icon

Ako sa bezpečne pripojiť na diaľnicu?

18. aug 2025

Ahojte, prosim skusenych soferov o radu. V autoskole sme na dialnici neboli. Lenze sa obavam vzdy pripajania na nu. Nebola som zatial na dialnici velakrat. Vzdy len v casoch, kedy je minimum aut. Vcera sa mi stalo, ze uz pri ceste veducej k dialnici sa na mna lepilo auto. Vysli sme na dialnicu a to auto za mnou sa okamzite zacalo zaradovat do pruhu na dialnici. Ja som kukla do zrkadiel ci je cesta volna a ono uz robilo manever zaradovania. Co v takomto pripade? Zaradovat sa sucasne s tym autom za mnou? Lenze co ak ma nepusti? Pockat, kym sa ono zaradi a predbehne ma? Lenze potom mi nemusi vyjst pripajaci pruh. Neviem, ci si este doplatit hodiny v autoskole, aby sme sa chodili pripajat na dialnicu.

Strana
z3
martinmmartin
18. aug 2025

Pripajaci pruh nekonci betonovou stenou. Zarad sa az ked je to bezpecne aj za cenu ze potiahnes po krajnici. Hentake spravanie je svinstvo inak

biba_18
18. aug 2025

ak sa bojíš tak si zaplať pár kondičných jázd - vyslovene na tie situácie ktorých sa obávaš ... ale aj tak si myslím že by mohlo stačiť čo píše @martinmmartin - proste sa zaradíš keď prejde (ten vodič je neohľaduplný, ale on sa proste skôr zaradil a už má prednosť ...

sense
18. aug 2025

Tak ho nechaj a pripoj sa za ním.
Ono ak sa bojíš, zaplať si jednu dve kondičné jazdy a žiadaj ich na trénovanie na výjazdy na dialnicu

gab1sol
18. aug 2025

@anonym_autor autoškoly tuším na diaľnicu by ani nemali ísť (niekde som to kedysi čítala, ale nie som si istá)…
Čo sa týka pripájania, šľapni na plyn a čo najskôr pridaj, aby si sa bezpečne vedela pripojiť a neohrozila pomalou jazdou ostatných. Ak je ten za tebou rýchlejší, v pohode daj smerovkou, daj priestor aj jemu, ale nespomaľuj - on by sa mal zaradiť vľavo a ty máš priestor pre seba. Ak tak neurobí, pokojne pokračuj ďalej chvíľu aj po krajnici a zaraď sa, až keď prejde. Nespomaľuj/nezastavuj, lebo potom bude problém zaradiť sa medzi už idúce autá v rýchlosti.
Len taká otázka, akou rýchlosťou si išla, keď si sa chcela pripojiť?

lenuska9999
18. aug 2025

Spomaľ a počkaj kým to auto za tebou, ktoré sa zaradilo ťa predbehne a potom sa zaraď aj ty. Kľudne môžeš spomaliť na potrebnú rýchlosť aj keby bolo na diaľnici veľa aút a ty musíš čakať kým sa zaradiš. V praxi sa ale vela krát stáva, že pokiaľ auto v pravom pruhu vidí, že sa chceš zaradiť cez pripájací pruh na diaľnicu a ma sa kam uhnúť, tak väčšinou sa ono preradí do ľavého pruhu a pustí ťa. Samozrejme ak ma charakter

sense
18. aug 2025

Ja sa zvyčajne nikomu na zadok nelepim ale keď vidím ako niektory vchádzajú na diaľnicu a dobre že nezabrzdia tak sa tiež zaradím skôr ako oni a prejdem hneď do ľavého pruhu aby aj ten predo mnou mal miesto v pravom, obzvlášť ak je pripojovaci pruh dostatočne dlhy (nečakám až na koniec) keďže treba brať v úvahu aj to že tie auta čo idú po diaľnici idú už relatívne vysokou rýchlosťou.

anonym_498cd1
18. aug 2025

Ono niekedy sa tie autá spoza teba chcú zaradiť skôr ale všimla som si, že to robia ak je úplne prázdna cesta, čiže on vyjde spoza teba ale ide hneď do ľavého rýchleho pruhu a dáva ti miesto v tom pravom pomalšom. Ak by sa ale spoza teba chcel z pripájacieho vtrepať do pravého pruhu, tak to je veľmi neohľaduplné a radšej treba pokračovať v pripájacom pruhu kým bezpečne nie je pravý pruh voľný.

anonym_19df42
18. aug 2025

@anonym_autor 1, kup si nalepku "z" (zaciatocnik) a pouzivaj to... Vodici by mohli byt ohladuplnejsi (chapem, i ked neschvalujem, ze ak si isla extremne pomaly, tak ta nervoznejsi vodic obehol ako obehol)...
Praxou sa naucis vycitit / vypocitat, ze sa pri urcitej rychlosti akurat "zmestis" a zaradis medzi auta... i ked slusni vodici sa uhnu.
Ak sa neuhnu, proste bud zastanes, alebo pojdes ako pisal martinmartin.

anonym_469e95
18. aug 2025

Zaraď sa až keď to bude možné a podľa mňa uber plyn radšej nech ťa predbehne pretože nevieš čo za šoféra v tom predbiehajúcom aute ide. Už som bola svedkom že to niektorí považujú pomaly za osobnú urážku ak by si pridala plyn a nepustila ho pred seba. Nie si skúsený šofér tak s takýmito sa nedoťahuj, môže sa ti stať že ťa potom predbehne a pred tebou začne naschvál brzdiť, x krát som to videla. Dnes sa jazdí agresívne, mnohí majú pocit že čím lepšie auto tým väčšie právo na ceste. Neboj, chce to len prax, každý raz začínal. A nenechaj sa znervózniť tými čo sa ti lepia na chrbát, oni ťa aj tak predbehnú a tebe sa uvoľní priestor.

enya00
18. aug 2025

kolko si isla v pripajacom? ked ide niekto predomnou 50 v pripajacom, tiez ho obehnem..Ale dam sa hned do laveho, nech ma ten pravy volny.Treba v nom pridat, nemozes vyjst na dialnicu a ides 70- toto je velmi casty jav.Inak nas v autoskole instruktor hned ucil pridavat- v meste sme nemohli ist menej ako 50 a mimo sme museli tych 90

stanka_k
18. aug 2025

@anonym_autor Spomaľ,nech ťa predbehne alebo, ak nič nejde a zaraďuje sa rovno do ľavého pruhu, zarad sa “súbežne” s ním do svojho pravého. Odporučím keď sa do toho trochu dostaneš obehať si veľké mestá a potom rovnako ísť napr ísť sama do Prahy, Budapešť (s diaľnicami, plus mesto) dať si konkrétny cieľ alebo parking v nákupnom cetntre, až tam nebeháš dookola… . To ti pomôže milionkrát viac, ako jazda s inštruktorom po meste. Potom ti to tu bude pripadať úplne v pohode… Hlavne kľud, nepánikariť, vždy môžeš zájsť s výstražnými ku krajnici….. a na diaľnici nikdy nezabudni pozrieť v prvom rade do spätného (malá chyba tam môže výjsť “draho”)

enya00
18. aug 2025
@anonym_469e95

Zaraď sa až keď to bude možné a podľa mňa uber plyn radšej nech ťa predbehne pretože nevieš čo za šoféra v tom predbiehajúcom aute ide. Už som bola svedkom že to niektorí považujú pomaly za osobnú urážku ak by si pridala plyn a nepustila ho pred seba. Nie si skúsený šofér tak s takýmito sa nedoťahuj, môže sa ti stať že ťa potom predbehne a pred tebou začne naschvál brzdiť, x krát som to videla. Dnes sa jazdí agresívne, mnohí majú pocit že čím lepšie auto tým väčšie právo na ceste. Neboj, chce to len prax, každý raz začínal. A nenechaj sa znervózniť tými čo sa ti lepia na chrbát, oni ťa aj tak predbehnú a tebe sa uvoľní priestor.

@anonym_469e95 fakt ubrat plyn, v pripajacom na dialnicu?Ked bude chciet, obehne ju v lavom.

rooskoliv
18. aug 2025
@lenuska9999

Spomaľ a počkaj kým to auto za tebou, ktoré sa zaradilo ťa predbehne a potom sa zaraď aj ty. Kľudne môžeš spomaliť na potrebnú rýchlosť aj keby bolo na diaľnici veľa aút a ty musíš čakať kým sa zaradiš. V praxi sa ale vela krát stáva, že pokiaľ auto v pravom pruhu vidí, že sa chceš zaradiť cez pripájací pruh na diaľnicu a ma sa kam uhnúť, tak väčšinou sa ono preradí do ľavého pruhu a pustí ťa. Samozrejme ak ma charakter

@lenuska9999 toto je totálna blbosť a je to veľmi nebezpečné. Ten pripájací pruh je práve na to, aby si si zvýšila rýchlosť na rovnakú, akou idú autá po diaľnici, lebo pri veľkom rozdiele rýchlostí sa nezaradíš. Takže, keď vojdeš do pripadajúceho pruhu, tak plný plyn, aby si na konci mala 130kmh a na konci pruhu sa zaradíš

amonet
18. aug 2025

ako jej niekto mozete radit spomalit ked sa ma zaradit k 130km?? kolko aut dokaze zrychlit z 50 na 130 za polminuty?

gas1201
18. aug 2025

ak sa chceš bezpečne pripojiť na diaľnicu, tak plný plyn a využi celý potenciál pripájacieho pruhu. čiary nie sú stena takže aj keby si potrebovala aj odstavný.
najhoršie je spomaliť nedajbože zastaviť. to už ohrozuješ nie len seba ale aj ostatných.

@amonet bežné vozidlá dokážu zrýchlit z 0 na 100 za cca 10 sekund v priemere.

gab1sol
18. aug 2025
@amonet

ako jej niekto mozete radit spomalit ked sa ma zaradit k 130km?? kolko aut dokaze zrychlit z 50 na 130 za polminuty?

@rooskoliv
@amonet tiež sa čudujem. Spomaliť kvôli jednému, ale potom sa budú približovať iní v plnej rýchlosti a to už bude problém zaradiť sa, keď sa bude pokúšať v polovici pripájacieho pruhu rozbehnúť…

ivonadusa
18. aug 2025

ked sa pripajas na dialnicu, treba zrychlit a nie ist ako slimak. bezpecne, ale kedze si prva, zrychlit a zaradit sa na dialnicu. auto za tebou ak sa pripaja rychlejsie, malo byt ist do laveho pruhu na dialnici, aby ty si sa vedela pomalsie zaradit do praveho pruhu na dialnici

autor
18. aug 2025
@sense

Ja sa zvyčajne nikomu na zadok nelepim ale keď vidím ako niektory vchádzajú na diaľnicu a dobre že nezabrzdia tak sa tiež zaradím skôr ako oni a prejdem hneď do ľavého pruhu aby aj ten predo mnou mal miesto v pravom, obzvlášť ak je pripojovaci pruh dostatočne dlhy (nečakám až na koniec) keďže treba brať v úvahu aj to že tie auta čo idú po diaľnici idú už relatívne vysokou rýchlosťou.

@gab1sol
@sense neviem presne kolko som isla, ale dost rychlo, dupla som na plyn,po zaradeni som mala 120. Nastavujem si, nech vidim kolko km idem na dialnici. On sa zaradoval okamzite, fakt som sa len obzrela. Blbe bolo, ze neisiel do laveho, ostaval v pravom pruhu. A ani ma nepredbehol, ale ani nespomaloval. Zaradila som sa pred neho a az potom presiel do laveho. Lavy mal volny pritom.

magdalienka11
18. aug 2025

@anonym_autor pri pripájani je dôležité ísť už rozbehnutý, zjavne chodis pomaly, to je nebezpečné. Skús poprosiť nejakého známeho, či by s tebou par krat nešiel na diaľnicu a vyskúšaš si.

autor
18. aug 2025
@magdalienka11

@anonym_autor pri pripájani je dôležité ísť už rozbehnutý, zjavne chodis pomaly, to je nebezpečné. Skús poprosiť nejakého známeho, či by s tebou par krat nešiel na diaľnicu a vyskúšaš si.

@magdalienka11 praveze hned ako sa mi da, tak zrychlujem. Najazd k dialnici je v zakrute, hned ako som v nej a vychadzam z nej, tak zrychlujem. Neviem, co viac spravit. Skusim skontaktovat autoskolu, ci robia taketo lekcie. Potrebujem sa do toho dostat, lebo dialnicou budem musiet jazdit.

janai1
18. aug 2025

Možno len netreba prežívať takéto situácie až takto dramaticky. Debilov na cestách postretávaš habadej. Ak jazdíš tak ako píšeš, tak potom sa pripájaš správne.

Včera som napr. išla v BA po Einsteinovej (dvojprúdová) a nejaký čech si to išiel v protismere 🙄 ani len trochu mu nebolo divné, že značky sú naopak

gab1sol
18. aug 2025
@anonym_autor

@gab1sol
@sense neviem presne kolko som isla, ale dost rychlo, dupla som na plyn,po zaradeni som mala 120. Nastavujem si, nech vidim kolko km idem na dialnici. On sa zaradoval okamzite, fakt som sa len obzrela. Blbe bolo, ze neisiel do laveho, ostaval v pravom pruhu. A ani ma nepredbehol, ale ani nespomaloval. Zaradila som sa pred neho a az potom presiel do laveho. Lavy mal volny pritom.

@anonym_autor tak potom kde je problém? Ja som si to predstavovala tak, že ako sa on dostal do pravého pruhu, tebe znemožnil zaradiť sa, lebo sa dostal na tvoju úroveň. Ty si pridala, zaradila si sa a on po tvojom zaradení ťa začal obiehať.
Nestresuj z toho, nič sa nestalo, dobre si sa zaradila, on bol trochu rýchlejší, ale z popisu nevyzerá, že by ťa nejako obmedzil. Za volantom sa nesmieš báť, bude ťa to obmedzovať. Ale rešpekt nestrácaj.

luliu
18. aug 2025
@lenuska9999

@lenuska9999 to je rada za milión, si šofér? Ona musí ísť naplno, byť rozbehnutá a nie spomalovat, nedajbože zastaviť. Prosím ťa nerad takéto sprostosti

magdalienka11
18. aug 2025
@anonym_autor

@magdalienka11 praveze hned ako sa mi da, tak zrychlujem. Najazd k dialnici je v zakrute, hned ako som v nej a vychadzam z nej, tak zrychlujem. Neviem, co viac spravit. Skusim skontaktovat autoskolu, ci robia taketo lekcie. Potrebujem sa do toho dostat, lebo dialnicou budem musiet jazdit.

@anonym_autor držím palce, neboj, to sa časom spravi a zo somarov si nic nerob. Každý sa tak učil. Skús sa informovať v tej autoškole.

tramtada31
18. aug 2025

Ja používam dva sposoby, jeden je, že buď idem hneď do dalsieho pruhu, keď je predo mnou pomaly vodic, aby mal on svoj pruh volny, pripadne keď vidim, že je chudak fakt mimo a je tam veľa aut, tak sa zaradim (spomalim auto, ktoré už na dialnici v tom čase je), a dávam mu čas a bezpečný priestor na zaradenie pred seba. Daj si na auto nalepku Ztko, ja si myslim, že ti ostatni vodici pomozu a budú ohľaduplnejší.

autor
18. aug 2025
@gab1sol

@anonym_autor tak potom kde je problém? Ja som si to predstavovala tak, že ako sa on dostal do pravého pruhu, tebe znemožnil zaradiť sa, lebo sa dostal na tvoju úroveň. Ty si pridala, zaradila si sa a on po tvojom zaradení ťa začal obiehať.
Nestresuj z toho, nič sa nestalo, dobre si sa zaradila, on bol trochu rýchlejší, ale z popisu nevyzerá, že by ťa nejako obmedzil. Za volantom sa nesmieš báť, bude ťa to obmedzovať. Ale rešpekt nestrácaj.

@janai1 vies ono, tym, ze nemam skusenosti, tak casto naozaj neviem vyhodnotit, ci robim zle nieco ja. A ta rychlost je na dialnici velka, staci sekunda. Kolkokrat sa mi uz stalo, ze mi nedali prednost, tam kde mali. Zakazdym som si s niekym presla danu krizovatku, ci som ju ja zle nepochopila. Radsej si veci preverujem.
@gab1sol no nevedela som prave to, ci pokracovat dalej v pripajacom a pockat, ci ma predbehne. Alebo sa mam zaradit pred neho, lebo de facto uz ma on prednost. A nevedela som, ci este zrychly a ja sa mu tam vtrepem. Ak by vosiel do laveho, neriesim. Ale isiel do neho az nejaky cas, co isiel za mnou. Podla mna nemal az taku rychlost este, aby ma po zaradeni obehol. Nedokazem odhadnut este tie vzdialenosti, najma ak isiel predtym hned za mnou. Mne to pomoze s niekym zanalyzovat, ale toto som nemala s kym. Muz nema tiez az tak skusenosti a toto sa mu este nestalo.

ika02
18. aug 2025

Ahoj, vodič pri vjazde na diaľnici musí použiť pripájací pruh a je povinný dať prednosť v jazde vozidlám idúcim v priebežných jazdných pruhoch.
Najťažšie pre začiatočníkov je odhadnúť vzdialenosť a hlavne rýchlosť prichádzajúceho vozidla a vznikajú kolízie. Keď si v pripájacom pruhu, musíš správne vyhodnotiť situáciu a podľa toho sa rozhodnúť, či trochu spomalíš (ak sú tam rozbehnuté kamióny), alebo pridáš a zaradíš sa do pravého priebežného pruhu. To môžeš trénovať aj na podobných križovatkách, nemusí to byť diaľnica. Autoškola by musela koľkokrát otočiť tú diaľnicu, kým by si prešla aspoň 5-6 razy napojenie sa?

gab1sol
18. aug 2025
@anonym_autor

@janai1 vies ono, tym, ze nemam skusenosti, tak casto naozaj neviem vyhodnotit, ci robim zle nieco ja. A ta rychlost je na dialnici velka, staci sekunda. Kolkokrat sa mi uz stalo, ze mi nedali prednost, tam kde mali. Zakazdym som si s niekym presla danu krizovatku, ci som ju ja zle nepochopila. Radsej si veci preverujem.
@gab1sol no nevedela som prave to, ci pokracovat dalej v pripajacom a pockat, ci ma predbehne. Alebo sa mam zaradit pred neho, lebo de facto uz ma on prednost. A nevedela som, ci este zrychly a ja sa mu tam vtrepem. Ak by vosiel do laveho, neriesim. Ale isiel do neho az nejaky cas, co isiel za mnou. Podla mna nemal az taku rychlost este, aby ma po zaradeni obehol. Nedokazem odhadnut este tie vzdialenosti, najma ak isiel predtym hned za mnou. Mne to pomoze s niekym zanalyzovat, ale toto som nemala s kym. Muz nema tiez az tak skusenosti a toto sa mu este nestalo.

@anonym_autor preto treba dať smerovku a jasne najavo, že idem. Ten za tebou vedel, že tam nejdeš parkovať, že aj ty sa musíš zaradiť.

Nie je to o pripájaní, ale ja tak robím, keď chcem niekoho obehnúť a za mnou niekto je - dám smerovku, počkám na jeho reakciu - buď pridá, aby ma rýchlejšie obehol a uvoľnil mi priestor, alebo ide konštantne, či spomalí - vtedy pridám ja a strčím sa pred neho. Tí za tebou ťa vidia, reagujú na to. Najhoršie je, ak niekto dá smerovku, že ide obiehať a už je kolesami za čiarou.

Len jazdi, skúsenosti neberieš pribúdajúcimi kilometrami. Ja som mala strach hneď po vodičáku, lebo som nemala možnosť, ale keď som bola “prinútená” odviesť partnera na pohotovosť, začala som jazdiť. A teraz nie je pre mňa problém jazdiť aj cez pol Európy. Držím palce, určite sa čoskoro do toho dostaneš.

amonet
18. aug 2025
@gas1201

ak sa chceš bezpečne pripojiť na diaľnicu, tak plný plyn a využi celý potenciál pripájacieho pruhu. čiary nie sú stena takže aj keby si potrebovala aj odstavný.
najhoršie je spomaliť nedajbože zastaviť. to už ohrozuješ nie len seba ale aj ostatných.

@amonet bežné vozidlá dokážu zrýchlit z 0 na 100 za cca 10 sekund v priemere.

@gas1201 vozidla a vie tak reagovat aj sofer?

ika02
18. aug 2025
@gab1sol

@anonym_autor preto treba dať smerovku a jasne najavo, že idem. Ten za tebou vedel, že tam nejdeš parkovať, že aj ty sa musíš zaradiť.

Nie je to o pripájaní, ale ja tak robím, keď chcem niekoho obehnúť a za mnou niekto je - dám smerovku, počkám na jeho reakciu - buď pridá, aby ma rýchlejšie obehol a uvoľnil mi priestor, alebo ide konštantne, či spomalí - vtedy pridám ja a strčím sa pred neho. Tí za tebou ťa vidia, reagujú na to. Najhoršie je, ak niekto dá smerovku, že ide obiehať a už je kolesami za čiarou.

Len jazdi, skúsenosti neberieš pribúdajúcimi kilometrami. Ja som mala strach hneď po vodičáku, lebo som nemala možnosť, ale keď som bola “prinútená” odviesť partnera na pohotovosť, začala som jazdiť. A teraz nie je pre mňa problém jazdiť aj cez pol Európy. Držím palce, určite sa čoskoro do toho dostaneš.

@gab1sol parkovať? V pripájacom pruhu na diaľnici? Veď tam nesmieš ani zastaviť a stáť (okrem prípadu, že dávaš prednosť).

Strana
z3