Ako sa bezpečne pripojiť na diaľnicu?
Ahojte, prosim skusenych soferov o radu. V autoskole sme na dialnici neboli. Lenze sa obavam vzdy pripajania na nu. Nebola som zatial na dialnici velakrat. Vzdy len v casoch, kedy je minimum aut. Vcera sa mi stalo, ze uz pri ceste veducej k dialnici sa na mna lepilo auto. Vysli sme na dialnicu a to auto za mnou sa okamzite zacalo zaradovat do pruhu na dialnici. Ja som kukla do zrkadiel ci je cesta volna a ono uz robilo manever zaradovania. Co v takomto pripade? Zaradovat sa sucasne s tym autom za mnou? Lenze co ak ma nepusti? Pockat, kym sa ono zaradi a predbehne ma? Lenze potom mi nemusi vyjst pripajaci pruh. Neviem, ci si este doplatit hodiny v autoskole, aby sme sa chodili pripajat na dialnicu.
@anonym_autor viem, ze zaciatocnikovi sa to hned neda (ide opatrnejsie, pomalsie), ale v pripajacich pruhoch treba hned od zaciatku silno akcelerovat, aby sa tvoja rychlost co najviac priblizila autam iducim v pravom pruhu dialnice.
Urcite si na auto daj oznacenie Z-ko (dostat aj magneticke). Neboj sa zrychlovat - keby aj skocil odbocovaci pruh, dalej pokracuje krajnica. A vacsinou auta v pravom pruhu na dialnici vidia, ze ti priradovaci pruh konci a ak mozu, uhnu ti do laveho rychleho pruhu.
Autorka, nabudúce skús lepšie formulovať svoj príspevok. Pretože v 1.príspevku si písala, že auto za tebou sa začalo po manévri ihneď zaraďovať do pruhu na diaľnici (síce si nenapísala, či do pravého či do ľavého ale vyznelo to tak akoby ťa chcelo predbehnúť hoci ty si bola pred ním a pripravená na zaraďovanie). Potom si napísala, že sa zaradilo za teba, nepredbehol ťa a ani sa nezaradil do ľavého pruhu, takže ty si normálne vstúpila na diaľnicu a až potom sa on preradil do rýchlejšieho pruhu. Takže z jeho strany by som mu vytkla akurát to, že sa nemal na teba lepiť. On nemal povinnosť sa preradiť do ľavého pruhu, kľudne mohol v ceste pokračovať za tebou. A čo sa týka toho spomaľovania v pripájacom pruhu, tak keď by tam išiel v pravom pruhu kamión a neviem na isto či sa stihnem zaradiť pred neho, tak to nebudem skúšať a pridávať plyn ale radšej uberiem plyn trochu a nechám ho prejsť, samozrejme nie na 50 ale aby som potom bezpečne vošla na diaľnicu keď bude cesta voľná. Samozrejmosťou je daná smerovka včas. Všetko je to o praxi, sama zistíš časom.
@gab1sol
@sense neviem presne kolko som isla, ale dost rychlo, dupla som na plyn,po zaradeni som mala 120. Nastavujem si, nech vidim kolko km idem na dialnici. On sa zaradoval okamzite, fakt som sa len obzrela. Blbe bolo, ze neisiel do laveho, ostaval v pravom pruhu. A ani ma nepredbehol, ale ani nespomaloval. Zaradila som sa pred neho a az potom presiel do laveho. Lavy mal volny pritom.
@anonym_autor tak to bol kreten, takých je hodne na cestách... Ono je to len rutina, časom si zbyknes
@anonym_autor toto sa aj mne stalo a vždy som mala strach z pripájania. Ale proste ako už začína pripájací pruh tak už sa snažím mat rýchlosť aspoň 90 aby som sa zaradila v poradí prvá. Mala by sa práveže využívať cela dĺžka pruhu na to to je aby auto vedelo dostatočne zrýchliť. Ak sa mi aj toto stane že sa za mnou už radi skôr tak lem zrýchlim aby sa vedela zaradiť..
@ika02 len to jedno slovo, či význam celej vety? Pripájací pruh slúži na pripojenie, teda na nič iné, ani na parkovanie (keď sa samozrejme nebavíme o výnimočných situáciách, ktoré sa viac-menej nestávajú). Teda, vodič vozidla, aj vodič za ním, aj prichádzajúci vodiči vedia, že to vozidlo sa chce pripojiť na diaľnicu, iná možnosť tam nie je.
@gab1sol prepáč, zle som prečítala. Cestou do práce som len jedným okom čumela do mobilu.
@anonym_autor akonáhle ideš 90-100 zaraď sa do pravého pruhu (to je zvyčajná rýchlosť kamiónov), tam si už pridáš na viac, podľa schopností, ale neni dôvod sa dlho držať v pripájacom pruhu, normálne, čo najskôr ho opusti, vodič za tebou vidí tvoju smerovku, ak ide rýchlo prejde do ľavého pruhu, ak nejde rýchlo pokračuje v jazde za tebou. Nie je to nijaká veda, nič zlé nik nerobí, očividne si jedna z tých vystresovaných za volantom.
Mne tiež stískalo riť zakaždým, a to jazdím denne...ale už som si zvykla na to, nevšímať si lepiace autá a zaradiť sa až keď to považujem za bezpečné, hoci by som musela zastaviť (aj ked to sa este nestalo). Pozor na mŕtvy uhol, kamióny, tie sa ti nemôžu uhnúť (resp nemali by jazdiť v lavom pruhu).
@anonym_autor napísané tu bolo veľa dobrých rád, len chcem upriamiť pozornosť na to, že VŽDY TREBA POSÚDIŤ AKTUÁLNU SITUÁCIU A KONAŤ PRIMERANE TEJ SITUÁCII!
Tak to skúsim zhrnúť:
1. V danej situácii si si počínala dobre a všetko aj prebehlo v poriadku. Nech ťa to povzbudí, skús si to pripájanie ešte viackrát zopakovať, nech nadobudneš istotu, myslím, že autoškolu k tomu už nepotrebuješ.
2. Kým nadobudneš viac skúseností, nalep si označenie Z (začiatočník). Ostatní účastníci budú vidieť, že by mali byť k tebe ohľaduplnejší, kým zlepšíš svoje zručnosti.
3. Pri úmysle meniť smer dávaj včas smerovku, v pripájacom pruhu teda hneď na jeho začiatku (zdôrazníš tým aj prípadnému agresívnejšiemu vodičovi za tebou, že sa chystáš pri prvej vhodnej príležitosti preradiť do priebežného pruhu). V danej situácii, keď si bola vpredu, mala si mať smerovku doľava zapnutú skôr ako vodič za tebou, radiť sa do priebežného pruhu včas - ak bol voľný a vodič za tebou ťa už nemal obiehať uvedeným spôsobom (čo v reálnej situácii ani neurobil), resp. ťa mohol obehnúť buď vpravo zrýchlením jazdy v zostávajúcej časti pripájacieho pruhu po tvojom zaradení sa do priebežného pruhu, alebo až cez ĎALŠÍ voľný priebežný pruh vľavo.
§15 - (5) Vodič nesmie predchádzať,
d) ak vodič pred ním idúceho vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy vľavo a ak ho nemožno predísť vpravo podľa odseku (1), prípadne ak ho nemožno predísť v ďalšom voľnom jazdnom pruhu vyznačenom na vozovke v tom istom smere jazdy,
§15 - (1) Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy. Pri jazde v pripájacom jazdnom pruhu alebo v odbočovacom jazdnom pruhu sa smie vpravo predchádzať aj vozidlo idúce v priebežnom jazdnom pruhu.
4. Ak je v priebežnom pruhu plno a net sa kde zaradiť (môže tam ísť natesno za sebou niekoľko veľa kamiónov), tak určite nie je vhodné vytočiť plný plyn a potom sa snažiť medzi tie kamióny vopchať - ale toto tu ty neriešiš, píšem to len preto, že rady @rooskoliv, gas1201, @martinmmartin, @gab1sol, @madeincssr treba brať s rezervou, platia pre zaradenie sa do priebežného pruhu, ak sú medzi autami v ňom jazdiacimi dostatočne veľké medzery pre zaradenia sa, resp. ak v druhom rýchlejšom pruhu je dosť priestoru a vodiči sa ti do neho vystupujú. Je nezmysel vytáčať v pripájacom pruhu plný plyn bez predošlého posúdenia situácie a odhadu, kde sa budem zaraďovať - môže tak nastať situácia, že na konci pripájacieho pruhu bude treba zrazu zastať a predsa len dať prednosť....(stalo sa mi nedávno, že keď som šiel po diaľnici vpravo a nedalo sa mi ustúpiť do ľavého pruhu pre autá v ňom jazdiace, musel som náhle brzdiť, aby som sa nezrazil s pripájajúcim sa vozidlom, aj keď som mal podľa pravidiel prednosť ... len on bol presvedčený, že stačí pridávať plyn a zaradiť sa bez ohľadu na premávku, pripájací pruh mu už končil a stále nemal moju rýchlosť, pritom stačilo, aby ten plyn pridával menej, ja by som prešiel a za mnou sa mohol pokojne zaradiť ..... takto jeden z nás musel začať náhle brzdiť a situácia to nebola nijako príjemná... )
@janai1 vies ono, tym, ze nemam skusenosti, tak casto naozaj neviem vyhodnotit, ci robim zle nieco ja. A ta rychlost je na dialnici velka, staci sekunda. Kolkokrat sa mi uz stalo, ze mi nedali prednost, tam kde mali. Zakazdym som si s niekym presla danu krizovatku, ci som ju ja zle nepochopila. Radsej si veci preverujem.
@gab1sol no nevedela som prave to, ci pokracovat dalej v pripajacom a pockat, ci ma predbehne. Alebo sa mam zaradit pred neho, lebo de facto uz ma on prednost. A nevedela som, ci este zrychly a ja sa mu tam vtrepem. Ak by vosiel do laveho, neriesim. Ale isiel do neho az nejaky cas, co isiel za mnou. Podla mna nemal az taku rychlost este, aby ma po zaradeni obehol. Nedokazem odhadnut este tie vzdialenosti, najma ak isiel predtym hned za mnou. Mne to pomoze s niekym zanalyzovat, ale toto som nemala s kym. Muz nema tiez az tak skusenosti a toto sa mu este nestalo.
@anonym_autor ale tak potom to šlo ako malo. On sa asi nemal lepiť ale možno ťa chcel prinútiť zrýchliť, aby si mala vyššiu rýchlosť pri zaraďovaní 🙂 Akože ani kvôli tomu nemal byť tesne za tebou. A potom, hoci sa zaradil skôr, nechal ti pred sebou priestor, aby si sa mohla priradiť aj ty. Často to vidím, hlavne ak je pripájací pruh do kopca a ide najskôr nákladiak, za ním osobné, tak to osobné vyjde z priraďovacieho pruhu skôr ale nepridáva rýchlosť, aby sa ten nákladiak mohol zaradiť pred neho. Tiež odporúčam používať Z, väčšina normálnych šoférov je potom viac ohľaduplná a necháva viac miesta.
A ešte bude sranda, keď sa budeš chcieť zaradiť medzi súvislý prúd niekoľkých kamionov, ktoré nebudú mať medzi sebou dosť miesta na ďalšie auto 🙂
@lenuska9999 to je rada za milión, si šofér? Ona musí ísť naplno, byť rozbehnutá a nie spomalovat, nedajbože zastaviť. Prosím ťa nerad takéto sprostosti
@luliu mám na mysli situáciu keď sa nemá kam zaradiť pre idúce autá
Och, dakujem za tolko rady. On ma teda naozaj pustal a daval mi priestor , aby som sa zaradila pred neho. Ale uz takto viem ciac porozumiet vodicom a co preco robia. A prosim, ako sa teda zaradit, ak ide viac kamionov za sebou? Ja som bola na dialnici zatial len pocas vikendu, ked bolo fakt pomerne malo aut. Z tko si kupim. Hoci, ked ho mal manzel, tak na neho vkuse niekto trubil, stresovalo ho to potom.
To "Z" si kúp magnetické nie nálepku. Pôjdeš Ty, nacapíš si ho dozadu, pôjde manžel dá ho dole. Je to taká ohybná magnetka.
To "Z" si kúp magnetické nie nálepku. Pôjdeš Ty, nacapíš si ho dozadu, pôjde manžel dá ho dole. Je to taká ohybná magnetka.
@ika02 ano, take kupim. Dakujem. On mal Ztko vtedy, ked zacinal so soferovanim. Tiez to nebolo tak davno.
@lenuska9999 toto je totálna blbosť a je to veľmi nebezpečné. Ten pripájací pruh je práve na to, aby si si zvýšila rýchlosť na rovnakú, akou idú autá po diaľnici, lebo pri veľkom rozdiele rýchlostí sa nezaradíš. Takže, keď vojdeš do pripadajúceho pruhu, tak plný plyn, aby si na konci mala 130kmh a na konci pruhu sa zaradíš
@rooskoliv a čo v prípade krátkych pripájacích pruhov? Napríklad u nás z dediny ked sa pripájam či na jednu alebo druhú stranu sú extrémne krátke a plus dialnica kde sú hlavne nákladné autá, takže sa mi ani neuhnú do ľavého pruhu... Prichádzam cez most, teda nevidím na cestu situáciu a kým sa obzriem som pomaly na konci pruhu a ako píšem kamiony neprejdú do ľavého ani nepribrzdia tak rýchlo aby ma pustili... Mám vodičák už roky ale na toto mám vždy nervy, tie krátke pruhy by nemali byť povolené.
Síce nie na diaľnici, ale mne sa stalo pri pripájaní na výpadovku, že som mala smerovku, ten za mnou sa zaradil a išiel vedľa mňa. Mne už pripájací pruh končil, predbehnúť som ho nevedela, tak som spomaľovala nech prejde, za ním ďalšie auto a až potom som sa zaradila. Je to už pár rokov, ale stále mám zlý pocit keď sa tam pripájam..
@anonym_autor a akou rychlostou sa pripajas? Lebo pri pripajani by si mala aj pridat rýchlosť. Nemôžes ist pomaly lebo môžeš obmedziť plynulosť premavky.
V pripájacom pruhu vyložím smerovku a ak vidím, že sa viem bezpečne zaradiť vyjdem - pozor na mŕtvy uhol.
Dlho nejdem v pripájacom, nespomaľujem tam, aby som zbytočne nebrzdila premávku.
Ak idem po diaľnici a vidím, že niekto sa zaraďuje prejdem do ľavého pruhu.
Včera sa mi pri Poprade stalo, že išlo auto pomaly v pripájacom, ledva sa zaradilo a zdochlo, ledva sa dalo obísť.
Hlavne nezabrzdit a takmer zastaviť v polovici pripajacieho pruhu, prosím 🙏
No hlavne v tom pripajacom nechoď pomaly to je to najhoršie. Treba sa poriadne rozbehnúť a zaradiť sa ked je to bezpecne.
@anonym_autor dobre si to robila, neboj, dostaneš sa do toho. Ja som mala najvyšší strach z toho, že tam kde sa pripájam často ficia kamióny jeden za druhým. Musis vždy posudit siituáciu dosť rýchlo a neváhat zbytočne. Bude tam priestor, tak plynule zrýchľuj, ale zase odhad musis mať. Kamión sa ti neuhne ani nezabrzdí tak ľahko.
Neboj, bežne sa ti dúfam bude stavat aj to, čo každý normálny vodič robí. Na diaľnici si sledujem či v pripájaku je auto a keď mám priestor, uhnem mu vľavo, aby sa v klude zaradil. Nech sa darí.
@rooskoliv a čo v prípade krátkych pripájacích pruhov? Napríklad u nás z dediny ked sa pripájam či na jednu alebo druhú stranu sú extrémne krátke a plus dialnica kde sú hlavne nákladné autá, takže sa mi ani neuhnú do ľavého pruhu... Prichádzam cez most, teda nevidím na cestu situáciu a kým sa obzriem som pomaly na konci pruhu a ako píšem kamiony neprejdú do ľavého ani nepribrzdia tak rýchlo aby ma pustili... Mám vodičák už roky ale na toto mám vždy nervy, tie krátke pruhy by nemali byť povolené.
@marsmykkok
netreba sa obzerať...ale kukať do spätného zrkadla 🙈
oni za tebou spomalia....
Prajem pekný večer. Je veľmy dobré že sleduješ auto za sebou👍, ale vôbec sa natráp s tým čo robí on, každý je zodpovedný za seba, nie za toho v zadu. HODNE ZAVČASU daj smerovku , že sa chceš radiť na dialnicu. Sleduj ľavé spätné zrkadlo a svižne pridávaj plyn. Nie prudko naraz ,ale proste svižne. Na väčšine aut rychlostný stupeň 3 - 4 . Snaž sa dosiahnuť už v pripájacom pruhu 90 km/h . Minimalka na dialnici je 80km/h , čiže keď už vchadzaš do praveho pruhu , mala by si ísť minimalne 80tkou. Podla mňa je to málo, lebo v pravom pruhu jazdia kamiony ,a tie idú minimalne 85 -90 . Čiže aby si bola v bezpeči ty aj ostatný, preto som napisal , rozbehnuť na90 km/h , lebo Kamiony nevedia isť viac ako 90-92 majú obmedzovač rýchlosti od výroby. Väčšina vodičov v pravom pruhu , automaticky prejde do ľaveho aby ti dovolili zaradiť sa, aj kamiony , pokiaľ je ľavý pruh voľný. V ŽIADNOM PRIPADE sa nesnaž zastaviť na konci pripajacieho pruhu! Ako už niekto napisal , je potom veľký problém sa dostať na dialnicu. Myslim že si nemusiš doplácať hodiny v autoškole. Všetci sme sa báli, prvých jázd sami, a tu ti mnohý pomáhajú svojimi písmenkami . Tak neboj a pokojne choď, a nestresuj sa poplašenými hlupákami. Ešte k tomu radeniu. Auto za tebou sa uplne pokojne môže zaradiť skôr ako ty , v pripade že je aj vedľa neho už prerušovaná biela čiara. Preto je dôležitá včas smerovka. Ak má on plnú,a zaraduje sa, taaak je to hlupák 🙂. Na západe Nemecko Rakusko, platí zákon , podľa ktorého vozidlo ktoré vchádza na dialnicu a DÁVA ZNAMENIE (smerovka) MÁ PREDNOSŤ !!!!!! Pred vozidlom na dialnici , samozrejme keď nejde 60 a podobne, ale aspoň minimalnou rychlosťou čo je u nas 80. A mám dojem že to je, alebo v dohľadnej dobe bude aj u nás.
@gab1sol
@sense neviem presne kolko som isla, ale dost rychlo, dupla som na plyn,po zaradeni som mala 120. Nastavujem si, nech vidim kolko km idem na dialnici. On sa zaradoval okamzite, fakt som sa len obzrela. Blbe bolo, ze neisiel do laveho, ostaval v pravom pruhu. A ani ma nepredbehol, ale ani nespomaloval. Zaradila som sa pred neho a az potom presiel do laveho. Lavy mal volny pritom.
@anonym_autor tak to on bol blbec a nevyuzil cely pripajaci pruh, a zaradil sa hned, co je uplna kravina. Mas vzdy vyuzit uplne cely pripajaci pruh, nabrat v nom rychlost a na konci sa zaradit. NA KONCI
V pripájacom pruhu vyložím smerovku a ak vidím, že sa viem bezpečne zaradiť vyjdem - pozor na mŕtvy uhol.
Dlho nejdem v pripájacom, nespomaľujem tam, aby som zbytočne nebrzdila premávku.
Ak idem po diaľnici a vidím, že niekto sa zaraďuje prejdem do ľavého pruhu.
Včera sa mi pri Poprade stalo, že išlo auto pomaly v pripájacom, ledva sa zaradilo a zdochlo, ledva sa dalo obísť.
@fkata 🤦🏼♀️ dlho nejdes v pripajacom?? to sa mas cim chvalit. Pripajaci pruh mas vyuzit cely a zaradit sa na jeho konci
@fkata 🤦🏼♀️ dlho nejdes v pripajacom?? to sa mas cim chvalit. Pripajaci pruh mas vyuzit cely a zaradit sa na jeho konci
@anonym_01b1ae nie, zbytočne nejdem celým pruhom, keď vidím, že sa viem bezpečne zaradiť a cesta je voľná, zbytočne tam nepôjdem.
Nikde vo vyhláške nie je, že sa môžem pripojiť až na samom konci pruhu.
@magdalienka11 praveze hned ako sa mi da, tak zrychlujem. Najazd k dialnici je v zakrute, hned ako som v nej a vychadzam z nej, tak zrychlujem. Neviem, co viac spravit. Skusim skontaktovat autoskolu, ci robia taketo lekcie. Potrebujem sa do toho dostat, lebo dialnicou budem musiet jazdit.
@anonym_autor viem o čom hovoríš. Mne sa minule stalo, že som sa pripajala na diaľnicu a za mnou šlo auto s prívesom, čo vozí auta .. zaradil sa skôr ako ja a hneď do pravého pruhu.. Ledva som sa stihla zaradiť, lebo je tam relatívne krátky pripájací pruh... Niektorí sú arogantný kkti... Na cestách zazijes všeličo..
@anonym_01b1ae nie, zbytočne nejdem celým pruhom, keď vidím, že sa viem bezpečne zaradiť a cesta je voľná, zbytočne tam nepôjdem.
Nikde vo vyhláške nie je, že sa môžem pripojiť až na samom konci pruhu.
@fkata mas vyuzit cely pripajaci pruh, mas nabrat rychlost a pripojit sa. Ak nemas formulu, alebo to nie je extra dlhy pripajaci pruh (takych vela nie je) tak na zaciatku pruhu nenaberies taku rychlost aby si sa bezpecne zaradila. A jake “zbytocne”?! Ten pruh je nato taky dlhy, ze ho mas vyuzit cely a na konci sa plynulo zaradit.

@gab1sol parkovať? V pripájacom pruhu na diaľnici? Veď tam nesmieš ani zastaviť a stáť (okrem prípadu, že dávaš prednosť).
@ika02 len to jedno slovo, či význam celej vety? Pripájací pruh slúži na pripojenie, teda na nič iné, ani na parkovanie (keď sa samozrejme nebavíme o výnimočných situáciách, ktoré sa viac-menej nestávajú). Teda, vodič vozidla, aj vodič za ním, aj prichádzajúci vodiči vedia, že to vozidlo sa chce pripojiť na diaľnicu, iná možnosť tam nie je.