icon

Ako reagovať na konfrontáciu v autobuse?

16. apr 2024

Som teraz dlhodobo bez auta kvôli zhoršeniu mojej cukrovky. Trpím na výkyvy glykémie. Od malička mám diabetes a vždy som bola relatívne dobre kompenzovaná. V poslednej dobe som som mávala častejšie výkyvy tak som sa musela vzdať šoférovania, kym sa to nevyrieši. Takže chodim autobusom. A keď mi v autobuse príde zle, tak si sadnem. Nosím u seba samozrejme cukor, ale to tiež nezaberie za sekundu. A par krát sa mi stalo, že som bola konfrontovaná od staršieho človeka v mhd, že by som sa mala postaviť a pustiť ho na svoje miesto a ja vtedy neviem ako reagovať. Je mi na jednu stranu blbé, vysvetľovať, že mi je zle nemá úplne zmysel, viem si predstaviť, že asi môžem vyzerať aj ako keby som bola pod vplyvom. A cítim sa vtedy strašne trápne. Jak na mňa celý autobus čumí ako ja nejakeho nevychovaného fagana. Ako keby mladý človek nemal nárok na to aby mu bolo zle. Veď aj keby nemám cukrovku, môže sa stať, že mám migrénu, idem chorá od lekára a nevydržím stáť, čokoľvek… ako mám reagovať aby som toho človeka “upratala” ale zároveň nevyznela nejak neslušne?

Strana
z2
majamat
16. apr 2024

@jarnajar veru, nieco na tom bude tiez mam obcas take stavy, ze nemam ani energiu sa hadat, ze som taka pddajna a to ako keby ludia vycitili a yuzivaju to,

mimka1402
16. apr 2024

Nie si nikomu nič dlžná. Ja som vždy pustila každého a vieš čo? Keď som skoro skolabovala, nepustil ma nikto. Nikto. Odvtedy neriešim. Proste nie som za nikoho zodpovedná a svoje zdravotné problémy nikomu nebudem vysvetľovať. Raz som si vo vlaku dala do ztp sedadiel. Vieš čo? Tak mi vynadali staré tety ktoré si nekúpili miestenku, že film dostala záchvat paniky. Vkuse ma riešili celu cestu. Ak som sa ozvala, že mam na to miesto nárok ma vysmiali tak arogantne. Smutné je, že vic slušnosti vidím od mladých než od starých ľudí... Žiaľ.

qetka
16. apr 2024

ja som sa zrovna minuly tyzden v autobuse 3x postavila, aby som pustila starsich ludi a vsetci traja ma usadili naspat, ze oni idu iba jednu zastavku, ze netreba. A potom prisla stvrta a ta ma zdubala, ze som sa jej nepostavila, ze ona ma 70. Na 70 vobec nevyzerala, ja tiez uz nie som najmladsia a ja po som proste po tych 3 pokusoch prestala sledovat kto nastupi… A ona do mna, ze radsej si dam sluchadla a ze mi praje, aby sa ani mne nikto nepostavil ked budem mat 70..

macekovam
17. apr 2024

@bylinka25 ak si ZTP sadni si na take miesto.. preukaz sa preukazom a musia ta pustit...miesta pre ZTP su oznacene..

princezna_bosorka
18. apr 2024

moja rada znie - ak sa da, nesadat si na miesta vyhradene pre starsich / ztp a ak ta niekto konfrontuje, tak mu slusne odvetit, ze ta to mrzi, ale ze zo zdrav. dovodov potrebujes sediet.

Po mne minule jacal nejaky starsi pan s barlou, ze ho mam okamzite pustit sadnut. Sedela som na mieste pre ztp, lebo mi nebolo uplne najlepsie (som tehotna, ale cez zimnu bundu to nebolo vidno). Za normalnych okolnosti by som si sadla hocikam inam, lenze som mala maleho v kociku a to ztp miesto je jedine, pri ktorom na mna z kocika vidi a teda nie je nervozny... (kocik moze stat len na jednom konkretnom mieste). Chlapa som slusne poslala do kelu a hotovo...

majamat
18. apr 2024

@princezna_bosorka dobre si urobila. Veď mnoho starší ľudia si vedia sadnúť inde.
Tehotná v MHD má vysoké riziko úrazu. Človek hlavne vo vyššom stupni tehu je už malo obratný a aj bežný pád na zadok, či úder do brucha sú rizikové, zatiaľ čo iným to nespôsobí nič.

simca06022011
18. apr 2024

Toto mi pripomenulo moju poslednu jazdu ako tehotnej autobusom.. ehm... skoro som tam skolabovala ale sadnut nehrozilo. Len pekne sed a nauc sa reagovat. Mas vaznu diagnozu, moze ti byt ukradnute co si kto vravi, ak sa da a mas na vyber sadaj si tam kde nie je taky pohyb ludi a k oknu ;) nebudu do teba ani tukat... iste nie je autobus plny dochodcov, nech si najdu inu obet...

loolaa
18. apr 2024

Poznám to, občas sa mi stane, že mi náhle klesne hladina cukru, začnem sa triasť, potiť a mám pocit na odpadnutie. Tiež vyzerám ako opilá. Netreba si z tých rečí nič robiť, máš zdravotné problémy a hotovo.

Strana
z2