Ako pomôcť bezdomovcovi?
Dievčatá, trochu netradičná otázka, ale stretávam mladé dievča, je bezdomovkyňa, žije v stane v lesíku. Na moje prekvapenie vyzerá výborne, za bezdomovkyňu by ju nikto nepovažoval.
Chcela by som jej pomôcť, ale neviem ako, nosím jej aspoň jedlo.
Kam sa môžem obrátiť?
Je obdivuhodné, že chces pomoct, ale snaz sa zachovat si, co najtriezvejsi pohlad na vec. Aby si na to nedoplatila a ona ta len nevyuzila...
Presne ako si pisala, je tam vela veci, ktore nesedia. Ma priatelov a nikto ju nechcel prichýliť? To co su za priatelia, ktori nechaju kamaratku takto v nudzi a nech si zije vonku v stane?? Alebo ze si nemoze najst pracu? V dnesnej dobe nie je ziadny problem najst si pracu. Samozrejme, ona si moc vyberat asi nemoze ale hocico je lepsie ako nic. Niekde musi byt problem...Mozno je drogovo zavisla len ty to nevidis. Hlavne bud opatrna...
Po mnohých negatívnych skúsenostiach pomáham už len psom. Ti si pomoc zaslúžia, za svoj osud nemôžu a za pomoc sú vďační. Uvediem jeden pripad. 70 ročný dedko prišiel o strechu nad hlavou kvôli exekúciám, keď mu muž nosil jedlo, keď ho vozil na nás dom prespávať, tak bolo všetko Ok, ale keď sme mu chceli vybaviť niečo cez krestansku charitu(pomáhajú takýmto prípadom), tak to odmietal, muž mu zohnal ubytovnu, neplatil tam z dochodku nájom, takze ho vyhodili, keď sme mu chceli vybaviť predávať nota bene, tak nechcel.. proste pomoc prijať ano, ale zmeniť zivot nechcel. Podľa mna nás aj klamal, furt sa vyhováral, že nemá peniaze aj deň po vyplácaní dochodku, lebo mu ich niekto zobral(vraj si od niekoho požičal), ale muž ho videl viackrát pri stávkovej, keď vencil, čiže aj keď bol absinent, mal asi neresť hazard. 99% ľudí na ulici si za to môžu sami a nie sú ochotni spravit nič pre zmenu, len natrcat dlaby. Keď jej chceš pomôcť, tak vybav stretko v nota bene, na charite, ale už jej nedávaj prachy, to je len medvedia služba. A ešte, keď s nou nekomunikuje rodina, musela sa im veľmi narobiť zlého, lebo rodičia len tak nezavrhu svoje deti, aj keď sa im naublizuju..
Neviem mladé, pekné dievča na ulici, prvé čo ma napadne že droguje a to nemusis ani vidieť, a toto že nemá robotu neviem v dnešnej dobe si nájde robotu kto chce robiť čo už len vykladanie tovaru alebo umývanie tu bude podľa mňa daka iná záhada, rodina sa neotoci len pre nič za nič a kamaráti tiež dačo schováva a tam to celé pada, a tu sa budeš snažiť a dievčatko ťa pošle kade ľahšie bohužiaľ tak to býva, my sme chceli bezdomovcovi dať jesť a že strcte si to on chce peniaze, a načo asi
No vidíš tak jej tú prácu nájdi.
Tak energiu si šetre pre seba, pre rodinu, keď si toho veľa zlého zažila a nie ju dávať preč
@hope87 Je to zvláštne, to s tými kamarátmi by som verila, tiež som mala takých "kamarátov"čo sa na mňa vykašľali keď som potrebovala pomoc, zrazu nebolo kamarátov, len je tam toho viac a vidím že nie je v pohode, smutná bola. Ktovie čo tam je s ja to takto asi ťažko odhadnem.
@zuzubb007 Tiež mi tam niečo nehrá, buď ma fakt smolu a nešťastie v živote alebo tam je toho viac.
Ja som tiež zvyknutá pomôcť, keď niekto pomoc potrebuje. Nechválim sa tým, som tak vychovávaná a mám to v sebe. Tiež by ma osud tej dievčiny nenechal ľahostajnou. No musí mať hlavne ona záujem na zlepšenie svojej situácie. Ako som už písala, zisti aké má vzdelanie, vytlač jej zoznam voľných miest , uvidíš ako bude reagovať, či má chuť ísť pracovať. Určite by bol lepší dáky azylový dom, než spať vonku. Poznám jedného pána s VŠ vzdelaním, ochorel, žena sa dala vtedy rozviesť, ošklbala ho o čo mohla a on sa ocitol na ulici. No nebol tam dlho, začal od 0 a dnes sa mu darí. Užívateľka luccija má pri svojej práci očividne i veľa negatívnych skúseností.
to je tazko taketo pripady odhadnut, lebo vzdy sa podla mna clovek dozvie len cast pravdy, nie celu, ak mas moznosti a chce aby si jej nejako pomohla, tak jej pomoz, ale odtial potial, len v ramci tvojich moznosti
Mame v rodine bezdomovca. Je to uz starsi clovek, na ulici je snad 20 rokov, mozno aj viac. Dostal xy sanci, pomahala mu niekolkokrat cela rodina, rozni clenovia rodiny nezavisle od seba, pomahali mu cudzi ludia, rozne spolky... davali mu jedlo, satstvo, naslo sa mu niekolko robot - vzdy chodil max tyzden, potom sa na to vykaslal, naslo sa mu niekolkokrat ubytko - vzdy odtial po niekolkych dnoch zdrhol, neplatil, narobil tam bordel. Je to clovek, pre ktoreho je bezdomovectvo zivotny styl, pretoze v tomto stave nema ziadne povinnosti a nema vobec volu to zmenit - ani kvoli svojim detom.
Ak je dana bezdomovkyna mlada baba, ako to, ze sa nesnazi sama pozbierat a najst si pracu, aby sa z toho vyhrabala? Ako to, ze jej nepomoze rodina, kamosi, s ktorymi sa stretava?
Ja viem, ze osudy ludi su rozne a nie kazdy bezdomovec musi byt ako ten "nas", je fajn, ze sa snazis pomoct, ale davaj si pozor, aby sa nesklamala. Chod na to radsej pomalsie, nie tak hrrr.. rozpravaj sa s nou, snaz sa z nej vytiahnut info (aj nemusi byt vsetko pravda, co hovori), nerob hned ziadne "velke investicie", na zaciatok radsej nos len jedlo, prip satstvo, ak chces pomoct
V ktorom meste?
Volaj rozborila...
Ja som zas stretávala pri bytovke mladého chalana, čo nám spal za domom na lavičke pri parku. Viem že chodil často okolo domu aj sa tam zdržiaval, ale až potom som si všimla že tam spáva na lavičke a videla som ho aj sa hrabať v koši no oblečením a upravenostou mi nikdy neprišiel ako bezdomovec. Suseda kamarátka bola aj za ním lebo to trvalo niekolko mesiacov toto celé a jej to nedalo a zistila že chodí aj žobrať do mesta, nakoniec sa zistilo, že sa mu len pracovať nechcelo a rodičia ho vyhodili z domu že ho nehajú sa iba osprchovať u nich raz za čas a to je celé... susede povedal inú verziu, že je ťažko chorý a že ho nechcú zamestnať a že ho vyhodili zo sociálneho bytu či z kade. A ešte že ho aj okradli... a rodičia zomreli... no a pravda niekde úplne inde... takže tým že si jej pomohla aspoň takto tak to je pekné od teba, ale zas neverila by som všetkému... teraz sa ľudia vydávajú za chudobných a pritom majú, alebo ktovie ako to môže byť... taký žobrák si vie napocudovanie dosť zarobiť...
Ako to dopadlo ?
🧷

@miriam11 Museli by ste to vidieť.