Ako nenakupovať blbosti?
Zeny mate prosim nejaku rozumnu radu, ako sa naucit prestat kupovat blbosti? Ja som strasne impulzivny nakupca, nieco si zmyslim alebo uvidim a musim to mat. V potravinach detto, nakupime,co chceme, bez ohladu na to, ake je to drahe (nemyslim kvalitu potravin,za ktoru treba priplatit). Uz som skusala nechat to v kosiku na druhy den,tak na 50% si to rozmyslim,ze mi to netreba, ale stale nakupujem hromadu veci, ktore doma stoja, nevyuzijem ci pouzijem raz. obalkovanie mi absolutne nevyhovuje, prejst z karty na hotovost tiez nie. Mate rozumnu radu?
@deedol presne pre toto aj ja. uz to fakt prehanam. A tento vzorec spravania nechcem predat dalej detom.
Vies, skus zapojit logigku. Ked si uvedomis ze mesacne usetris 300 E, tak ich mozes preinvestovat aby mali deti v buducnosti. Lebo nejake leginky z HM ktore ani nevynosi jej do buducna nic nedaju. My sme napr. kupili ornu podu, investujeme do SP 500, na skusku malo do kryptomien. Len nech neminame na sprostosti. A treba rozmyslat ekologicky. Nepodporovat tento konzum. Niekde su deti ktore zomieraju od hladu. Aj preto mame 2 deti na adopciu na dialku.
Autor - si shopaholic - závislá na nakupovaní, keďže už nedokážeš triezvo uvažovať a posúdiť, či danú vec potrebuješ.
Riešenie:
To, že pripúšťaš, že máš problém je prvý krok správnym smerom. Tu sú rady z internetu:
Tips for Managing Compulsive Shopping
Admit you have a problem.
Ask for help from your doctor or a mental health professional.
Join a self-help group like Shopaholics Anonymous.
Get rid of your credit cards.
Shop with a list and a friend.
Avoid Internet shopping sites and TV shopping channels.
Tá posledná je pre teba absolútne nevyhnutná.
Prestaň nakupovať online. Problém väčšiny ľudí - žiadna sebakontrola a dostupnosť priamo z gauča je veľmi zlá kombinácia. Keď sa nedokážeš riadiť rozumom, treba skončiť s celou činnosťou.
Áno,ako ti Majka napísala,odkladať na niečo konkrétne.. tiež je to forma investície.. veď nemusí to byť rovno dom alebo cesta okolo sveta 🙂
Mam minimalisticky byt - malo skrin na saty. Ziadne plochy na sosky-dzady. Proste by sa mi tu nic nezmestilo 👍
Jednoducho si povedz nie. Nekup, budes chvilu nestastna, lebo si nekupila. Nakoniec budes rada. A k pc si nesadaj za ucelom objednavok. To mi tiez pomohlo. Povedala som si, nevies sa ovladnut, necuˇ do toho 😁 fungovalo.
Problem je, ze ja usetrim (500 a viac e mesacne), kreditky ani ine uvery nemam, investovat momentalne nechcem… nekupujem ozdobky ani sosky, vela ide na knihy, hracky, lego. Furt si poviem, ze ved sa s tym pohra a potom to predam (a aj to tak je). Oblecko detto, vacsinou je malo nosene a predam ho potom cez bazar. Len to zerie cas, peniaze, nie je to eko, prekaza mi to na sebe a chcem to zmenit.
Autorka, možno začni študovať eko témy, napr. kolko odpadu vzniká z oblečenia. Ročne cca 92 milionov ton textilného odpadu, spotreba vody na 1 tričko - 2700 litrov. To je množstvo vody, ktoré vypije jedna osoba za dva a pol roka. (Ano, aj dnes ludia umierajú na nedostatok vody), 10 percent skleníkových emisíí je z odevného priemyslu, viac ako 15000 chemikálii sa použije, kým je produkt v obchode na vešiaku, takmer 1000 ľudí denne zomrie na akútnu otravu pesticídmi, ktoré sa používajú pri pestovaní bavlny (Je to naozaj obrovský problém). Aj toto je odevný priemysel. Nie len zlé podmienky vo fabrikách. Samozrejme, podobne sú na tom všelijaké plastové pomôcky z ciny. - zdroj dennik n.
Ad 2. Zamysli sa nad tým čo si tým kompenzuješ. Akú prázdnotu potrebuješ zaplniť. Pretože toto je krátkodobá radosť, ktorú si potrebuješ stále a stále dopriať, lebo nevieš čeliť niečomu reálnemu, niečomu čoho sa bojíš a nemáš pod kontrolou (?). Je to závislosť. Kľudne je to vec, s ktorou môžeš ísť na psychoterapiu 🙂 Držím palce.
Pripadne skus vzdy tu sumu, ktorej sa vzdas za nejaky ozaj zbytocny nakup minut na nejaku dobru vec - charita, utulok, ... Znie to tak prvoplanovo, ale ak mas to stastie v zivote, ze nemusis otacat kazdy cent, je fajn pocit sa s tym podelit 🙂
Drzim ti palce, aby sa ti podarilo zmenit tvoje nastavenie. Je super, ze si uvedomujes, ze nie je dobre takto bezhlavo minat. Nasa planeta smeruje do zahuby, nam uz nepomoze recyklovat a podobne, my musime utlmit ten strasny konzum.
@sisaka uplne skvele si to napisala, vytiahla
@autorka, toto uz asi nie je tak lahke, aby to slo samo od seba, prepajas 2 veci, sama si nemala a tak chces dopriat. Dostavas spatnu vazbu ze sa to nevynosi, nepotrebujete to.
Tazko velmi tazko sa ti bude samej odputavat od nakupov ale vlastne ako gambler, ci alkoholik, potrebujes mat obmedzeny pristup k tomu co je tvoja tema, blizsie sme prikladom pri hrani, najma pre takych co hraju aj online, jednoducho by si si sama vedome, mala niektore stranky dat do nepozeranych a ak to nebude stacit, tak velmi ale velmi zlimitovat svoj paypal a platby online.
Tym si trochu stazis pristup. No nie uplne, nakupy ako take v obchodoch by som prenechala manzelovi a ty skor pis tie zoznamy.
Pre deti, manzela ale aj seba a domacnost, majte skor nejaky zoznam toho co aktualne vyberate, ak vobec nieco, napr. treba vymenit postelnu bielizen, aby si pozerala len tu.
no kedze to mas spojene s minulostou, tak by to chcelo psychologa, aby ste sa na to pozreli a poriesili komplexne nielen https://www.zdravie.sk/clanok/53086/chorobne-na... maniu nakupovat ale aj pricinu ako si k nej asi prisla.
dolezite je aj prist na to, co je spustac k nakupom u teba, u gamlerov je to napr. casto nedostatok penazi, strach z toho da podnet k hraniu, kedy viac nakupujes ty? Skus sa odsledovat, velmi to pomoze predchadzat, ochranit sa sama aj v situacii, kedy si este k psychologovi netrufas
V potravinách kupujem iba čo je na lístku, nechodím tam hladná, do regálov ks enie sú potraviny nechodím, vždy som kúpila nejakú somarinu.
A zvyšok, nechávam si mesiac na rozhodnutie či potrebujem,chcem a väčšinou si to vtedy premyslim. Ak kúpim hneď,o týždeň zistím že netreba,je to blbosť
Viem, že to asi znelo ako rýpanie, ale nemyslela som to tak. Ak máš dobrý príjem a uvedomuješ si, že nechceš toľko míňať to je super. A poradila som asi normálne. Že pošli si veľkú časť na nejaký aspoň sporiaci účet alebo zamkni doma v pokladničke. Keď nebudeš mať peniaze, tak asi nekúpiš.
Alebo investuj.
A ak si náhodou z tých, ktorí berú pôžičky a tak žijú a míňajú. Tak potom je to tiež výborné, že si to uvedomuješ a chceš to zmeniť. A vtedy zruš napríklad prečerpanie a alebo kreditnú kartu alebo si povedz, že nebudeš nič kupovať na splátky.
Pomôže nemať na účte peniaze, odkladať na niečo väčšie napríklad, predávať to čo doma nepoužívam cez bazár atď. Ja neznášam zapratany byt, takže momentálne má brzdí aj toto, nemala by som kam dávať veci.
Je to tým, že keď si bola malá (ak som to dobre pochopila) tak ste nemali ani na základné veci... A teraz už máš aj navyše tak je to jednoducho v tebe, že si teraz kúpiš všetko čo si zmyslíš...
Ty si typický shopaholic.Ked už je ťažko si sama rozkazat.Zrus všetky newslettre do mailov,letáky vyhadzuj.Potraviny by ma až tak netankovali,ale blbosti do domu,handry atď.Moja kamoška,kolegyňa je takáto,avšak s veľkým rozdielom,že bezdetná.Ale je to až tragikomické ju niekedy pozorovať v práci na 12tke každú chvíľu na nete,stránky rozklikane a baby, toto je super,toto chcem,akože aj škoda peňazí,ale pestujes si fajnu závislosť a raz aj tie prachy dôjdu alebo by sa hodili deckam na krúžky,školy,pomoc do budúcna.Aj ty raz možno ochories,nebudeš pracovať,nikdy nevieš.Predstav si,čo iné UŽITOČNÉ by mohlo byť z tej sumy čo napr.za rok minies.A podľa toho ako to opisujes,si zrelá na terapiu a išla by som čo najskôr.Mas aj online koučov,ale byť online je asi u teba nebezpečné.Na druhom okne budeš robiť nákup.Manzel by ťa nemohol zabrzdiť?Kontrolovať,dať strop za koľko a čo ešte môžeš
@cecilia29
Môžem sa opýtať,ako konkrétne ich preinvestujete? Ďakujem🙂
Unsubscribe na vsetky newslettre, ktore ti chodia do mailu, kde hlasaju super zlavy, odinstalovat v telefone nakupne aplikacie a proste celkovo neotvarat tie stranky kde nakupujes. Ja som mala zvyk si stranky len tak pozerat bez toho, aby som ucelne hladala, ze toto potrebujem a samozrejme sa mi vzdy nieco zapacilo. Cize neprehliadat si veci iba tak, ale povedat si, co konkretne potrebujes a to si vyhladat. Ja nakupujem drvivu vacsinu online, tak toto su moje rady k online nakupovaniu.
Co sa tyka kamennych obchodov, tak rovnako netravit tam cas a len tak sa motat a pozerat co padne do oka. Pri nakupe potravin si dopredu sprav zoznam a drz sa ho alebo si povedz, ze mozes kupit 3 veci mimo zoznamu.
Skus si v hlave cca zratat, kolko si minula za rok na nepotrebne blbosti, potom si povedz, co ste za tie peniaze ako rodina mohli mat. Napriklad výet/dovolenka alebo nejaku jednu vacsiu vec alebo by ste toe peniaze proste usetrili.

Niekto to potrebuje cierne na bielom, skus si napisat kolko penazi ostane po zaplateni potrebného.a potom z tej sumy ukrajuj, naozaj je potrebne to minut? kolko ostane a na co by sa to dalo použiť? niekomu nepomôže ale nic...