icon

Ako riešiť neporiadok hostí počas pobytu?

zalka
31. júl 2025

Dobrý deň,
mam skôr otázku pre ubytovateľov, resp. aj pre hostí, co využívajú ubytovanie na súkromí, v chatách, apartmánoch.
Ubytovatelia pri ubytovaní poviete hosťom, že hen tam je smetna nádoba, odpad sa triedi aspoň základ plasty, sklo.
Ako ja nedokážem pochopiť ako niekto pri týždňovom pobyte dokáže skladovať smeti v štúdiu kde býva celý týždeň. Práve teraz mi odišli po tyzdni hostia - rodina v kúte uložený mech smeti, podotýkam aj si varili.
Okolo smetnéj nádoby chodili každý deň, vždy keď odchádzali z dvora a nevyniesli ani raz. Smetné koše v štúdiách mam schválne maličké aby to tam ľuďom nesmrdelo, aby sa im veľa smetí nezmestilo. A i tak ja neviem ci si kúpia mech na smeti a skladujú to tam.

Tiež sme chodili po súkromí a chatách, považovali sme za normálne, ze sme smeti vynášali a triedili. Nemuseli nás na to ubytovateľia upozorňovať.

Mne to príde urazajuce hovoriť hosťom, tam je konva vynasajte smeti, ved by to mala byť samozrejmosť.
Ako jasne, vysvetlím im kt. kľúč je k čomu a ako použiť ovládačku k bráne, to im mam hovoriť, že smeti triedte a konvy sú pri bráne?

zalka
autor
31. júl 2025
@letfenixa

@zalka poznám to práve naopak, v rodinných domoch netriedia, v paneláku áno.

@letfenixa asi fakt záleží od ludi... 👍

evaachesa
31. júl 2025
@anna777115

@evaachesa Veď, akurát, teraz o tých hygienických normách píšem autorke. A nespala by so na takom vankúše. A taktiež by mi , ako ubytujucemu hosťovi vadilo , že nemám kde poriadne hádzať odpad. Lebo, 60l sáčok, v odpadovom koši je úplná samozrejmosť a bola som na xy pobytoch v rámci Slovenska, kde mi nikdy nerobilo problémy cestou vyhodiť plný sáčok odpadu. Ľudia sme rôzni a kto chce zažiť, kde až môže zájsť ľudská debilita, tak stačí pracovať s ľuďmi.

@anna777115 práve som zachytila že tu viaceré píšete o chýbajúcich sáčkoch...tak ak autorka nedáva sáčky do koša tak mám ozaj dosť. 🤦🏻‍♀️ To v akom svete žije? Veď to je absolútne nehygienické...tiež by som sa jej vykašľala na také vynášanie a kôš dala mimo bytu/domu pred dvere ak si to takto vymyslela. 🤷

ibrunova
31. júl 2025
@zalka

@moonlight1210 hm... Sú hostia a hostia, napr fajčiari sú komunikativnejsi... Vedia, že dnu sa nefajčí ale v altánku môžu tak chodia von a komunikujú. A sú taký, co zalezu dnu a vybavene.
Zo Slovákmi taky problém som zatiaľ nemala, Poliakov sme mali takých neporiadnejsich a teraz na prekvapenie moje Česi. No fakt sú ľudia a ľudia.
To ze nechajú smeti z posledného dňa nevadí, ale týždňové... No nič vyvetram a začnem upozorňovať.

@zalka nepouživaš sáčky do košov? Nebude tam problém, že sa im nechce behať s celým košom? Či to sa netýkalo ubytka?
A k veci, kamoška chodí do apartmánov denne vysýpať sneti. Ale vždy im to vopred povie, či im to nevadí a ak nechcú, tak sa dohodnú, že pred apartmánmi na chodbe nechajú vrece a ona to len vezme.

zalka
autor
31. júl 2025
@evaachesa

@anna777115 práve som zachytila že tu viaceré píšete o chýbajúcich sáčkoch...tak ak autorka nedáva sáčky do koša tak mám ozaj dosť. 🤦🏻‍♀️ To v akom svete žije? Veď to je absolútne nehygienické...tiež by som sa jej vykašľala na také vynášanie a kôš dala mimo bytu/domu pred dvere ak si to takto vymyslela. 🤷

@evaachesa 60l mech dám do 5 l kosa 😁

evaachesa
31. júl 2025
@zalka

@evaachesa 60l mech dám do 5 l kosa 😁

@zalka prečo by si dávala do 5l koša 60l sáčok? Ak nechceš vymeniť kôš za väčší, tak tam daj rolky sáčkov na výmenu. 🤷

anonym_023258
31. júl 2025
@zalka

@anonym_023258 nepochopila si pointu... Nie je to o sackoch

@zalka práveže to je aj o sáčkoch. V momente ako nie je sáčok v aparmáne, zakladám vlastnú igelitku na smeti a ani omylom netriedim. Iba tie plastové fľaše dávam bokom, niekde ku stene. Ako majú triediť, keď nemajú do čoho? Oni sú na dovolenke. Nebudú s každou šupkou a kelímkom bežať do triedeného smetiaka.

zalka
autor
31. júl 2025
@ibrunova

@zalka nepouživaš sáčky do košov? Nebude tam problém, že sa im nechce behať s celým košom? Či to sa netýkalo ubytka?
A k veci, kamoška chodí do apartmánov denne vysýpať sneti. Ale vždy im to vopred povie, či im to nevadí a ak nechcú, tak sa dohodnú, že pred apartmánmi na chodbe nechajú vrece a ona to len vezme.

@ibrunova malé vedierko z nerezoveho slapacieho kosa.
Nevysypam smeti zo štúdií, nenarušam súkromie, nelezem dnu, nezametam dnu, neumývam im riady, nenosím im toaletný ten dopĺňam na chodbe berú keď potrebujú,... Funguje mi to tak...

simsalabim
31. júl 2025
@zalka

@ibrunova malé vedierko z nerezoveho slapacieho kosa.
Nevysypam smeti zo štúdií, nenarušam súkromie, nelezem dnu, nezametam dnu, neumývam im riady, nenosím im toaletný ten dopĺňam na chodbe berú keď potrebujú,... Funguje mi to tak...

@zalka urcite tam daj sacky. Za sociku za na spodok kosa davala vrstva novin, lebo odpad fakt tecie.

zalka
autor
31. júl 2025

Dobre,
môžete tu ďalej diskutovať. Vďaka za podnetnu diskusiu viem co potrebujem a ako riešiť. A teraz idem off bo aj dačo spraviť treba.
Pekný deň prajem všetkým.

evaachesa
31. júl 2025
@zalka

Dobre,
môžete tu ďalej diskutovať. Vďaka za podnetnu diskusiu viem co potrebujem a ako riešiť. A teraz idem off bo aj dačo spraviť treba.
Pekný deň prajem všetkým.

@zalka chcela si počuť názor. Takmer všetky, ak nie všetky, sme ti napísali že máš dať do koša sáčok, že problém nevynášania smetí bude tam. Ale ty si ideš aj napriek tomu podľa seba. Načo si sa teda prišla pýtať keď nemieníš nič zmeniť? 🤷

bosorkabb
31. júl 2025

Inak ešte ma napadlo ako majú triediť keď tam na to nemáš koše /sáčky? S každou vecou majú ísť k nádobe na odpad? Nás je 5 to by som nič iné nerobila.

zalka
autor
31. júl 2025
@evaachesa

@zalka chcela si počuť názor. Takmer všetky, ak nie všetky, sme ti napísali že máš dať do koša sáčok, že problém nevynášania smetí bude tam. Ale ty si ideš aj napriek tomu podľa seba. Načo si sa teda prišla pýtať keď nemieníš nič zmeniť? 🤷

@evaachesa hostia mi smeti vynasaju, problém v tom nevidím. Raz za čas sa vyskytne hosť co smeti nevynesie. Mne to nevadí, ja smeti vynesiem. Ak je niekto dva dni nevidím problém.
Ale čudujem sa ľuďom, co týždeň bývajú v štúdiu, a majú tam týždeň nevynesene smeti.

Štúdio je izba s kupelkou a kuchynským kutom, TJ varia tam jedia tam spia tam oddychujú tam a smeti ne vynasaju.
Preto som dala malé koše aby ich po naplnení vyniesli aby im nesmrdeli. Nemám problém im tam dat aj 100l vedrá... Aj 50 sáčkov... Ale keď nie sú schopný vyniesť malý kos, vynesú veľký? Nevynesu a smrad bude rovnaký.

Lenže vy tu všetky teraz riešite sáčky do koša, a ja riešim iné. Ja riešim zápach....
Chápeš?

anonym_c87053
31. júl 2025

Ja síce triedilm uplne všetko aj plechovky a bioodpad ale v nejakom ubytovaní kde je pidi koš bez sačkov by som sa mohla vykašlať....že nenarušaš sukromie, neupratuješ, nevynašaš smeti a on hosti to chceš... Aby ludia chodili s mopom, metlou a vlastnymi sačkami na dovolenku.😀. Povedz kde je take super ubytovanie?

ibrunova
31. júl 2025
@zalka

@evaachesa hostia mi smeti vynasaju, problém v tom nevidím. Raz za čas sa vyskytne hosť co smeti nevynesie. Mne to nevadí, ja smeti vynesiem. Ak je niekto dva dni nevidím problém.
Ale čudujem sa ľuďom, co týždeň bývajú v štúdiu, a majú tam týždeň nevynesene smeti.

Štúdio je izba s kupelkou a kuchynským kutom, TJ varia tam jedia tam spia tam oddychujú tam a smeti ne vynasaju.
Preto som dala malé koše aby ich po naplnení vyniesli aby im nesmrdeli. Nemám problém im tam dat aj 100l vedrá... Aj 50 sáčkov... Ale keď nie sú schopný vyniesť malý kos, vynesú veľký? Nevynesu a smrad bude rovnaký.

Lenže vy tu všetky teraz riešite sáčky do koša, a ja riešim iné. Ja riešim zápach....
Chápeš?

@zalka ja napríklad nechápem, alebo ty nechápeš.. Ak by to vytiahli z koša so sáčkom, skôr by to vyniesli po ceste von. Ak majú behať hore dole, tak logicky sa im nechce. Daj normálne 20l koše so sáčkami.

katica06
31. júl 2025
@zalka

@katica06 áno toto som si i ja všimla, bytovkovy ľudia ne triedia. Ti co bývajú v rodinnom dome tak sú naučený triediť.

@zalka väčšina neznamená že každý do posledného

zalka
autor
31. júl 2025
@ibrunova

@zalka ja napríklad nechápem, alebo ty nechápeš.. Ak by to vytiahli z koša so sáčkom, skôr by to vyniesli po ceste von. Ak majú behať hore dole, tak logicky sa im nechce. Daj normálne 20l koše so sáčkami.

@ibrunova si predstav. Ze tie koše mam veľké a sú tam sáčky a hosť odíde po týždni a sáčok s týždňovimi smetami je dnu... Lebo ich ne vyniesol.
A smrdí.

Chápeš?

Koš i dnes vymenim mam ich plno len sa povaluju, i sáčok dám a i tak sa nájde hosť co nevynesie. Ja sa na to kua pýtam.

ibrunova
31. júl 2025
@zalka

@ibrunova si predstav. Ze tie koše mam veľké a sú tam sáčky a hosť odíde po týždni a sáčok s týždňovimi smetami je dnu... Lebo ich ne vyniesol.
A smrdí.

Chápeš?

Koš i dnes vymenim mam ich plno len sa povaluju, i sáčok dám a i tak sa nájde hosť co nevynesie. Ja sa na to kua pýtam.

@zalka keď sme sa ťa priamo pýtali, písala si niečo celkom iné.

procrastique
31. júl 2025
@zalka

A smrdí.

Chápeš?

@zalka Inak vieš aká je na to odpoveď? Že tí hostia si zaplatili za upratovanie a to upratovanie v podstate obnáša aj vyvláčenie smetí... a je jedno či jednodňových či týždňových.
Hygienické štandardy sú rôzne.

Ja som jedno leto pracovala v UK ako upratovačka v hoteli, letná brigáda a bežne sme v kúpelniach videli hovná na zvislých kachličkách, obsratý hajzel hore ( indovia serú tak že stoja na hajzli) bežne sme krámovú krv umývali z podlahy kadetade, aj na jedálenskom stole boli franforce krvi... toľko k tvojmu smradu z koša :D

emka530
31. júl 2025

@zalka nečítala som celú diskusiu, ale ak je problém v sačkoch, to je logické, u nás na Sardínii občas kontrolujú aj sáčky, komunálny odpad musí byť v priesvitných, domáci majú problém ak je v čiernych..a ak ideš vysypať kôš bez sáčku tak ťa pekne vrátia späť .. a prikláňam sa k názoru kôš bez sáčku nie.
Lenže na druhej strane - píše sa o štúdiu, to znamená viac ako dve -tri osoby by tam bývať nemali, a teda malý kôš im stačí, ak teda vysypuju..
Ja by som to dala do pokynov, a ak nebudú vynášať, strhla pokutu zo zalohy.. my máme kapacitu v apartmáne 6 osôb a ľuďom prizvukujem vynášať smeti, aby sa tam mravce nenatiahli.. zatiaľ to funguje.

mirage
31. júl 2025
@procrastique

@zalka Inak vieš aká je na to odpoveď? Že tí hostia si zaplatili za upratovanie a to upratovanie v podstate obnáša aj vyvláčenie smetí... a je jedno či jednodňových či týždňových.
Hygienické štandardy sú rôzne.

Ja som jedno leto pracovala v UK ako upratovačka v hoteli, letná brigáda a bežne sme v kúpelniach videli hovná na zvislých kachličkách, obsratý hajzel hore ( indovia serú tak že stoja na hajzli) bežne sme krámovú krv umývali z podlahy kadetade, aj na jedálenskom stole boli franforce krvi... toľko k tvojmu smradu z koša :D

@procrastique džiizs

anonym_514b3e
31. júl 2025

Nie všetci rozmýšľajú ako ty.Im nevadilo, že tam majú týždňové smeti inak to bol ako veľký kôš, že sa tam toľko zmestilo?A nie všetci triedia my sme v rodinnom dome a netriedime nemám v linke toľko miesta na viac košov.Ked berú plasty a fúka vietor všetko sa guľa dole ulicou.Ludia k tomu pristupujú tak, že platia a nič extra robiť nebudú.Ludia sú prasatá.

chestnut
31. júl 2025

Mna vzdy strasne stve ked vidim na ubytku na SK jeden kos, zijem v krajine kde je povinne triedit a su za to pokuty a potom chybajuci kluc k smetiam a mini kos na vsetko na 5 dni

kaca222
31. júl 2025
@zalka

A smrdí.

Chápeš?

@zalka veď my sa ti snažíme poradiť ako na takých hostí. Proste tak, ako ja, tak X dalších ľudí sa ti vykašle na vynášanie koša, keď tam nie je sáčok. Mám sáčok do koša = nachystam si vrecko ku dverám, keď idem von, vyhodim. Nemám sáčok do koša = nevynášam kým by som neumierala od smradu. Áno som lenivá, ale ľudia sú všeobecne leniví.
A ty si zvyknutá nedávať tácku od mäsa do koša, iní ľudia ale sú zvyknutí ju hodiť do koša. Jednoducho máš špecifické zvyky (vynášať kôš bez vrecka, z mäsa veci rovno vyhadzovať), ale zvyšok populácie môže byť naučený inak

bonboniera
31. júl 2025

Trikrát do dňa budem chodiť na dovolenke vynášať smeti z malého nechutneho kosa špinavého od všetkých vyhodených veci aby bola pani majiteľka spokojná … dobre no.
Ľudia sú prasce na to si určite prišla aj sama ale očividne nikoho nedonutis aby sa choval podľa toho ako ty chceš. Píšem ako človek ktorý po sebe vždy uprace a normalne triedi všetok odpad ale kebyže mam malý kôš bez sackov tak si donesiem vlastný 60l a doňho hádžem bordel celý týždeň ;)

evaachesa
31. júl 2025
@zalka

Chápeš?

@zalka nechápem. Skús dať do koša sáčok a uvidíš čo sa bude v budúcnosti diať. Možno zázraky v podobe vynesených košov - sáčkov s odpadom. 😉

betulinka1
31. júl 2025
@zalka

@akvi budem musieť i ja, povedať keď prídu aby triedili.
Ako nepoužívam sáčky do košov, mne je jednoduchšie ich vystriekať vodou. Prosím ta môžeš mi poslať napr. do správy ako vyzerá tvoj informačný letacik?

@zalka ty nedavas do košov na ubytovaní sacky? My chodime kade tade ale naucili sme sa nosit svoje sakle na odpad. Malo kedy ma prenajímateľ velky kos na plasty a komunálnych a sklo. Tak si donesieme sacky podla farby a je mi to jednoduchsie hodit potom aj do kontajnera. Keby bol na ubytovaní maly kos a este bez sacku, tak ho ani nepoužijem. Najma, ak ide o chatu napriklad pre 10-12 osob. Je logicke, ze radsej hodim komunál do sacku ako do holeho kosa a potom do kontajneru. A teda umyvat by sa mi ho nechcelo vobec. Za mna sa treba pri niektorych ubytovaniach zamysliet nad komfortom vyhadzovania odpadu pre ubytovaných. Ach chcete aby triedili, nech su k tomu patrične velke koše (podla počtu lôžok), farebne odlíšené a so sackami, konajnery pri chate a nie po dedine 😉, povedat, ze smeti hodit do kontajnera. Informačné tabule som este nikdy necitala na chate.

vahcaac
31. júl 2025

Vždy zašlem elektronicky wifi údaje a spolu s tým mám aj info o smetiach, ich triedení a mieste kde sa nachádzajú koše. Malokedy ich nevyhodia, ale separovať moc neseparuju

kavasmliekom
31. júl 2025
@zalka

@kavasmliekom tiež si akčná na poriadok.
Mam také podnožky biele v kúpelke, občas sa mi rozum zastaví, lebo to ľudia použijú ako uterak, pritom majú každý k dispozícii osusku a uterak.
Ďalší to použijú správne, že sa na to postavia po sprche pri utierani a prevesia potom a ďalší nemajú problém to poslapať topankami. Ešte ze to je biele a perem to na 90tke.

Necakam, že hostia upracu komplet štúdio ale aký taký poriadok poteší.
Napr nemám mopy v štúdiách. Mam plavajucu podlahu a mam obavy ze by sa znicila, ale ak ma hostia poprosila, že chcú vytierat kupelku tak dám. Nečakám, že budú na mokro utierať podlahy v štúdiu.

@zalka tak zvýš si taxu, alebo ber poplatok za bordel. Neviem či by mi to vadilo. Napríklad zase sme boli pred par rokmi pri mori, a za celých 14 dní nám neprišli upratať, len zobrali uteráky, vymenili, doložili toaletak, ale podlahy, kúpeľňa, WC vôbec. Ešte ani ta štetka tam nebola, aby sme si to vyčistili sami. Boli sme na recepcii a aj tak nepomohlo.

alenka58
31. júl 2025
@katica06

@zalka úprimne, vždy ma šokuje keď som na návšteve u nejakej kamošky či rodiny a hádžu všetko na jedno miesto. Väčšinou sú to ľudia žijúci v bytoch. Pritom vychádzujú odpad ktorý sa dá recykloovať a ešte sa aj obhajujú

@katica06 neviem kde žiješ ale ľudia v meste v bytoch triedia odpad, bola som teraz na dedine u spolužiačky v dome a ona moc netriedi lebo im to nejak blbo berú ten odpad, až každý druhý týždeň nejak hovorila tak netriedi.................len pre info

alenka58
31. júl 2025
@kavasmliekom

@zalka tak zvýš si taxu, alebo ber poplatok za bordel. Neviem či by mi to vadilo. Napríklad zase sme boli pred par rokmi pri mori, a za celých 14 dní nám neprišli upratať, len zobrali uteráky, vymenili, doložili toaletak, ale podlahy, kúpeľňa, WC vôbec. Ešte ani ta štetka tam nebola, aby sme si to vyčistili sami. Boli sme na recepcii a aj tak nepomohlo.

@kavasmliekom tá štetka ma rozosmiala😅