icon

Ako prekonať stres zo šoférovania? Skúsenosti a rady

31. máj 2024

Ahojte.
Ako sa zbavim stresu zo šoférovania? Kúpili sme automat, je perfektný, skúšala som zatiaľ dedinské cesty, dnes aj väčšiu premávku v BA, no ten strach čo som mala celý deň, plus počas šoférovania mi šlo srdce z hrude vyskočiť 🤣 posledné dni som z toho úplne vystresovaná, sklbe mi svalmi atd... akože nešla som dokonale, ale zvladla som to, ale proste celý deň keď viem že pôjdem jazdiť som z toho v strašnom strese. Predtým som po autoškole veľa nejazdila, tak do 1000 km úplne dokopy. Vzdy som akoby začínala ,,nanovo,, potom prestávka a nic... nechcem zas takto dopadnúť ....Viem samozrejme že treba veľa jazdiť, ale ako ste to prekonali vy? Zatiaľ sama sa bojím, v aute je so mnou manzel, ktorý občas preháňa samozrejme 😁

Strana
z2
akje
31. máj 2024

@erikavesela 🙈 v krizovatkach ta to nemiatlo?

erikavesela
31. máj 2024

@akje tie cesty, co opisujes so skalami.a busom v protismere mi priominaju rakuske dialnice, ked ich opravuju...😉

erikavesela
31. máj 2024

@akje nie...urcite nie...nema ta co miast...treba sa spravne zaradit a pruh ta vedie..nemozes ist s tym do toho, ze je to stres a bojis sa...raz som mala jednu najomnicku...brutalny stres vzdy, ale naozaj vzdy, ked som sa s nou mala stretnut..bola mi nesympaticka, vyciciavala mi energiu, bola som z nej, jej vystupovania neskutocne nervozna...vtedy mi kamoska poradila...pred stretnutim s nou pocitaj pomaly a s kludom od 10 do 1...kludne aj 3x...pomohlo...odvtedy vzdy, ked ocakavam stres to robim a naozaj vzdy ma to ukludni...vyskusaj

akje
31. máj 2024

@erikavesela ja uz som to snad prekonala 😊 ale dakujem. len ked spominas londyn, tak som si spomenula na thajsko a jazdu po druhej strane na motorke a viem, ze vela ludi v krizovatke do nas skoro naburalo, samozrejme europania, lebo sa radili naopak, tak ako su zvyknuti u nas. Ale je pravda, ze tam nie su vsade pruhy ale viacmenej len prasna cesta 😄

erikavesela
31. máj 2024

@akje ja som skor zazila obrovske prekvapenie v milane...cervena ako hrom, ja som zastala a cakala na zelenu...vsetci okolo mna prechadzali, trubili, kricsli a ukazovali mi, ze mi sibe a isli aj na cervenu...tvrdohlavo som cakala na zelenu...ja s de znackami v it🤣🤣.. taky chaos som uz nezazila nikde inde

erikavesela
31. máj 2024

@akje ten londyn to som bola hodena ako neplavec rovno do mora a jednoducho som musela, ina moznost naozaj nebola

akje
31. máj 2024

@erikavesela ano, Taliani 😄😄raz sme boli na juhu talianska.. na ceste nakreslene 4 pruhy, auta ich vytvorili 7 😄 smerovka doprava, odbacal dolava 😄 miestny nam hovoril, ze v tom meste zrovna jedine co dodrziavaju je semafor :D takze aj toto tam asi funguje v kazdej casti inak 😁😁

guiseppinka
1. jún 2024

@erikavesela preco odvazna? Lebo ked citas ako zeny nejazdia a potom sa naucia 1 2 trasy a tam koncia, samozrejme ideal niekde na dedine a po rovnej ceste, ziadne kopce... a autorka napise, ze sla hned v ba. Zrovna sme tu a decka sa cuduju, preco auta preletia na oranzovu, resp. skor uz cervena... o chodcoch ani nehovorim. Muz sa tiez vyjadril, ze uz zabudol kolko arogancie je tu... nastastie aktualne nezastavuje na kazdom prechode, lebo by sme uz mali a si rozbite🙈😂

lavender94
1. jún 2024

Vysadiť manžela a hned sa ti bude lepšie dýchať. Ja keď jazdím s mužom tak sa vôbec neviem sústrediť, furt do mňa niečo šteká, že idem rýchlo, pomaly, že sa lepím, že idem ďaleko a ja som z neho v takom strese, že často urobím chybu. Ale keď som sama jazdím úplne normálne. Ale bol to proces. Ja jazdím od 18tich. Po autoškole som mala úplný blok, lebo moji inštruktori boli že jeden alkoholik a druhy cholerik, takže som sa po jazdách dobre že nezačala zajakávať a trvalo dlho, kym som si začala veriť. Najprv som jazdila dediny, neskôr menšie mesto a až za dlho som išla do krajského

nikdenikto
1. jún 2024

Ja som jazdila od 18 do 30 rokov len po dedinách a našom okresnom meste. Na diaľnicu a ďalej len s mužom alebo niekým, sama som si netrúfla. Potom nastala situácia, že som musela každý týždeň chodiť do Ba. Tak som sa bola s mužom 2x previesť na cieľové miesto a už som chodila sama. Odhodlala som sa, lebo cesta vlakom by mi zobrala ďalšie 3 hodiny času. Ten stres z cesty opadol cca po 3 týždňoch. Teraz sa odhodlam ísť v pohode sama do Ba aj na nové miesta, ale vždy sa tam ideme previesť z mužom a potom idem sama.

Veľmi mi pomohla apka Waze, ktorá mi vlastne diktuje či sa mám držať vpravo/vľavo, prekážky, obmedzenia na ceste.

klementinka58
1. jún 2024

ja som zacala po 20 rokoch na automate, parada, jazdila som sama s detmi ,lebo mi do toho nikto nekeca...Zial auto sa mi pokazilo, dali mi manual a moj stres zacina....dochne mi to, v kopci ma cukne dozadu a to hooodny kus....chodim radsej peso...Do septembra to musim vytrenovat lebo potom budem jazdit sama a dlhu vzdialenost....Na automate parada, no manual pre mna nocna mora.....z hladiska ze nie som s autom zosuladena, neviem co od neho cakat a dve nohy a tri pedale plus ruka to je masaker pre mna.....😖 Najblizsie tri roky zrejme len manual potom kupim nove auto dufam.

kathak
1. jún 2024

Ahoj, ja som mala stres obrovsky , som myslela, ze ani nebudem jazdit, ale vyhodila so
Manzela z auta a to doslova, lebo ma stresoval este viac a chvilu som jazdila s bratom a potom sama a vela . Musis trenovat ), drzim palce!

hopeja
1. jún 2024

Ja keď jazdím s manželom mám nervy riadne, keď idem sama cítim sa viac v pohode. Tiež mám stresy zo šoférovania, ale musím voziť dieťa do škôlky tak jazdím. Časom sa to zlepšuje, začiatky boli riadny stres.

kiki68
1. jún 2024

Jazdit sama a zapnut si dobru hudbu

limoncino
1. jún 2024

Jaj tak 😂 na to si zvykneš, ja jazdím aj po BA, a tam som sa naučila byť v tomto trochu dravejsia

hankab
1. jún 2024

V zaciatkoch soferovania, ked som bola nutena chodit do prace sama 45km, som si vzdy pred cestou pre istotu zapla navigaciu. Aj vsade inde kde som isla, napr. do 20km vzdialeneho vacsieho mesta, ktore som dokonale poznala, len nie z miesta sofera. Vzdy mi to dodalo odvahu, ze ked sa nahodou niekde zamotam a popletena zle odbocim, tak navigacia ma navedie. Sadala som si prve 3 tyzdne do auta cela spotena a vynervovana, pred kazdou cestoz ma 4x prehnalo 🙈 srdce az v krku, panika a stres, kazde auto co slo predomnou a za mnou som videla ako do mna nabura. Postupne som si pridavala rozne dedinske trasy - napr. som sa objednala na tetovanie obocia 30km od nas, neznama trasa a ked som nechcela 3x prestupovat busom a hodinu a pol cakat lebo nesiel na ten cas, tak som bola nutena sadnut do auta a s potom na cele to dat.
Prva cesta po dialnici - priatel sedel vedla mna a mala som smrt v ociach, druha az desiata rovnako. Clovek si zvykne, len sa treba donutit a ist, prekonat ten strach a potom tie endorfiny, co sa vyplavuju, kef to das.. 😅
Takze len jazdit, jazdit, jazdit. Teraz mam uz za sebou 25k km, bez vahania sadam do auta a s vavigaciou idem kamkolvek.

guiseppinka
1. jún 2024

@klementinka58 1500 otacok podradujes, nad 2500 ides vyssie. Nastartuj a pomaly po mm pustaj spojku, aby si zistila, kde zabera. Ked zacne zaberat, zacne ti cukat s autom, vtedy ked pustis brzdu, tak stojis na mieste a vies prehodit nohu na plyn... chce to len spoznat auto... drzim palce

skeblicka777
1. jún 2024

@guiseppinka tak vyslovene strach z diaľnice nemám, keby áno, iste sama nejdem 🤭, taký rešpekt áno, hlavne keď vidíš každý deň búračky 🫤

hankab
1. jún 2024

@skeblicka777 respekt mam aj ja po 5r jazdenia a tisicoch km najazdenych po dialnici. Sice kazdy vravi, ze dialnica je bezpecnejsia ako klasicka obojsmerna cesta, ale predsa ta rychlost.. inak zareagujes ked ides 80 medzi dedinami a inak 135 na dialnici. Respekt by mali mat aj ti, co po nich jazdia denne.

autor
2. jún 2024

Ahojte, ďakujem za komentáre a podporu, cez vikend som nakazdila cez 120 km 🤣 prevažne po rakúskych cestách, ale odvážila som sa dnes aj na Bratislavu a okolie, bolo pár chýb, parkovanie sice nula bodov, ale nič závažné ...😁💪 Ešte potrebujem toho manžela vedľa mňa,inak by som to asi nedala.

zmrzlinka8
3. jún 2024

na parkovanie kolmé aj pozdĺžne si pozri videá s návodmi, je ich veľa

jamacka
3. jún 2024

Ja mam 3mesiace vodičak a chodím už sama,nebojím sa,ale chodím len po trasách kde to poznám.Lebo ja mam jeden problém a to je problém s orientáciu, keď prídem do nejakého mesta,kde to nepoznám,tak som zmätená z križovatiek a s tých pruhov...
Do cudzích mies kde nejako nechodím,tak tam si sama netrúfam,to musí niekto skúsený sedieť vedľa mňa. Proste chodím len po trasách, kde to poznám a kde som chodievala dosť často, ešte ako spolujazdec

guiseppinka
3. jún 2024

@jamacka mam vodicak 11 rokov a aj na cestu, ktoru dobre poznam davam navigaciu. Dovod? Radary, obmedzenia, mozne uzavery a obchadzky...

jamacka
3. jún 2024

@guiseppinka Na trasy ktoré poznám nepotrebujem navigáciu, aj keď sú obchádzka,radary....
Môj najväčší problém je ta orientácia,v mestách kere nepoznám dobre.Alle každý sme iný, sú baby kere sadnú do auta a idú hoci kam aj na opačný koniec Slovenská,alebo aj do zahraničia. To ja isto nebudem ten prípad, ja budem chodiť len po trasách ktoré poznám.S manželom keď pôjdeme aj na dovolenku,tak prenecham volant radšej jemu😄

skeblicka777
3. jún 2024

@guiseppinka ja používam Google navigáciu, v Šali je obchádzka a mňa tá trúba zaviedla presne tam😁. Ešte hovorím mužovi,kukni podľa tabuliek je obchádzka, však ma navigácia vyvedie a prd.😁😂

mondolina
3. jún 2024

@tiika
ako jej môže skapať automat? 🤔

guiseppinka
3. jún 2024

@jamacka ja si zapnem, teda nie na 20km... lenze u mna taka priemerna dlzka je tak 400 km. A tam sa uz vie stat cokolvek...
@skeblicka777 ja mam waze. Aj ked niektore ciele v mestach nema az tak dobre poriesene ako google. Ale dialnice idem waze...

petronela1985
3. jún 2024

Stres zo šoférovania prekonáš iba tak, že začneš šoférovať. Ja som po 10 rokoch musela začať, lebo som mala dostať služobné auto na šoférovanie. Skoro ma vykotilo, ale šla som na kondičné jazdy do autoškoly a nejako to potom už šlo. Najprv cez lokality, kde ako sa hovorí, zdochol pes. Asfaltové cesty viac menej pre poľnohospodárske stroje. Vtedy mi muž povedal, že vyjazdený šofér by po takých cestách už nešiel. Už ani ja nie 💪 postupne som si zvykla na dopravnú špičku a nedávno po 7 rokoch, čo šoférujem som prekonala pre mňa najväčší míľnik a to sú diaľnice. K tomu som sa ale dlho odhodlávala, tam naozaj stačí chvíľa nepozornosti a stane sa nešťastie.

tiika
3. jún 2024

@mondolina áno, mne to tiež neskôr došlo, že nijako 🙃 Ale teda je to častý faktor stresu u začiatočníkov (i keď podľa mna sú ďaleko horšie a vážnejšie veci).

Strana
z2