icon

Ako prebieha sviatočná spoločná spoveď v rímskokatolíckej cirkvi?

tibor14
10. jan 2022

Som rímskokatolík len neviem ako prebieha spoločná sviatočná spoveď😅

marci77
10. jan 2022

@tibor14 asi viac knazov pride v ten den spovedat do farnosti a kazdy veriaci sa ide spovedat osobitne k tomu knazovi, ktoreho si vyberie

tibor14
autor
10. jan 2022

@marci77 Som si aj myslel že niejak tak to prebieha

janai1
Odpoveď bola odstránená
oli18
10. jan 2022

@tibor14 spolocna spoved je u evanjelikov
Toto, co pisu baby vyssie, nie je spolocna spoved.

rikarika
10. jan 2022

@tibor14 pokial viem v rimskokatolickej cirkvi spolocna spoved neexistuje, existuje u evanjelikov

janai1
Odpoveď bola odstránená
janai1
Odpoveď bola odstránená
juliasb
10. jan 2022

@tibor14 oni to spoločne spovedanie u rimskokatolikov myslia jednoznačne tak, že príde do kostola veľa kňazov z celého dekanátu spoločne a ty si vyberieš jedného a tam sa vyspovedas normálne individuálne. Ďalší deň idú kňazi z celého dekanátu spoločne do inej dediny a ďalší deň idú spoločne do inej dediny atď. V každej dediny urobia takú veľkú spoveď, ale každý človek sa individuálne spovedá u jedného kňaza.
Ú rimskokatolikov existuje aj spoločná spoveď (asi ako u evanjelikov) ale to sa deje len extrémne výnimočné, napríklad ak by sme vedeli, že zajtra príde hurikán a tisíce ľudí by sa nahrnulo na spoveď, že čo ak umru a chcú sa vyspovedať.... Kňaz by nestihol vyspovedať 1000 ľudí takže by im dal hromadné spoločne rozhrešenie a to by platilo. Ale akonáhle by hurikán skončil a ľudia by zostali nažive, museli by sa odznova vyspovedať individuálne u kňaza hneď, ako by mali príležitosť. Ak by tak neurobili,tak by im to rozhrešenie zo spolicnej spovede neplatilo.

tibor14
autor
Autor odpoveď zmazal
oli18
10. jan 2022

@janai1 nečítam, čo si uviedla, ale je logické, ak ma spovedá kňaz, teba druhý, Anču tretí, nemôže to byť spoločná spoveď. Aj keď je tak asi pomenovaná, spoločná nie je. Dobre to vysvetlila
@juliasb

janai1
Odpoveď bola odstránená
oli18
10. jan 2022

@janai1 tak neviem, prečo mi píšeš, že sa dosť mýlim🙉

nevenka
11. jan 2022

@juliasb a este je take spolocne spytovanie svedomia na zaciatku kazdej svatej omse, kde lutujeme take tie bezne male hriechy, ktore nebrania ist na svate prijimanie, akesi uznanie svojej hriesnosti a ocistenie sa pred slavenim Eucharistie. Ale to sa neberie ako spoved, samozrejme. U evanjelikov je taka naozaj spolocna, kde sa farar pyta vseobecne otazky a veriaci spolocne odpovedaju, v tichosti si spomebu na svoje hriechy a dostanu spolocne rozhresenie ci ako to povedat. Uz si to presne nepamatam, 10 rooov som uz katolicka, a evanjelicka som bola velmi vlazna...😊