icon

Ako riešiť neporiadok hostí počas pobytu?

zalka
31. júl 2025

Dobrý deň,
mam skôr otázku pre ubytovateľov, resp. aj pre hostí, co využívajú ubytovanie na súkromí, v chatách, apartmánoch.
Ubytovatelia pri ubytovaní poviete hosťom, že hen tam je smetna nádoba, odpad sa triedi aspoň základ plasty, sklo.
Ako ja nedokážem pochopiť ako niekto pri týždňovom pobyte dokáže skladovať smeti v štúdiu kde býva celý týždeň. Práve teraz mi odišli po tyzdni hostia - rodina v kúte uložený mech smeti, podotýkam aj si varili.
Okolo smetnéj nádoby chodili každý deň, vždy keď odchádzali z dvora a nevyniesli ani raz. Smetné koše v štúdiách mam schválne maličké aby to tam ľuďom nesmrdelo, aby sa im veľa smetí nezmestilo. A i tak ja neviem ci si kúpia mech na smeti a skladujú to tam.

Tiež sme chodili po súkromí a chatách, považovali sme za normálne, ze sme smeti vynášali a triedili. Nemuseli nás na to ubytovateľia upozorňovať.

Mne to príde urazajuce hovoriť hosťom, tam je konva vynasajte smeti, ved by to mala byť samozrejmosť.
Ako jasne, vysvetlím im kt. kľúč je k čomu a ako použiť ovládačku k bráne, to im mam hovoriť, že smeti triedte a konvy sú pri bráne?

senta_sofia
31. júl 2025
@eviq

@zalka ale Sofia ma naozaj dobrý nápad. Tu v téme ti píšeme tie, ktoré sme vlastne u teba neboli. Ale od hostí sa vies najlepšie dozvedieť, čo sa dá zlepšiť alebo čo sa im páči.

Inak sranda, aká debata sa rozvinula okolo vynášania smetného kosa. 🙂

@eviq ja to tiez tak beriem, ze ona pise svoj pohlad a argumenty pre male kose bez sackov, ale my sme tam (asi) neboli 😀 ja mam napriklad vsade problem s tym, ze chybaju vesiaky - nemyslim ramienka, ale haciky vo vstupnych chodbach, za dverami, pritom ozaj polozka z kiku alebo pepca za par supiek. Alebo susiak na pradlo, hoci aj ten maly, ale prevesit spotene veci alebo veci po kupani, uteraky po sprche… A pritom mozem dat ubytovaniu 10/10, ale toto su take drobnosti, co moj komfort ubytovania zvysuju. Pre niekoho kavovar, pre mna haciky 😀

evaachesa
31. júl 2025
@lucka_ke

@evaachesa myslíš, že cez obliečku tam nič neprejde? a ešte ak sa v posteli oddávajú radovánkam

@anna777115
@lucka_ke
No aspoň minimalizovať dotýkanie sa vyzlečených paplónov a vankúšov. My si nosíme vlastné vankúše všade kde cestujeme a naposledy keď som vyzliekla obliečky z hotelového vankúša, tak ma až natiahlo, vankúš od krvi. 🤢 Asi nie všade čistia vankúše a paplóny na pravidelnej báze.

zalka
autor
31. júl 2025
@senta_sofia

@eviq ja to tiez tak beriem, ze ona pise svoj pohlad a argumenty pre male kose bez sackov, ale my sme tam (asi) neboli 😀 ja mam napriklad vsade problem s tym, ze chybaju vesiaky - nemyslim ramienka, ale haciky vo vstupnych chodbach, za dverami, pritom ozaj polozka z kiku alebo pepca za par supiek. Alebo susiak na pradlo, hoci aj ten maly, ale prevesit spotene veci alebo veci po kupani, uteraky po sprche… A pritom mozem dat ubytovaniu 10/10, ale toto su take drobnosti, co moj komfort ubytovania zvysuju. Pre niekoho kavovar, pre mna haciky 😀

@senta_sofia 😁 každý má svoje úchylky to nazvem, ja tiež vešiaky háčiky nemám, ani susiaky dnu. Von sú 2 susiaky, a keď prší tak v altánku viem taky väčší príručný dať. A ináč so susiakmi som sa ani ja na ubytovaniach nestretla.

klementinka58
31. júl 2025
@senta_sofia

@senta_sofia pritom ked si tak vezmes cena ubytovabia na slovensku je vysoka pri mori Ta vyjde menej apartman... niekedy uz nevedia na com setrit

Susiak je bezna vec na ubytovani vzdy sme mali ci uz doma alebo v zahranici

zalka
autor
31. júl 2025
@klementinka58

@senta_sofia pritom ked si tak vezmes cena ubytovabia na slovensku je vysoka pri mori Ta vyjde menej apartman... niekedy uz nevedia na com setrit

Susiak je bezna vec na ubytovani vzdy sme mali ci uz doma alebo v zahranici

@klementinka58 hej moja cena je rovnaká jak pri mori tak na svk 😉

klementinka58
31. júl 2025
@zalka

@klementinka58 hej moja cena je rovnaká jak pri mori tak na svk 😉

@zalka pozri ak mas cenu naozaj nizku tak asi nejake nedoatatky k tomu patria, kos a sacky je u mna zaklad, tak ako cista kefa pri wc s cistou nadobkou.. naposledy sme mali s tymto problem

anna777115
31. júl 2025
@zalka

@anna777115 vidíš, hotel a ubytovanie v súkromí je iné, v hoteli smeti vynáša chyžná, v ubytovaní na súkromí sa staráš o poriadok sama ako doma. Neporovnávaj neporovnatelne.
Hygiena ak bola na kontrole tak si nedovolili pýtať sa do štúdia kde som mala ubytovaných hostí, prezreli prázdne.
A neviem akú kvalitnú chémiu máš na mysli, ja nemám priemyselné veľké práčky a ani mangel. A bežný prášok z obchodu ariel persil mi škvrnu od krvi nevycisti, max zaperie. Preto pri zobliekaní dávam pozor a škvrny cístim pod studenou vodou. Najčastejšie overenou sódou a octom a až tak ide postelne do práčky.

@eviq hej vera, o smetiach a koľko sa popise, ja beriem každý názor, takých hostí nemávam casto. Ale boli trošku ne komunikatívny, uzavretý do seba. Keď zmokli nukala som im susiak na prádlo, aby im preschli veci v altánku tak zamietli.

@zalka Tak, vedela by som ti toho napísať viacej, ale si zbytočne útočná, lebo čo sa týka základných hygienických štandardov, tak je to jedno, lebo to je norma , ktorú má Slovenská hygiena, to sú presné predpisu. Ja, doma tiež nepieriem profesionálne, používam ariel, persil alebo savo prášok, ale vždy s predpierkou a nikdy mi žiadne škvrny na prádle neostali. To, periem posteľné prádlo aj po leziacej plienkovanej maminke, kde je niekedy na obliečkach všetko možné, aj nemožné.

anonym_023258
31. júl 2025

Takže ty dáš malinký mikroténový sáčok do koša a čakáš, že ti vynesú smeti? Ten sáčok sa roztrhne hneď ako tam vhodíš niečo ťažšie alebo málinko ostrejšie. Tak sa nečudujem, že ti to nevynášajú. A ani netreba rozpisovať kadejaké inštrukcie. Stačí nalepiť na veko koša, prosím vyniesť odpad do koša pred domom. Ale samozrejmosť je kôš normálnej veľkosti a normálne sáčky. Šetríš na nesprávnom mieste. V solídnych apartmánoch vždy nájdem novú hubku na riad, čistú handričku, utierku, tablety do umývačky na počet nocí, sáčky do koša, saponát na riad, zásobu toaletného, kapsuly do kávovaru alebo vrecká s čajom nachystané ako privítanie. Nikdy ma nikto nežiadala vynášať smeti. Ak by ma požiadal, tak by som to urobila. Ale hneď by som sa aj pýtala, či tam sú sáčky. Lebo na dovolenke nemám chuť riešiť zatečený smetiak, keď tam nie je poriadny sáčok.

bosorkabb
31. júl 2025

U mňa je základ vešiaky, vešiak na prádlo, sáčky do koša, kôš, sieťky na oknách, základ čistiacich prostriedkov a riad.
A či sa to niekomu páči alebo nie za svoje peniaze očakávam určitý stupeň vybavenia.
Vždy všetko odložím na miesto, čisté ale určite nebeham pred odchodom s mopom.

klementinka58
31. júl 2025

Nam napr aj dost ubytovatelov povedalo, ze upratovat nemusime, ze zaverecne upratovanie je v cene ale kos a riady vzdy dame do poriadku

anonym_add717
31. júl 2025

my čo chodievame do jedného ubytka, tak majú normálne 20€ zálohu ak by sme netriedili odpad. Nevravím že sa to musí 100% dodržiavať a že po nás kontrolujú odpad, ale skôr kvôli veľkým partiám aby aspoň trochu na to mysleli.
A s tými smeťami. ono možno to nie je že celý týždeň žijú s odpadkami ale dajme tomu pred odchodom proste vyhádžu zvyšky z chladničky, zvyšné pečivo a somariny do jedného vreca a to tam nechajú, také rýchle upratovanie na záver aby neostali zvyšky jedál kade tade.

anna777115
31. júl 2025
@evaachesa

@anna777115
@lucka_ke
No aspoň minimalizovať dotýkanie sa vyzlečených paplónov a vankúšov. My si nosíme vlastné vankúše všade kde cestujeme a naposledy keď som vyzliekla obliečky z hotelového vankúša, tak ma až natiahlo, vankúš od krvi. 🤢 Asi nie všade čistia vankúše a paplóny na pravidelnej báze.

@evaachesa Veď, akurát, teraz o tých hygienických normách píšem autorke. A nespala by so na takom vankúše. A taktiež by mi , ako ubytujucemu hosťovi vadilo , že nemám kde poriadne hádzať odpad. Lebo, 60l sáčok, v odpadovom koši je úplná samozrejmosť a bola som na xy pobytoch v rámci Slovenska, kde mi nikdy nerobilo problémy cestou vyhodiť plný sáčok odpadu. Ľudia sme rôzni a kto chce zažiť, kde až môže zájsť ľudská debilita, tak stačí pracovať s ľuďmi.

zalka
autor
31. júl 2025
@anna777115

@zalka Tak, vedela by som ti toho napísať viacej, ale si zbytočne útočná, lebo čo sa týka základných hygienických štandardov, tak je to jedno, lebo to je norma , ktorú má Slovenská hygiena, to sú presné predpisu. Ja, doma tiež nepieriem profesionálne, používam ariel, persil alebo savo prášok, ale vždy s predpierkou a nikdy mi žiadne škvrny na prádle neostali. To, periem posteľné prádlo aj po leziacej plienkovanej maminke, kde je niekedy na obliečkach všetko možné, aj nemožné.

@anna777115 ty máš iný spôsob prania, ja tiež iný, nemám pocit žeby som bola agresívna na teba. Prioritne som neriešila pranie, ale to ci mam hostí upozorňovať na smeti.
Dozvedela som sa ako to robia iný ubytovatelia, dozvedela som sa pohľad hosti, o to jedno my šlo. Informácií mam kopu, za tie som rada.

kaca222
31. júl 2025

My smeti tiež nevynášame každý deň, vynášame vtedy, keď začnú smrdieť. Ale moja mama je úchylák na smeti, ona bola schopná ma o polnoci posielať smeti vyniesť, že do rána to nepočká.
Takže nemyslím si, že toto je tvoja vec k riešeniu, to že im tam podľa teba smrdeli smeti. Pokiaľ odložia sáčok niekde bokom a vytečie to na podlahu, prípadne musíš, ako píšeš, vetrať tri dni, tak to samozrejme tvojmu rozhorčeniu rozumiem.
S tým triedením odpadu je to ťažké, množstvo ľudí nie je naučené separovať ani doma. Sama po kamarátoch na chatách musím vyberať z koša plasty a iný triedený odpad. Jednoducho keď to nie sú naučení robiť, ťažko ich na tých pár dní preučíš...

zalka
autor
31. júl 2025
@klementinka58

@zalka pozri ak mas cenu naozaj nizku tak asi nejake nedoatatky k tomu patria, kos a sacky je u mna zaklad, tak ako cista kefa pri wc s cistou nadobkou.. naposledy sme mali s tymto problem

@klementinka58 sorry ale teraz ma urazas, mam pozitívne recenzie na čistotu ubytovania, robím všetko preto aby sa ľudia cítili dobre. Ale pri nekomunikatívnych sa môžem aj pokrajat.

simsalabim
31. júl 2025
@dora281
Odpoveď bola zmazaná

@dora281 ved ano, mas pravdu. Ale chapem aj ich. Su ludia, ktorym sa kose na 5 roznych druhov odpadu proste nemaju kam zmestit. Nic nie je ciernobiele. To je ako niekomu povedat, nech si nekupuje jazdene auto na benzin ale novy elektromobil, lebo je ekologickejsi.

zalka
autor
31. júl 2025
@anonym_add717

my čo chodievame do jedného ubytka, tak majú normálne 20€ zálohu ak by sme netriedili odpad. Nevravím že sa to musí 100% dodržiavať a že po nás kontrolujú odpad, ale skôr kvôli veľkým partiám aby aspoň trochu na to mysleli.
A s tými smeťami. ono možno to nie je že celý týždeň žijú s odpadkami ale dajme tomu pred odchodom proste vyhádžu zvyšky z chladničky, zvyšné pečivo a somariny do jedného vreca a to tam nechajú, také rýchle upratovanie na záver aby neostali zvyšky jedál kade tade.

@anonym_add717 to boli týždňové smeti... V kontajneri počas týždňa žiadne smeti nepribudli

anna777115
31. júl 2025

Chcela som ti v dobrom poradiť ohľadom tých odpadkových košov, tie sáčky sú v dnešnej dobe pár centov a záležitosť, keď ich kupuješ vo väčšom množstve na správnom mieste. Samozrejme v drogériach v obchodnej sieti sú drahšie. Ako, som už písala, viem čo obnáša práca s ľuďmi, niekedy si človek pripadá ako z inej planéty. Prajem ti veľa šťastia v práci, slušných ľudí a dobré nápady, ktoré ti skvalitnia poskytovanie tvojich služieb.

anonym_023258
31. júl 2025
@zalka

@klementinka58 sorry ale teraz ma urazas, mam pozitívne recenzie na čistotu ubytovania, robím všetko preto aby sa ľudia cítili dobre. Ale pri nekomunikatívnych sa môžem aj pokrajat.

@zalka pri nekomunikatívnych musíš byť komunikatívna ty. Je to predsa tvoj biznis. Podstata je, že máš mini koše a na prd sáčky. A žiadny oznam, že majú vyniesť smeti. Ako vidíš, tento model nefunguje. Tak ho skús zmeniť a uvidíš, čo to prinesie. Samozrejme nejakí humusáci sa vždy nájdu, aj keby si to tesala do kameňa, ale to asi vieš.

zalka
autor
31. júl 2025
@anonym_023258

Takže ty dáš malinký mikroténový sáčok do koša a čakáš, že ti vynesú smeti? Ten sáčok sa roztrhne hneď ako tam vhodíš niečo ťažšie alebo málinko ostrejšie. Tak sa nečudujem, že ti to nevynášajú. A ani netreba rozpisovať kadejaké inštrukcie. Stačí nalepiť na veko koša, prosím vyniesť odpad do koša pred domom. Ale samozrejmosť je kôš normálnej veľkosti a normálne sáčky. Šetríš na nesprávnom mieste. V solídnych apartmánoch vždy nájdem novú hubku na riad, čistú handričku, utierku, tablety do umývačky na počet nocí, sáčky do koša, saponát na riad, zásobu toaletného, kapsuly do kávovaru alebo vrecká s čajom nachystané ako privítanie. Nikdy ma nikto nežiadala vynášať smeti. Ak by ma požiadal, tak by som to urobila. Ale hneď by som sa aj pýtala, či tam sú sáčky. Lebo na dovolenke nemám chuť riešiť zatečený smetiak, keď tam nie je poriadny sáčok.

@anonym_023258 ja žiaden sáčok nedávam, ak kos pravidelne vynesie nemá čo zatiecť a smrdiet.

anonym_023258
31. júl 2025
@zalka

@anonym_023258 ja žiaden sáčok nedávam, ak kos pravidelne vynesie nemá čo zatiecť a smrdiet.

@zalka no tak to je úplne najhoršie, žiadny sáčok. Za mňa humus, sáčok bez koša. Hodím tam 3 vrecká čaju od raňajok, šupy z ovocia a zeleniny a nevrav mi, že naspodku nebude natečené. Čiže aj keby to vyberiem, bude to lepkavé a smradľavé.

zalka
autor
31. júl 2025
@anonym_023258

@zalka pri nekomunikatívnych musíš byť komunikatívna ty. Je to predsa tvoj biznis. Podstata je, že máš mini koše a na prd sáčky. A žiadny oznam, že majú vyniesť smeti. Ako vidíš, tento model nefunguje. Tak ho skús zmeniť a uvidíš, čo to prinesie. Samozrejme nejakí humusáci sa vždy nájdu, aj keby si to tesala do kameňa, ale to asi vieš.

@anonym_023258 tento model funguje... Od kedy ubytovavam par rokov toto boli hádam tretí hostia co si smeti skladovali...
A ja nechcem aby spali v smrade, tak hľadám spôsob ako ich nasmerovať k vysypavaniu smeti.

kaca222
31. júl 2025

Až teraz čítam diskusiu a pripájam sa k tímu sáčky do koša. Naozaj nerozumiem, prečo ich tam nedáš, resp. ako hosť by som sa nad tým pozastavila a asi si šla dokúpiť. Neviem si predstaviť, že by som mala na dovolenke vynášať kôš v zmysle koša bez sáčku, je to nechutné. Možno tým hosťom aj smeti smrdeli, ale snažili sa ti niečo naznačiť 🙄😀

anonym_023258
31. júl 2025

Neviem, koľko eur ušetríš na sáčkoch, ale 1 sáčok vyjde tak 10-20 centov. Tak si zvýš cenu ubytovania o 10 -20 centov.

kp7333
31. júl 2025
@zalka

@zalka staci, ze je v kosi tacka od masa, z ktorej kvapka krv, a uz smrdi. Suhlasim s nazormi, ze vrecka v kosi su zaklad. Rovnako aj mobilny susiak a dostatok uloznych priestorov a hacikov na bundy ci uteraky. Nova spongia na riad, ci handricka na umyvanie stola sa spolu so saponatom stali uz standardom.

pralinka86
31. júl 2025

Napisat pravidla, vyvesit idealne nad kos, kam chodia kazdy den, nech vidia.. nemusis vysvetlovat dokola
Bohužiaľ ludia su aki su a kazdy robi inak

zalka
autor
31. júl 2025
@anna777115

Chcela som ti v dobrom poradiť ohľadom tých odpadkových košov, tie sáčky sú v dnešnej dobe pár centov a záležitosť, keď ich kupuješ vo väčšom množstve na správnom mieste. Samozrejme v drogériach v obchodnej sieti sú drahšie. Ako, som už písala, viem čo obnáša práca s ľuďmi, niekedy si človek pripadá ako z inej planéty. Prajem ti veľa šťastia v práci, slušných ľudí a dobré nápady, ktoré ti skvalitnia poskytovanie tvojich služieb.

@anna777115 ďakujem... Mam mrte veľkých košov po dvore, nie je problém vymeniť v štúdiu ale ak tam budu smeti týždeň tak to smrdiet bude tak ci tak.
Ak nevynesie niekto z malého tak nevynesie ani z veľkého, či tam sáčok je abo neje ci tam dám 15 košov alebo tam bude jeden.
Iné neriešim.

zalka
autor
31. júl 2025
@kp7333

@zalka staci, ze je v kosi tacka od masa, z ktorej kvapka krv, a uz smrdi. Suhlasim s nazormi, ze vrecka v kosi su zaklad. Rovnako aj mobilny susiak a dostatok uloznych priestorov a hacikov na bundy ci uteraky. Nova spongia na riad, ci handricka na umyvanie stola sa spolu so saponatom stali uz standardom.

@kp7333 vidíš ja tácku od mäsa do koša nedávam nechám na linke a keď idem von na dvor tak to hodím do koša.

letfenixa
31. júl 2025
@zalka

@katica06 áno toto som si i ja všimla, bytovkovy ľudia ne triedia. Ti co bývajú v rodinnom dome tak sú naučený triediť.

@zalka poznám to práve naopak, v rodinných domoch netriedia, v paneláku áno.

zalka
autor
31. júl 2025
@anonym_023258

Neviem, koľko eur ušetríš na sáčkoch, ale 1 sáčok vyjde tak 10-20 centov. Tak si zvýš cenu ubytovania o 10 -20 centov.

@anonym_023258 nepochopila si pointu... Nie je to o sackoch