Ako postupovať, keď niekomu oškriem auto?

kittykat22
14. aug 2021

Ahojte,

dokoncila som autoskolu a vsetko som pochopila a bolo mi vysvetlene. Viem ako sa spravat pri vaznej nehode, podat prvu pomoc ... Ale co neviem je, ze ked niekde nahodou budem parkovat a stalo by sa, ze niekomu oskriem/suchnem/tuknem auto, alebo najdem ja oskrete auto - napriklad na parkovisku. Ako sa postupuje v tomto pripade? Mam vsetko poistene.

1. ako to je ked niekoho oskriem alebo tuknem a sofer sedi v aute?
2. ako to je, keby som niekomu suchla auto a on tam nie je.

Vopred dik za vysvetlenie.

ninusa221
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sissy27
14. aug 2021

@kittykat22 normálne ako pri dopravnej nehode - ak tam šofér je, tak spíšete záznam o nehode, do 15 dní nahlásiš škodovú udalosť svojej poisťovni a z tvojho pzp mu uhradia opravu. Ak tam nie je, tak zavoláš 158, nadiktuješ ečv a oni kontaktujú majiteľa auta a počkáš naňho.
Papierik za stieračom nenechávaj, považuje sa to za opustenie miesta nehody a môže ťa to stáť vodičák.

liljana
14. aug 2021

Ak tam nie je, listok za stierac z tel.cislom, stretnut sa, spisat zapisnicu a ist na poistovnu. Zalezi na hodnote skody, ci je to drobnost, oskrete, alebo vazna vec. A dobra vec, odfot si ako auta stali, co bolo oskrete. Mozno ta to zachrani.

sissy27
14. aug 2021

@ninusa221 @liljana nie, nenecháš lístok za stieračom, to ťa vás naučili??
Asi by vám bolo treba zopakovať skúšky na vodičák …

kittykat22
autor
14. aug 2021

A citam online, ze mam mat z poistovne nejaky formular pripraveny. To mam poziadat poistovnu alebo ho najdem online?

mondolina
14. aug 2021

@ninusa221
nemusia volať policajtov na škodovú udalosť ak sa dohodnú, keď sa nedohodnú vtedy volať...
keď nesedí v aute, počkať na majiteľa, resp. nechať odkaz s telefónom, ja by som počkala nechcela by som mať na krku útek z miesta DN.

liljana
14. aug 2021

https://www.minv.sk/?postup-v-pripade-skodovej-...
Policajti sa volaju pri skode nad 3990 eur

kittykat22
autor
14. aug 2021

@sissy27 ako riesit tieto mensie nehody nam vobec nepovedali. Neviem ci sa na to zabudlo, alebo sa to neriesi vseobecne.

sissy27
14. aug 2021

@kittykat22 keď uzatváraš pzp tak poisťovňa by ti to tlačivo mala dať a mala by si ho mať v aute. Ale inak je voľne dostupné na stiahnutie na stránke každej poisťovne, akurát nie je samoprepisovacie. Alebo si vyžiadaj od poisťovne, pošlú.

liljana
14. aug 2021

@kittykat22 Formular si stiahnes, vytlacis a nosis v priehradke auta.

janai1
14. aug 2021

@kittykat22 nájdeš ho online, vytlačíš si 2x záznam o nehode zo stránky kde máš PZP

kittykat22
autor
14. aug 2021

@sissy27 dakujem. Uzatvarala som telefonicky. Vobec som tam fyzicky nebola. Vsetko ako dohody a zmluvy mam len elektronicky. Fyzicky mi prisiel len ten zlty papierik 🙂

mondolina
14. aug 2021

@liljana
alebo keď sa nedohodnú kto bol na vine

liljana
14. aug 2021

Sorry. Ale ak oskriete auto na parkovisku v piatok vecer, majitel odisiel na vikend prec a pride k nemu niekedy v nedelu vecer, nemate kontakt, tak tam budete na neho cakat 3 dni? 🙂 Preto listok za stierac.

mondolina
14. aug 2021

@liljana
volať štátnej polícii, upovedomí majiteľa, už sa to berie ako riešenie veci.

kittykat22
autor
14. aug 2021

@liljana no cakat necakaju 😀 mali sme za 2 roky viac mensich skod, a nikto sa neozval. Ale beriem to aj tak, ze niekedy ked sa clovek snazi vycuvat alebo parkovat tak si to ani nemusi vsimnut.

sissy27
14. aug 2021

@kittykat22 za máličko. Inak ja odporúčam volať policajtov aj k drobnostiam. Do mňa takto chlapík nabúral, nenahlásil do poisťovne, tá sa k tomu postavila tak, že to je slovo proti slovu, papiere som si mohla sama vypísať podpísať a kým to on nenahlási, tak sa nič nestalo. Papier od polície už akceptovať museli.

kittykat22
autor
14. aug 2021

@sissy27 moj najvacsi des je, ze niekomu zoberiem spatne zrkadielko. Mam siroke auto a tieto jednosmerky mi davaju zabrat. Mam obavu, ze keby som niekomu zrkadielko poskodila tak si to nevsimnem a pojdem dalej. Celkom sa toho bojim. Stalo sa mi to totiz v autoskole. Cinkla som spatak a najhorsie je, ze som to vobec nepocula. Nejako mam zafixovane, ze sa mi to moze stat znova.

liljana
14. aug 2021

@mondolina Statna policia nebude riesit skodu za 30 eru.
@sissy27 Keby si si to odfotila, vypisala formular, nechala podpisat, museli by to riesit. A idealne je zavolat z miesta poistovnu, tak si si ista, ze to poistovna vie. Policajti su istota, ale otazka je, ako zareaguju na vyjazd kvoli banalite.

sissy27
14. aug 2021

@liljana dobre, daj lístok za stierač, nech ho vietor odfúkne, dážď zničí, nejaký dobrák zoberie a tebe nech zoberú vodičák za opustenie miesta nehody. Nie som škodoradostná ani neprajná, ale naozaj takí ako ty by to potrebovali. Ty sa zachovaj ako chceš ale neraď tieto kraviny druhým prosím ťa !!!
Normálny postup je zavolať na 158, oznámiť čo a kde sa stalo, ečv a všetky údaje čo budú potrebovať a oni kontaktujú majiteľa. Ak je na dovolenke, tak sa to dorieši po dovolenke, nebude tam stáť a čakať, ale toto je správny postup.
Na výjazd k banalite zareagovali úplne normálne - prišli, dali nám obom fúkať, spísali záznam, vinník dostal 20€ pokutu a bolo. Ako by asi mali reagovať?? Fakt prestaň vypisovať bludy, kočka je začiatočník, chce poradiť a ty jej radíš akurát tak ako si vyrobiť zbytočný problém.

liljana
14. aug 2021

@sissy27 Zabudla si na moznost, ze by mohlo prist aj tornado 😂

sissy27
14. aug 2021

@liljana ty si úplná hlupaňa, fakt 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ Mimochodom, prezraď nám, na čom jazdíš, keď tam môže vzniknúť škoda za 30€, ktorú sa podľa teba neoplatí riešiť s policajtmi.

nominativ
14. aug 2021

@liljana ja zavolám policajtov už aj pri sume 2€, pretože sme mali obrovské opletačky. Nejakým zázrakom mal vodič auta, ktorému sme vleteli do cesty, udajne škodu za 10 000€ a poisťovňa to vymáhala od nás. Údajne keďže tam nebola polícia. Vyklučkovali sme z toho nejako, tým, že aj druhý majiteľ vozidla súhlasil, že škoda nepresahuje xxxx (vtedy to bolo menej)... Ale to dopisovanie a dokazovanie a handrkovanie neprajem nikomu.

liljana
14. aug 2021

@sissy27 Do hlupani chod nadavat svojej matke, ked ta nenaucila slusnemu spravaniu. Kazdy nech si spravi, ako mu to vyhovuje. zalezi na type nehody. Skrabanec na parkovisku riesit odkazom, male buchnutie v premavke zapisnicou, vacsie urcite policiou, aby dotycny si nenarokoval vyssiu skodu, aku skutocne mal. Vzdy nehodu odfotit, obe auta, aj s majitelom.

sasa1310
14. aug 2021

@liljana lístok sa nesmie nechávať.
@kittykat22 podľa správnosti, ak nie je na mieste majiteľ, ktorému si urobila škodu, treba zavolať policajtov, a oni už zavolajú majitela auta. Nesmieš odísť, nakoľko sa to berie ako odídenie z miesta "nehody". Za to je pokuta

sissy27
14. aug 2021

@liljana moju mamu ty nechaj na pokoji. Ešte raz - to, čo tu vo veľkom radíš ty, nie je v žiadnom prípade oficiálny a správny postup, je to len skratka k problémom, od pokuty, cez odobratie vodičáku až po to, že poisťovňa odmietne vyplatiť škodu a bude ju musieť uhradiť vinník z vlastného vrecka. Asi by si to potrebovala zažiť na vlastnej koži aby ti docvaklo. Okrem toho zavolať na 158 a nahlásiť čo sa stalo a nech kontaktujú poškodeného zaberie menej času ako hľadať papierik, pero a vypisovať.

botka19
14. aug 2021

No a potom to tak aj vyzera. Skrabanec,tuknutie a neviem co...kludne skoda presahujuca 500 eur. Nechat listok je to najvacsie zlo,je to utek z miesta nehody. Ak to zachyti kamera,svedok mate na krku pokutu a v niektorych pripadoch aj po vodicaku. Suhlasim so @sissy27, v kazdom pripade,ked nie je majitel pri vozidle volat 158,nadiktovat co sa stalo a na akom vozidle a po pokyne policajta bud na mieste zotrvat alebo odist. Listocek si nemusite ani vsimnut,pohnete sa a je prec.

sasa1310
14. aug 2021

@liljana štátna polícia je povinná riešiť škodu aj za 10 eur. Máš nejaké divné informácie. To ty nie si povinná riešiť s políciou menšiu škodu. Policia ale musí riešiť všetko, na čo je zavolaná

sissy27
14. aug 2021

@sasa1310 @botka19 nevysvetlíš, liljana má vlastné postupy a tie sú viac ako nejaký zákon 🙄

tribratri
14. aug 2021

@sasa1310 pokuta je to vzdy ked sa vola policia