Ako riešiť neporiadok hostí počas pobytu?
Dobrý deň,
mam skôr otázku pre ubytovateľov, resp. aj pre hostí, co využívajú ubytovanie na súkromí, v chatách, apartmánoch.
Ubytovatelia pri ubytovaní poviete hosťom, že hen tam je smetna nádoba, odpad sa triedi aspoň základ plasty, sklo.
Ako ja nedokážem pochopiť ako niekto pri týždňovom pobyte dokáže skladovať smeti v štúdiu kde býva celý týždeň. Práve teraz mi odišli po tyzdni hostia - rodina v kúte uložený mech smeti, podotýkam aj si varili.
Okolo smetnéj nádoby chodili každý deň, vždy keď odchádzali z dvora a nevyniesli ani raz. Smetné koše v štúdiách mam schválne maličké aby to tam ľuďom nesmrdelo, aby sa im veľa smetí nezmestilo. A i tak ja neviem ci si kúpia mech na smeti a skladujú to tam.
Tiež sme chodili po súkromí a chatách, považovali sme za normálne, ze sme smeti vynášali a triedili. Nemuseli nás na to ubytovateľia upozorňovať.
Mne to príde urazajuce hovoriť hosťom, tam je konva vynasajte smeti, ved by to mala byť samozrejmosť.
Ako jasne, vysvetlím im kt. kľúč je k čomu a ako použiť ovládačku k bráne, to im mam hovoriť, že smeti triedte a konvy sú pri bráne?
@zalka my koše vynášame, presne preto, aby nesmrdelo v izbe a aj triedime - ak sú na to vytvorené podmienky, t.j. oddelene nádoby. Dám ti ale aj pohľad hosťa 🙂. Neznášam miniatúrne smetné koše, do ktorých sa nič nezmestí, napríklad chcem vyhodiť krabicu od džúsu, mlieka ale hocičo a skratka nemám kde. Keď to vidím, prvé mi napadne, že ubytovatel šetril a kúpil najlacnejšie koše, aké mohol. A to že nedavas sacky - išla by som hneď po prichode za tebou si vypýtať. To mi príde tiež ako šetrenie na nesprávnom mieste. Keď mám sacok, chytím, vyberiem a cestou von vynesiem. Nemusím sa vracať s košom. Nehovoriac o tom, že tie koše musíš mat špinavé, to ich zakaždým vystriekas? Nedáva mi to zmysel. A v podstate som sa s tým našťastie ešte ani nikde nestretla, že by neboli sacky, a to sme toho pochodili dosť.
@zalka vela ludi to berie tak, ze ja si platim, vy ma obskakujte. Takze sa neunuvaju vyniest ani tie smeti. Triedenie ani nejdem riesit, to ked vidim doma, co tu ludom trci zo smetnych nadob… Celkom dobre funguje kaucia, zoberies extra peniaze za upratovanie, ktore vratis, ak bude vsetko v poriadku. A na to vies naviazat aj napr. to vyprazdnenie smetnych nadob pri odchode a zabezpecit to, aby ti kuchynsky kut nezanechali ako prasce.
@senta_sofia no nie je zla myšlienka s kauciou ale neviem si ju predstaviť využívať.
Ako poriadok ako taký bol, hostia boli slušný, riady popratane, WC čisté, len tie smeti ma prekvapili. Ze spávali v podstate pri týždňových smetiach, že ich nenapadlo ich vyniesť.
Ako stalo sa, že sa hostia pýtali ci majú kdesi inde nosiť smeti k obchodakú napr. Co sme im povedali, že nie, ze smetiaky sú pri bráne. Co mi zase evokovalo, že to po nich kedysi nejaký ubytovatelia chceli.
Asi fakt spravím letacik a budem o tých smetiach dávať inštrukcie ako dávam pri klúčoch a ovladaci od brány.
Treba dat jasne instrukcie, co s odpadom a vytvorit na to podmienky. My chodime casto po chatach a ubytovaniach, ak je jeden kos, hadzeme bohuzial vsetko donho, pritom doma v byte separujeme (a to sa bavime o partii aj 30 ludi, kde su vsetci z btov zvyknuti na triedenie). Vacsina ubytovatelov to ma ale pekne poriesene, smetiaky popisane kam co patri a vzdy pred nastupom daju instrukcie (ci treba smeti vyniest alebo si vynesu oni, ci obliecky vyzliect, ci nie). Aj ked je cistota o ludoch, instrukciami sa da z casti predist neprijemnostiam.
@nikushka8 ďakujem za pohlad
Autorka, hygiena je s tým ok, že nie sú sáčky v košoch? Robila, som dvadsať rokov v ubytovacom zariadení, ale sáčky v košoch sú základ a aj tak sa musia koše umývať. Treba normálnu veľkosť košov , kde ti zíde 60l sáčok a jedno 120l vrece na plasty. Žiadny ubytovaní hostia nebude behať so smutným košom, ale ver, že ten plný sáčok vynesie, hocikedy cestou.
Autorka, hygiena je s tým ok, že nie sú sáčky v košoch? Robila, som dvadsať rokov v ubytovacom zariadení, ale sáčky v košoch sú základ a aj tak sa musia koše umývať. Treba normálnu veľkosť košov , kde ti zíde 60l sáčok a jedno 120l vrece na plasty. Žiadny ubytovaní hostia nebude behať so smutným košom, ale ver, že ten plný sáčok vynesie, hocikedy cestou.
@anna777115 presne tak
@bosorkabb kos je malinký mikrotenovy sáčok z pečiva je tak akurát... Nevidím dôvod kupovať sáčky do koša. Mne je jednoduchšie ich umyť.
@zalka ak chceš aby ľudia separovali musíš vytvoriť podmienky. Čiže separátne koše a v nich sáčok. Lebo potom sa stane že ľudia budú všetko dávať spolu do jedného veľkého sáčku.
Všade kde som bola proste sáčok v koši bol. Bolo určené ktorý kôš je na aký odpad. Mám to tak aj doma.
Ľudia nebudú všetko triediť keď nemajú podmienky vytvorené.
Dáš jeden malý kôš bez sáčku a očakávas že niekto vynaloží viac úsilia ako ty? No väčšinou nie.
@zalka my koše vynášame, presne preto, aby nesmrdelo v izbe a aj triedime - ak sú na to vytvorené podmienky, t.j. oddelene nádoby. Dám ti ale aj pohľad hosťa 🙂. Neznášam miniatúrne smetné koše, do ktorých sa nič nezmestí, napríklad chcem vyhodiť krabicu od džúsu, mlieka ale hocičo a skratka nemám kde. Keď to vidím, prvé mi napadne, že ubytovatel šetril a kúpil najlacnejšie koše, aké mohol. A to že nedavas sacky - išla by som hneď po prichode za tebou si vypýtať. To mi príde tiež ako šetrenie na nesprávnom mieste. Keď mám sacok, chytím, vyberiem a cestou von vynesiem. Nemusím sa vracať s košom. Nehovoriac o tom, že tie koše musíš mat špinavé, to ich zakaždým vystriekas? Nedáva mi to zmysel. A v podstate som sa s tým našťastie ešte ani nikde nestretla, že by neboli sacky, a to sme toho pochodili dosť.
@eviq hej hej mini koše, to vieš keď riešiš niekedy na začiatku estetiku a máš myšlienku o častejšom vynasani kvôli zápachu tak ti malý kos príde praktický - nerezový so slapakom, aj pri linke aj v kúpelke.
Nesmrdia, fakt vystriekame, ak sa často vynaša nema co zatiecť vytiect aby smrdelo.
Vieš ze sa nikto doposiaľ nesťažoval na veľkosť smetného koša?
Hostia bežné vynasaju, vidím to keďže i ja vynášam smetie a viem co som vyhodila ja. Pri týchto hostoch som nič nevidela v konve, takže som tušila, ze bud to skladujú alebo vynasaju keď idú na túru. Skladovali.
autorka necuduj sa, ked som zila na intrakoch kedysi tak chalani mavali plny balkon vriec so smetmi a nenapadlo ich ze to treba vyniest aj pol roka 😂 a v izbe smeti tiez dalsie. Ludia su divni a kadejaki. Normalne povedz pravidla na zaciatku pobytu, slusne, povedz kde su kose, ze sa triedi a na zaver nech si bagle vynesu von. Vies aj ubytovatelia su rozni, niektori mi povedali ze oni si vsetko vynesu ze nemusim nic. Takze nie len ubytovani su rozni aj ti co ubbytuvavaju so rozni a mnohi kadejako divni
@anna777115 hygiena nikdy nič nenamietala... Neriešili sáčky v kosoch, neriešili veľkosť košov.
a inac musim dodat ze dost casto sa mi stalo, ze som ani za boha nevedela v ubytovani najst smetne nadoby vonku, tak som im ten bagel nechala dnu 😂
@eviq hej hej mini koše, to vieš keď riešiš niekedy na začiatku estetiku a máš myšlienku o častejšom vynasani kvôli zápachu tak ti malý kos príde praktický - nerezový so slapakom, aj pri linke aj v kúpelke.
Nesmrdia, fakt vystriekame, ak sa často vynaša nema co zatiecť vytiect aby smrdelo.
Hostia bežné vynasaju, vidím to keďže i ja vynášam smetie a viem co som vyhodila ja. Pri týchto hostoch som nič nevidela v konve, takže som tušila, ze bud to skladujú alebo vynasaju keď idú na túru. Skladovali.
@zalka mne kôš bez sacku príde nehygienicky , nechutný a cele mi to príde, že šetríš na nesprávnom mieste. Mne by to nevyhovovalo a objavilo by sa to aj v recenzií. Keď chceš, aby ľudia triedili a vynášali, vytvor im podmienky. Na druhej strane kvitujem, že riešis škvrny na plachtách a podobne, že to čistis pred pranim, to je super.
inak ja nechápem ten postoj "platím si tak nech upratujú" - áno, bežný prevádzkový neporiadok, ale nie zvratky alebo horšie a ešte aj zničia, alebo nechajú deti zničiť veci, rozliať, rozbiť a ešte drzo prehlásiť že si to platia no neplatia, toto si neplatia
autorka necuduj sa, ked som zila na intrakoch kedysi tak chalani mavali plny balkon vriec so smetmi a nenapadlo ich ze to treba vyniest aj pol roka 😂 a v izbe smeti tiez dalsie. Ludia su divni a kadejaki. Normalne povedz pravidla na zaciatku pobytu, slusne, povedz kde su kose, ze sa triedi a na zaver nech si bagle vynesu von. Vies aj ubytovatelia su rozni, niektori mi povedali ze oni si vsetko vynesu ze nemusim nic. Takze nie len ubytovani su rozni aj ti co ubbytuvavaju so rozni a mnohi kadejako divni
@katulienkax áno o to mi šlo zistiť ako to majú inde. Toto sú extrémy. Bežné ľudia vynasaju smeti, nekopia ich.
Chalani sú chalani, keď je to rodinka a vlastne aj z okna štúdia je vidno smetiaky, kde sú no hovorím, budem musieť vysvetliť, kde sú smetiaky pri ubytovaní.
Som to brala podľa seba, že keď sme boli niekde tak sme smeti vynášali aj bez upozornení a návodu. Aby ne smrdelo.
A ešte, písala si, že majú k dispozícii koše 5l a 3l, čo sa tam podľa teba zmestí? Nečudujem sa, že si spravili vlastný smetiak keď to nebolo kde dávať. Ale áno vyhodiť mohli.
@zalka my si napriklad nosime sacky do kosa, lebo sa mi to hnusi a viem, ze malokde maju nahradne, ked vynesies smeti, aby si si tam mala co dat. Takze ak nechces kauciu, skus investovat do vreciek, podla mna to ludi moze odradzat.
a inac musim dodat ze dost casto sa mi stalo, ze som ani za boha nevedela v ubytovani najst smetne nadoby vonku, tak som im ten bagel nechala dnu 😂
@katulienkax hm u mňa by si denne chodila okolo.
@zalka my si napriklad nosime sacky do kosa, lebo sa mi to hnusi a viem, ze malokde maju nahradne, ked vynesies smeti, aby si si tam mala co dat. Takze ak nechces kauciu, skus investovat do vreciek, podla mna to ludi moze odradzat.
@senta_sofia vidíš, viac menej ľudia s tým co píšeš problém nemajú, smeti vynasaju priebežne.
Nič im nesmrdi. Ale sem tam sa nájdu hostia co skladujú smeti na izbe. Ak by mali veľký kos skladovaní by i tak. Týždňové smeti...
Mam malý kos teda 2 koše, fakt cielene malý s myšlienkou aby ne smrdelo.
Ja mam rada ubytovanie kdecje vela kosov a dostatocne velkych a sacky do kosa su zaklad. Mne sa pacilo ubytivanue kde bol kos aj na terase pri grile, majitel mal velke zlte vrece na plasty, dalsie na sklo ...poprosil sa o separovanie tak ske nemalu problem. Sacky do kosa su zaklad, ide ma picnut ked na ubytovani mini kos a mikrotenovy sacok v nom co sa hned sklzne ked tam nieco hodim.
@senta_sofia vidíš, viac menej ľudia s tým co píšeš problém nemajú, smeti vynasaju priebežne.
Nič im nesmrdi. Ale sem tam sa nájdu hostia co skladujú smeti na izbe. Ak by mali veľký kos skladovaní by i tak. Týždňové smeti...
Mam malý kos teda 2 koše, fakt cielene malý s myšlienkou aby ne smrdelo.
@zalka to, ze smeti vynesu neznamena, ze im nechybaju vrecka. Ak s tym podla teba vacsina problem nema, tak nerozumiem naco tato tema. Mozno si naozaj nevsimli smetiak, mozno sa im nechcelo, necitali podmienky, co posielas…
@maca1984 napríklad ja by som sa stiahnutiu obliečok nepotešila...prišlo by mi to nehygienické aby sa hosť dotýkal priamo vankúša a paplóna. Ja posteľ len usteliem, ale nikdy nevyzliekam. 🙂 Ale tak toto je môj pohľad.
@evaachesa myslíš, že cez obliečku tam nič neprejde? a ešte ak sa v posteli oddávajú radovánkam
A este mi napadlo, mozes vyuzit formu dotaznika, ze si vypracujes nieco, co vies odoslat elektronicky a nechas hosti potom vyklikat alebo nechas papierovy na feedback, idealne s kolonkou, co by ste navrhovali zlepsit, co vam chybalo…mozno sa dozvies nazor hosti.
Urcite by som spomenula a dala instrukciu kde vyniest smeti. Ludia su zvyknuti z hotelov, ze smeti nevynasaju. A nikomu sa nechce hladat kde vyniest a ci vobec moze to tam hodit. Ak my da ubytovatel instrukciu vyhodit smeti, tak vyhodim. Co ale neznasam je ak mi povedia dat dole postelne pradlo, hlavne ak platim velke peniaze za noc. Vzdy necham po sebe upratane ked odchadzam ale postel vyzliekat nebudem, to uz mi pride ako v ubytovni, to si mozem uz tie obliecko doniest aj svoje spolu s uterakmi
A este mi napadlo, mozes vyuzit formu dotaznika, ze si vypracujes nieco, co vies odoslat elektronicky a nechas hosti potom vyklikat alebo nechas papierovy na feedback, idealne s kolonkou, co by ste navrhovali zlepsit, co vam chybalo…mozno sa dozvies nazor hosti.
@senta_sofia mam tu v téme dosť názorov určite si vyberiem ako to do budúcna nastaviť.
@zalka Je, mi to zvláštne, lebo, ako som už písala dvadsať rokov som pracovala v rekreačno účelovom zariadení ministerstva vnútra, nechcem písať podrobnosti, ale toto je základ čo hygiena rieši. Dokonca, nám sa stalo že hygiena brala aj stery z košov. Ja, si pamätám ako decko, keď neboli plastové sáčky do košov, tak sa kôš vystrieľal novinovým papierom, ale nikdy samotný kôš, proste nemôžeš očakávať od hostí dodržiavanie základných hygienických štandardov, pokiaľ im ty sama nedáš k tomu podmienky. Takýto maličký odpadkový kôš jedine na wc, aj tam samozrejme sáčok. Čo sa týka prania, má tiež zarazilo, že otacas naopak obliečky, čo ti potom samozrejme horšie púšťa špinu. Treba, používať kvalitnú praciu chémiu a nemusíš nič zapierat. Dnešné pracie prostriedky sú naozaj silné a kvalitné, prípadne, treba použiť profesionálne prostriedky na silne znečistené prádlo.
Urcite by som spomenula a dala instrukciu kde vyniest smeti. Ludia su zvyknuti z hotelov, ze smeti nevynasaju. A nikomu sa nechce hladat kde vyniest a ci vobec moze to tam hodit. Ak my da ubytovatel instrukciu vyhodit smeti, tak vyhodim. Co ale neznasam je ak mi povedia dat dole postelne pradlo, hlavne ak platim velke peniaze za noc. Vzdy necham po sebe upratane ked odchadzam ale postel vyzliekat nebudem, to uz mi pride ako v ubytovni, to si mozem uz tie obliecko doniest aj svoje spolu s uterakmi
@anonym_7dcbcf áno hotel a ubytko v súkromí je rozdiel, v hoteli nemá hosť vybavenú kuchynku na varenie... A platí podstatne viac.
Ak sa má hostia opýtaju, či majú zobliecť poviem nie, ale veľakrát po odchode nájdem zoblečené, a pritom od nikoho to nežiadam. Chcú pomôcť, alebo sú zvyknutý tak, to ja neviem tie myšlienkové pochody...
Taktiež možno im príde veľa, že poskytujem osusku i uterák na osobu, tak niektori zlati uložia mi to do skrine nepoužité a ja to vezmem a hodím do prania. Za mňa je to už "použité" a nedám to ďalšiemu hosťovi.
@maca1984 napríklad ja by som sa stiahnutiu obliečok nepotešila...prišlo by mi to nehygienické aby sa hosť dotýkal priamo vankúša a paplóna. Ja posteľ len usteliem, ale nikdy nevyzliekam. 🙂 Ale tak toto je môj pohľad.
@evaachesa Dnešné paplony a vankúše sa normálne perú. A z hygienických dôvodov, ich aspoň dva, tri krát do roka, treba oprať. Ľudia sa potia a všelijaké iné vylúčky z tela produkujú. Dokonca aj matrac má mať ochrany návlek, ktorý je možné oprať.
@senta_sofia mam tu v téme dosť názorov určite si vyberiem ako to do budúcna nastaviť.
@zalka ale Sofia ma naozaj dobrý nápad. Tu v téme ti píšeme tie, ktoré sme vlastne u teba neboli. Ale od hostí sa vies najlepšie dozvedieť, čo sa dá zlepšiť alebo čo sa im páči.
Inak sranda, aká debata sa rozvinula okolo vynášania smetného kosa. 🙂
@anna777115 vidíš, hotel a ubytovanie v súkromí je iné, v hoteli smeti vynáša chyžná, v ubytovaní na súkromí sa staráš o poriadok sama ako doma. Neporovnávaj neporovnatelne.
Hygiena ak bola na kontrole tak si nedovolili pýtať sa do štúdia kde som mala ubytovaných hostí, prezreli prázdne.
A neviem akú kvalitnú chémiu máš na mysli, ja nemám priemyselné veľké práčky a ani mangel. A bežný prášok z obchodu ariel persil mi škvrnu od krvi nevycisti, max zaperie. Preto pri zobliekaní dávam pozor a škvrny cístim pod studenou vodou. Najčastejšie overenou sódou a octom a až tak ide postelne do práčky.
@eviq hej vera, o smetiach a koľko sa popise, ja beriem každý názor, takých hostí nemávam casto. Ale boli trošku ne komunikatívny, uzavretý do seba. Keď zmokli nukala som im susiak na prádlo, aby im preschli veci v altánku tak zamietli.

@zalka vela ludi to berie tak, ze ja si platim, vy ma obskakujte. Takze sa neunuvaju vyniest ani tie smeti. Triedenie ani nejdem riesit, to ked vidim doma, co tu ludom trci zo smetnych nadob… Celkom dobre funguje kaucia, zoberies extra peniaze za upratovanie, ktore vratis, ak bude vsetko v poriadku. A na to vies naviazat aj napr. to vyprazdnenie smetnych nadob pri odchode a zabezpecit to, aby ti kuchynsky kut nezanechali ako prasce.