icon

Ako riešiť situáciu, keď cudzí pes oplodní vašu fenu?

16. nov 2023

Ahojte, je možné nejakým spôsobom vymáhať náklady na zmiešané šteňatá po Tom, čo nám do dvora vošiel cudzí kríženec a poskakal po našej cistokrvnej fene?
Fena má elektrický obojok, aby bola doma a neutekala. Kríženec sa prepchal cez plot od susedov (dedina).
Cudzí pes nemá ani označenie ani obojok.
Ak sa tu bude postupovať viac dní môžem ho odchytiť dať vykastrovat a nechať si ho?
Lebo mne skutočne psy nevadia ale mať škodu 200€ na jednom šteňati, to mi fakt vadí. Lebo Fenu krmim nadštandardne. Je ako vo vaticke.

Strana
z4
autor
16. nov 2023

Ešte dodám ze naša fena je ockovana, zacipovana, vycvičená.
To čudo čo prišlo nemá nič a je celé blšivé. 🤢

kitycat
16. nov 2023

A co za princeznu si nechala v takom smatlavom vybehu?? A ked harala, tak trebalo schovat...pochybujem, ze nieco vymozes, nie sme.v USaA

dominikamacakova
16. nov 2023

Škodu 200€ na jednom štenati? Máte legálnu chovnú stanicu? Vo vykastrovaní zvierat nevidím problém. Radšej dať vykastrovať ako plniť útulky, nebodaj šteniatka zabíjať. Ale ten pes potrebuje čas na regeneráciu. Aká je predstava? Vezmeš ho na pár dní po kastrácii domov a postaráš sa?

janai1
16. nov 2023

Nechať harajucu fenu len tak vonku a čudovať sa? Wau 👌🏽

tiezjedna
16. nov 2023

@janai1 veď ju nenechala len tak vonku... Bola na ich dvore, on tam nemal čo robiť.

tiezjedna
16. nov 2023

@autorka a vieš komu patrí ten psík?

letmebe8
16. nov 2023

Ked ho chcete dat vykastrovat a nechat si ho, najprv zistit cez veterinara a cez cip ci nema majitela, aby si nemala problemy. Ako je to s vymahanim to netusim. Mate chovnu stanicu? Fenka je s papiermi od chovatela ked tvrdite ze je cistokrvna? Preco ste ju nedali vykastrovat? Dalsia vec je " strata na jednom stenati 200 E" ??? WTF...??? To mate tu fenku len na biznis a bohvie este ci legalny...? Nerozumiem celkom, ked ste nechceli mat stenata, mali ste ju dat vykastrovat.

anjelicek26
16. nov 2023

Volne pohybovat harajucu fenu bol rozum no, psa nic nezastavi, ked to citi, ani dvojmetrovy plot. Mala byt v tej dobe zavreta doma..poucenie do buducna, kedze ani len netusis koho to pes je (a aj keby, ako toto chces dokazovat), tak nic viac sa diat nebude...

autor
16. nov 2023

@janai1 Na vlastnom pozemku s elektrickým obojkom. No wooow. Ako to už si človek nemôže nechať svojho psa na vlastnom pozemku, lebo niekto iný si svojho zabezpečiť nevie??

autor
16. nov 2023

@tiezjedna Neviem. Ani starosta obce nevie. Nemá žiadne označenie, ani obojok, ani čip. Nič.

autor
16. nov 2023

@letmebe8 Áno presne tak, máme čistokrvnu fenu s papiermi. Tak ako jedno šteňa 200-600€. Dala som tu nižšiu hodnotu. Psy s papiermi idú aj po 600€ a viac Eur. Ja ich ani nepredvaam nikdy za viac než 300€/ks. Aj keď len nášho chovného krycieho psa sme kupovali za 400€..

autor
16. nov 2023

@anjelicek26 som si myslela, že nás pes nepustí do dvora konkurenciu. Viem, že to nebolo rozumné. To už ale nezmením.
Potrebujem vedieť čo dobuducna aby sa to neopakovalo.
Okrem iného tiež nechcem aby dostali blchy od zmeätkov..

tiezjedna
16. nov 2023

@autorka tak v tom prípade je vymáhanie stratené. Nie je od koho... S kastráciou by som sa u cudzieho psa neunúvala, budeš znášať všetky náklady? Nikde nie je napísané.že sa pes u vás ešte objaví, možno už nikdy.

autor
16. nov 2023

@tiezjedna ja náklady zaplatím na kastráciu. Len či to môžem

tiezjedna
16. nov 2023

@autorka nevidím dôvod prečo si nemohla

pribinak
16. nov 2023

Harajuca fena nepustí do dvora konkurenciu? Ty čo? Včera si si kúpila psa?

janai1
16. nov 2023

A ty si registrovaná chovná stanica či hnusná množiareň? Keď píšeš ze si už predala šteňatá po 300/ks ?

Elektrický obojok ma ako zabrániť cudzím psom ísť za fenou? Akože aj ja, čo som nikdy fenu nemala viem, že harajucu fenu nenechám len tak vonku ak neviem poriadne zabezpečiť plot.

A ano, môžeš dať vykastrovat tulaveho psa.

autor
16. nov 2023

@pribinak pes. Máme fenu aj psa..

macekovam
16. nov 2023

No stane sa. Tak daruje šteniatka... A nabudúce ju stráž.. Tento ritier bude asi pravidelne chodiť serenadovat..

anjelicek26
16. nov 2023

Tak ked mas psa a fenu, nemusi byt otcom ten cudzi pes, ale kludne tvoj, dozvies sa, ked sa stenata narodia... a ano, ked toho psa odchytis, das odcervit, odblsit, vykastrovat, spravis vsetkym sluzbu...

autor
16. nov 2023

@tiezjedna Ďakujem za odpoveď. Zavolám nášmu veterinárovi. Ak sa pes objaví znovu a urobí si u nás výlet, tak ho vezmem k vetovi. Rovno ho dám aj odčervit, zaočkovať, odblšiť lebo vyzerá mizerne chudák. Aj hladný bol, lebo zožral našim psom jedlo, tak ktovie čo to za potulneho chudáka, čo sa o neho majitelia nestarajú.

44janica44
16. nov 2023

Susedia majú suku- vlčiaka oplotený dvor a vždy keď sa hara ju zatvárajú do voliery... tie psy to cítia na kilometre a nič ich nezastaví... často im okolo voliery behajú aj o polovicu menšie psy.

iffushka
16. nov 2023

Ja len toľko, že chovateľ s registrovaným názvom chovateľskej stanice fci podľa mojich skúseností nepoužíva termíny ako s papiermi a čistokrvný. K tomu že pes nepustí do dvora konkurenciu sa ani nevyjadrujem. Čiže mi to celé nejako nesedí. Ale to je len môj názor.

0silvia0
16. nov 2023

A ako vies, ze vasa fena nie je uz "poskakana" od vaseho psa?

autor
16. nov 2023

@anjelicek26 práve čítam, že sa dajú aj nejaké testy genetické urobiť. Vlastne máš pravdu aj podľa zjavu sa to bude dať zistiť lebo je úplne inej farby ako náš párik. Aj má inú srsť. Náš pes ju kryje denne pár krát, tak dúfam že z toho krytia mixom nebude nič

autor
16. nov 2023

@0silvia0 Lebo ich denne vidím tak 20x na sebe. Len včera sa 3x na nej zasekol na 30minut takže viem, že náš na potomkoch pracoval

akvi
16. nov 2023

Je naivné si myslieť, že hrajúca fena neprilaka ziadneho samca. Aj cez tri dediny. Bolo nerozumné nechávať ju samu na dvore. Si ešte asi nevidela, čo je schopný pes spraviť, aby sa dostal k fene. A keďže netušiš, kto je majiteľ, nespravis nič. Môžeš tak dobrý skutok, že ho vykastrujes a ujmes sa ho. Aj keď ako vravím, pes môže byť aj z tretej dediny. Ale pochybujem, že by si niečo dosiahla, bez dôkazu.

zuzana9393
16. nov 2023

Keď sa ti fena hara, máš ju mať zabezpečenú. Nevymozes nič,podľa mňa by si sa musela súdiť roky a nič z toho. Známa tak mala sučku vo voliere zatvorenu a susedov pes sa podhrabal, fena sa mu pekne natrcila a prefikol ju aj cez pletivo na voliere. Takže ak ho aj vykastrujes a fenu si nezabezpečia čakaj že príde iné princ 😁

nikola81
16. nov 2023

Pokial viem da sa tehotenstvo prerusit. Treba sa opytat veterinara.

autor
16. nov 2023

@akvi chápem. Mám ich pri tom nafotenych 😂
Ale dobuducna už budem múdrejšia a zatvorím ju do voliery keď sa hara. Je to len rok a pol stará fenka, predtým sa to ešte nestalo, ani nemala nikdy šteniatka. Nemám s tým dosiaľ teda skúsenosti. Psa rovnakej rasy sme k nej kúpili aby mala psiu spoločnosť a ak by mala šteniatka tak aby boli rovnaké, nie zmätky. Nech majú nejakú tu inteligenciu a sú pekné. Nemienim na stenatach zarábať. Každý kto chová psy a dáva im čo môže sám vie že na psa mesačne minie cez 100€.
Čo som vyššie písala o tých cenách šteňatá, tak je to vpodstate cena za starostlivosť, kŕmenie, očkovanie, cipovanie, za 4-5 mes kým budú schopné ísť k novým majiteľom.

Strana
z4