icon

Ako riešiť neporiadok hostí počas pobytu?

zalka
31. júl 2025

Dobrý deň,
mam skôr otázku pre ubytovateľov, resp. aj pre hostí, co využívajú ubytovanie na súkromí, v chatách, apartmánoch.
Ubytovatelia pri ubytovaní poviete hosťom, že hen tam je smetna nádoba, odpad sa triedi aspoň základ plasty, sklo.
Ako ja nedokážem pochopiť ako niekto pri týždňovom pobyte dokáže skladovať smeti v štúdiu kde býva celý týždeň. Práve teraz mi odišli po tyzdni hostia - rodina v kúte uložený mech smeti, podotýkam aj si varili.
Okolo smetnéj nádoby chodili každý deň, vždy keď odchádzali z dvora a nevyniesli ani raz. Smetné koše v štúdiách mam schválne maličké aby to tam ľuďom nesmrdelo, aby sa im veľa smetí nezmestilo. A i tak ja neviem ci si kúpia mech na smeti a skladujú to tam.

Tiež sme chodili po súkromí a chatách, považovali sme za normálne, ze sme smeti vynášali a triedili. Nemuseli nás na to ubytovateľia upozorňovať.

Mne to príde urazajuce hovoriť hosťom, tam je konva vynasajte smeti, ved by to mala byť samozrejmosť.
Ako jasne, vysvetlím im kt. kľúč je k čomu a ako použiť ovládačku k bráne, to im mam hovoriť, že smeti triedte a konvy sú pri bráne?

Strana
z9
zalka
autor
1. aug 2025
@lilke

@zalka my sme naučení separovať. V koši na komunal máme vložené rozlozitelne sáčky. Vezmeme do sebou cestou von. Ale aby som behala s košom hore-dole, a navyše v prázdnom koši veľakrát napr. vyhodím konzervu - smrdí, môže z nej niečo vytiect, potom bude smrdieť celý kôš celý týždeň. Ak ubytovaným poskytnes aj ty lepšie podmienky, väčšia šanca, že budú vynášať smeti... Pri príchode v rámci základných inštrukcií im ukáž sáčky, že tu majú nahradne, ak vynesú smeti.

@lilke za 10 rokov skladovali smeti 3 ľudia... Ostatný asi mali ine podmienky... Keď vynášali smeti...

simsalabim
1. aug 2025
@zalka

@simsalabim smeti boli v sáčku otvorenom,...

@zalka ok, tak tito boli humusaci. Akebo ta “vychovavali” - aha, nedala si sacok! A ty mas z tejto diskusie par odporucani… v kazdom pripade, dalsia diskusia o tomto je uz zbytocna.

zalka
autor
1. aug 2025
@simsalabim

@zalka ok, tak tito boli humusaci. Akebo ta “vychovavali” - aha, nedala si sacok! A ty mas z tejto diskusie par odporucani… v kazdom pripade, dalsia diskusia o tomto je uz zbytocna.

@simsalabim mňa vychovávať? Hm.. Ta co chcem komu dokázať a budem v smradiku spat... Parádna logika

simsalabim
1. aug 2025
@zalka

@simsalabim mňa vychovávať? Hm.. Ta co chcem komu dokázať a budem v smradiku spat... Parádna logika

@zalka darmo v tom budes hladat logiku. To ako ked ides v rychlom pruhu maximalnou povolenou rychlostou a nejaky blbec ta predbehne a potom zamerne prudko zabrzdi, ze mu takmer skoncis v kufri. Lebo ty “brzdis” jeho. Pre neho to logiku ma.

kaca222
1. aug 2025
@simsalabim

@simsalabim mne to presne napadlo, že jej chceli niečo naznačiť

zalka
autor
1. aug 2025
@simsalabim

@zalka darmo v tom budes hladat logiku. To ako ked ides v rychlom pruhu maximalnou povolenou rychlostou a nejaky blbec ta predbehne a potom zamerne prudko zabrzdi, ze mu takmer skoncis v kufri. Lebo ty “brzdis” jeho. Pre neho to logiku ma.

@simsalabim tak si to užili so smradikom... Ich bordel

simsalabim
1. aug 2025
@zalka

@simsalabim tak si to užili so smradikom... Ich bordel

@zalka pozri, uz to neries a pre buducnost zabezpec tie sacky.

anonym_023258
1. aug 2025

Takže ty riešiš 3 hostí za desať rokov, čo nevyniesli smeti? Ok, nemusím rozumieť vsetkému.

sorciera24
1. aug 2025

pozri napady mas: ja byt tebou napisem jasne pravidla k ubytovaniu a určite dam sačky do koša...hotovo....a inak mna zas udivuje, že niekto dokaže kvoli 3 hostom založiť diskusiu na MK a venovat tomu tolko casu.....kebyze mam ja dat na MK vsetko, co ma udivuje, tak ma tu mozu zamestnat na fulltime:D

eviq
1. aug 2025

Neverím, že táto téma ešte žije a ma 9 strán 😂.

zalka
autor
1. aug 2025
@sorciera24

pozri napady mas: ja byt tebou napisem jasne pravidla k ubytovaniu a určite dam sačky do koša...hotovo....a inak mna zas udivuje, že niekto dokaže kvoli 3 hostom založiť diskusiu na MK a venovat tomu tolko casu.....kebyze mam ja dat na MK vsetko, co ma udivuje, tak ma tu mozu zamestnat na fulltime:D

@sorciera24 áno to co som chcela to som zistila... A ostatný balast od osôb, kt. len mali potrebu sa vyjadriť neriešim.

princezna_bosorka
1. aug 2025
@simsalabim

Hm my sme asi moc slusni, lebo nam ked povedia, ze triedit, tak triedime a priebezne vynasam… ludia su fakt divni.

@simsalabim jj... a my teda okrem ineho posrate plienky vzdy hadzeme najneskor po 24 h von do kosa... aj ked odchadzame, nenechame to hostitelovi, kedze je to priserny puch...

lilke
1. aug 2025
@zalka

@lilke za 10 rokov skladovali smeti 3 ľudia... Ostatný asi mali ine podmienky... Keď vynášali smeti...

@zalka to kvôli 3 ľuďom za 10 rokov diskusia???

iwesska
1. aug 2025

My sme asi az prilis slusni,lebo nikto nam nic vysvetlovat nemusi,smeti triedime,vynasame a este som aj dokupila vrecka naodpad,lebo pani si asi myslela,ze jeden 30l kos nam vydrzi na 10 dni 🙈

zalka
autor
1. aug 2025
@lilke

@zalka to kvôli 3 ľuďom za 10 rokov diskusia???

@lilke ja som na prvej strane zistila co som chcela... Ale ak niekto chce diskutovať tak mu v tom nebránim..

ibrunova
1. aug 2025
@zalka

@lilke ja som na prvej strane zistila co som chcela... Ale ak niekto chce diskutovať tak mu v tom nebránim..

@zalka a čo si vlastne zistila?

zalka
autor
1. aug 2025
@ibrunova

@zalka a čo si vlastne zistila?

@ibrunova zopakujem tretí krát, že všetko povedať co mam na srdci. Pol hodinovú inštruktáž... Aby som vysvetlila všetko, co kde ako...

mk1111111111
1. aug 2025

Ja na dovolenke triedim, aj ked nemaju kos na triedenie. Kupim vrecia, ak tam nie su a triedim. Neviem preco, ale nejako mi nejde hodit napr. plast do komunalneho odpadu, jednoducho nejde , aj som skusila 😤 ale musela aom.vybrat a hodit do vreca 🙈🤣 Ale, nevynasam kazdy den, lebo vlastne nie je kam, ked oni netriedia, zasa plast a papier nesmrdia a my na dovolenke nevarime

nivea777
1. aug 2025
@zalka

Ďakujem všetkým za názor, v podstate musím začať každému pri ubytovaní davat inštrukcie i co sa smeti týka.
Potom to polovica vezme ako sikanu, druhá povie ze to chcú mať písomne a i tak si to neprečítajú.
😁

@zalka keď dospelým ľuďom musíš hovoriť, že majú vynášať smeti tak to je hanba tých ľudí. My sme boli 2 rodiny(2 malé deti v plienkach),fľašky sme dávali pri sporák, plienky do sáčku a tak do nádoby - vôbec sme nehadzali do malých košov. U nás v kuchyni boli len obaly od sladkosti takže to som vyniesla až na konci, v spoločnej kuchyni kde sa varila sme vynasali kos niekoľkrat za pobyt,ale nesmrdelo nic.

anonym_023258
1. aug 2025
@zalka

@ibrunova zopakujem tretí krát, že všetko povedať co mam na srdci. Pol hodinovú inštruktáž... Aby som vysvetlila všetko, co kde ako...

@zalka zistila si, že más dať inštruktáž, ale do nemoty omieľané sáčky, ktoré ti odporučilo 90 % diskutujúcich poctivo ignoruješ. 3 hostia nevyniesli, to sú možno tie 3 sáčky, ktorým sa tak urputne brániš. 😃Táto sáčková diskusia sa podľa mňa zapíše do histórie MK. Taký Igor Rataj možno prevezme tvoj spôsob riešenia košov do svojich zariadení.😃 Lebo prisahám, naposledy som kôš bez sáčku našla v zariadení ROH.

zalka
autor
1. aug 2025
@anonym_023258

@zalka zistila si, že más dať inštruktáž, ale do nemoty omieľané sáčky, ktoré ti odporučilo 90 % diskutujúcich poctivo ignoruješ. 3 hostia nevyniesli, to sú možno tie 3 sáčky, ktorým sa tak urputne brániš. 😃Táto sáčková diskusia sa podľa mňa zapíše do histórie MK. Taký Igor Rataj možno prevezme tvoj spôsob riešenia košov do svojich zariadení.😃 Lebo prisahám, naposledy som kôš bez sáčku našla v zariadení ROH.

@anonym_023258 diskutuj si ďalej... Téma nebola o sackoch... A u seba doma každú smietku bal samostatne do sacka... Ja ti v tom brániť nebudem a do mňa sa nestaraj. Opakujem sa, téma nebola o sackoch... Bola o zápachu...

maya_hi
2. aug 2025

@zalka je to prejav kultúry konkrétnych ľudí. Práve sme vrátili z dovolenky v Chorvátsku a bola som dosť v šoku, že sa tam odpad netriedi. Dokonca som videla ako Češi hádžu do odpadu aj plastové fľaše, ktoré sa už v Chorvátsku tiež vracajú (normálne som už bola naštartovaná, že pod rúškom tmy ich odtiaľ zoberiem 🙈 ) Na pláži tiež, ľudia normálne vyhadzujú plechovky, fľaše. My sme pekne oddelili všetky vrátne, a tie, čo sme so Slovenska priniesli tak sme sa s nimi aj vrátili 😏 Okrem pocitu, že aspoň trocha odľahčíme bordel ktorý vytvárame aj preto, aby to videli naše deti. Správajú sa rovnako a rovnako ich také správanie prekvapí.
Syn pozoroval pána, ktorý chodil každý deň okolo smetných košov popri promenáde na motorke, pri každom sa zastavil a povyťahoval odtiaľ vratné fľaše. Pozorovali sme ho nenápadne a komentovali, ako dobre, že aspoň takto si prilepší, aj pomôže životnému prostrediu, rozprávala som mu ako sme si ako decká takto privyrobili na zmrzku, keď sme niekde našli v kríkoch fľašu od piva 😁... a syn podotkol- no, ale na motorku má. A ja mu na to- veď možno práve preto 😁 Ak je niekto takto šetrný, má to nastavené v každom svojom konaní, míňaní, využívaní prostriedkov 🤷🏻‍♀️
Mimochodom, dnes mi písala pani z ubytovania, a ďakovala, že tak uprataný apartmán po hosťoch ešte nenašli. Áno, upratovanie sme mali v cene, ale ten pocit, že sme sebe aj tej našej krajine nenarobili hanbu, za to stojí 😊
Ľudia, fakt sa snažte správať zodpovedne, slušne, všade kde prídete, čo urobíte/neurobíte. Tajomstvo je v detailoch. Tá energia, ktorú tam zanecháte, sa bude posúvať ďalej. A hádam sa veci začnú meniť.

zalka
autor
2. aug 2025
@maya_hi

@zalka je to prejav kultúry konkrétnych ľudí. Práve sme vrátili z dovolenky v Chorvátsku a bola som dosť v šoku, že sa tam odpad netriedi. Dokonca som videla ako Češi hádžu do odpadu aj plastové fľaše, ktoré sa už v Chorvátsku tiež vracajú (normálne som už bola naštartovaná, že pod rúškom tmy ich odtiaľ zoberiem 🙈 ) Na pláži tiež, ľudia normálne vyhadzujú plechovky, fľaše. My sme pekne oddelili všetky vrátne, a tie, čo sme so Slovenska priniesli tak sme sa s nimi aj vrátili 😏 Okrem pocitu, že aspoň trocha odľahčíme bordel ktorý vytvárame aj preto, aby to videli naše deti. Správajú sa rovnako a rovnako ich také správanie prekvapí.
Syn pozoroval pána, ktorý chodil každý deň okolo smetných košov popri promenáde na motorke, pri každom sa zastavil a povyťahoval odtiaľ vratné fľaše. Pozorovali sme ho nenápadne a komentovali, ako dobre, že aspoň takto si prilepší, aj pomôže životnému prostrediu, rozprávala som mu ako sme si ako decká takto privyrobili na zmrzku, keď sme niekde našli v kríkoch fľašu od piva 😁... a syn podotkol- no, ale na motorku má. A ja mu na to- veď možno práve preto 😁 Ak je niekto takto šetrný, má to nastavené v každom svojom konaní, míňaní, využívaní prostriedkov 🤷🏻‍♀️
Mimochodom, dnes mi písala pani z ubytovania, a ďakovala, že tak uprataný apartmán po hosťoch ešte nenašli. Áno, upratovanie sme mali v cene, ale ten pocit, že sme sebe aj tej našej krajine nenarobili hanbu, za to stojí 😊
Ľudia, fakt sa snažte správať zodpovedne, slušne, všade kde prídete, čo urobíte/neurobíte. Tajomstvo je v detailoch. Tá energia, ktorú tam zanecháte, sa bude posúvať ďalej. A hádam sa veci začnú meniť.

@maya_hi ani v BG sa netriedi, človeka to trhá triediť no nemá kde.
Ale zase veľká firma v BA zamestnanci triedili a príde upratovačka a všetko zosype do komunálu. Tak prestali triediť. Čiže to je všade. Vždy záleží na ľuďoch.

anonym_db6823
2. aug 2025

Normálne napísať manual, ze sa podľa Vašich pravidiel triedi a hotovo. V zahraničí sa mi viac krát stalo ze nám napísali presne aj harmonogram co kedy odvazaju a co kde dat.

anetka34
3. aug 2025
@zalka

@viktoriaandrascik nestras, ale po poľskej rodinke pred troma rokmi sme vynášali 4 mechy smeti, a vetrali tri dni... Bolo to strašné.

@zalka Nám sa naopak stalo, že sme sa ubytovali v chatke a našli sme plienky po dieťati v kúpeľni v koši a ešte aj nespláchnutý zachod po cikaní. Tak som volala majiteľke či stihla upratať. Lebo potom som už fakt nevedela, keď neumyla kupeľnu, či vôbec prevliekla periny. A to ja si fakt blbosti ako pavucina na stene a také nevšímam, ale toto bolo teda trošsku dosť.

lauricka
3. aug 2025

@zalka áno, ľuďom je treba úplne všetko povedať, oboznam ich so spôsobmi a pravidlami a čo očakávaš.

Strana
z9