icon

Ako reagovať, keď dieťa zmení vierovyznanie?

jankafresova
16. sep 2024

Celá rodina je veriaca, dosť aktívne. Časté návštevy bohoslužieb, doma občas spoločné modlitby. Ježiš zomrel za tvoje hriechy, preto pôjdeš do neba. Bez jeho milosti si nič. Boh stvoril všetko. Homosexualita je hriech, aj interupcia.
Dieťa v puberte alebo na vysokej škole príde s tým, že je ateista. Že boh neexistuje. Nie je žiadny poriadny dôkaz. Dinosauri existovali. Svet začal veľkým treskom. Rôzne sexuality nie sú hriech. Hriech ako koncept ani neexistuje. Nemusím robiť žiadne rituály.
Čo s tým?

Celá rodina je neveriaca alebo "bez vyznania". V nedeľu doma pred telkou. Občas pod Vianočný stromček encyklopédiu o dinosauroch a Veľkom tresku.
Náboženstvá sú rôzne, každé z určitej kultúry.
Tradície záležia na rodinách a prípadne kultúrach krajiny.
Dieťa v puberte alebo na vysokej škole príde s tým, že je veriace. Bolo na festivale Campfest. Kamaráti sú veriaci. Počúva Hillsong alebo Simonu Martausovú, Skillet,alebo Ram Adonai. Cíti boha, ducha svatého, konečne je milovaný bez podmienok bohom, skvelý pocit, toľko vecí v biblii dáva zmysel, hurá. Dokonca sa modlí v divnom jazyku, ako letničné cirkvi, čo sledujú klasický pentekostalizmus, protestantské charizmatické kresťanské hnutie,
Čo s tým?

rozculena
16. sep 2024

a aký máš konkétne problém?

biba_18
16. sep 2024

@rozculena čo s tým?

biba_18
16. sep 2024

ja ako ateistka - nie popierajúca existenciu boha, ale neveriaca v boha - by som bola sklamaná. že som mu nevedela poskytnúť dostatok zázemia a lásky a pochopenia, keď má potrebu sa utiekať k takýmto pre mňa barličkám. nikdy nehovor nikdy, ale moje dieťa je ťažko liberálne a progresívne, u neho by to bol šok…

reanda
16. sep 2024

no nic.. ved ty deti mat nebudes, tak naco sa zbytocne trapis 🙂

rozculena
16. sep 2024

@biba_18 čo čo s tým....zjavne má s tým problém

tundra
16. sep 2024

Zi a nechaj zit...kazdy,by si mal najst svoju cestu.

ninusa221
16. sep 2024

Skús to nakresliť

vanilkovazmrzka
16. sep 2024

Nic.

ivanaks
17. sep 2024

V oboch prípadoch sú len 2 možnosti: 1. akceptovať to (a nech si dieťa verí alebo neverí, nezasahovať mu do toho) alebo 2. vyhnať ho z domu, vydediť, odstrihnúť (prerušiť všetky väzby). Je aj tretia možnosť, ale ešte extrémnejšia ako dvojka - mlátiť ho, kým to z neho nevymlátiš a nezglajchšaltuješ ho podľa svojich predstáv (alebo ho zabiješ a u mŕtveho je už jedno, či verí, alebo neverí). Tak čo, čo z toho sa Ti pozdáva najviac? Mne jednotka... Ak k tomuto "obráteniu" (k Bohu, od Boha) došlo v puberte, môže to byť "nástroj" dieťaťa, ako sa búriť proti autorite dospelých, ako sa vymedziť voči detskému veku (keď musel poslúchať bez ohľadu/nároku na vlastný názor) a vstúpiť do sveta dospelých. Chápajúci rodič dieťaťu pomôže "preplávať" pubertou aj s s jeho vzdormi a revoltami. Nechápajúci môže mlátiť, zakazovať, prikazovať a hádaj, aký bude výsledok?

annm81
17. sep 2024

Sme ateisti. Sme veľmi racionálne založení a ku premýšľaniu a kritickej analýze faktov vedieme aj deti. Prísť mi domov dieťa s tým, že verí v boha? Nevydedila by som ho. Násilne ho presviedčať asi tiež nemá zmysel (predpokladám, že hovoríme o dieťati v pokročilejšej puberte). Asi by som sa snažila nedať najavo sklamanie, netuším či by sa mi to podarilo, ale vnútorne by som sklamaná bola. Život by šiel ďalej. Ale takéto sklamanie je asi prirodzené v každej oblasti, kde dieťa vediete k nejakým hodnotám a ono si vyberie vlastnú cestu.

mantilka
Autor odpoveď zmazal
mantilka
19. sep 2024

Jaaaaj vymyslená téma. Máš deti autorka?
Pred pár dňami mi vtlkas do hlavy protestantsku ideologiu a teraz si vymyslas tému.
Dáš dve protichodné problémy do jednej témy. Autorka uvedomujes si čo robíš? Chces aby sa tu ľudia pohádali? Nie je dosť nenávisti na Slovensku? Spamätaj sa a zmaž tému.

annm81
19. sep 2024

@mantilka Tu sa autorky zastanem. Ona niekde vravela, že je to jej problém? Nadhodila tému na konverzáciu - napr. pre mňa veľmi zaujímavú, o ktorej som neraz uvažovala. Ty nikdy nepremýšľaš nad inými ako chlebovými témami, ktoré sa ťa týkajú? A vždy sa pri nich musíš hádať?

mantilka
19. sep 2024

@annm81 nechaj sa prekvapiť čo z toho vzíde.