icon

Ako prekonať strach zo šoférovania?

14. feb 2024

Ahojte, celý život mám strach zo šoférovania. Vodičský preukaz mám od 18-tich, ale jazdu som spravila na 3x. 🫤 Pri šoférovaní jednoducho neviem dávať pozor, zabudnem na smerovky, nedám prednosť a pod. som vždy celá vyklepaná a spotená...nechápem odkial pramení tento moj strach a pocit zlyhania už pred jazdou. V živote som fakt akčný tip človeka, nikdy nebolo prekážky, ktorú by som nechcela a neprekonala úsilím...iba toto nešťastné šoférovanie. Tento moj strach zo šoférovania mi ale veľmi znepríjemňuje život...je to veľmi obmedzujúce. Skúšala som kondičné jazdy, trénovala s manželom, skúšala auto s automatickou prevodovkou...ale stále to končí u mňa plačom a záchvatom, že to neviem. Strašne ma to trápi, tak veľmi by som chcela šoférovať. Má niekto prosím podobné skúsenosti? Uvažujem aj na nejakej terapii s odborníkom, myslíte, že by to mohlo pomôcť? Ďakujem!

hefo
14. feb 2024

Ja len k tomu "veľkému a bezpečnému" autu - nie je dobré, aby bolo príliš veľké, z takých zvykne byť často zlý výhľad (asi by som to nemal uvádzať tu, aby som nevystrašil, ale vodička v ČR, čo zrazila dieťa, podľa vyšetrovania nevidela 9 metrov (!) pred kapotu. Síce to bolo asi aj lenivosťou nastaviť si správne sedadlo, ale aj tak), zle sa parkuje v meste, atď., a nemyslím si, že autorkinmu sebavedomiu by veľké auto veľmi pomohlo. Naopak, k "malému ňuňu červenému" (napr. Fiat 500) si môže skôr vytvoriť "vzťah" a tešiť sa na to.

Ale ako už bolo veľakrát povedané, pomôže len tréning, najprv nejakú krátku trasu v čase, keď je slabá premávka, a to opakovať, až kým si je človek viacmenej istý. Potom skúsiť ďalšie trasy a tak ďalej. Mojej manželke to tiež trvalo dlho, ale už zvládne ísť skoro všade, s výnimkou Bratislavy, tam si netrúfa dodnes.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tundra
Autor odpoveď zmazal
babulkomale
15. feb 2024

@lonely66 ja som nemyslela zeny, ktore pre paniku nie su schopne riadit auto, ze si maju kupit vacsie.
Ale zeny, ktore bezne soferuju, aby nepreferovali male a stare auta.
A s treskou a rozkom uplne suhlasim 😂
Milujem pojedat v aute, chcela som byt kamionistkou 😃

dominikamacakova
15. feb 2024

Nič iné ako jazdiť. Ja už rok prekonávam svoj strach a stále idem ďalej a ďalej. Už viem na 100% cúvať, parkovať. Tam kde to poznám sa dostanem bez problémov. Ale ide to strašne pomaly. Bojím sa šoférovať, mám hyperaktívnu amygdalu 🙈

erikavesela
16. feb 2024

@ivangeline soferovanie na lavej strane je len a len zvyk, nic ine...ja som sa ucila soferovat v uk...a bez problemov som presla na opacnu stranu
Autorka
Soferovanie je zvyk...ale najprv musis prekonat panicky strach...ak toto nezvladnes, nehnevaj sa teraz.. nemas co hladat za volantom...
Moja svagrina je za volantom totalne vytazena vsetkymi ukonmi...u nej v aute nesmie hrat radio, ludia musia byt ticho, vytaca ju aj zvuk smerovky🙈....vsetko ju vyrusuje...priznam sa.. s takym clovekom by som si do auta nesadla..na to sa mam az moc rada...aj u nej si stojim za tym...rafsej nech nesoferuje
Prekonaj strach a potom to skus opat

salonka22
16. dec 2024

Milá autorka, tak ti tu naložili, aj keď to bolo asi myslené v dobrom🙂 Som podobný prípad ako ty: vodičák v 18, blok, panika a potom prvé dieťa - a zrazu sa niečo zmenilo. Vedomie, že som zodpovedná za ďalšieho človeka a keby sa nieco stalo mužovi, bolo by dobré vedieť šoférovať. Čo keby bolo treba dieťa zaviezť na pohotovosť, čo keby, čo keby. A ja som zrazu CHCELA vedieť šoférovať. Keďže som teoretický typ, pristúpila som k tomu svojím akademickým spôsobom 😀 Znovu som si urobila online testy na vodičák, či ovládam teóriu, značky, atď. Začala som na YouTube sledovať rôzne autoskolove kanály s videami ciest z veľkých miest. Potom som si našla dobrého inštruktora na kondičné jazdy. Potom som začala šoférovať po víkendoch s mužom (nie je nervák, vďakabohu). A vždy keď som nesoferovala, sledovala som, ako šoféruje on, pýtala som sa, prečo urobil toto, tamto. (A áno, hovorila som o tom aj a psychologickou - dosť mi to pomohlo, ale na terapiu chodím už dávno z iného dôvodu, takže ona má dobre pozná a rýchlo rozluskla, v čom spočíva môj problém.)
Od šoférovania v skorých ranných hodinách to prešlo k tomu, že mi už bolo jedno, či je alebo nie je premávka (stále s mužom), a toto leto som konečne začala chodiť 1-2 trasy sama. Teraz si už zámerne vyberám čo najkomplikovanejšie trasy (ak idem s mužom), aby som sa stále naučila niečo nové. Ešte síce nejazdim úplne sama (ale zatiaľ pri 2 malých deťoch takmer v centre hlavného mesta ani nemám dôvod), ale ten posun je proste mega. Síce pomalý, ale čo už, každý sa učíme iným tempom. 🙂 Ja myslím, že keď už budeš vo fáze, že veľmi chces - a keď budeš mať dôvod, pre ktorý to chces vedieť, pôjde ti to oveľa ľahšie. Hlavne si to dávkuj postupne. Nie je to jadrová fyzika.

kristina0909
16. dec 2024

Za mňa automat jednoznačne (načo sa stresovať radením križovatky atď.) ten ide sám a na ostatné si zvykneš smerovky to už pôjde samé časom

silvia2013
16. apr 2025

Na 3x robit VP je už dosť kruté. Mat strachj je dalšie minus. Ako zareaguješ v kritickej situacii??? Bože a že prečo každy deň zomieraju nevinní ludia na cestach.

silvia2013
16. apr 2025

@mirandaa a potom sa zmeni dopravne znacenie a budes jazdit popamäti a pozabijas nevinnych ??

silvia2013
16. apr 2025

@kristina0909 ak nevie soferovat manual,ako bude rozmyslat v krizovatke bez semaforov? 😠

silvia2013
16. apr 2025

@selest aku vacsiu pozornost ti treba pri radeni rychlosti? Ved to robis automaticky preboha .

mirandaa
16. apr 2025

@silvia2013 nie, natrénovať si jednu trasu neznamená nesledovať značky. Ale v začiatku šoférovania to veľmi pomôže, pretože som už presne vedela, kde mám spomaliť a podobne, vďaka tomu som postupne získala väčšiu istotu pri šoférovaní. A pikoška na záver: značenie na “mojej” trase skutočne zmenili a vsimla som si to okamžite napriek tomu, že som tú trasu poznala už naspamäť 😉 Silvi pekný deň prajem a veľa šťastných kilometrov!

selest
16. apr 2025

@silvia2013 kazdy vnimame veci inakvedela si o tom? Ja neviem radit rychlosti pretoze sa musim na to priliz sustredit a obera ma to o pozornost ale jazdit musim. Vdakabohu niekto vymyslel aj automaticku prevodovku. Nebezpecni su vacsinou arogantni vodici kt si myslia ze su majstri sveta. Soferovanie zas nieje az taka veda, staci neprecenovat svoje schopnosti a ist podla pravidiel.

silvia2013
18. apr 2025

@mirandaa
@selest
Nesoferujte, ked k tomu nenate vztah. Viem si predstavit aky chaos vyrabate na cestach.

mirandaa
18. apr 2025

@silvia2013 je mi smutno z tvojich reakcií, všetci sme sa snažili autorke príspevku poradiť, ale ty žiaľ každého len osočuješ :( Aby som pravdu povedala, kiežby bolo viac takých šoférov, ktorí pristupujú k šoférovaniu zodpovedne, oveľa horší a nebezpečnejší sú “frajeri”, ktorí si od začiatku veria a všetko vedia. To, že som si spočiatku neverila, som zobrala ako výzvu a šoférovala len v časoch, keď sú prázdne cesty. Teraz už môžem a viem šoférovať bez problémov aj v plnej premávke. Všetko je o cviku, všetko sa dá naučiť, keď človek chce 😉

selest
18. apr 2025

@silvia2013 nemusim mat vztah ku vsetkemu co robim. Hlavne je ze to robim dobre.

silvia2013
21. apr 2025

@mirandaa vsetkych nie, lev vás dve, dve ktore sposobuju chaos na cestach.

silvia2013
21. apr 2025

@selest kes varis , zjes to len ty ale na cestach nie si sama. 😂

mirandaa
21. apr 2025

@silvia2013 ako si prosím prišla na to, že spôsobujeme chaos na cestách? Práve preto som si to dopredu “nacvičila” v časoch, keď sú prázdne cesty, aby som ho nespôsobovala 😉 a šoférovanie ma teraz baví 🙂

selest
21. apr 2025
selest
21. apr 2025

@silvia2013 ak ti sposobuje chaos a stres slabsi vodic alebo zaviatocnik na ceste tak pre bezpecie nas vsetkych radsej chod autobusom

silvia2013
26. apr 2025
@selest

@silvia2013 ak ti sposobuje chaos a stres slabsi vodic alebo zaviatocnik na ceste tak pre bezpecie nas vsetkych radsej chod autobusom

@selest zle si si to prečitala, ten chaos robite vy, co neviete ani soferovat, ani parkovat, cudujem sa, ze ste vobec tie vodicaky urobili. Autobus prenechavam vam, mizerným vodičkam 🙂 ktoré soferujete stare hrče . Prepacte, ze odpisujem, az dnes, ale ja som s a cez sviatky venovala rodine. Vy bez chlapov ste sedeli na MK 🙂))))))))))))))))

silvia2013
26. apr 2025
@mirandaa

@silvia2013 ako si prosím prišla na to, že spôsobujeme chaos na cestách? Práve preto som si to dopredu “nacvičila” v časoch, keď sú prázdne cesty, aby som ho nespôsobovala 😉 a šoférovanie ma teraz baví 🙂

@mirandaa normalny vodic si nepotrebuje nič nacvicovat 🙂)))))))) Moja dcera robila VP v 18 a nič nepotrebovala nacvicovat. Dostala auto a isla, dokonca aj do zahraničia. Lebo to vie.

selest
26. apr 2025
@silvia2013

@selest zle si si to prečitala, ten chaos robite vy, co neviete ani soferovat, ani parkovat, cudujem sa, ze ste vobec tie vodicaky urobili. Autobus prenechavam vam, mizerným vodičkam 🙂 ktoré soferujete stare hrče . Prepacte, ze odpisujem, az dnes, ale ja som s a cez sviatky venovala rodine. Vy bez chlapov ste sedeli na MK 🙂))))))))))))))))

@silvia2013 dobre nechajme to tak, chapem ze ta to rozculuje ked zaciatocnik ide v dedine 50kou, alebo ze nevies zaparkovat ak nerkto zaparkuje blizsie k ciare. Casom sa to vsetko naucis, kazdy vodic musi najprv najazdiit kilometre, ziskat sebaistotu a potom to uz ide. Treba byt ohladuplny a predvidat, nejazdit agresivne len preto ze ty si myslis ze si superman a zvladnes aj obiehat do zakruty cez plnu a podobne. Ak som sabja naucilaczvladat prejavy mojho decka v aute a do toho reagovat na vodicov co mi v dedine vyletia 70 do protismeru tak to zvladnes aj ty.

silvia2013
3. máj 2025
@selest

@silvia2013 dobre nechajme to tak, chapem ze ta to rozculuje ked zaciatocnik ide v dedine 50kou, alebo ze nevies zaparkovat ak nerkto zaparkuje blizsie k ciare. Casom sa to vsetko naucis, kazdy vodic musi najprv najazdiit kilometre, ziskat sebaistotu a potom to uz ide. Treba byt ohladuplny a predvidat, nejazdit agresivne len preto ze ty si myslis ze si superman a zvladnes aj obiehat do zakruty cez plnu a podobne. Ak som sabja naucilaczvladat prejavy mojho decka v aute a do toho reagovat na vodicov co mi v dedine vyletia 70 do protismeru tak to zvladnes aj ty.

@selest z teba musia mat veĺku radosť nielen na cestách, ale aj doma.
Nikde nepíšem, že obieham, cez plnú čiaru v zákrutach,to je tvoja domienka. Skús najprv písať ako človek , lebo ani to nevieš, si nejaká roztržitá a potom skús riadiť auto. Ps. nechápem odkiaš máš decko, neexistuje, že to niekto s tebou skúsil. Pekný víkend. Viac na teba už nereagujem. 🙂))))))))))))))))

mirandaa
5. máj 2025
@silvia2013

@mirandaa normalny vodic si nepotrebuje nič nacvicovat 🙂)))))))) Moja dcera robila VP v 18 a nič nepotrebovala nacvicovat. Dostala auto a isla, dokonca aj do zahraničia. Lebo to vie.

@silvia2013 Silvi a napadlo ti, že ak má niekto strach zo šoférovania, tak to má zrejme nejaký dôvod? Napríklad agresívni a nezodpovední vodiči, ktorí sa správajú, akoby im patrila cesta. V mojom prípade to bol dôsledok úmrtia veľmi blízkeho človeka. Napriek tomu, že môj príbuzný bol profesionálny vodič s mnohoročnými skúsenosťami, keď mu v prudkej zákrute vyletelo oproti auto, zrážke a tragickej nehode žiaľ už nedokázal zabrániť. :( Úprimne, myslela som si, že v živote nebudem šoférovať. Ale okolnosti občas človeka prinútia. Silvi, fakt by ma zaujímalo, čo by si ty poradila človeku, ktorý sa bojí šoférovať, avšak musí?

eeffka
5. máj 2025

Ja ked som zacinala soferovat chodila som vecer ked boli prazdne cesty a trenovala som trasu len po hlavnej do prace aj ked to bolo dlhsie, chce to len prax.
A uprimne ked to dokaze spoluobcan tak aj ja.
Soferujem uz 25r

lenka987654321
4. jún 2025
@silvia2013

@silvia2013 no z teba musia mat doma fest radosť keď si takto brutálne optimistická xDDDD

silvia2013
6. jún 2025
@lenka987654321

@silvia2013 no z teba musia mat doma fest radosť keď si takto brutálne optimistická xDDDD

@lenka987654321 Milá Lenka, vymysli si vlastný hejt, nepoužívaj môj, inak si za trápnu. U mňa doma všetko v poriadku, a u teba? Chlap nejaký? Rodinné vztahy už v poriadku?