icon

Ako prekonať strach z jazdy autom v zime?

3. dec 2024

Ako prekonať strach jazdiť autom v zime keď hlásajú sneženie alebo poľadovicu? Jazdím už dlho, ale tým ze som bola dlho aj na rd, som sa v zime keď snežilo, alebo hlásali poladovicu jazdeniu vyhýbala. Všetko som prispôsobila počasiu, a keď malo byt škaredo, zostali sme radšej doma. Inak jazdím dobre, bez nehody (klop,klop), bez pokuty, zvládnem aj väčšie trasy, väčšie mestá. Tento rok som ale nastúpila vo februári do prace. Autobusom je to nadlho (30km a ešte 30 minút peši od zastavky), chodila som doteraz autom. No bývame na severe a hlásia už aj vacsie sneženie. Ako prekonať ten strach vtedy vyraziť na cesty? Doma už zostať nemôžem. Naozaj sa tak zle jazdí keď sneží, alebo je poľadovica? Bojím sa, že to nezvládnem. K strachu mi ešte pridalo vidieť včerajšiu reportáž, kde pri dopravnej nehode zomrela 37rocna mama troch detí. Dostala šmyk na klzkej ceste, prešla do protismeru, kde sa zrazila s kamiónom. Skoro moja rovesnička 😪

Strana
z2
anjelicek26
3. dec 2024

No poľadovica ani sneh nie je nijako super ani na zimných gumach. Jazdím, aj sa mi xkrat za tych 20+ rokov co jazdim auto smyklo, viem to vyrovnať, ale aj viem, že sa to dá zachrániť len odtiaľ potiaľ. Idem maximálne opatrnne, hlavne brzdenie, zákruty, mam väčší a dlhší odstup od iných áut... neviem,čo poradiť, rešpekt je treba mať, aj myslieť na blbcov, co idu na letných gumach🙃

autor
3. dec 2024

@anjelicek26 muž mi kúpil aj nové zimné gumy, aby som sa cítila ešte o kúsok bezpečnejšie. No mam fakt strach a veľký rešpekt. Dupľom keď vidím akí blbci jazdia na cestách. Od toho februára keď jazdím denno denne som už mala pár situácii, keď som sa nie mojou vinou dostala do ohrozenia.

dejzy10
3. dec 2024

Možno by vám pomohlo vyskúšať si to niekde na odľahlom mieste niekde kde je sneh ,poprípade ľad aby ste si možno vedeli predstaviť ako sa správať v takých situáciách.. hlavne je mať chladnú hlavu vždy ísť radšej pomalšie ,držať si odstup a brzdiť hlavne motorom nie hneď dupať po brzdách

tundra
3. dec 2024

Najdôlezitejsie, su dobre zimne pneumatiky s dobrym dezenom.Ked mas respekt, pred jazdou v zime odporucam 4x4.Budes ovela istejsia, ako len s predokolkou.Rychlost prispôsobit povahe vozovky,dodrziavat odstup.Samozrejme, auto v dobrom technickom stave.Odhrnute okna od snehu.Vyssi pocit bezpecia,budes mat v SUV.
Nerobit prudke pohyby volantom a prudko brzdit.
ABS sice urcite,spravi svoju robotu,ale lepsie je podradit a ubrat plyn.Podla moznosti vyhnut sa zastaveniu v kopci,tazko sa rozbehnes z miesta na vysmykanej ceste.Posledne pravidlo:Pomaly,dalej zajdes.

anjelicek26
3. dec 2024

Respekt treba mat, ale strach je zly pan... clovek potom robi neuvazene prudke pohyby a to je na lade to asi najhorsie...

frflos_nespokojny
3. dec 2024

takmer vzdy, ked je zla cesta sliapnem na brzdu a podla toho viem ci je smyklavo, alebo nie. strach ma asi kazdy, len treba skusat a nebat sa toho. treba mat samozrejme respekt
aj ked mas nove zimne pneu.

sarita510
4. dec 2024

JA TIEZ NEJAZIM V ZIME PO X ROKOCH SOM SI POVEDALA DOST A CUDUJ SA SVETE VZDY SA TO DA NEJAKO ZARIADIT BUD IDEM SKOR Z OMU NA AUTOBUS ALEBO MA ODVEZU

autor
4. dec 2024

@frflos_nespokojny áno toto robím, naučil ma to muž. Posledne dva týždne sa už párkrát šmykalo , ale našťastie čistý ľad to nebol

autor
4. dec 2024

@sarita510 autobusom by som nestíhala dat dsri do škôlky alebo ich zobrať, keď by nemohol muž. Tak naozaj sa musím len premôcťa jazdiť aj v zime. Len ako to prekonat.
Vždy sú poviem, ze treba len prax a človek do toho príde, len urobiť prvý krok. Nie raz si pomyslím nad známou ktorá vodičský preukaz urobila na tretí krát, zmaturovala až na opravný termín a ona jazdí ako pan v zime. A ja s vš, pracovnými úspechmi si obhryzam nechty a pozerám každú hodinu pocasie keď mam niekde v zime vyraziť 😀

arieska
4. dec 2024

popýtaj si od manžela pod stromček kurz "Škola šmyku" 🙂
Ja mám tiež najazdených už takmer milión kilometrov, ale pred zimou mám rešpekt. Bývame v odľahlej dedinke na Liptove, kde z večera do rána stihne napadnúť niekedy aj 30 cm snehu. Z domu vyrážam o 6:00 takže cesty často ešte nie sú upratané, navyše bývam na bočnej uličke s výjazdom do kopca. V zime som sa tam často trápila keď bol sneh a ľad, preto keď prišla myšlienka kúpiť "nové" auto tak som šla do verzie 4x4. Spotreba je vyššia, ale v zime ma už sneh neprekvapí. Samozrejme na ľade môžeš mať aj 100x100 a neochráni ťa to.
Keď očakávam ľad, riadim sa pravidlom - vyraziť skôr a radšej ísť pomaly a dôjsť.
Držím palce 🙂

autor
4. dec 2024

@arieska vidíš, s tým darčekom je to dobrý nápad. Poguglim to.
Tiež odchádzam z domu o 6, sypače chodia okolo 7,7:30 čo mám odsledovane z minulých rokov. No nič, len začať zuby a ísť. A hlavne nevšímaj si lepiace auta sa za mnou, tie ma často znervozňujú. Hlavne keď idem predpísanom 40,50tkou a oni dobre ze mi na kapotu nevyskocia. A o pár km ďalej stojíme rovnako v kolóne.

saxana000
4. dec 2024

Nikto pricetny sa nejde dobrovolne povozit ked su zaveje a ladovica.jednoducho ale ked musis tak musis.prisposobit rychlost mat oci na stopkach brzdit motorom podradovanim

kathhii
4. dec 2024

Treba si nacvičiť šmyk niekde na bezpečnej ploche...
Bohužiaľ je to riziko, ale šmyk môžeš dostať aj v lete na štrku, vode...

kathhii
4. dec 2024

Tiež som v strese, bývame na kopci, neraz sa sused zapichol do plota keď dostal šmyk v zákrute... Už som pár krát išla so stiahnutým zadkom , brzdila som motorom a išla krokom a aj tak ma šmyklo, našťastie sme to s autom zvládli...😀

zuzinabila
5. dec 2024

@anjelicek26 uplny suhlas. V zime v nedobrych podmienkach mam velky respekt. Par zlych skusenosti mam tiez za sebou. Ja osobne,ak by som jazdila kazdy den do prace autom po dlhsej pauze v jazdeni,myslim,ze by som este skusila skusobnu jazdu s instruktorom a zamerala sa hlavne na take rizikovejsie situacie

mimusha3
7. dec 2024

No ja som z Oravy, tento týždeň (myslím v pondelok to bolo) som išla autom (mám 2 roky vodičák, v zime som ešte nejazdila) trasu, ktorú dennodenne dávam minimálne 2x,samozrejme len cez mesto. Hoci som do zákruty išla možno 28 km/h aj tak ma šmyklo a skončila som v protismere, snažila som sa to vyrovnať, no keby auto, ktoré išlo oproti nrpribrzdilo, tak sa ťukneme. U mňa je problém ten, že mne od strachu stŕpli rukybi nohy, srdce sa rozbúchalo, žalúdok zovrel a už som sa len modlila aby som sa nezačala šmýkať v kopci, do ktorého som šla. Chvalabohu dopadlo to dobre, ale povedala som si, že radšej budem chodiť pešo znova..

bibyke
7. dec 2024

Ja som mala roky strasny strach v zime jazdit ked sme raz dostali na snehu smyk a vyleteli do protismeru,stastie bolo,ze oproti nic neslo. Nie ja som vtedy soferovala.. soferujem velmi rada od 18.tich pravidelne,daleke trasy kadejake cesty ,sama.. no v snehu som odvtedy mala strach sadnut do auta,ci uz ako sofer alebo k niekomu inemu..proste som vtedy dostala blok. Ale kedze muz chodil pracovne do zahranicia a bola som sama na 2deti musela som ten strach prekonat,pretoze sme museli jazdit aj v snehu a uz som si na to zase zvykla. Ale odvtedy som si ista v aute len ked soferujem ja,nerada sadam v snehu k niekomu😅 a jazdim opatrne,nelepim sa na auta,ked dostanes smyk hlavne nebrzdi,treba vyrovnat volantom... zvyknes si na to neboj

michaela329
7. dec 2024

Jednoducho jazdiť... svojím tempom, na aké sa cítiš, ostatných nerieš. Ja byvam na lazoch, v kopci, nemám zatiaľ 4x4 a naučila som sa, že čo nevyjdem predkom, výjdem zadkom 😏 A bežné cesty - aj zasnežené a aj s poľadovicou sú vždy v takom stave, aby som ich primeraným tempom určite zvládla. Drž si väčší odstup a jazdi, prax je najlepší učiteľ. Segra začala jazdiť po 10 rokoch strachu, najskôr len so mnou, potom sme chodili na dvoch autach a nakoniec chodila sama - aj v zime, tu na severe. Po dvoch mesiacoch už nebol ani strach.

pikachu999
7. dec 2024

Gumy sú na mäkký sneh a blato nie na ľadové cesty..

julajlatvar
7. dec 2024

My bývame na severe a tiež k domu nám vedie poriadny kopec. Mám auto s pohonom 4x4 a som si takto oveľa istejšia. Máme dve autá,na druhom v zime nejazdim,nemám istotu. Išla som kopcom aj vtedy,keď všetci ostatní pod kopcom ostávali parkovať kvôli ľadu.. To isté na ceste , náhon všetkých kolies má veľakrát podržal. Možno by také auto aj teba viac uistilo.

tilly
7. dec 2024

Ja mám 4x4 aj zimné gumy a tiež mám veľký rešpekt. Ale beriem to tak, že radšej mať rešpekt, ako sa kvôli veľkému sebavedomiu zabiť.

vlucifuk
7. dec 2024

Autorka, poteším Ťa, mám to podobne. Ja jazdím roky rokúce a stále mám pred zimou obrovský rešpekt. V meste som v pohode, ale pracujem v Tatrách a vozím sa do práce s kolegyňou, resp. striedame sa. Týždeň ona, týždeň ja. A priznám sa, niekedy, keď je môj týždeň a celú noc sneží, ani spať nemôžem, hoci to nič nezmení. Ja mám zasa najväčši strach, že nebudú posypané kopce a auto to nevytiahne. Ešte sa mi to nestalo, ale v zime sa mi o tom často sníva.🤦‍♀️ Niekedy prídem do práce a až keď zastanem pred budovou, tak zisťujem, ako ma bolia ruky, čo som tak kŕčovito držala volant, sánka, čo som ju mala takú "zaseknutú" , a potom ma bolí hlava zo sústredenia. Ale tak musím. Snažím sa ísť s rešpektom a opatrne, vyrážam skôr a v mene hesla " radšej o šiestej v práci ako o päť šesť v márnici." A hlavne držať si odstup a pred kruháčmi a do križovatiek včas brzdiť. Joj, už nech je marec. Držme si palce.

procrastique
7. dec 2024

@tilly To máš auto či pojazdnú truhlu keď si myslíš že sa ideš v aute v zime zabiť? :D Však priemerná rýchlosť na okreskách u nás v zime je tak 55km/h 60km/h, to by si fakt musela mať auto z tetra packu aby si sa v ňom zabila pri takej rýchlosti :D :D

batom
7. dec 2024

Ja som typ cloveka, pre niekoho extrem - isla by som na skolu smyku, nech vidim, ze auto a spravna reakcia s nim donazu vela. Hlupakov na ceste neeliminujete - ci v lete, ci v zime. No a uz by som nikdy nejazdila v mini autickach ale s VAN alebo SUV

guiseppinka
7. dec 2024

Skolu smyku som ti tu chcela aj ja odporucit. Tiez nad nou uvazujem, aj ked u nas sneh vobec skoro nebyva a dialnice zvyknu byt odhrnute. Pred asi 3 rokmi nasnezilo a neviem preco nejako cestari neriesili. Mne trebalo ist do ineho mesta, v ktorom som este nebola. Smyklo ma uz v zakrute pri dome, takze som vedela, ze to bude masaker.. brzdit to nebrzdilo vobec a aj napriek rychlosti asi 20km/h, som na jednej krizovatke musela ist do protismeru, lebo by som skoncila v kufri auta. V kruhacoch som plavala. Ako to bol masaker vtedy. Ale nad skolou smyku rozmyslam aj ja

slovakboy
Autor odpoveď zmazal
petrooshka
7. dec 2024

Hmmm..ak mas strach,mozno skusit Školu šmyku? Alebo ist v takom pocasi na prazdne parkovisko a skusat "driftovat" a nejak to dostat so krvi... Ale tak škola šmyku by mohla pomoct ziskat sebadoveru

ysseba
7. dec 2024

A kebyze si zaplatis nejake komdičné jazdy prave v takom najhorsom pocasi? A napr. moja kamoska chodila do skoly smyku, vraj jej to velmi pomohlo a dodalo istoty v ladovom terene.

katulkagajdos
7. dec 2024

Musíš sa prekonať, ja som sa s deťmi dostala tiež do šmyku pred dvomi týždňami, už sme len čakali, kde zastaneme, nevedela som už nič robiť- našťastie to dobre dopadlo. Tiež mám teraz blok, ale proste idem aj s tým zlým počítam a ono to časom prejde- bez auta by to bolo časovo nezvládnutelné. Musíš pomaly začať, možno nejaké kondične jazdy, najprv chodiť s niekym cez víkend - troska sa osmeliť, nabrať skúsenosti aj odvahu.

tilly
7. dec 2024

@procrastique prečo rýpeš? ty vždy berieš všetko doslovne? Alebo treba rozpisovať dopodrobna všetko? Nemusíš sa rovno zabiť, akože prísť o život, stačí tukes, stačí, že nedobrzdis pred prechodom a niekomu ublížiš, čo tiež asi nechceš. A okrem iného, píšem presne o rešpekte, to znamená, že ideš v tom zlom počasí tých 50 km/h a nie 130... 🤦‍♀️

Strana
z2