Ako pomôcť bezdomovcovi?
Dievčatá, trochu netradičná otázka, ale stretávam mladé dievča, je bezdomovkyňa, žije v stane v lesíku. Na moje prekvapenie vyzerá výborne, za bezdomovkyňu by ju nikto nepovažoval.
Chcela by som jej pomôcť, ale neviem ako, nosím jej aspoň jedlo.
Kam sa môžem obrátiť?
@katarinka1990 Možno sa angažujem viac ako treba, v živote som si tiež vytrpela dosť, možno preto. Podala som pomocnú ruku, bolo mi jej ľúto 🤷
Riešiš svoje vnútro nie jej problém.Ja opakujem pomôž je to krásny pocit, ale opatrne a nedávaj do toho viac ako je nutné.Vlastna skúsenosť ma naučila.
@luccija Hmm ale u mňa to nie je o dobrom pocite, nekupujem si ani schody do neba (skrze skutky sa to ani nedá) ale je mi úprimne ľúto vidieť mladú a fakt veľmi peknú ženu takto žiť.
@zazvorka87 Ja som s mužmi skončila 😊
@zazvorka87 Keď môžem, pomôžem a uvidím ako sa k tomu ona postaví, či bude len brat a vyhovárať sa alebo začne konať. Obávam sa, že sa niečo prihodilo, možno by som jej mohla zaplatiť sedenie u psychologičky
@zazvorka87 Dnes sú ľudia sebeckí, nezaujímajú ich osudy nejakého bezdomovca, veď si za to môže sám, že? Takéto názory prevládajú, bohužiaľ ja som bola v živote v takých sračkãch, tak viem, že život sa môže zvrtnúť zo dňa na deň.
Jedno sedenie nikoho nespasi.Uvazujes aspoň trocha?môže ho mať aj zadarmo od poisťovne, ak nie je neplatič.Je evidovaná na UP?či žije celé roky takýto život.Vzila si sa do toho viac ako je nutné.A už sa to nabaľuje už nie jedlo, ale psychológ za 30 eur.Odosobni sa a hľadaj v sebe prečo máš syndróm pomahania
Je v obci v meste terénna socialna praca? Maju zaujem riesit.... Ak nie, v prvom rade musi mat ona volu a chut nieco zmenit. Mozes jej pomoct najst pracu, noclaharen, ma OP?. Z coho zije? V kazdom pripade vela zalezi na nej samej ak nechce pomoc odmietne. Ma rodinu, bola v domove....?
@luccija Už mi to povedalo viac ľudí, že mám spasitelsky syndróm. Neviem prečo, asi preto, lebo som toho zažila viac ako väčšina ľudí a viem sa do nich dokonale vcítiť. Asi preto.
@luccija Myslím že nemá ZP, že žila istú dobu v cudzine.
@brendaa Moc toho zase neviem, doklady má, ma všetko pri sebe, ma batoh aj oblečenie mala v tom stane, že nevie čo bude ďalej , rodinu má, ale nestykaju sa. Mne nejde do hlavy, že je ľahostajná priateľom, toto nechápem.
@brendaa Je tu azylovy dom, tam som volala, ale majú plno.
Áno, prežila si si peklo na zemi, takých ľudí je veľa, tí ktorí majú oporu v rodine nevedia aké to je nemať oporu vôbec v nikom, ale luccija ti to píše v dobrom preto, aby nakoniec si ty nemala problémy kvôli tejto dievčine. Pomáhaj ale buď aj opatrná, aspoň ja to tak chápem.
je odvazne, ze chces pomahat👍
vie mlada o tvojom plane? suhlasi s tym? ake presne kroky chces podniknut?
z toho co citam, nevies ako postupovat.. @luccija ma realne skusenosti, namiesto toho aby si si pytala prakticku radu, zhadzujes ju, a to ti len napisala ako to je, bez prikras ..a ty si nepochopila
hladkat babenku po vlaskoch a nosit jej polievocku asi velmi nepomoze, ak chces pomahat, tak sa v prvom rade porad s tymi, co maju realnu skusenost, zisti si ake mas moznosti a potom konaj..bez precitlivenosti
@cormeum Pochopila som to a pravdou je že to vnímam viac cez city, čo asi nie je práve najlepšie.
píšeš, že asi nemá ZP a doklady má. Tak nech sa zaregistruje na UP, nech dievča nemá ešte väčší dlh. Ponúkni jej, pomoc, že spolu pôjdete na UP, pripadne jej pomôž v "papierovačkách"
Ešte zisti ci nemá nejakú psychickú poruchu. Možno kvôli tomu žije tak ako žije. Vtedy treba liečenie, a potom umiestniť v centre sociálnych služieb.
Asi budem za cynickú, ale mne sa zdá, že buď si niekto robí srandu z koňa, alebo si daná slečna robí srandu/klame autorku. Vzhľadom na ročné obdobie, aj napriek tomu, že je celkom teplá zima, neverím, že môže niekto mesiac žiť v stane a vyzerať perfektne.... Umýva sa v jarku, perie si v jarku, má niekoľko kusov teplého oblečenia, aby zvládla nočné mínusové teploty? A tiež to, ako jej každý ubližuje, nik ju nemá rád. Ráta autorka s tým, že keď niečo nevyjde, tak bude automatická zaradená do tejto skupiny ľudí? @luccija má pravdu, treba pomôcť toľko, aby autorku nehrýzlo svedomie, ale obrniť sa dopredu proti nevďačnosti. Môže sa veľmi ľahko stať, že ak do toho zaangažuješ city, budeš veľmi ľahko "vydierateľná" a bude očakávať pomoc, ktorú ty už nebudeš ochotná poskytnúť.
@luccija nie je rozhodne zly clovek,ale z jej slov ide realna skusenost s pracou s takymito ludmi a rozhodne sa snazi upozornit na rizika ako to moze mat na teba volyv,zakladne heslo je pomahat tomu kto o to ma zaujem a hlavne rozhodnutie je v jej rukach,nie v tvojich,nemozes za nu rozhodovat
@tilda84 Ale to sa nedá takto zistiť, ja nie som psychológ. Alebo ako to zistím?
Práve toto je asi základná otázka. Prečo nemá priateľov, prečo rodina na ňu kašle? Nevieš vobec nič v podstate o tej žene, čo ak mali nejaký dôvod na to? Čítala som o prípade, ale to bol mladý chlapec, snažili sa mu ľudia pomoct, a podobne, ale on chcel byť slobodný, žiť voľne. Ušiel od rodiny, nechcel s nimi sa kontaktovať, lebo ho prosili, aby pracoval, aby sa registroval na úrade. Priatelia ho postupne tiež nechali tak, lebo nestal o ich pomoc. Býval v lese v dákej bude, či chate, už neviem, túlal sa po okolí, zbieral odpadky. Po pár rokoch zmizol, už nebolo v článku, čo sa s ním stalo, či vobec žije ešte. Všetko ma nejaký dôvod. Je krásne, že chceš pomôcť, ale najprv musí ta osoba reálne stať o tu pomoc.
ono to nebude len tak... to chce zhodu viacero okolnosti, aby clovek skoncil na ulici. ako napr. velmi chabe rodinne zazemie v kombinacii s psychickou poruchou alebo zavislostou alebo minimalne ziadnymi socialnymi navykmi. to su proste nezamestnatelni ludia... casto s velmi malymi moznostami na zmenu. nieco ako odsudenci na dozivotie, o ktorych by sa mal postarat stat (co nerobi), ale nie vzdy to vobec ti ludia chcu alebo vedia prijat. jednotlivec to nema sancu tahat, to je cesta, ked ta ten clovek so sebou stiahne do pekla
@cairka Ani ja to nechápem, vyzerá to tak, že tam žije, neviem kde sa kúpe, lebo teda nesmrdí, je to pre mňa záhada. A tiež to, že sa stretáva s kamarátmi niekde v krčme a potom ide pod stan. Je to cele divné, ale nechcem byť podozrievavá, čakám ako sa zachová
@kiwi3 Premýšľam nad ňou viac ako je asi normálne, v niečom mi pripomína mňa, asi preto sa tak angažujem. Vyzerá byť veľmi smutná, zároveň ale dobre vyzerá a je na ulici, znie to ako z filmu, nedáva mi to zmysel. Alkoholika spoznám, mám skúsenosti s alkoholikom, táto alkoholik nie je, ani na feťáčku nevypadá.
napis napr oz vagus. nota bene a podobne
@juliet86 Už som sa informovala u NotaBene a sú ochotní jej pomôcť. Aspoň že tak, ja len dúfam, že to prinesie ovocie.

Nie ja ale ty mas skreslený názor, ktory je riadne podtuzeny citmi, nevidis to realne, nestretla si sa s tým. Ty nechceš počuť ci musi ona preto spravit aby zmenila svoj život. Ty si ju chces asi adoptovat ako psíka a pomahat dokonca zivota. Ona musi zmenit svoj život, je to na nej.