icon

Ako podať deťom lieky, keď ich odmietajú?

ivaana789
20. feb 2018

Ahojte...chcem Vás poprosiť o akúkoľvek radu ako prinútiť dieťa zjesť lieky. Moja dcéra má 7 rokov a problémy s užitím lieku má odmalička. Nebýva často chorá ( našťastie). Teraz má od lekárky ATB...má zapálené močové cesty. Dostať do nej tabletu je horor. Sirupové formy sme dávno zrušili lebo ju z toho napínalo a niekedy sa z toho povracala. Myslela som, že tabletka je super riešenie...zhltne a je pokoj. Ale veľký omyl. Ani v celku, ani rozdrvenú, ani v nápoji, ani v nutele, ani v mede, ani v čaji...ani nijak.Skúšame to s ňou po dobrom aj po zlom. Vždy však časť toho lieku vypľuje, vyprskne...Som z toho na prášky...ráno sme mali doma hotový cirkus, muž ju držal a ja som jej musela zapchať nos aby vobec otvorila ústa....aj tak časť lieku vyprskla...potom samozrejme rev, ja som na nervy z toho čo s ňou robíme....vo štvrtok mám niesť moč na rozbor...ak nebude v poriadku, dostane ďalšie lieky a toto si už neviem predstaviť, že budeme to s ňou zažívať ďalší týždeň navyše....Som vďačná za akúkoľvek radu...

dominika6
20. feb 2018

@ivaana789 podla mna je už vo veku kedy s vami doslova kýve..takéto vrtochy kvôli sirupu,tabletke nieje normálne..však prehltni,tak ako chleba a hotovo..inak jej môžeš pohroziť,že skončí na infúziách v nemocnici..

samaritka
20. feb 2018

No tak my máme presne ten istý problém so synom. Má 4 roky a tiež nechce brať lieky. Keď má horúčky tak musíme dávať čipky do konečníka a samozrejme nasilu a s plačom.

verini
20. feb 2018

Tak toto je cista pohroma s nimi. 😕 To ked nepomoze dohovaranie a vysvetlovanie,tak uz celkom nic. moja starsia to pochopila ked maka asi 8 rokov a dr. na krcnom jej povedala ze dokedy chce jest este sirupy,ze uz je riadne velka. vtedy sa prinutila neviem akym zazrakom ze zjedla tabletku. ale dovtedy tazko i sirup zjest. jeden bol taky co jej celkom chutil ale ak mala iny... ja sama som z nej mala nervy ako ty hovoris.. a teraz to iste mam s druhou dcerou. od teploty som jej chcela dat. tak radsej na cipok pristala ked jejbolo velmi zle. ale min. tyzden nechcela zjest. tak na nastvala a poslala som ju spat, ze dajako.bude... takze pevne nervy... nezje tabl. ani rozdrvenu?s nejakym dobrym dzusom. keby som bola v takej situacii ako ty,tak by som ju podplacala aj kinderkom za jednu tabletku. aj ked,u mojich niekedy ten strach je vacsi ako chut mat kinderko...

ivaana789
autor
20. feb 2018

@dominika6 ano, aj o infúziách som jej hovorila...pred manželom má rešpekt ale ani on si s ňou nevedel dať rady...

ivaana789
autor
20. feb 2018

@verini ďakujem za podporu...nepomohlo ani podplácanie...som v koncoch🙂

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
katrin21
20. feb 2018

daj do ust, akoby nic a veeela veeela suvisle zapit a tym zapitim ju prehltne, ani nevie ako... nesnazit sa ju vedome proste prehltnut, len suvisle robit velke glgy a sama sa prehltne

lenqua_12325
20. feb 2018

Myslím že je dosť veľká na to aby pochopila že liek zjesť musí. Ak neužije tabletku či sirup, zobrať do nemocnice na infúzie a rozmyslí si 🙂

tova
20. feb 2018

nedavas jej od mala vitaminove cukriky? aj tabletku by zjedla . V nutele ju urcite zje ked tabletku rozpucis na prasok a nehovor jej o tom ze tam je. syrup a tekute lieky davam v hustom dzuse alebo smoothie.

ivaana789
autor
21. feb 2018

Tak včera večer zasa cirkus...idem volať lekárke čo mám robiť...keďže má zapálené močové cesty, dokonca mala v moči krv, je viac než potrbné, aby tie antibiotiká brala...nepomohlo nič...dohováranie, vysvetlovanie a samozrejme ani krik...Včera som hodinu s ňou trpezlivo pracovala na tom, aby pochopila že musí tie lieky zjesť...musím povedať, že som sa hovadsky ovládala, aby som to ustála v pokoji...manžel detto...potom som vybuchla...tabletku sme do nej dostali rozpustenú v troche čaju ( nehovorili sme, že je tam liek ale samozrejme že na to prišla, že je to iné a určite je tam liek ) ale ráno dostala hnačku...čiže ranná tabletka nula bodov...bolí ju bruško a hnačkuje...argumentuje, že to z toho večerného lieku...ráno som boj vzdala...uvidím čo na to lekárka...eľa kamošiek malo s deťmi podobné problémy...ale zdá sa mi hrozné, že s ňou musíme prevádzať taký masaker - muž ju drží a ja jej zapchávam nos, aby otvorila ústa ...aj tak to potom vypluje a k tomu vela vela revu

ivuska027
21. feb 2018

@ivaana789 ak po lieku mala hnacku, asi treba aj probiotika. A aky ma argument, ze to nezje? Ma aj nejake bolesti, ved s krvou v moci, to musi mat bolesti, ci? Ze touto cestou by pochopila.

dominika6
21. feb 2018

@ivaana789 nediskutuj o tom s ňou...načo..proste jej to vopchaj do úst tak ako si to urobila,počkaj nech prehltne a hotovo odíd..tieto teatrálne výstupy má asi od mala a už si zvykla..moje deti ked boli choré,tak som len prišla,vopchala tabletku,dala zapiť,počkala minútku a odišla..úplne bez slov..nestihli ani zareagovať čo sa deje..
sama robíš chybu že s ňou vyjednávač,diskutuješ,opisuješ,podplácaš,odmeňuješ..treba na to rýchly proces..

nellita
21. feb 2018

@ivaana789 poznam to dcerka tiez nechcela lieky za svet zjest a povedala som.si stačí ved predsa nie na vsetko musi jest atb,skus jej davat na mocaky brusinky bapr. Kolac s brusnicovym dzemom,dzus palacinku s dzemom,rozumiem ze mate zapal.aj my sme mali zapal ale ja som jej atb nedala,nemyslím si ze vsetko treba liečiť atb my sme to zvládli brusnicami na akykolvek sposob to zjedla kolace,palacinky a čokoľvek.

sasanja
21. feb 2018

@ivaana789
Aj moja starsia, 7 rocna je taka...Mensia 3 rocna mi vsetko prehltne a starsia vymysla...Nam to, ale posledne roky funguje skryt liek do ovocnej vyzivy!Dam na lyzicku najprv cistu vyzivu a druhu lyzicku uz s tabletkou...Vie sama, ze sa jej potom ulavi a takto neciti ani ze nieco prehltla, alebo neprijemnu chut...

ivaana789
autor
21. feb 2018

@nellita no, atb jej dala lekárka po rozbore moču

laurita285
21. feb 2018

@nellita to snáď nemyslíš vážne, že zápal močových ciest, kde je prítomná krv by si ty poliečila brusnicami. Takto lieč seba prosím ťa, nenanucuj to ale iným...

nellita
21. feb 2018

@laurita285 nenanucujem,pisem moje skusenosti,radcej som nenapisala ake mi sme mali zavazne problemy po atb ,skoncili sme aj v nemocnici,preto nechcem nikoho vystrasit,je na kazdeho rozhodnuti co da dieťaťu,dávať uz 19 mesacnenu atb mne sa zda mozno nie uplne ok,co bude davat dieťaťu ked pôjde do.škôlky a tam budu ine pliagy.

nellita
21. feb 2018

@ivaana789 aj mne dala lekarka atb ale po zlych skúsenostiach som ešte vyuzila ineho lekár a a nespolahla sa len na jedneho,moje skúsenosti, a ten urobil detailny rozbor krvi a zistili vies co nic,krv par excelance, kde bola chyba? Po kontrole mocu a mysliac lekárky ze brala atb bol moc perfektný,kazdy nech si z tohto urobí vlastný zaver, ja zvazim co dam dieťaťu uz teraz

lenqua_12325
21. feb 2018

@laurita285 akurát som to chcela napísať 🙂

veronikaszabova
21. feb 2018

@dominika6 presne tak... Dat liek, zapit a hotovo. Ani jeden syn mi nerobi oracie pri uzivani. ;) by ma asi piclo ;)

dominika6
21. feb 2018

@nellita ja niesom zástancom atb a poviem pravdu že pokiaľ to nieje urgentné tiež nedávam deťom..aj keby som chcela..naša doktroka spraví podrobné vyšetrenia kým ich nastolí...najprv som sa zlostila že nechá dieťa trpieť horúčou,chrípkou atd atd...ale ona mala pravdu..symtomy (CRP-krv-moč) neboli také že atb nebolo treba podávať...vyliečili sme sa vždy...paralen,zábaly,sirup...samozrjeme že ich brali ked bolo treba,...

čo sa týka zápalu moč.ciest,krv v moči je to nebezpečné kedže to zasahuje aj obličky...toto by som nenechala na brusnice a lekváre..je to vec ktorá sa vracia často ked je to neliečené..a má fatálne následky..

takže treba si dobre rozmyslieť kedy a ako sa zachovať a nehazardovať...všetko sa časom vráti a v horšej podobe 🙂