icon

Ako odoženiem mačky?

anitah2
1. jún 2021

Ahojte. Idem si po radu. Vlastníme záhradu v chatarskej oblasti, náš sused je vášnivý mačkár a chová túlavé mačky z chatarskej oblasti, ktoré sa tam udomácnili a mávajú u neho mačatá. Mačky stále preliezaju na náš pozemok a všade mame výkaly, ale ze úplne úplne všade. Už som raz dávala príspevok do takej skupiny, ale ľudia sa zmohli iba na primitívne rady typu kúpte si vzduchovku sa strieľate. Nechceme nikomu ublížiť, do nikoho strieľať, nikoho otráviť. Bola nám poradená tzv plašička, ale ta tiež neprichádza do úvahy, nakoľko máme psíka a frekvencia na mačky je účinná aj na psy. Psa samozrejme nebudeme učiť na to, aby chytal mačky a ubližoval im, je to pes z bytu a chodíme s nim na záhradu. Zúfalo hľadám humannu radu ako zamedziť chodenie susedovych mačiek na nás pozemok. Kedysi mal len jednu a to bolo v poriadku, dokonca sme mu urobili dvierka do plotu, ale nakoľko teraz u neho prebýva mnoho mačiek, museli sme tie dvierka zatarasit, čo im samozrejme nevadí, oni preskočia plot. Ú neho samozrejme všade neseru, lebo tam jedia a spia. Záchod si spravili z našej záhrady. Žiaden jed, žiadne zbrane, žiadne veci co ublížia aj nášmu psovi. Existuje niečo, čo nám môže pomôcť?

Strana
z2
saxana000
1. jún 2021

Kamoske chodili spinit do vysunuteho zahonu len na to jedno miesto.nova hlina vonava ich lakala.poliala ho dokola octom a mala pokoj ale ty by si musela asi celu zahradu poliat aby to zabralo

korra
1. jún 2021

@anitah2 100% humanne nebude fungovat asi nic. A j keby ste pristupili (hypoteticky samozrejme) na nehumannu cestu, ani to fungovat asi pri susedovi nebude. Mozete skusit repelenty (nutna casta obnova, koli dazdu, na predmetoch vydrzia dlhsie,cako na pode), na plasicku si vedia tiez zvyknut. Ten tunning plota je fajn, pokial nieje pristup odinakadial (co je, ako ste pisali). Co mozete este skusit, aj ked teda na vlastne naklady, na tie najnavstevovanejsie miest umiestnit bud bednicku, alebo nejaku nadobu s pieskom (nutne ale obcas tie "poklady" odstranit). Vela maciek ma rado kocurnik (rastlinu), skusit vysadit na nejake miesto na pozemku, tam nainstalovat aj tu bednicku s pieskom. Aj ten pes pomoze, nejde o to, aby ich trhal a zul ako cukriky, ale vyplasit, alebo vlastne macky (u nas to funguje, starsie vykastrovane damy chraniace si teritorium, cudziu nacku neznesu...), ale toto tiez len ked ste na tej zahrade casto, vy tam dochadzate, ci byvate? Lebo ak len dochadzate, nie casto, ...tak sa obavam, ze si prilis nepomozete...alebo hmanne/nehumanne, pouzit zivolovnu pascu..po odchyte cicucha osprchovat...pustit samozrejme, a takto dokolecka...

matovicova
1. jún 2021

Poznam tiez takého pana. Kazdy rok mal radosť z maciatok, ale stravovat take "stado", mu uz bolo finančne neprijateľné. A nielen strava, ale sem tam bolo potrebné navštíviť aj veterinára. Veterinár v slobode zvierat mu ponukol zadarmo kastráciu pre túlavé macky. Sam ich poodchytaval. Nezávidím vam, s mačkami mam dlhoročné skúsenosti. Spinia na vas pozemok pravdepodobne kvôli psovi. Chcu mu ukázať, že su mu nadradene a znackuju si svoje teritórium. Skúsila by som to s tými ostrekovacmi, skusila by som sa aj jemne porozprávať so susedom. Aj ked si myslím, ze on to nevyrieši, nedokáže mackam prikázať, ale mal by si byt vedomi problému. Možno vám dokáže poradiť skúsený veterinár. Bohužiaľ nepotesim vas, s mackami tazko, raz ked si nieco zaumienia..

karolinakr
2. jún 2021

@anitah2 daj tam tu vodu čo polieva travnik Kaufland 7€ jednu hadicu + koncovka - vyjde ta to do 25€ akurat to minule som to pozerala
Ked macky vojdu do zahrady pekne ich osprchuje a pojdu kakat inym smerom😻

karolinakr
2. jún 2021

Alebo dat tam mačaci zachodik - tam sa sustredi vsetko na jednom.mieste a potom to len hodit do kosa ( a mozte aj susedovi)

simca06022011
2. jún 2021

Inak ake zazracne riesenie by si cakala? lebo zatial sa ti nic nepacilo. No bohuzial, ak sa tych maciek chcete zbavit, musis aktivne pridat ruku k dielu, ci po dobrom alebo zlom. Na to pletivo na plote, sa urcite macka nepostavi, je to makke a akrat sa dobre strepe. Daj tam tu plasicku na macky a neries. Ked pridete vypnes to. Za tu chvilu sa ti pes nezblazdni.Ak teda ta plasicka funguje. A ano.. kludne ho mozes nechat nech tie macky poobhana ak treba, teda ak sa ich neboji a chce sa mu. Zapamataju si to.
Za mna je riesenie, jedine kontaktovat nejake OZtko/utulok, hocico a opytat sa ich na moznost, nie ze "chodia mi na zahradu na zachod", ale ze sa vam tam nekontrolovatelne mnozia macky a potrebovali by ste to riesit. Naj by bolo komplet ich vychytat, vykastrovat a vybavene. Nove macky sa donemoty rodit nebudu, teraz ich je tam vela, predpokladmma, ze nie su ani nijak veterinarne osetrovane, a mnozia sa hala bala medzi sebou.
Zapamtaj si,ak sa chces zbavit "skodnej" nie vzdy to ide milo, poprosenim a humanne.
Ja by som bola rada keby mi sem macky sem tam zbehli, ale kedze mam psa, mne na dvor ani nepachnu.. fakt minimalne. Myši musime chytat do pasci alebo vzduchvokou :D

kaki3
2. jún 2021

Ako z takych tych humannych moznosti ti ostava len plasicka a potom voda nejaky postrekovac, co ak budete tam si zapnete. Nemas co spravit a nemozes mu v chove ani nejak zakazat.

zabludenadusa
2. jún 2021

Po dobrom sa týchto túlavých mačiek v záhrade nikdy nezbavíš. Kocúry ti budú nonstop chodiť cez noc značkovať zeleninu a nízke ovocie močom, či robiť potrebu do záhradky. Dnes mačku obleješ vodou, za 3 dni to skúsi znova, jednoducho zabudne. Tieto voľne pobehujúce mačky sú v podstate škodné, lebo vo veľkom hubia užitočné vtáctvo pre zábavu. Sem tam chytia nejakú myš.

dnuera
21. júl 2021

Uz vam nik a nic nepomoze 😂 sused ma macky a vy hovna a musite sa usmievat lebo sa urazi 😁😂😃 stale s nimi budete mat problem kym sused bude zit. Potom ich dat nadobro prec 😉 chory ludia toto s tymi zvieratami.

zeldia
24. máj 2023

My sme zahradu predali a som šťastná prešťastna. Kosiť treba aspoň 3-4 do roka lebo sa ti tam nasťahujú myši a máš ďalší problém a ak nemáš na to cas peniaze ani záľubu tak to bude len problém. Ako určite zvládne žena starostlivosť o veľkú zahradu aj sama ak chce ale stoji to veľa energie casu aj peňazí.

dodovadomacnost
Odpoveď bola odstránená
jozef1890
8. dec 2024

Mačky sa nikdy nevyháňajú, zrejme cítia hlodavce, a ulovia aj krtka skúsenosť.

Strana
z2