Ako prebieha sviatočná spoločná spoveď v rímskokatolíckej cirkvi?
Som rímskokatolík len neviem ako prebieha spoločná sviatočná spoveď😅
@tibor14 oni to spoločne spovedanie u rimskokatolikov myslia jednoznačne tak, že príde do kostola veľa kňazov z celého dekanátu spoločne a ty si vyberieš jedného a tam sa vyspovedas normálne individuálne. Ďalší deň idú kňazi z celého dekanátu spoločne do inej dediny a ďalší deň idú spoločne do inej dediny atď. V každej dediny urobia takú veľkú spoveď, ale každý človek sa individuálne spovedá u jedného kňaza.
Ú rimskokatolikov existuje aj spoločná spoveď (asi ako u evanjelikov) ale to sa deje len extrémne výnimočné, napríklad ak by sme vedeli, že zajtra príde hurikán a tisíce ľudí by sa nahrnulo na spoveď, že čo ak umru a chcú sa vyspovedať.... Kňaz by nestihol vyspovedať 1000 ľudí takže by im dal hromadné spoločne rozhrešenie a to by platilo. Ale akonáhle by hurikán skončil a ľudia by zostali nažive, museli by sa odznova vyspovedať individuálne u kňaza hneď, ako by mali príležitosť. Ak by tak neurobili,tak by im to rozhrešenie zo spolicnej spovede neplatilo.
@juliasb a este je take spolocne spytovanie svedomia na zaciatku kazdej svatej omse, kde lutujeme take tie bezne male hriechy, ktore nebrania ist na svate prijimanie, akesi uznanie svojej hriesnosti a ocistenie sa pred slavenim Eucharistie. Ale to sa neberie ako spoved, samozrejme. U evanjelikov je taka naozaj spolocna, kde sa farar pyta vseobecne otazky a veriaci spolocne odpovedaju, v tichosti si spomebu na svoje hriechy a dostanu spolocne rozhresenie ci ako to povedat. Uz si to presne nepamatam, 10 rooov som uz katolicka, a evanjelicka som bola velmi vlazna...😊

@tibor14 asi viac knazov pride v ten den spovedat do farnosti a kazdy veriaci sa ide spovedat osobitne k tomu knazovi, ktoreho si vyberie