icon

Ako prekonať vyhorenie: Skúsenosti a rady

30. júl 2025

Ahojte,
Idem si po radu od tích, ktorí si tým prešli. Čo vás naštartovalo do života? Príjmam rady, názory, nejakú hodnotnú literatúru na túto tému... čokoľvek
V skratke... nikdy som si nemyslela, že to sama zažijem. Rokmi zanedbané a potláčané potreby, rutina, neustála potreba niekomu vyhovieť, každému robiť bútlavú vŕbu. Zabudla som na seba a dobehlo ma to. Už vidím, kde som robila chybu. Vnímam to ako prvý krok. Lenže, nevien sa z toho dostať. Nebaví ma život, neprinášajú mi radosť moje záľuby (na ktoré mám konečne aspoň nejaký priestor po rokoch), voči partnerovi mám averziu (to je na inú tému). Už ma neteší ani prítomnosť mojich detí. A toto je ten bod kedy si triezvou hlavou uvedomujem, že je to veľmi zlé lebo ako matka by som tak uvažovať a toto cítiť nemala. Je to problém dlhodobý, vzniklo to v posledných 4 rokoch a posledný rok je prelomový, kedy to prepuklo a ja si uvedomila, že je to reálny problém, ktorý treba riešiť.
Toto je posledný krok, predtým než vyhľadám odbornú pomoc. Nerada by som skončila na liekoch. Chcem sa veciam postaviť sama ak to ešte pôjde a riešiť ich.
Preto prosím o skúsenosti zo života. Čo vás nakoplo, pomohlo vám v tejto situácii? Za každú radu ďakujem
Za ka

kacena4
30. júl 2025

moj nazor, mne velmi pomohlo pravidelne odidenie od rodiny na vikend, kde som relaxovala. ale ked sa vratis zasa do toho spadnes. chce to nieco systematicke, citanie knihy (akukolvek tematiku - ja milujem fantazy). sama sa tomu tazko da postavit, odporucam psychologa, knaza (mne pomaha velmi) pravidelne sedenia a pohlad na svoj problem s inej perspektivy, budu ta vediet nasmerovat v zivote naucia sa tako relaxovat, ako sa postavit svojim starostiam ci inym ludom aby ta "nevycuciavali"... za mna jednoznacne psycholog - zo zaciatku hoc aj plateny, tam mas skore terminy a objednat sa cez poistovnu a mas narok na desiatku sedeni cez poistovnu. drzim palceky PS. prvym ktorom je uvedomit si ze vyhorievas a nieco pre to spravit.

guudy
30. júl 2025

@anonym_autor suhlasim, psycholog, vypustit co najviac rodinnych povinnosti, nove konicky, idealne mimo domu. Najlepsie fyzickeho charakteru. Ak by sa dalo dohodnut v praci a mozete si to dovolit, tak neplatene volno min na 3-4 mes.

anonym_5f535c
30. júl 2025

@anonym_autor mne najviac pomohlo odcestovat cez program podobny Work and Travel na rok na
pekne miesto v zahranici tam,kde vsetci hovorili cudzim jazykom ktory sa mi pacil.
Prve dva mesiace boli aj tak narocne a komplikovane, potom sa to upokojilo, a cely rok bola velka pomoc.
Chodila som tam aj k terapeutke, nie tak casto ako by som chcela, lebo som nemala tolko penazi.

Vratila som sa na tom ovela lepsie, ale dalej
robim rozne veci co mi pomahaju,
napriklad vselico zo stranky Občianske združenie LANDAN

yasina
30. júl 2025

Napiste mi sukromne

anonym_10b122
30. júl 2025

Skus novu pracu,alebo si daj oddych od prace ak uz chodis do prace,daj vypoved.Podpora a potom zmen pracu,ale ak mas zle zazemie doma,tak ci to pomoze je velmi otazne.Skor keby si tam to riesila,a mozno az radikalne,a tym by si obrovsky kamen zo seba odstranila,co ta brzdi byt stastnou a uzivat si zivot.Ja som si vcera,ze uplne nahlas spievala v praci,kolegovci sa na mna divali a ja s usmevom,este ze sa nepocujem ako falosne spievam,no smiali sa vsetci,co ma poculi.Ale ja sa rada aj domov vraciam,toto je taka psycho hygiena od plienok,mam dobru pracu.
No ako vravim,najskor ries rod.zazemie tam je ten najvecsi problem.

veselo_neveselo
30. júl 2025

@anonym_autor Najdi si terapeutku. Ta s tebou preberie presne tieto veci.
Na ozajstne vyhorenie potom obvodny/psychiater. Ak prestanes spat, tak chod k doktorovi urgentne, a na PN.
Z tvojho popisu to zatial nie je tak vazne. Mne pomahalo denne pisat gratitude journal. Pohladat aktivity, ktore dodavaju energiu (toto ma kazdy vlovek ine, musis sa sama zamysliet). Nenutit sa robit veci, ked sa ti nechce, lebo "musim", alebo preto ze by sa to malo, alebo preto, ze je to tak spravne.

Jednoducho dat si povolenie nerobit nic, ked zrovna na to nie je sila. (Tu mi budu oponovat, ze prave aktivita energizuje - ale ked si v stave vyhorenosti, akakolvek nutena aktivita cloveka vycerpava. Ano aj prechadzka. Ano aj kava s kamoskou, ano aj joga).

Ak sa ti co len trochu da, posun samu seba na rebricku priorit. Nauc sa tvrdo dodrziavat hranice, svoj osobny priestor, svoj oddych, svoj relax. Odsun vsetky nepotrebne rozhodnutia, planovanie, projekty, proste musis nechat mozog vypnut. Nevadi ze nepojdete na dovolenku, na vylet. Ak chce partner ist s detmi, nech to naplanuje, a ty sa pridas ked sa ti bude chciet. Ale toto potrebuje naozaj velke porozumenie na partnerovej strane, ze zacnes doma fungovat na minimum, aby si hlava a nervovy system oddychli.
Zacni doma zamestnavat ostatnych. Nech pripravia jedalnicek na tyzden. Nech deti spisu potrebne potraviny, partner skontroluje a nakupi. Rozdelit domace prace, aby si nemusela siahnut na riady, vysavac, prachovku, pracku alebo ked tak minimalne, alebo vtedy ked budes mat na to energiu.

Ak sa ti da, sport je tvoj kamos. Prechadzky, joga, plavanie, cokolvek jemne. Prilis agresivne sporty zas vycerpavaju, pumpuju telo, mozog hormonmi, to tiez nie je uplne vhodne.