Je potrebné preukazovať sa vo vlaku dokladom totožnosti?

21. apr 2025

Ahojte, to je nejaká novinka? Cestujem vlakom a k lístku si odomňa pýtali aj doklad totožnosti . Povedal mi, že občiansky , vodičský alebo pas . To je bežné ?

doriiis
21. apr 2025

Aký lístok si mala kúpený?

lebandulka7
21. apr 2025

Neni to bežne

lukbe
21. apr 2025

Pýtajú preukaz k zľave alebo isic. Mala si sa spýtať, prečo ho chcú?

markusrasford
21. apr 2025

Keď máš obyčajný lístok tak nie. Sprievodca nemá právo kontrolovať OP, pas, vodičak

autor
21. apr 2025

@doriiis obyčajný lístok do druhej triedy. Šla som dvoma vlakmi. V jednom som mala aj miestenku tam pýtali len lístok a v osobáku bez miestenky to pýtal 😃 tak na neho pozerám, ako nech sa nehnevá , ale nebudem tu mirnix dirnix kadekomu doklady totožnosti ukazovať 😃. Tak mi povedal ,že od zavedenia elektronických lístkov je to moja povinnosť, ale ako pardón , doklad totožnosti obsahuje dosť citlivé údaje na to aby som ho ukazovala ešte aj vo vlaku ... A ešte aj doklad dieťaťa chcel... Nakoniec mi povedal, že ma môže z vlaku vykázať ako osobu cestujúci bez platného lístka alebo privolať políciu aby mi doklad skontrolovala .

sweet20
21. apr 2025

Ja som to zazila , chcel si len overit teba aj dieta, lebo takto sa mozu unasat deti... tak je to jeho povinnost

autor
21. apr 2025

@sweet20 určite nie je jeho povinnosťou overovať si či neunášam dieťa, to si môže potom každý pro podozrení pýtať občiansky hocikde ? A ako si overí, že to dieťa je vlastne moje podľa občianskeho?

sweet20
21. apr 2025

To neviem... mne to vysvetlil takto ako som tu napisala.. podla mna nic hrozne

martul
21. apr 2025

Máme v rodine ,, pár " štrekárov a áno majú na to právo. Ešte mi povedz čo také citlivé je uvedené v OP? Dátum narodenia?? Všade možne ho uvádzame, v nemocnici , v škole, v práci, v daňovom priznaní!? Tam nemáš problém? A keď chce sprievodca len nahliadnuť tak už si dovoluje nehoraznu vec!!

markusrasford
21. apr 2025

V utorok by som si overil ci sprievodca postupoval podľa predpisov ZSSK. Cestujem veľa vlakom mávam elektronický lístok ale toto sa mi ešte nestalo. Možno do budúcna poprosiť sprievodcu aby ukázal ten predpis kde sa to píše ze ma pravo kontrolovať...OP...

markusrasford
21. apr 2025

@martul keď majú nato právo tak sa opýtaj podľa akého predpisu alebo zákona? Do teraz mali právo policajti .

autor
21. apr 2025

@martul bydlisko ? A moje dieťa občiansky nemá, ani vodičky či pas. To ho má teda vykázať z vlaku ?

mamina7070
21. apr 2025

cize ake si mala listky? a dieta malo bezplatny preukaz ?

autor
21. apr 2025

@mamina7070 dieťa nemalo ani lístok ani preukaz. Je to dieťa do troch rokov. A píšem , že som mala obyčajný lístok .

patka06
21. apr 2025

Sprievodca konal správne, pri lístkoch kúpených elektronicky môže kontrolovať aj doklad totožnosti
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/656148-n...

mamina7070
21. apr 2025

no tak si sa preukazala bolo to najskor kvoli dietatu pri bezplatnej doprave je bezne ze sa preukazujes
a nahliadnut do OP kludme moze nesmie ti ho len zobrat aj vo vela inych situaciach ho predkladas napr v hoteli atd

markusrasford
21. apr 2025

@patka06 áno tento článok som čítal ale nič konkrétne tam není. Žiaden zákon podľa čoho to môžu urobiť. V tom článku je dosť nepresnosti. Dá sa vyvrátiť tie tvrdenia. A keď už je tomu tak potom by ZSSK malo informovať cestujúcich ci už na svojich stránkach a aj priamo vo vlaku.

lienka9
21. apr 2025

@markusrasford podla mna to na strankach mas,ked kupujes listok tiez odtukavas,ze suhlasis so VoP,len to nikto necita..ked to maju v prepravnych podmienkach nemusia sa odvolavat na ziadny zakon..ale to je len moja uvaha,vlakom necestujem..zaroven ale ak by ma vyzval na predlozenie a nahliadnutie,neprislo by mi to take poburujuce ako autorke.. samozrejme prec by som ho uz s OP nikam nepustila

doriiis
21. apr 2025

Autorka teraz bez urážky.Tvoje bydlisko si vie na pár klikov zistiť ktokoľvek.Staci že vie tvoje meno a okres v ktorom bývaš.A kopec iných veci si vie zistiť ktokoľvek o komkolvek

belllinka
21. apr 2025

Bydlisko? To myslis vazne? 😂

isis234
21. apr 2025

@markusrasford je to tam písané... @autorka....
Digitalizácia a nákup lístkov cez internet so sebou prinášajú aj novú povinnosť. Sprievodcovia po novom žiadajú od cestujúcich doklady totožnosti. Železnice sa však obávajú falšovania lístkov, teda, že by si jeden QR kód „nazdieľalo“ viacero cestujúcich, ktorí by sa takto spoločne zviezli takpovediac „všetci za jedného“. ... Ak cestujúci nepredloží preukaz totožnosti alebo sa meno a priezvisko na lístku nezhoduje s menom a priezviskom uvedeným na doklade totožnosti, vlakvedúci má povinnosť považovať takúto osobu za cestujúceho bez platného cestovného dokladu. Následne ju môže aj vylúčiť z prepravy.

Ak si mala kúpený obyčajný lístok, nie digitálny, doklady totožnosti môže overiť železničná polícia.

zuzanockamt
21. apr 2025

Autorka
Najskôr si pozisťuj nové povinnosti cestujúceho a práva vlakvedúceho a potom sa rozčuľuj. Chudáci tí vlakvedúci, keď budú musieť každému rozdrapencovi toto vysvetľovať.

zmrzlinka2021
21. apr 2025

Autorka

Ak ti to vadí, nevyužívaj ich služby. Nie je povinnosť cestovať vlakom

smajliica
21. apr 2025

Idú mňa pýtali doklad totožnosti bežne už 10 rokov dozadu keď som mala elektronické lístky. Nie každú cestu ale možno 1 raz z 5. Určite to majú v podmienkach s ktorými súhlasíš keď si kupuješ lístok. Ak nechceš, kúp si na stanici.

viestta
21. apr 2025

Ano, mozu skontrolovat ci kupeny listok prislucha k danej osobe, onzvlast ak ide o zlavnene lisky kupovane k preukazke na zlavu

patka06
21. apr 2025

Autorka, nemusíš sa báť
Bydlisko z pohľadu na OP nezistí, pretože je napísané na druhej strane
Zaujíma ho len či je lístok vydaný na tvoje meno.

mariaa79
21. apr 2025

A čo je tajné v dokladoch?Prečo o je taký problém ich ukázať?

autor
21. apr 2025

@doriiis sprievodca meno ani okres v ktorom žijem predsa nevie. Nepísali to nikde na listku ...

@isis234 áno obyčajný lístok som mala.

@zuzanockamt prepáč, ja nie som žiadny rozdrapenec , ale dvakrát som sa sťahovala cez pol Slovenska kvôli chlapovi, polícia s ním 5 rokov nevedela urobiť nič aj keď bol obvinený z nebezpečného prenasledovania , nakoniec ma napadol vo vlastnom dome a až tak ho poslali ma liečenie, z ktorého je už dávno vonku.

@patka06 občiansky si otáčal 😃 a neviem fakt ako mohol zistiť či je lístok vydaný na moje meno keď lístok takéto informácie neobsahuje.

@mariaa79 nič,pošli fotku dokladu ...

patka06
21. apr 2025

Ak si kupovala lístok cez net, obsahuje meno a priezvisko
OK, aj keď ho otočil - vieš koľko OP mu prejde rukami, to by musel mať výbornú fotografickú pamäť, aby si pamätal údaje.
Upokoj sa, sprievodcu vôbec nezaujímajú tvoje údaje, robí si len svoju prácu.

autor
21. apr 2025

@patka06 nekupovala som lístok cez net m