icon

Ako riešiť susedove okná do nášho dvora?

Včera o 09:19

Dávnejšie som tu písala ale teraz sa zmenila situácia. Máme starší domček prízemný oproti nám je 3 generačný dom kde žije 8 ľudí. Zaujíma ma ako môžem dosiahnuť aby susedia okná do nášho dvora odstránili? Podľa zákona majú ich mat 2 metre od nášho pozemku. S mužom sme to merali a je to iba 35 cm od nášho pozemku. Okien je 6 dajú sa otvárať a suseda s obľubou v nich sedí a pozoruje nás dvor. Nemám žiadne súkromie.
Viacerí mi hovorí,zeje to naša chýba,že sme taký dom kúpili. Úprimne nás dom tam bol skôr a keď stavali susedia ten trojgeneracny dostali požehnanie od bývalých majiteľov. My Však s tým nesúhlasíme a chceme zamietnuť. Ako mohol stavebný úrad dať povolenie aby okná boli priamo v našom dvore??? So susedmi nemáme dobré vzťahy (nie našim pričinením).

Strana
z7
bursika
Včera o 09:21

Domy stáli predtým, ako ste sa nasťahovali. Hádam nečakáte, že teraz sa niektorý zbúra alebo že si niekto dá zamurovať okná.

autor
Včera o 09:27
@bursika

Domy stáli predtým, ako ste sa nasťahovali. Hádam nečakáte, že teraz sa niektorý zbúra alebo že si niekto dá zamurovať okná.

@bursika to nečakám ale chceme dosiahnuť aby tie okná urobili tak aby sa nedali otvárať je to narúšanie nášho súkromia. Vám by bolo príjemné keby niekto sedel v okno na vašom dvore a sledoval Vás? Asi nie. A náš dom stal skôr je z roku 1955 a ten trojgeneracny tu postavili pred 6 rokmi

bursika
Včera o 09:29

@anonym_autor A čo ich chcete donútiť, aby vymenili okná? Nehovorím, že by mi to bolo príjemné, ale pozrite sa na to tak, keby to niekto žiadal od vás.

anonym_87b490
Včera o 09:30

Zelená tieniaca sieť alebo tam posaď strom.

tato_
Včera o 09:30

Pokusil by som sa normalnym dohovorom poprosit suseda, aby si zabezpecil okna priesvitnou-nepriehladnou nalepovacou foliou (mozno by stacilo iba do polovice vysky okien. Tym padom by nedosli o denne svetlo a vy by ste ziskali sukromie. Ako argument by som pouzil to sukromie. Ak su normalny, tak pochopia a vyjdu v ustrety. V opacnom pripade by som si dal spravit na ocelovych nosnikoch opticke zabrany, ktore by vam zarucili sukromie.

ivicatolic
Včera o 09:31
@anonym_autor

@bursika to nečakám ale chceme dosiahnuť aby tie okná urobili tak aby sa nedali otvárať je to narúšanie nášho súkromia. Vám by bolo príjemné keby niekto sedel v okno na vašom dvore a sledoval Vás? Asi nie. A náš dom stal skôr je z roku 1955 a ten trojgeneracny tu postavili pred 6 rokmi

@anonym_autor ak by si chcela, daj to na súd, ale trvať to môže aj desiatky rokov, poznám prípad, že strecha domu presahuje do pozemku prvého domu, ktorý tam bol oveľa skôr, je to na súde už 15 rok

autor
Včera o 09:32
@tato_

Pokusil by som sa normalnym dohovorom poprosit suseda, aby si zabezpecil okna priesvitnou-nepriehladnou nalepovacou foliou (mozno by stacilo iba do polovice vysky okien. Tym padom by nedosli o denne svetlo a vy by ste ziskali sukromie. Ako argument by som pouzil to sukromie. Ak su normalny, tak pochopia a vyjdu v ustrety. V opacnom pripade by som si dal spravit na ocelovych nosnikoch opticke zabrany, ktore by vam zarucili sukromie.

@tato_ nieje to tak jednoduché tie okná sú vysoko. Ich okná sú neprehliadne ale my sme boli v Tom že sa nedajú otvárať ale suseda suverénne sedávala parapete pozerá priamo na nás dvor,buď vrieskať po našich psoch alebo si obzerá čo tam mame

anonym_28556f
Včera o 09:34

videla som tie zábrany na tyčiach. nič zložité, zbúchané raz - dva.
Načo ste kupovali ten dom keď si videla tento problém.
Sú okná vysoko? ako vysoko? druhé, tretie poschodie? Nasadiť rastliny niečo ako tuje - alebo niečo na ten spôsob čo vyrastie aj 3 m. Už sa jej bude pozerať horšie. Alebo rovno stromy.

deti95060810
Včera o 09:35

Predala by som dom pochybným individuam a išla do čerta. A oni nech si to tam "užívajú" spoločne.

anonym_0a8f45
Včera o 09:37

Akoze ja sa ani necudujem,ze s nimi mate zle vztahy.Ked kupujem starsi dom tak hadam vidim,kto kde ma okna,ved dom nestavali pocas vasho byvania.Dom je postaveny a bodka,nic s tym neurobis aj keby si sa na hlavu postavila.Sused ma tuje vysoke,my mame okolo jeho pozemku 2m vysoke betonove ploty.Sme takto oddeleny a jedine co ma okno tak smer na bazen a hupacku taku malu vetracku.
Tak sa stavali domy,sa s tym musis iba zmierit a nevsimat si ich.

kalifka
Včera o 09:39
@anonym_autor

@tato_ nieje to tak jednoduché tie okná sú vysoko. Ich okná sú neprehliadne ale my sme boli v Tom že sa nedajú otvárať ale suseda suverénne sedávala parapete pozerá priamo na nás dvor,buď vrieskať po našich psoch alebo si obzerá čo tam mame

@anonym_autor dakedy sa stavali domy jeden vedľa druhého. Nemáš možnosť nasadiť nejaké rýchlorastúce kríky? Alebo plot ?

minenkaa
Včera o 09:40

To nedosiahneš aby tie okna odstránili ,postáv si na svojom pozemku nejakú zábranu nepriesvitnu alebo predaj dom

tato_
Včera o 09:40
@anonym_autor

@anonym_autor technicky to vies vyriesit aj vo vacsich vyskach a esteticky to vies tiez obohnat nejakou rastlinou, alebo drevenym latovanim

felycity
Včera o 09:43

je dosť možné, že predchádzajúci majitelia dali súhlas, aby mali dom s oknami osadené tak ako majú, môžete si preveriť na úrade, či tam bol súhlas, či tam bolo riadne vydané povolenie atd... môžeš potom podať podnet, aby mali možno folie alebo niečo... ale je to beh na dlhé trate, na strane druhej bežne poschodové domy si vidia do záhrady, ale teda suseda musí byť exemplár ak sa takto správa a "čumí" na vás.. ešte nejaké rýchlo rastúce tuje/ stromy / kríky - ale ťažko povedať

melanta
Včera o 09:43

@anonym_autor naozaj si myslíš, že majú tie okná preto, že pôvodní majitelia vášho domu im dali súhlas? V stavebnom konaní nie je názor susedov nijak rozhodujúci, vyjadrujú sa, ale nerozhodujú. Rozhoduje stavebný úrad v zmysle zákona. Takže čo môžeš urobiť je to, že dáš podnet na stavebný úrad, budeš žiadať informáciu, či stavebné povolenie bolo vydané v súlade so zákonom (uveď, čo konkrétne považuješ v rozpore so zákonom a v akom paragrafe sa to rozporuje). Ak nie, čo je pravdepodobné, ak je okno len 35 cm od hranice pozemku, môžeš namietať a roky sa súdiť. To je teória, ktorú môžeš zmeniť na realitu, ale bude ťa stáť kopec peňazí a roky roky naťahovania. Ideálne je presťahovať sa. Nechceš takúto radu, ale iné riešenie nie je. A prepáč, ale že chceš docieliť, aby tie okná upravili tak, že sa im nebudú dať otvárať? To nedocieliš nijak nedocieliš, ani to normálnemu človeku nenapadne

A záverom - ten dom ste kúpili v takomto stave, čiže dobrovoľne ste kúpili dom, kde susedný dom má nad zemou ďalšie 2 poschodia s okami otočenými k vám. Neverím, že vás niekto donútil taký dom kúpiť. Čiže...

anonym_a391a0
Včera o 09:44

Prepáč, asi ťa to nepoteší, ale to, čo žiadaš, nemá oporu v žiadnom zákone.
Na otázku, ktorú kladieš, sú tieto riešenia:
-výsadba stromov/kríkov
-zmierenie sa s kúpou takéhoto domu
-odsťahovanie
-poprosiť pekne susedov o riešenie
Iné má nenapadá.

anonym_a473cb
Včera o 09:49
@kalifka

@anonym_autor dakedy sa stavali domy jeden vedľa druhého. Nemáš možnosť nasadiť nejaké rýchlorastúce kríky? Alebo plot ?

@kalifka aj my mame tesne domy, domy tvoria hranicu pozemkov. Ale do nasho dvora maju susedia maximalne male kupelnove okienka a my rovnako. Kto dovoli postavit dom s klasickymi oknami do dvora niekomu dalsiemu - a navyse, pred 6 rokmi? 🫣. To je cele divne.
Kupili sme nie velmi dobry dom, co sa polohy tyka, pri hlavnej ceste, z juhu nam zaclana susedove dom, mame tu na prizemi v zime napriklad stale tmu, slnko sem nezasvieti, v lete poobede a k veceru. Ale ak by mal okna do nasho dvora, tak to nekupime teda.

anonym_2c03d0
Včera o 09:49

Nic, mate smolu 😅. Nemate ziadnu paku na to, sby ste ich donutili nieco urobit s oknami. Musite si vy na vasom pozemku urobit tienenie

anonym_49a685
Včera o 09:53

@anonym_autor kašli na nich a urob na svojom pozemku plot alebo len tyče a natahaj tam tienenie budú pozerať do neho. Cvoci. Takí primitívni ľudia, kks hanbila by som sa vrieskať na cudzie zvieratá.

anonym_f0bda2
Včera o 09:57

Ja by som pozvala na par dni na navstevu nudistov. Ked je suseda pruderna, mohlo by ju to odnaucit pozerat na vas dvor.

anonym_7b3e03
Včera o 09:58

@anonym_autor aspoň už poznáš dôvod predaja bývalých majiteľov. To ste si pri kúpe nevšimli?

biba_18
Včera o 10:00

prečo by tam ona nesedela, veď to má ako kino ... a čo tam akože vrieska po psoch?

patrike
Včera o 10:01

Tvoja chyba, tie domy tam uz tak stali vratane okien. Noze sem daj fotku situacie.

marhulka13
Včera o 10:08
@melanta

@anonym_autor naozaj si myslíš, že majú tie okná preto, že pôvodní majitelia vášho domu im dali súhlas? V stavebnom konaní nie je názor susedov nijak rozhodujúci, vyjadrujú sa, ale nerozhodujú. Rozhoduje stavebný úrad v zmysle zákona. Takže čo môžeš urobiť je to, že dáš podnet na stavebný úrad, budeš žiadať informáciu, či stavebné povolenie bolo vydané v súlade so zákonom (uveď, čo konkrétne považuješ v rozpore so zákonom a v akom paragrafe sa to rozporuje). Ak nie, čo je pravdepodobné, ak je okno len 35 cm od hranice pozemku, môžeš namietať a roky sa súdiť. To je teória, ktorú môžeš zmeniť na realitu, ale bude ťa stáť kopec peňazí a roky roky naťahovania. Ideálne je presťahovať sa. Nechceš takúto radu, ale iné riešenie nie je. A prepáč, ale že chceš docieliť, aby tie okná upravili tak, že sa im nebudú dať otvárať? To nedocieliš nijak nedocieliš, ani to normálnemu človeku nenapadne

A záverom - ten dom ste kúpili v takomto stave, čiže dobrovoľne ste kúpili dom, kde susedný dom má nad zemou ďalšie 2 poschodia s okami otočenými k vám. Neverím, že vás niekto donútil taký dom kúpiť. Čiže...

@melanta ale keď je to novostavba, tak by neprešla kolaudáciou, keby nespĺňala všetky kritériá. Či nie?

My máme tiež kuchynské okno k susedovi a zároveň je máš dom hranica pozemku a keď sme ho dávali robiť, tak nám povedali, že nie je podstatné koľko metrov je od susedovho pozemku ale od susedovho domu. Tak máme normálne povolenie. Samozrejme suseda sme sa tiež pýtali, mali sme dobre vztahy. No tiež dom predal a nová majitelka kúpila dom s tým, že k nim máme okno.

autor
Včera o 10:15

Takže znova opakujem. Predchádzajúci majitelia dom mali ako chalupu. Či susedia dostali súhlas netuším. Okná majú cca od 5 metrov a vyššie. Zo zákona od ich pozemku a nášho má byť dva metre. Je tam iba 35cm. Takže ak chcú ísť umyť okno alebo niečo tam robiť na ich strane musíme im umožniť prechod cez náš pozemok. To sme odmietli lebo v LV to nemáme. Keďže nám. Začali robiť problémy ohradili sme si svoju časť a cez náš pozemok ich viac nepustame. Ako sa dostanú k svojej časti má úprimne nezaujíma. Keď sme dom kupovali úprimne nenapadlo nás pozerať na okná susedom aboli sme v Tom že okná sa nedajú otvárať. A stavebný úrad nám povedal,že súhlas dostali aj keď nespĺňali podmienky dali sme namietku

anonym_c2938e
Včera o 10:15

@anonym_autor a oni si akože kôli vám majú okná zbúrať ? 😁😁😁 si dajte plot, pletivo, ale nečakajte, že niekto si kôli vám dá zbúrať okná😅😅

autor
Včera o 10:17
@anonym_c2938e

@anonym_autor a oni si akože kôli vám majú okná zbúrať ? 😁😁😁 si dajte plot, pletivo, ale nečakajte, že niekto si kôli vám dá zbúrať okná😅😅

@anonym_c2938e čítate čo píšem? Okná nech si nechajú to mi nevadí mne vadí že to okno vedia otvoriť sadnúť si doň a sledovať nás.. je to okno do chodby kúpeľne a wc nepotrebujú ho mať otvorené

anonym_54a40c
Včera o 10:18
@anonym_autor

Takže znova opakujem. Predchádzajúci majitelia dom mali ako chalupu. Či susedia dostali súhlas netuším. Okná majú cca od 5 metrov a vyššie. Zo zákona od ich pozemku a nášho má byť dva metre. Je tam iba 35cm. Takže ak chcú ísť umyť okno alebo niečo tam robiť na ich strane musíme im umožniť prechod cez náš pozemok. To sme odmietli lebo v LV to nemáme. Keďže nám. Začali robiť problémy ohradili sme si svoju časť a cez náš pozemok ich viac nepustame. Ako sa dostanú k svojej časti má úprimne nezaujíma. Keď sme dom kupovali úprimne nenapadlo nás pozerať na okná susedom aboli sme v Tom že okná sa nedajú otvárať. A stavebný úrad nám povedal,že súhlas dostali aj keď nespĺňali podmienky dali sme namietku

@anonym_autor vy ste im nevyhoveli, oni vám tiež nevyhovejú, mali ste sa ináč dohodnút, a načo by im boli okná ktoré sa nedajú otvoriť hlavne na wc a kúpeľna

melanta
Včera o 10:18
@marhulka13

@melanta ale keď je to novostavba, tak by neprešla kolaudáciou, keby nespĺňala všetky kritériá. Či nie?

My máme tiež kuchynské okno k susedovi a zároveň je máš dom hranica pozemku a keď sme ho dávali robiť, tak nám povedali, že nie je podstatné koľko metrov je od susedovho pozemku ale od susedovho domu. Tak máme normálne povolenie. Samozrejme suseda sme sa tiež pýtali, mali sme dobre vztahy. No tiež dom predal a nová majitelka kúpila dom s tým, že k nim máme okno.

@marhulka13 ak dal stavebný úrad povolenie na okno, tak ho tak aj skolauduje. Nemôže predsa dať súhlas na okno a potom zamietnuť kolaudáciu kvôli niečomu, čo vopred schválil. Ak sú okná v zákonom stanovenej vzdialenosti, tak je to v poriadku.

autor
Včera o 10:21
@melanta

@marhulka13 ak dal stavebný úrad povolenie na okno, tak ho tak aj skolauduje. Nemôže predsa dať súhlas na okno a potom zamietnuť kolaudáciu kvôli niečomu, čo vopred schválil. Ak sú okná v zákonom stanovenej vzdialenosti, tak je to v poriadku.

@melanta ale ako môžu schváliť okno do dvore druhého okná kde je vzdialenosť iba 35 cm takže vidia kto kde je čo má na sebe čo robí atď. To je narúšanie súkromia!
Skolaudovali to preto lebo nás dom bol len na chaluparcenie. Predchádzajúci majitelia tam chodili iba cez vikendy

anonym_3a015c
Autor odpoveď zmazal
Strana
z7