icon

Ako reagovať na otázky o nechcení dieťaťa?

jankafresova
2. okt 2024

1. "Každá žena chce mať deti."
"Povedať že nechceš deti, je hlúposť." - moja mama

... takže všetky ženy ktoré tvrdia že deti nechcú, proste klamú? Betty White, Cameron Diaz, Chelsea Handler, ... ?

2. Kamarátka-kolegyňa píše o svojom dieťati a prehodí - "Veď uvidíš, keď budeš mať ty dieťa, ako to chodí."
Úprimne konštatujem holý fakt:
"No, ja nechcem byť mamou, nechystám sa mať dieťa, ale snažím sa chápať, ako sa máš."
Ona: VEĎ KEĎ STRETNEŠ TOHO SPRÁVNEHO CHLAPA, TAK SI TO ROZMYSLÍŠ. UVIDÍŠ, BUDEŠ CHCIEŤ DETI.

... dobre. A ty raz stretneš toho správneho chlapa, ktorý ťa presvedčí, že nemáš byť mama.
Ak stretnem správneho, tak správny chlap ma nebude nútiť zmeniť sa.

3. "Ľudia, čo nechcú deti, sú sebeckí." - moja sesternica

... hej, hlavne Betsie a Corrie ten Boom čo zahraňovali Židov pred nacistami, a boli rok v koncentráku, Betsie tam zomrela a Corrie na jej prianie potom pomáhala po vojne nielen Židom ale aj nacistom ktorí hľadali psychologickú pomoc keď nevedeli uniesť svoju vinu.
... alebo Gertrude Ederle, ktorá učila hluché deti plávať potom ako ju prestalo baviť vyhrávať ceny na Olympiádach, a prekonávať rekordy, ako napríklad preplávať kanál z Francúzska do Anglicka rýchlejšie než 5ti muži pred ňou.

4. "Veď ty budeš dobrá mama!" - známy ako odpoveď na tvrdenie, že mamou byť nechcem.

... ďakujem, a ty budeš dobrý smetiar. Prečo sa na to nedáš? Ja viem lepšie ako ty, že tvojim životným naplnením je byť smetiar.
Ja by som bola aj celkom dobrá drogová dílerka. Ale vyberám si inú životnú dráhu.

5. "Nechceš deti iba preto, že máš traumu, keď sa uzdravíš, tak ich budeš chcieť!" - známa

... aha, ok. A všetci tí ľudia, ktorí nechcú deti a majú menšie alebo žiadne traumy, tí klamú?
A čo všetci ľudia čo chcú deti, aj keď majú traumy, aj vačšie, než ja, tí prečo existujú?

6. "Budeš ľutovať, že deti nemáš!" - cudzinci na internete

... už roky neľutujem, ale ak aj možno niekedy budem - radšej ľutovať, že nemám,
než ľutovať opak... ľutovať, že som priviedla na svet a na svoju zodpovednosť niekoho, koho teraz nechcem. A už sa to nedá zmeniť.

Strana
z2
really8
2. okt 2024

@jankafresova cameron ma dve deti.

zuzana9393
2. okt 2024

A prečo si na mamickovskom fóre, keď nechceš byť mamou? Toto mi je trochu čudné...

really8
2. okt 2024

@jankafresova mimochodom nechapem preco by som sa mala s niekym bavit o tom kedy/preco a ci budem mat deti s vymyslat vtipnotrapne alebo akoze seriozne odpovede. Proste poviem budu az budu a na poznamky o detoch reagujem odpovedou dobre. Nic viac. Nechapem co tu zas skusas. Ty nemas kamosky ze sem vesas kazdy prd co ta napadne?

brloh
2. okt 2024

Myslím že nie je problém čo ti ľudia hovoria ale ako to prežívaš. Zbytočne až moc.

tykat
2. okt 2024

@jankafresova ludom je uplne jedno ci chces alebo nechces deti. Uz sa tak neprezivaj a nezdoraznuj pri kazdom "smalltalku" ako velmi nechces deti. Ked nechces tak nechces. Ked na to stale upozornujes tak ludia maju dojem ze presviedcas sama seba a nie ich.

PS: pozeram ze si to zalozila o 2 v noci. To fakt kvoli tomu aj nespis?

liaka
2. okt 2024

@jankafresova cameron ma deti...

autumm
2. okt 2024

@tykat inak mne toto tiež príde. Aj moje 2 kamarátky furt hovoria ze aké musí byť tehotenstvo hrozne, že to by nedali. Nechceli by teda vstavať v noci 4x ako ja...a furt iba o tom hovoria. Ako keby presviedčali seba a nie mňa. Pretože mne je to úplne u prdele ci ma deti alebo nie 😀 ja deti mám lebo som ich chcela.

andrejka2424
2. okt 2024

Skús to sama v sebe najprv spracovať a možno aj vyhľadaj psychologičku-bude tam asi aj inde problém. So sebavedomím, alebo sebaúctou.Potrebuješ sa naučiť byť asertívna a nie sa učiť dopred nejaké trapošiny, ktoré ani nie sú tvojimi vlastnými myšlienkami. Nie je to nijak wau, že si sa rozhodla byť bezdetná. Ja mám v rodine niekoľko ľudí , čo nechcú mať deti a nikto do nich nerýpe, Doba je ťažká, nech si každý život užíva ako vie a ako chce, takých ako ty je ako maku. Nie si nikomu povinná nič vysvetľovať .

ina2405
2. okt 2024

V čase epidémie neplodnosti mi ani nenapadne vypytovať sa niekoho na deti. A keď ma niekto presviedča o tom, ako veľmi nechce deti tak poviem ok a pomyslím si, že musí mať problém, lebo mne je to úplne ukradnuté. Načo to vešia svetu na nos? Ja som v tomto smere úplne spokojná a tým pádom nikoho nepresviedčam, ja ti aj tak deti vychovávať nebudem.

domka222
2. okt 2024

Ak nechceš deti,tak prestaň o tom rozprávať. Moja odpoveď na takéto veci by bola vždy, že je to tvoj názor tam by to haslo

banalu
2. okt 2024

Je uplne v poriadku, ze nechces deti, ale bohuzial druha strana ma tiez v niecom pravdu. Nikdy ich nepochopis a ano mozes zmenit nazor.
Ja som nikdy nevravela, ze deti nechcem, ale ani ze chcem. Nezapajala som sa do diskusii o detoch a na otazku kedy, som odpovedala, ze ked sa tak stane. Nevysvetlovala som, nepresadzovala, nepresviedcala...
ak si s tym vnutorne zmierena, nepotrebujes svet presviedcat, ze tvoje rozhodnutie o tvojom zivote je spravne 🤷‍♀️

zuzinka888
2. okt 2024

Je to taky vzity nazor ze kazda zena chce mat deti. Ja som tiez vyhlasovsla ze nechcem deti. Bola som mlada nevyzreta nepripravena- obetovat svoje telo, zaluby,spanok, peniaze niekomu " kto to ani neoceni" a iba place a kaja a privadza rodicov na pokraj sil- fyzickych aj mentalnych. No po par rokoch ked som sa s "vyburila"- party a opijacky, chatovacky, ma uz nebavili- mala som priatela ( manzela) s ktorym so to citila - ze chcem s nim byt navzdy- chcelo to nieco viac. Toto sa neda opisat aku lasku citi rodic voci dietatu tomu kto to este nezazil. . Niektore zeny naozaj nechcu zo sebeckych dovodov - je to vela prace a " obety" a vdaky sa nedockas🤣🤣. Niektore tvrdia ze nechcu - lebo ich nemozu mat a nechcu riesit dovody a zdravotny stav s inymi. Niektore nechcu- nemaju s kym. A niektore to tak necitia- maju traumu zo svojho detstva- bite a zneuzivane deti. A niektore chcu od zivota nieco INE. A aj to je ok.

nikoletta1712
2. okt 2024

@zuzana9393 Pretože sa tu debatuje aj o iných témach ako sú “ kakáme, spinkáme, zúbky nám idú”….

beata_k
2. okt 2024

Zena, ty uz vyhladaj psychologa....takto sa zit neda.

simca06022011
2. okt 2024

@jankafresova cudujem sa preco mas taku potrebu riesit, dovody, ine zeny a rozmazavat okolo toho nazory. Nechces, nechces. O com diskutovat? KAdzy moze mat dovodov milion na cokolvek. Proste vacsina toho co pises su take filozoficke kecy.. nebude ma nutit, nechcem, ked raz to a hento.. na kazdu z nich najdes ked chces milion verzii odpovedi. AJ napr. to ze slavni ludia absolutne nemusia byt vzor, deti mozno aj chceli ale tebe to vesat na nos nebudu, ak nechceli mozno mali dovod =slavu, media, ine zaujmy.. niektory proste povazovali za tak vazny, ze nechceli a potom presiel ten rozumny cas a nechceli deti v 40tke+...
Preco mas potrebu to tolko riesit? Nie si na pevno rozhodnuta? potrebujes xy dovodov ako to poobhajovat? 🙂 Ked sa niekto dopytuje na blbe otazky, kludne tieto otazky ignorujem. Alebo poviem, ze nebudem o tom diskutovat. A je vybavene...

doriiis
2. okt 2024

Takú nespracovanu traumu z tejto témy,akú máš ty sa len tak nevidí.
Teba nenicia ľudia so svojimi názormi na teba,ty sa ničis sama,lebo nie si ochotná pracovať s tým,že potrebuješ odbornú pomoc
Trpis,lebo chces trpieť,lebo nie si asertivna a sama nie si so svojím rozhodnutím stotožnená.
Keby si bola so svojím rozhodnutím ok,tak by ťa vôbec reči iných nerozhadzali.
Ja napríklad súhlasím s tým,že ty radšej deti nemaj.Nevies pracovať ani sama so sebou,so svojimi pocitmi,nieto ešte s pocitmi niekoho iného.

really8
2. okt 2024

@jankafresova inak mne sa paci janula ako si lajkujes vlastne odpovede a temy😂 to je tak smutne a zufale. Tak strasne tvoje prispevky kricia po snahe o uznani, chvale a pochopeni.

sense
2. okt 2024

Keď máš neustále potrebu o Tom rozprávať s riešiť to, zrejme sama nie si úplne stotožnena s tým čo tvrdíš. Inak by ti to bolo úplne jedno kto si čo hovori

aurora33
2. okt 2024

@jankafresova nie nechcem deti. Hotovo. Každému je to vieš kde či máš alebo nemáš deti.

mikadooo
2. okt 2024

@jankafresova ja by som povedala "ok". A v duchu by som si povedala "vylez mi na hrb". Problem solved 🤷. Či?

cecilia29
2. okt 2024

Raz jeden povedal. "Iba hlúpy človek nemení názory." Možno si teraz o tom presvedčená ale ten názor raz zmeníš (alebo aj nezmeníš) a je to OK. Tak ti prajem , aby to rozhodnutie bolo správne.

maryetta
2. okt 2024

To sa snazis presvedcit seba alebo ludi okolo? Lebo to je cele take divne. Ak si ty o tom skalo pevne presvedcena nemusis presviedcat nikoho. A vlastne ani nik nemusi tebe do toho hovorit.

karolinakr
2. okt 2024

ked je niekto zla mama deti nechce, neprijima a podvedome ich tresce svojim chladom a nelaskou, radšej nech ich nemá
keby bola spravodlivost, tak vela deti by sa radšej nenarodilo do takych podmienok, obete tyrania, pedofilie, u nas jedna bezdomovkyna teraz čaka dieťa, a tito ludia sa nad otazkou, radšej nemat deti nezamyšlajú a by mali

aurora33
2. okt 2024

@jankafresova a celý ten príspevok je taký nasilu sa tváriaci že som nad vecou, ale kričí z neho, že nie si.

ivik4
2. okt 2024

V zivote som necitala tvoj prispevok ( ani tento ,len nadpis ) ,ani komentare no som v uzase ako si schopna pisat ustavicne dlhe slohy a rovnako som prekvapena ze to od Teba niekto tak dlho cita 😃.
Ze sa Ti chce...

jaond19
2. okt 2024

@jankafresova mozes si pripravit tisic argumentov preco deti nechces, kto je raz presvedceny o svojom tvrdení, toho to zaujimat nebude. Je pre teba potrebne s takymi ludmi viest konverzaciu o tejto sukromnej veci? Ani s najblizsimi nemusis, odpovedz vzdy len "toto nie je tvoja maternica, staraj sa o svoju a to je posledne slovo ktore k tomu mam". Zakazdym by som isla prec od cloveka ktory by ma prisiel obtazovat so svojimi nazormi na moju intimnu zonu. Jediny clovek ktoreho pocuvaj si ty sama. Ak mas potrebu sa neustale presviedcat, este to asi nebude 100%tné rozhodnutie.

really8
2. okt 2024

@jaond19 myslim ze autorka je nedobrovolne bezdetna.

beronsche
2. okt 2024

@jankafresova "A ty raz stretneš toho správneho chlapa, ktorý ťa presvedčí, že nemáš byť mama." Na adresu kolegyne, ktorá už dieta má, to vyznieva tak nejak zúfalo.. čistý bullshit.
Rovnako ako väčšina ďalších tvojich argumentov..

Koho sa snažis presvedčiť?
Na ľudí, čo pchajú rypak do veci, do ktorých ich nič, aj tak žiadne argumenty neplatia, hoc môžu byť tisíc krát logickejšie ako tie, čo si uviedla..
Nemať dieťa je normálne rozhodnutie. Tvoje rozhodnutie. Proste ľuďom povedz, že nech sa starajú o seba a hotovo.
Druhá vec je, ak potrebuješ argumentovať, lebo si sama v tejto veci vnutorne.. to už problém byť môže..

kikusenka1
2. okt 2024

Cameron Diaz deti ma. A keď nechceš mat deti tak ich jednoducho nemaj. Je to tvoj život a tvoja vec

doriiis
2. okt 2024

A ešte jedna poznámka autorka.
Ty si raz v jednom príspevku napísala,že ty s muzom deti nemôžete mať.Respektivne,že sa dlhodobo snažíte bez úspechu mať deti.A tak sa zmierujes s tým,že vlastne aj život bez deti je plnohodnotný život.
Lebo je rozdiel,či deti mať nechceš a nemôžeš.Takze prestaň zavádzať v prvom rade seba a postav sa tomu celom.

Strana
z2