Ako riešiť situáciu, keď cudzí pes oplodní vašu fenu?
Ahojte, je možné nejakým spôsobom vymáhať náklady na zmiešané šteňatá po Tom, čo nám do dvora vošiel cudzí kríženec a poskakal po našej cistokrvnej fene?
Fena má elektrický obojok, aby bola doma a neutekala. Kríženec sa prepchal cez plot od susedov (dedina).
Cudzí pes nemá ani označenie ani obojok.
Ak sa tu bude postupovať viac dní môžem ho odchytiť dať vykastrovat a nechať si ho?
Lebo mne skutočne psy nevadia ale mať škodu 200€ na jednom šteňati, to mi fakt vadí. Lebo Fenu krmim nadštandardne. Je ako vo vaticke.
Stale si neodpovedala, ci mate registrovanu chovnu stanicu. Predavat stenata aj ked by boli zo zlata bez chovnej stanice nie je legalne
Ked ju vezmes k vetovi, vie jej do nejakeho casu pichnut potratovku a bude pokoj od nechcenych steniat..radsej, ako ich potom dat kadekomu...
Aj ked tebe je to asi jedno, kedze podla toho, co pises nie si chovna stanica, tak predas aj "zmatky" ci uz jedneho plemena alebo krizovatky
@zuzana9393 no teda. 😃😃😃 Keď som si to predstavila tak to musela byť veľmi groteskna situácia. 😄 Vďaka za komentár. Budem vedieť a zároveň mi zlepšil náladu.
Ja som mala papierovu Argentinsku dogu (psa) Vedeli sme ze steniatka nechceme, byvame na dedine kde sa psi motaju bez poriadku a ked su haracky tak je to ako na korze. Dali sme ho vykastrovat lebo presne takymto nechcenym situaciam sme sa chceli vyhnut. Mam aj fenu a aj ta je kastrovana.
@alexandra383 trestný čin to nie je.
Vymahat alimenty!! Jednoznacne.
@nikola81 pokial ich oboch nema uchovnenych, co je vysoky predpoklad, tak je lepsie dat kastrovat aj fenu aj psa a nie plodit dalsie "cistokrvne" krizence bez PP
@stanulienkat he he, no to by ešte bolo 😃 alimenty na granule a kapsicky.
Aha. A kto teda nechal nevykastrovanu, harajucu fenu na zle oplotenom pozemnku? Jedine tomu, to mozes vycitat.
Je to psik, ako kazdy iny, aj ked nieje cistokrvny. A to to hovorim ako dlhorocnym majitelka psov vylucne z chovnych stanic.
Poviem ti este dalsiu novinku, ze ako vo vaticke sa teda nema, kedze ma elektricky obojok, aby neutekala. Psika vies toto bez problemov naucit. Krmit dobrym krmivom nieje vsetko, to treba vychovat.
A ak psik nieje oznaceny a beha kade-tade, kontaktuj nejaky organ, ktory vykonava odchyt vo vasom okoli.
3-4 mesiace? steniatka bezne idu do novych eodin v 8 tyzdni zivota. Aspon tak to bolo u nas
co mate za rasu? 200-600 eur za ,,cistokrvne,, stena z registrovanej chovnej stanice je dost malo ale zase pisete, ze ste este nepredavala..takze skusenosti nemate a len planujete?
@alexandra383 toto nie je pravda. Nie je to zakonom zakazane ( a ja oosbne si myslim, ze treba rozlisovat medzi mnoziarnou a ludmi s milovanym psikom, ktoreho daju 1-2 za zivot kryt).
@simsalabim a aky je v tom rozdiel? Fena, ktora nie je uchovnena, s urcitym standardom, nakryta rovnako uchovnenym psom, k rozvoju a skvalitneniu plemena nic neprinesie... a ak chce mat clovek doma psa, aby mal psa, tak utulky su plne aj takych "cistokrvnych"... na to netreba produkovat dalsich... plno huskyov, malamutov, yorkov, staffordov, BOC, labradorov... staci si vybrat
@rebrambora
z našej strany je pozemok oplotený dobre. Z obecnej je plot kde sú širšie očká a tento vychudnutý chudák sa cez to prepchal (rozumej 10cm oko). Naše psy majú okolo 25-30kg, takže oni tam neprejdú aj keby chceli. Tým pádom mi nenapadlo že z opačnej strany sa niekto chudši až veľmi chudý dostane. On skutočne vyzeral ako kosť a koža.
Čo sa týka obojky, Bez problémov to nešlo. Prešla výcvikom ale keď videla sliepku na dedine tak išla chytiť infarkt pri bráne aby sa tam dostala a mohla ju ísť zahnať. Preto má obojok, aby držala odstup od brány.
Pozemok má 3000m takže ma kde inde behať. Pes s tým problém nemá, ten el.obojok nemá. On je taký pohodak. Radšej spí než by sa mal dvihnúť.
Kontaktovala som obec, povedali že nevedia kto je majiteľ. A to je všetko zatiaľ.
@lalu_sk111 my sme si brali fenku keď mala 5 mes., psíka keď mal 3,5mes. Tak som skôr dávať nechcela. Aby boli dojčene aby mali všetky vitamíny od mamy kým môžu.
Máme borderky.
1. nemôžeš cudzieho psa odchytiť a dať ho kastrovať
2. Vieš, že sa ti suka hára a necháš ju len tak vonku? To je problém na ten čas /cca2 týždne/ zabezpečiť tú tvoju krásavicu aby sa nepripustila?
3. aj 20krát za deň príde a skáče na ňu a vy čo?! Keby to bolo raz, že si nevšimnete ale viackrát?!
4. Máte registrovanú chovnú stanicu?! Lebo sa tu oháňaš čo všetko chceš spraviť, len aby si si vlastným konaním nenarobila problémy, že ťa niekto za odmenu nahlási.
@maximiliana super, myslí si čo chces, aj tak ťa nepresvedčim o opaku a ani o tom že sa majú naše psy dobre. Lebo to vidieť nechceš. Záleží ti len na pečiatke ktorá má niečo zaručovat. V realite zaručuje len to že máš na Slovensku 20 psov danej línie s pečiatkou ktoré sa krizia donekonečna spolu až sú choré ako des.
Áno, ak sa krv v línii neozivuje cudzími psami (rovnakého plemená ale zo zahraničia), tak sa prehlbujú choroby. A to sa deje bežne v slovenských mnoziarnach. Registrovaných.
A ako to viem? Lebo sme mali jedného takého chorého psíka. Šlo na neho štvorky eur.
Takže už nepozerám na to, či je pes z registrovaného chovu ale na to, či je dobré chovany - s variabilitou predkov. Lebo aj o tom je zodpovedné šľachtenie. O tom aby boli psíky zdravé a aby sa ich znaky línii zachovali. Keďže má u nás len fena papiere a pes nie, tak nikdy tu vytúženú pečiatku nezískame. To ale neznamená že steniatko bude horšie než iné, ktoré má papiere z oboch strán
@martul 2. Máme fenku prvýkrát, nevedela som, že tak bude priťahovať cudzie psy
3. Skáče po nej náś pes. Náš po nej skáče denne aj 20x.
4. Nemáme a nie je to protizákonné dať si pripustiť fenku s papiermi vlastným psom bez papierov. Kto za to koho nahlási a kde?
Hlas tam psy v rómskych osadách, alebo toho chudáka vychudnuteho.. o tých sa starajú ak chces urobiť niečo dobré. To nikto nerieši.
Keď máš 1x fenu a nikdy nemala stenata tak aké si predávala za 300€?
@janai1 Žiadne som nepredavala. Ale kupovala som tých našich dvoch tak viem po akých cenách idú. Aj s papiermi aj bez. To nie je nejaká náročná činnosť si otvoriť internet a zistiť po akých cenách idú čistokrvne psy s a bez papierov alebo s jedným rodičom s papiermi.
Mna nemusis presviedcat, ze sa maju dobre... tomu verim, ale naco chces produkovat dalsich krizencov? Ani vas pes nie je s PP, to znamena, ze nevies dokazat, ze je to cista BOC... ta peciatka hlavne zarucuje, ze vlastnim to, za co platim a nie krizenca... ano, aj psy s PP mozu byt chore...tiez takeho mam, hoci na prvy pohlad to nie je vidno ale mam v sebe tolko sebareflexie, ze nim nebudem kryt nech je akokolvek nadherny.. a stal ma 1500e...takze na tvojom mieste by som ich dala radsej kastrovat, nech do buducna nemate starosti s nechcenymi "zmatkami"
A inak ked sa ohanas tym, ze nie je protizakonne kryt fenu... v nasej kupnej zmluve bolo vyslovene napisane, ze v dospelosti nemozeme kryt neuchovnene feny, inak nam hrozi pokuta.. takze ak mate fenu z normalneho chovu, kludne moze byt taka klauzula v zmluve...
Pozri šteňatá našej tibetskej dogy ať ja cca 1300€ napíšem na rovinu . .mali sme elektrický plot , aj klasický .a tiež sa k nám dostal vlčiak ( čistokrvný ) . Neexistuje právna forma náhrady .ak sa k tebe dostane cudzie zviera ,znamená to ,že pozemok nemáš dostatočne zabezpečený .ak by si ho mala ,tak sa k tebe nedostane ( áno je to trochu zapeklita formulácia ,ktorá existuje v poľovných združeniach ,keď sa ti na pozemok dostane lesná zver ) .
Takže mi sme mali 11 šteniatok našej výstavnej tibetskej dogy ,ktorá boja pripravená na uchovnenie s vlciakom .
Žiaľ ,muž na týždňovke ,a ja hospitalizovaná pred pôrodom , a rodinný príslušníci ,neochotni pomôcť .zle to všetko vyšlo .
Žiaľ pôrod bol veľmi ťažký, musela som šteniatka v garáži oživovať a následne som si všimla ,že ešte má sťahy ,ale slabé . Musela ísť cisárskym . Bilancia 11 šteniatok .6 mŕtvych . 5 zachránených . Darovanych za náklady na očkovanie a administratívu .
So všetkými psíkmi máme aj po 6 rokoch kontakt .a sú to krásne psi povahou ,aj výzorom .
Naša však o maternicu zial prišla .
Škoda ? Nikdy som ju nevycislovala .lebo ako stena nás stála 1300€ .no ma za sebou výstavy ,v ktorých dopadla s hodnotením " vyborna " .
Avšak po ťažkom pôrode žije ,a som šťastná . Teraz bude mať 10 rokov a teší sa plnému zdraviu ,a máme ju radi ,hoci nám už šteniatka s PP nikdy nedá
Mimo iného .tiež máme v kúpnej zmluve ,že kryt sa nesmie s inym psom ,ako s PP a až po uchovnenie ,a po schválení poradkyne chovu ,keďže sme boli aj v klube ,
@maximiliana Nemáme nič také v zmluve.
Pretože chcem aby aspoň raz dva krát mala možnosť mať potomkov. A nechcem aby boli totálne odveci ak to bude kožné tak som k nej kúpila rovnakého psa. Tým že nemá papiere možno bude čiastočne niekto iný v línii, no hlavne znaky sa zachovajú a šteňatá budú zdravšie než pri krížením kde je línia veľmi úzka.
Potom ju chcem dať vykastrovat. No chcem jej nechať možnosť mať aspoň raz alebo dva krát za život potomkov. Možno to niekomu znie nezmyselne no myslím si že každé zviera by malo mať právo mať potomka, ak mu ja ako majiteľ viem zabezpečiť dobre podmienky, pre chov a aj pre jeho potomkov.
Borderka ktorá má papiere so samcom ktorý nemá papiere ale je úplne rovnaký vzhľadovo, po línii kde mal otec papiere a matka nie ale bola tiež rovnaká, si myslí že so šteniatka mi za takú cenu problém nebude žeby si nenašli dobrých majiteľov. Nie je ani nízka ako vysoká.
@zafir01 vďaka za skúsenosť. V tom prípade možno nebude ani zle ak ju nakryl aj ten menší tulavy psík, lebo aspoň by mala ľahší pôrod a do budúcna už ju dám vždy do voliery na týždeň dva kým sa bude harat. Už bola raz operovana keď sa jej podarilo napichnut si krk na konár, takže dúfam že takéto komplikácie mať pri pôrode nebude.
@janai1 jasna mnoziarka. Najskor pisala, ako si ide vykompenzovat predajom steniat vysoke naklady na stravu jej psa. A potom zrazu ta o potomkoch 🤦🏼♀️

@nikola81 joj to zase nechcem, to aj keby boli krížence, tak ich radšej na vlastné náklady dám vykastrovat a predám len za poplatok na očkovanie a čip. To by mi bolo ľúto zabiť ich a zároveň mordovat fenku.