icon

Ako riešiť situáciu, keď cudzí pes oplodní vašu fenu?

16. nov 2023

Ahojte, je možné nejakým spôsobom vymáhať náklady na zmiešané šteňatá po Tom, čo nám do dvora vošiel cudzí kríženec a poskakal po našej cistokrvnej fene?
Fena má elektrický obojok, aby bola doma a neutekala. Kríženec sa prepchal cez plot od susedov (dedina).
Cudzí pes nemá ani označenie ani obojok.
Ak sa tu bude postupovať viac dní môžem ho odchytiť dať vykastrovat a nechať si ho?
Lebo mne skutočne psy nevadia ale mať škodu 200€ na jednom šteňati, to mi fakt vadí. Lebo Fenu krmim nadštandardne. Je ako vo vaticke.

Strana
z4
miselka007
17. nov 2023

Ty nemas ani len sajnu o papierovych psoch, registrovanom chove a kontrolovanom kryti. Ty si nakryjes papierovu fenu s nepapierovym psom co sa na BOC podoba. Tak toto ti fakt gratulujem. Co tymto akoze prinesies do chovu? Dalsie krizence ktore potom mozes ponukat na bazosi. A neargumentuj mi to tym ze budu zdravsie a ze fenka ma mat za zivot aspon raz steniatka. To su take dristy ktorymi sa ludia ohanali mozno 10-15rokov dozadu a niektori bohuzial tomu veria dodnes a ako vidim tak aj ty. Chovatel ktory na plemene chova a snazi sa vylepsovat dane linie aby do chovu nieco priniesol by nad tebou len krutil hlavou a nechapal. Nepisem ti to len tak, venujeme sa s muzom tomuto niekolko rokov, mame vlastnu registrovanu chovatelsku stanicu a dobre viem co vsetko toto obnasa ci uz financne alebo casovo. A ver ze su aj kontroly na ci uz na chov alebo zvierata. Staci podat podnet a mas tetky z uradu doma. Ked si tak velmi chcela chovat a mat steniatka tak si si mala kupit papieroveho psa, prejist bonitaciou, riadne uchovnit a zalozit si chovatelsku stanicu. Ale jasne, lahsie je cloveku kupit nejakeho psa, o nic sa nestarat a pustit na svoju fenu, ved budu nunu steniatka 🤦

vanilka3
17. nov 2023

,,Ma sa ako vo vaticke,, .....aj s tym elektrickym obojkom 🤔🤨

cicinkova
17. nov 2023

Dobrý deň neviem či mám pravdu alebo sa mýlim,ale viem že keď tulavy pes skočí na čistokrvnú fenku tak už nikdy nebude mať čistokrvné šteniatka. Pomiešajú sa gény to viem od mojej mamy, ktorá celý život chovala psov slovensky čuvač a vždy pri harani zatvarala Borku aby sa k nej nedostal iný pes. Vždy ju viedla k čistokrvnému z papiermi. Opýtajte sa veterinára , alebo niekoho kto sa tým zaoberá, aby ste vedeli do budúcna.

maickamf
17. nov 2023

V prvom rade treba mat zabezpeceny pozemok presne kvoli takejto situacii, zvlast pocas harania. Pes sa nesmie dostat z dvora a uz vobec nie cudzi do dvora.
Domahat sa skody? Od koho? Ako sa to da dokazat? Velmi nestastna situacia...

aurora33
17. nov 2023

Jaaaaj ale si sa sama zamotala 😂😄😄😁😁 toto bolo také vtipne čítanie 😁 ešte napis niečo nech sa zasmejem, ty množiareň. Jeden zablšeny orech bez čipu nám tu takú dobrú tému urobil 😅😅😅

anonymanonym
17. nov 2023

@cicinkova to je riadna hlupost... ako by sa mali "pomiešať geny"??? Že si tam ten prvy pes "zabudne" geneticky material, ktory tam pocka kym pride k dalsiemu oplodneniu, aby sa pridal k procesu splynutia spermie s vajickom??? 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

j_m
17. nov 2023

Je mi zle s Teba a tebe podobných… Nevieš NIČ o Kynologii… (a ďakujem poniektorým za dobré príspevky).

nela82
17. nov 2023

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣údaj toto psa,ako si vôbec dovolil si zasexovat s tvojou princeznou🤣🤣🤣🤣🤣🤣🥰prepac,ale pobavila si ma

fineta
17. nov 2023

No nič. Radim kontaktovať majiteľov psa, ak neviete komu patrí, tak zapojiť nejakých pátračov.. povedať im, čo sa stalo a je pravdepodobné, že ich pes bude tatko. Súdnou cestou riešiť alimenty v podobe jednej misky granúl na šteňa, príspevky na zdravotnú starostlivosť a pomoc pri hľadaní rodín, kde ich umiestnite. To už je na vašej vzájomnej dohode.🤦🏻‍♀️

alison11
18. nov 2023

@anonymanonym Je to možné to je aj u ľudí každé tehotenstvo zmení u ženy fyzický zdravotný stav po dieťati ostáva v krvi jeho genetikou nejaké zbytky,niektoré tehtoenstvá vyliečia niektoré dajú nejakú chorobu,aj mne sa zmenil zdravotný stav predca plod je vyživovaný matkinou krvou a krv od plodu sa vracia k matke...takže je to možné aj u feniek,že tie bastardíky jej zanechajú niečo v krvi a tým pádom sa môžu zmutovať ďalšie šteniatka nejak líšiť alebo mať nejaké vady.

mariska1989
18. nov 2023

A vaša fena sa hrá akurát ???

cicinkova
18. nov 2023

@anonymanonym no neviem ako ty ale ja som to v detstve zažila Napr. Plemeno slovensky čuvač je biely a keď ju oplodni raz iný pes napr. Čiernej farby tak už nikdy nebude mať čistokrvné biele šteniatka. Každý very inému.

anonymanonym
Autor odpoveď zmazal
anonymanonym
18. nov 2023

@alison11
@cicinkova

Nech "ratame" % pravdepodobnost cohokolvek.. nech sa bavime o čomkolvek (farba srsti u psa, farba očí u človeka, dedične ochorenia a kopec ineho) vzdy berieme do uvahy len geny rodicov (eventualne tym padom aj geny prarodicov a dalsich praprapra..rodičov,.. aj ked vzdy si potomok "zobral" geny len od rodičov, tí zas od svojich atd.). Potomok nikdy nema gen, ktory by neniesol jeden z jeho rodicov. Vzdy sa bavime o genotype rodičov. Aj ked to neznamena, ze sa ten gen, alela prejavila aj vo fenotype rodicov (zdedi sa po prarodicoch, vo fenotype rodicov sa neprejavi a prejavi sa až na potomkovi).

Nikdy sa v genetike nebavime o "ploditelovi" pred aktualnym "ploditelom"... Nikde, v ziadnej literature, ktoru som doteraz o genetike čítala, sa nepracovalo aj s genmi "uplne odveci" jedinca, tj. jedinca, ktory by matku/samicu oplodil niekedy davno predtym. To ako keby mam (hypoteticky) dieta s byvalym manzelom a ked budem mat dieta s aktualnym manzelom, tak to bude dieta tak trochu aj byvaleho 🤷‍♀️ To sa mozu teda testy otcovstva schovat ....

Ale ak mate relevantne zdroje na tvrdenie, ze živočích potomok (to je jedno či človek, či pes) ma v sebe aj geny samca, ktory samicu oplodil niekedy davno predtym, rada si to prečítam, resp. že by sa oplodnenim u matky prepisala jej geneticka informacia (nakolko geneticky kod sa počas života nemeni).. Bez ironie, naozaj velmi rada sa dovzdelam 👍

@cicinkova ak si v detstve zažila, že čistokrvny čuvač po oplodneni s inym psom uz ani po dalsom oplodneni s čistokrvnym čuvačom nemal potomkov bielych, tak mam otazku... obaja čuvači (tj. ta fena a aj cistokrvny "oplodňovač") mali preukaz povodu?? (To je velmi podstatne informacia, ci mali PP)
Prip. je 100% istota, ze fenu oplodnil ten čuvač a nenakryl ju nejaky "pocestny" ako napr. v autorkinom pripade?

j_m
19. nov 2023

@anonymanonym
Len malé doplnenie… obídem genetiku až k poslednému odstavcu: nestačí “len” či mal PP ale či prešli aj bonitáciou atď… Ľudia sú v nesprávnom domnení, že “každý” pes s PP má/môže mať potomstvo…

cicinkova
19. nov 2023

@anonymanonym áno aj fena aj pes boli z PP. Iných mama nechovala a dávala si pozor aj nato, keď si chcela kupiť nového psa alebo fenku tak aby náhodou neboli súrodenci už so psom čo napríklad kúpila predtým ( aby náhodou nemali tú istú mamu alebo otca) na tom si dala záležať.

medda_beda
19. nov 2023

@cicinkova Môj manžel vyštudoval veterinu.Práve sa dobre zasmial.
Nie je to pravda.

alison11
19. nov 2023

@anonymanonym Ja som mala na mysli čistokrvnosť čistokrvný nemuseli byť predkovia matky dozadu niektore generacie a tehotnosťou môžu prísť nejaké choroby zvieraťa ako predkus miešané farby očí ako príklad nemusí mne prišli gebetické vady pečene z druhým tehotenstvom.Chcem povedať len to,že tehotenstvo atď.môže spustiť imunitné odpovede na plod a tým padom vyvolať niečo v genetike čo zmení zdravotný stav.Neviem sa vyjadriť tak aby si chapala čo tým chcem povedať.Len to že môže mlaďa zdediť choroby aj nemusí takisto aj matka bola ok po pôrode už to tak byť nemusí a krvou sa preňášajú aj gény.

anonymanonym
19. nov 2023

@alison11 "čistokrvný nemuseli byť predkovia matky dozadu niektore generacie" ... na to slúži preukaz povodu a aj geneticky profil jedincov. To nie je len tak, ze mam akoze cistokrvnych psov, (aj) o tom je PP...
Jasne, nejake mutacie, vady a pod. sa vzdy mozu nejakym sposobom vyskytnut, predsa len, priroda je mocnejšia ako my.. Ale to sme aj pri tom, čo trefne doplnila @j_m , ze aj ked ma pes PP neznamena, ze automaticky bude moct byt chovny. Ze prejde uchovnenim, ze sa nevyskytne nieco pri zdravotnych vysetreniach, atd... 👍

V kazdom pripade. Ak čistokrvna fena (s PP) bola nakryta čistokrvnym psom (s PP, a samozrejme toho isteho plemena) VZDY z toho vzniknu len čistokrvne štenatá /to neznamena ze aj chovné/ ... Bez ohladu na to, či predtym bola alebo nebola nakryta "orechom". A to bola hlavna vec, na ktoru som reagovala.. ze veta, ktoru napisala @cicinkova "viem že keď tulavy pes skočí na čistokrvnú fenku tak už nikdy nebude mať čistokrvné šteniatka" je proste totalna hlupost.

maximiliana
19. nov 2023

@alison11 ak mala matka PP, vsetci jej predkovia museli byt s PP, teda cistokrvni... zodpovedny chovatel da pred uchovnenim psy komplet testovat... co vsak neznamena, ze sa fena nemoze po porode fyzicky zosypat a nieco sa u nej prejavit, alebo rovnako sa moze narodit chore steniatko...a preto sa taketo stenata predavaju ako nestandard, nevhodne do chovu , ale stale maju PP a su cistokrvne... autorkine stenata budu krizence aj keby ich mala od svojich psov a nie od miestneho Casanovu

maximiliana
19. nov 2023

@anonymanonym predbehla si ma 😂😂

simsalabim
19. nov 2023

@cicinkova toto je dobra blbost. Ved na toto staci davat pozor na biologii v ZS, aby si vedela, ze to nemoze byt pravda!

anonymanonym
19. nov 2023

@maximiliana 😁 ale iba o par sekund 😁 hehe

pimpa12
19. nov 2023

Čo do budúcna? Nuž, moja babka to robila tak že fenu keď harala nechala tých pár dní buď v pivnici alebo v dome v predsieni. Lebo pes je schopný všetkého keď fena hara. Rozhryzie plot, podhrabe sa, preskočí a pod. Rozhodne bolo nerozumné nechať ju voľne na dvore a ešte keď ploty nie sú v poriadku. Vlastný pes nie je zarucenim že cudzí nevbehne. Postavte aspoň väčšiu volieru do budúcna, kde ju zatvorite a s betónovym podlozim. Šteňatá rozdaj a nabudúce budeš múdrejšia. Škodu si reálne nemáš ako vymáhať.

Strana
z4