Ako reagovať na hrozbu vojny?
Ahojte,chcem sa opýtať tých,ktorí do problematiky trochu vidia a majú prehľad.Pre mňa,ako obyčajného človeka je ťažké vítať,že ľudia si majú robiť zásoby a pripraviť sa na vojnu.Preto by som chcela počuť Vase nazory,viem,že všetko sú len dohady a hrozba vojny je vždy reálna.Len by som chcela nejaké povzbudzujúce slová možno,ako sa to vyvíja a podobne.Velka vďaka.
Tie zásoby si máš urobiť aj pre prípad prírodnej katastrofy, viď Valencia teraz. Ľudia sú bez vody a jedla a elektriky. Tak sa máš pripraviť, aby ste aspoň tri dni prežili. Normálna vec. Nie je to len o vojne. Keď už bude fakt vojna, tak ti zásoby na tri dni moc nepomôžu.
@gribka1 ja som zazila vypad platobneho systemu, snehovu kalamitu a aj tu karantenu v byte, ked sme na nakupy nemohli ist. Tyzden. No, velmi jednoducho si to predstavujes, ze pojdes do dalsieho obchodu...Pri vypade platobneho systemu boli ludia o rozkoch a kohutikovej vode, lebo nemali odkial peniaze vybrat (trvalo to tyzden)- ani autom, kedze za benzin treba tiez zaplatit. Pri kalamite si nemala nic😀, lebo sa cez zaveje nevedeli ludia dostat ani do obchodu, nieto zasoby do obchodu (tie uviazli tiez v zavejoch)🫣 a pri karantene sme nemohli ani kos vysypat, nieto do obchodu🤐potraviny nam odstavovali znamy pred dverami/oknami vtedy🫣takze az tak nerealne situacie to nie su a fakt ako tu bolo spomenute, za minimum investicie si v pohode...
@mayami je vajcova kriza - Novogal - najvacsi slovensky producent vajec musel vyhubit 400 000 sliepok, lebo sa v ich chove vyskytla vtacia chripka.
My uz vo vojne sme, ale hybridnej. Strasenie zabera, hlavne na tak ovplyvinetlny narod ako sme my. Realne si myslim, ze ak pride ku konfliktu na Slovensku, tak sme v riadnej “kasi”, bude to celosvetovy konflikt nakolko sme v Nato.
@maranco Tieto obrázky sú iný aspekt krízy - situácia vôbec nemusí byť nejako dramatická, ale ak začne pár ľudí panikáriť, spustí sa domino efekt. Ja som toto zažila za pandémie. V tej dobe sme žili v Nemecku a mali sme problém kúpiť toaletný papier- niekoľko týždňov! Podobne na tom bola múka, droždie, a olej. A to nebol žiadny objektívny problém v zásobovaní, ale len a výlučne v konaní bežných ľudí. Čo by sa dialo za situácie, kedy by naozaj došlo k nečakanej katastrofe väčších rozmerov, si ani nechcem predstavovať. Na Slovensku by to vyzeralo úplne rovnako ako na obrázkoch, čo si poslal.
Rozumny clovek ma naozaj zasobu vody a potravim aspon na tri dni.moze vas skolit crevna chripka a to posledne bude myslienka prechadzky do obchodu.ozaj mi nehovor ze nenajdes doma sacik ryze /cestovin nejake vajicka mrazenu zeleninu kosti na vyvar pretlak cibulu zemiaky muku orechy ja keby zacnem tahat vsetko doradu co mam kde poskreckovane jedli by sme bez problemov aj dva/tri tyzdne.
Ked sa nad tym zamyslam keby fakt ze nejaka zivelna pohroma pride Muz je rybar tak uvarim aj na plynovej bombe.. aj voda je vzdy nejaka doma cista aj sladka.. vlhcene utierky mame pre babo s tymi by sme aj hygienu spachali nejaku. teplo uz neni potraviny by isli na balkon.a handier mam dost takze prat by som tiez asi akutne nemusela par dni.. akurat na zachod ako by sme chodili neviem 🤭
@gribka1
@lindusss2016 aha, už som v obraze. Len či to tiež nebolo tak, že ľudia poskupovali viac ako im je treba, lebo v správach počuli o výpadku, ako to bolo cez covid s toaleťákom.
A naše sliepky asi za tie skántrené držia smútok 😂
Nečítam celé fórum, ale média často zveličujú a drmatizujú aby mali viac videní, väčší dosah a tým padom LEPŠIE PLATENÉ REKLAMY A SPOLUPRÁCE ! Lebo keď klientovy ukážeš aké dosahy majú tvoje články, podľa toho ti zaplatí. Vojna, tragédie atd. na to ľudia zaručene kliknú.
Čo sa týka tých zásob.. môže to byť aj kvôli povodniam, môže prísť silná búrka, vietor, môže spadnúť el. vedenie a môze to trvať pár dní, ale kľudne aj môžes ostať chorá 🙂 a preto je dobré mať aspoň ako také zásoby.
Treba žiť každý deň naplno, keď ti tu napíšem odborne že za týždeň príde vojna tak čo? Nikam nepôjdeš? Keď ti napíšem že bude o rok, ako ťa to ovplyvní? Dáš výpoveď a užiješ si “posledný rok”? 😅
Nikto nevie čo bude, obávam sa že ani tí čo ťahajú za nitky to nevedia :D
@annm81 konkretne ta situacia vo Valencii je omnoho horsia, ako na fotkach, nateraz 214 mrtvych a vela nezvestnych. Je to strasna tragedia a ta oblast bola vzdy rizikova, vobec sa tam nemalo stavat, plus celkovo vlada nezvladla situaciu a mala este pred prichodom smrste nasadit vojsko a zabezpecit evakuaciu rizikovych zon. Tu sa nebavime o Indii ci nejakej osade v Afrike, toto je EU, kde by k niecomu takemu nemalo prist.
Ale co je pravda, ze konkretne tymto ludom by zasoby nepomohli, oni prisli uplne o vsetko-nielen o domy, ale aj o zivot. No ti, co ziju v oblasti a maju stastie, ze prezili a neprisli o strechu nad hlavou, tym sa zasoby zidu-ak ich maju
@mayami no stahovali vajcia aj z predajni, takze vacsina vajec zmizla a samozrejme zvysne sa rozpredali, aby nahodou niekomu na vianoce nezachybali 🤷
Akurát v sobotu som šla do lekárne a chcela som zájst aj do DM, ale odradilo ma 12 ľudí pri pokladni, keď som chcela len jednu penu do kúpeľa pre dcéru a ako som šla k autu, videla som pred Lidlom v rade asi 10 zákazníkov, ktorí čakali, aby sa vôbec dostali dnu. Nechápala som, či dávajú niečo zadarmo alebo čo, ale už rozumiem. Asi čítali tiež ten článok. 😨
@gribka1 možno mali tiež v košíku len jeden lak na vlasy .... Jeden šampon....jedny tampóny...🙈🙈tu to tak chodí..fronta pri pokladni,ja som chcela LEN ...
@miskakyska mali plne kosiky, to by som sa pre jednu vec nacakala...
@17alexis ja by som Ťa s jednou vecou napríklad prepustila...😁 stačilo by povedať
@maranco to bahno tam po záplavách?
Aká hrozba vojny prosím? pre Boha ľudia, ak nejaký hotentót na Facebooku má podivný príspevok a vymyslí si vojnu, tak to nemusíme hneď baštiť. Aspoň uveď zdroje, ak už o niečom píšeš aby sme ostatní mohli reagovať. Ak žiješ v africkom Mali, ok beriem späť. Alebo si na Ukrajine? Aspoň zrozumiteľne podávaj prvý podnet, otázku, námet. Čokoľvek to malo byť.
@rozculena @barbarelle
prívalové dažde, fotky sú odtiaľ
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/povodne-...
Stačí si spomenúť prívalová povodeň v roku 1998 v Jarovniciach, príde náhle ani sa nenazdáš.

@annm81 Veď súhlasím na tri dni priestor je. Pivnica je tak pre zlodejov lákavá a prvá na odstrel, ak bude niečoho nedostatok. A ja neverím, že na tri dni niet doma čo jesť.