Ako prekonať permanentný stres a nepohodu?
Pekny den vsetkym. Je to pre mna citliva tema a tak to skusim tu ako anonym.
Ide o to, ze som v neustalom strese. Ked som pracovala, vsetko som chcela mat dokonale (co sa samozrejme neda), ked kolegovia nepracovali na 100% mala som na nich nervy a robila to za nich. Je to moj problem, uvedomujem si to, ale neviem to ingnorovat.
Nastupila som na matersku, potom na rodicovsku a myslela som si, ze to bude lepsie, ale nie je. Ved viete ake je to pri dietati. Neustaly bordel, stale nic nestiham...som clovek, ktory jednu vec robi poriadne, alebo vobec. Cize neviem upratat naoko, ako moj manzel...na to mam tiez velke nervy. Niekedy mam pocit, ze ma z toho uz rozdrapi. Samozrejme, nie je to ok a preto by som chcela vediet, ako s tym bojovat? Zacat brat nieco na nervy? Obcas sa vytocim tak, ze ma este dva dni boli hlava. Ale na druhej strane sa nepovazujem za nejaku choru hlavu, toto mam asi v povahe a neviem, ci sa to niekedy zmeni.Dakujem
si perfekcionstka, aj ja som hlavne co sa tyka prace, na materskej to zial uz nefunguje, dieta je prvoradejsie ako poriadok, musis zlavit z narokov na seba a okolie, lebo budes vecne v strese, zacni chodit na jogu, nauc sa nejake meditacne cvicenia, ten perfekcionizmus moze byt sucastou tvojej povahy ale zaroven si nim mozes ventilovat nieco ine - nizke sebavedomie, nespokojnost so svojim zivotom, cosi nedoriesene z detstva, urcite smer psycholog a ta upratovacka je tiez super napad....
moze to byt vysledok vnutornej uzkosti, s ktorou sa snazis tymto sposobom vysporiadat, no je jasne, ze tade cesta nevedie...meditacne cvicenia, joga su super napad, tiez akesi usporiadanie hodnot...bud poriadok, alebo dobry vztah s manzelom a okolim, bud poriadok, alebo spokojna mama pre dieta, atd atd. lenze vnutornu uzkost tymto racionalnym sposobom nespracujes...preto akakolvek vnutorna praca so sebou samou -terapia, koucing, relax.cvicenia, budu zrejme nutne
Treba si určiť životne priority.
Šťastná rodinka, kľud, pohoda, ale vyupratovane, Jak v paláci a nervy v kybli
Pohoda v praci, dobre vzťahy, radost z prace, alebo byt chodiaca dokonalosť ktora smeruje k zrúteniu
Kup si nieco na ukľudnenie, najdi si terapeutku, nauč sa nejake relaxačne techniky
Mala sim kolegyňu, ktora si myslela ze vie vsetko najlepsie, nikto to nevie urobiť tak dobre ako ina, neustále sa hádala
Šéf ju vyhodil, nikto s nou nechcel robit
Pri malom dieťati nemôžeš byť perfektná mama, manželka,milenka,gazdiná....vždy ide niečo na úkor niečoho iného....urči si priority a zmier sa s tým že nie všetko bude perfektné...chceš mať perfektne vyriadenú domácnosť? ok,ale bude tona úkor dieťaťa....urči si prioritu - ak to bude dieťa , tak nemusí byť každý deň poriadené a ani navarené....stačí ak 1-týždenne zapojíš manžela, nech ide s dieťaťom von alebo ho dáš varovať rodičom a poriadne upraceš...čo s atýka varenia, vôbec nerieš, nemusí byť teplé jedlo každý večer, občas je dobrý aj chleba s maslom a rajčiou alebo cibulou dobrý na večeru🙂
Ja si to vsetko uvedomujem, ze nemoze byt stale vsetko 100%tne, ale aj ked to nikomu nepoviem, napriklad v praci, tak idem a urobim to, pretoze ma to vnutorne trapi. Takisto ked ma prist navsteva ja som v strese, boli ma zaludok, keby som mohla, este aj okna umyvam. Mozno mam len problem s tym, aby o mne nepovedal niekto ze mam neporiadok, alebo zle urobenu pracu..... len naozaj netusim, kde sa to vo mne vzalo, nezazila som ziaden vysmech ani vyhadzov, v praci mam pozitivne ohlasy a ak mojich kolegov povysili a presunuli na ine pracoviska, oslovili ma s ponukou prace, takze si myslim, ze to so mnou nie je na nevydrzanie. Joga ma akosi neoslovila, naozaj by to mohlo zaujat aj takeho cloveka ako ja?
Mala som podobny problem, aj ked asi nie az v takej miere (zaludok z navstev ma nebolel), strasne som na seba tlacila, na vysokej, v praci, vsetko som musela mat bezchybne. Potom prisiel jeden zdravotny problem za druhym, az som otehotnela a potratila. Smutok mi prevratil zivot uplne hore nohami a to bol moment kedy som vo svojom zivote zmenila myslenie. Vela som citala (Sila pritomneho okamihu je super), chodila na kraniosakralne terapie, zacala meditovat a postupne to slo. U mna bola pricina prisny otec, ktory ma pochvalil asi 2x v zivote, tak som mala aj nizke sebavedomie. Teraz sa mam rada taka aka som a nikdy som nebola stastnejsia 🙂 Ty mas so sebavedomim podla toho co pises tiez trosku problem (bojis sa, co si navsteva pomysli o tvojom neporiadku, cenis si seba, len ked mas 100% odvedenu pracu). Ale podla mna je super, ze si to uvedomujes, to je uz prvy krok... Chapem, ze ta joga nechytila, podla mna ani meditacie ta hned nebudu bavit, lebo na to zrejme nie si nastavena. Volila by som bud ten koucing, psychologa, kraniosakralne terapie alebo citat, pripadne ine, co tebe bude najviac vyhovovat.
Moja naj kamaratka je/bola presne ako ty. Nema este dieta, ale kladla na seba strasne naroky, musela byt dokonala vo vsetkom. Skoncilo to vaznymi psychickymi diagnozami. Pricina bola prisna mama, ktora od nej vela ocakavala a to, ze bola z 5tich surodencov a toto bol jej sposob ako medzi nimi ziskat pozornost rodicov. Pomohol az psychiater a lieky. Teraz uz je na tom ovela lepsie, ale stale navstevuje psychoterapie a konecne je vyrovnana a stastna. Takze na tvojom mieste by som urcite vyhladala pomoc, aby to nesklzlo nahodou do vacsich problemov.
@lucilaines áno väčšinou sú korene tohto perfekcionizmu, že mama je taká a deti to berú ako vzor, že tak to má byť... to je norma.Horsie, ak muž či dieťa to nezdieľa😉Alebo byť dobrá, aby si ma niekto všimol, pochvalil, ocenil ma....autorka je to cesta do pekla nervy v prdeli, rozhádaná rodina o pár rokov infarkt.uz teraz máš žalúdočnú neurozu pred návštevou určite by Ti pomohlo niekde sa vybiť šport...a terapie.uzenies si zdravotné problemy
vyhladaj psychologicku pomoc lebo tuto svoju uzlost chtiac nechtiac prenasas na manzela a aj na dieta... sama citis ze mas dokonca fyzicke priznaky z tohto pristupu
V prvom rade sa musis dat ty dokopy,tvoja posadnutost mat vsetko tip top prameni z tvojho vnutra, z tvojej duse.
ja som tiez bola vkuse zo vsetkeho v strese az mi potom (pravdepodobne z toho) narástol nador na stitnej zlaze. Takze klidek......a magnezium.

Mas viac moznosti - upratovacku, meditovanie, psychoterapia, Sertivan 25mg denne 😀 staci si vybrat. Ale ako musis systematicky pracovat na zmene - ak mas taku povahu aku mas, to nepojde zmenit len tak zo dna na den. Ja som povaha ako ty - a mam tiez vesely zivot 😂