto som len vedeli ze patrim k nej

ktobytobolpovedal
15. jan 2025

Nijako podla mna… my nie sme manzelia, ale po oboch cisarskych muz dostal informacie. Taktiez ked som bola po operacii prsnika, tak volal, ze ci je vsetko ok a normalne mu povedali 🤷‍♀️

paradajkova
15. jan 2025

Jedina situacia kedy som zazila, ze riesili ci moze alebo nemoze ist niekto na navstevu bolo, ked za pacientom v bezvedomi prisiel jeho kamarat, ktory sa predstavil ako kamarat a ze ho chce ist pozriet. Vtedy sa mna ako rodiny pytali, ci s tym suhlasim.

Inak bezne pustali kadekoho, stacilo ze sa predstavili ako sestra, svagor, neter, synovec. Nikto neoveroval nic.

Viem si predstavit, ze premotivovana sestricka by nepustila priatelku, ale realne som to nezazila.

Tiez som zazila pripad, ze podavali informacie len na zaklade hesla, nie rodinnej prislusnosti. Cize pacient mne povedal heslo a ked som volala, ze ako dopadla operacia, tak odo mna pytali heslo.

Niekedy mam pocit, ze to ide z americkych filmov, tato domnienka, ze partnerovi nedaju informacie 🤷‍♀️ Lebo realita je ozaj uplne ina.

belllinka
autor
15. jan 2025

@paradajkova veď to, že v každej téme o manželstve sa hneď vytiahne ako výhoda, že sa dozvieš info o manželovi v nemocnici, lebo inak sa nedozvieš 🙂

h2
15. jan 2025
jana_eyre_2
15. jan 2025

@h2 ďakujem 🙂 už mi končí prestávka tak potom pozriem 👍🏻

vevesh
15. jan 2025

@belllinka v zahranici ti nepovedia😀 aspon dobre vediet, ze gpdr je na slovensku na okrasu...

ivana11155
15. jan 2025

@belllinka neoveria si nijak, ja som sa informovala telefonicky ohladom mamy, pretoze byva odo mna 400km a len sa pytali na pribuzensky vztah a to bolo vsetko. Info poskytli bez problemov.

paradajkova
15. jan 2025

@belllinka formalne to asi tak je, ze by nemocnica nemala poskytnut informacie, ale realne to nik neoveruje. Ja ked som aj iba po telefone volala, ze sa chcem informovat o pacientovi, ktoreho rano priviezla sanitka, tak mi normalne povedali vsetko.

ktobytobolpovedal
15. jan 2025

@vevesh iba tak zo zaujimavosti, ked zatelefonujes a predstavis sa ako manzelka? A ked prides musis mat zo sebou sobasny list? Lebo aj napriek svadbe nemusite mat rovnake priezvisko.. ako to riesia?

belllinka
autor
15. jan 2025

@vevesh ako sa to teda rieši v zahraničí? Manželka, deti, súrodenci? Ako sa overujú?

h2
15. jan 2025

@vevesh Keď už, tak GDPR, nie GPDR. Okrem toho, nemyslím, že informácia typu "operácia dopadla bez komplikácií, pacient je stabilizovaný" spadá pod ochranu GDPR. Rozhodnúť o prípadnom odpojení človeka v kóme od prístrojov nemôžeš určite ani u nás "len tak".

vevesh
15. jan 2025

@ktobytobolpovedal davas udaje o osobe, ktora by mala telefonovat. Napriklad pri porode som nahlasovala muza ako otca (mali k dispozicii adresu a datum a miesto narodenia). Ak maju okopirovany obciansky ci preukaz poistenca, tak sa pytaju napriklad na cislice z obcianskeho (prve 4, posledne 4 atd.). Ak si sestra, pytaju sa ta na tvoje udaje a udaje o pacientovi, ktore by si mala vediet (napriklad datum a miesto narodenia, adresa, poistenia atd.). To je po telefone. Ak prides osobne, predkladas obciansky, ktory okopiruju (v zahranici sa az tak velmi nemenia mena po vydaji, takze sestra so sestrou zvacsa nebudu mat odlisne priezviska).

vevesh
15. jan 2025

@h2 ja si tie pismena mylim🫣🤷‍♀️, ale podstata ostala pochopena...

vevesh
15. jan 2025

@belllinka vid prispevok vyssie.

ktobytobolpovedal
15. jan 2025

@vevesh tak to aj u nas vypisujes, ze komu volat 🤷‍♀️
Ale vezmime si priklad:autonehoda, manzelka pride do nemocnice za manzelom, ktory je na operacke. Nechala si po svadne svoje dievcenske meno… nepovedia jej info kym nepredlozi sobasny list? Ako fakt ma to zaujima 😆 ja si rada rozsirujem obzory

tiezjedna
15. jan 2025

@belllinka to nie je žiadna výhoda, pretože si to neoverujú. Proste povieš, že si manželka a tým to končí. Aj keď nie si... Ja som zažila jedinú overovačku, a to keď som volala do nemocnice (pražský Ikem), kde ležal manželov dedo a chcela som sa po operácii spýtať na jeho stav. Pýtali sa na kód, ktorý som samozrejme nevedela, no aj tak mi povedali, že je v poriadku 😂 Ale keď som tam prišla osobne, tak ma bez problémov pustili. Povedala som, že som manželka jeho vnuka.

vevesh
15. jan 2025

@ktobytobolpovedal niekedy nadiktuje policia najblizsich pribuznych a ty len predlozis obciansky a v pohode ti daju info. (Na obcianskom mas aj rovnaku adresu uvedenu, plus pytaju sa ta na ten datum a miesto narodenia- to je ako na slovensku rodne cislo, tiez ho nevie nikto okrem najblizsej rodiny). A ano, niekde je potrebne predlozit nejak, dokument o tom, ze si pribuzna - napriklad svagrina je vydata mimo eu, tak ma v telefone prelozeny sobasny. A ked nevies preukazat pribuzenstvo, tak ti nic nepovedia🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

jana_eyre_2
15. jan 2025

@vevesh čiže keby bola nehoda v zahraničí, partner by nevedel dokázať že je manzel, tak potom čo - polícia by začala vyšetrovať koho majú kontaktovať, namiesto toho aby sa pýtali partnera ktorý o osobe vie všetko?

vevesh
15. jan 2025

@jana_eyre_2 zase, ked si pri nehode "prisediaca" v jednom aute, tak beru, ze toho cloveka poznas a si v nejakom vztahu k nemu a staci im preukaz totoznosti a tvoje vyhlasenie v akom vztahu stojis. Ale, ked by mal nedajboze tvoj muz nehodu v zahranici, tak ak by siel sam, ano, procedere je, ze tebe oznami policia, ze mal nehodu a ty uz z domu donesies nejaky dokaz, ze ste manzelia/partneri (napriklad rovnaky tp na rovnakej adrese a to je na obcianskom napisane). Takisto nerobia problem pri prvotnej informacii kolegom/spolusediacim v aute po havarii. Ale dalsi stav v nemocnic uz musi komunikovat rodina a ano, to si overuju, kto a ako ma a moze. Da sa napriklad aj splnomocnit kohokolvek cudzieho znameho ci kolegu, kto bude na mieste, aby informovali jeho najprv skrz recovu barieru.

taktotedanie
15. jan 2025

@belllinka ak je pacient pri vedomi pri prichode do nemocnice udava kontaktnu osobu- meno priezvisko (ano overujeme totoznost)
Ak je privezeny v bezvedomi pribuznych hladaju policajti ( vacsinou) a daju kontakt tiez meno a priezvisko
Ak pridu na navstevu ( overujeme totoznost) , ostatnym informacie nepodavame
Aspon v nasej nemocnici to tak funguje, ked chcu ostatni rodinni prislusnici vediet nech sa pytaju kontaktnej osoby
Ak je pacient chodiaci a hlava mu funguje , ak pride za nim navsteva niekedy sa stane ze chcu hovorit s lekarom aj ked to nieje kontaktna osoba, pytame sa na pribuzensky vztah ( informacie podavame len najblizsej rodine- deti napr)
Sestra napr so telefonu nikdy nepovie ziadne informacie ani kontaktnej osobe, informacie podava len a len lekar aj to len vo vynimocnych pripadoch inak vsetko osobne