icon

Ako sa bezpečne pripojiť na diaľnicu?

18. aug 2025

Ahojte, prosim skusenych soferov o radu. V autoskole sme na dialnici neboli. Lenze sa obavam vzdy pripajania na nu. Nebola som zatial na dialnici velakrat. Vzdy len v casoch, kedy je minimum aut. Vcera sa mi stalo, ze uz pri ceste veducej k dialnici sa na mna lepilo auto. Vysli sme na dialnicu a to auto za mnou sa okamzite zacalo zaradovat do pruhu na dialnici. Ja som kukla do zrkadiel ci je cesta volna a ono uz robilo manever zaradovania. Co v takomto pripade? Zaradovat sa sucasne s tym autom za mnou? Lenze co ak ma nepusti? Pockat, kym sa ono zaradi a predbehne ma? Lenze potom mi nemusi vyjst pripajaci pruh. Neviem, ci si este doplatit hodiny v autoskole, aby sme sa chodili pripajat na dialnicu.

Strana
z3
euka210
23. aug 2025

@anonym_autor s tym mam problem aj ja a to soferujem uz 10r... na dlhe trasy je totiz manzel, ja dialnice nemam rada.
Rozbehnes auto na vyssiu rychlost a ked mas volno, tak sa zaradis do premavky. Ak ten za tebou uz da smerovku, uz musis pockat kym sa zaradi on a potom pojdes Ty.
Treba davat pozor na drzakov na cestach, mna raz obehlo bmw sprava cez pripajaci pruh...cisty blazon...

andreatytler
24. aug 2025

@anonym_autor Tu kde zijem ti vodicsky nedaju kym ta neodskusaju na dialnici. Velmi cudne ze na Slovensku to nerobia. Ved na dialnici je to najnebezpecnejsie. Tam skoro vsetky nehody koncia smrtou. A toto priradovanie a vobec sposob jadenia na dialnici je iny ako na beznej ceste.
Podla mna je velmi narocne odhadnut rychlost a vzdialenost aut v zrkadle a tym ze je ta rychlost taka velka, nie je miesto na ziadne chyby.
Naber rychlost, ak je tam vela aut, vyhliadni si jedno auto za ktorym je dost miesta na zaradenie a zrychli na taku istu rychlost ako to auto, chod na moment vedla neho, daj smerovku a zarad sa do tej medzery za nim. Samozrejme ze treba sledovat ako sa spravaju ine auta.
Urcite si zaplat par jazd cez autoskolu, aby si vedela ako reagovat v takychto situaciach.
Ja nemam odvahu jazdit na dialnici. Poznam svoje limity a zatial som ich nepotrebovala posuvat. Ale tu su dialnice na inej urovni.

fkata
24. aug 2025
@andreatytler

@anonym_autor Tu kde zijem ti vodicsky nedaju kym ta neodskusaju na dialnici. Velmi cudne ze na Slovensku to nerobia. Ved na dialnici je to najnebezpecnejsie. Tam skoro vsetky nehody koncia smrtou. A toto priradovanie a vobec sposob jadenia na dialnici je iny ako na beznej ceste.
Podla mna je velmi narocne odhadnut rychlost a vzdialenost aut v zrkadle a tym ze je ta rychlost taka velka, nie je miesto na ziadne chyby.
Naber rychlost, ak je tam vela aut, vyhliadni si jedno auto za ktorym je dost miesta na zaradenie a zrychli na taku istu rychlost ako to auto, chod na moment vedla neho, daj smerovku a zarad sa do tej medzery za nim. Samozrejme ze treba sledovat ako sa spravaju ine auta.
Urcite si zaplat par jazd cez autoskolu, aby si vedela ako reagovat v takychto situaciach.
Ja nemam odvahu jazdit na dialnici. Poznam svoje limity a zatial som ich nepotrebovala posuvat. Ale tu su dialnice na inej urovni.

@andreatytler na Slovensku by bol problém jazdiť s autoškolou po diaľnici, keďže prejdeš aj 100 km a diaľnicu nemáš.

andreatytler
24. aug 2025
@fkata

@andreatytler na Slovensku by bol problém jazdiť s autoškolou po diaľnici, keďže prejdeš aj 100 km a diaľnicu nemáš.

@fkata Takyto argument nemoze prejst. Ak nemoze ist na dialnicu urobit test, tak by nemal na dialnicu nikdy ist.
Aky je problem ist rano s instruktorom tych 100 km a trenovat jazdu na dialnici 2-4 hodiny a potom ist domov. A tak isto na test.
Aj v Kanade su lokality kde nie je dialnica. Hold ludia musia cestovat na trening a na test.

autor
25. aug 2025
@fkata

@andreatytler
@euka210 ja prave potrebujem dialnicu, lebo do vedlajsieho mesta nam vedie dialnica, po vedlajsej ceste je to o dost dlhsie. Ak tam raz budem jazdit denne, budem chciet byt casovo efektivna.
@fkata my mame dialnicu. Mala som jazdy do vedlajsieho mesta skrz semafory a do druheho skrz vela jedmosmeriek. Ale neisli sme po dialnici, len po vedlajsich. Co ma dost mrzi.

rado318
25. aug 2025
@fkata

@anonym_01b1ae nie, zbytočne nejdem celým pruhom, keď vidím, že sa viem bezpečne zaradiť a cesta je voľná, zbytočne tam nepôjdem.
Nikde vo vyhláške nie je, že sa môžem pripojiť až na samom konci pruhu.

@fkata prajem pekny deň. Ani nemusiš isť celý pripajací pruh. Su auta ktore v polovyci pruhu maju 100vku a bezpečne sa zaradia a su auta čo na konci pruhu maju ltt 85 . Všetko je o spôsobe jazdy , a o danej konkretnej situacii.

pako24
25. aug 2025
@anonym_autor

Och, dakujem za tolko rady. On ma teda naozaj pustal a daval mi priestor , aby som sa zaradila pred neho. Ale uz takto viem ciac porozumiet vodicom a co preco robia. A prosim, ako sa teda zaradit, ak ide viac kamionov za sebou? Ja som bola na dialnici zatial len pocas vikendu, ked bolo fakt pomerne malo aut. Z tko si kupim. Hoci, ked ho mal manzel, tak na neho vkuse niekto trubil, stresovalo ho to potom.

@anonym_autor @anonym_01b1ae
§10 ods.8 - Ak je na zaraďovanie do priebežného jazdného pruhu zriadený pripájací pruh, je vodič povinný pred zaradením sa do priebežného jazdného pruhu použiť tento pruh. Vodič pri zaraďovaní z pripájacieho pruhu do priebežného pruhu je povinný DAŤ PREDNOSŤ v jazde vodičovi idúcemu v priebežnom pruhu.

Dať prednosť v jazde znamená povinnosť účastníka cestnej premávky počínať si tak, aby ten, kto má prednosť v jazde, nemusel NÁHLE zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy.

Ak je medzi vozidlami v priebežnom pruhu len malá medzera pre zaradenie sa, vodiči v priebežnom pruhu nebudú musieť náhle meniť smer alebo rýchlosť jazdy ak sa do medzery zaradíme pri rýchlosti, akou sa pohybujú tieto vozidlá. Ak je medzera dostatočne veľká, využijeme pripájací pruh na rozbehnutie sa a zaradíme sa opäť za podmienky, že tí v priebežnom pruhu nebudú musieť NÁHLE zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy.

Keď je v priebežnom pruhu tak plno, že sa nedá zaradiť, alebo tam ide vozidlo tak rýchlo, že sa pred neho nedá zaradiť pri rešpektovaní jeho prednosti v jazde, tak v pripájacom pruhu čakáš (najlepšie pomalšou jazdou, alebo na jeho konci aj zastavením), kým sa bude dať zaradiť tak. že rešpektuješ prednosť v jazde vozidiel v priebežnom pruhu, inak budeš ty za hulváta. Ak sa vytvára priestor pre zaradenie sa tak zrýchľuj, podľa možnosti na rýchlosť vozidiel v priebežnom pruhu a zaraď sa do toho priestoru. Dlhší pripájací pruh zjednodušuje prispôsobenie rýchlosti a identifikovanie priestoru pre zaradenie sa. Pri veľmi krátkych pripájacích pruhoch je bežné, že na jeho konci bude potrebné zastaviť, každopádne pamätajte, vozidlá v priebežnom pruhu majú prednosť, je potrebné ich sledovať a prispôsobiť im svoje pripájanie tak, aby nemuseli NÁHLE zmeniť smer alebo rýchlosť jazdy.

rado318
26. aug 2025
@euka210

@anonym_autor s tym mam problem aj ja a to soferujem uz 10r... na dlhe trasy je totiz manzel, ja dialnice nemam rada.
Rozbehnes auto na vyssiu rychlost a ked mas volno, tak sa zaradis do premavky. Ak ten za tebou uz da smerovku, uz musis pockat kym sa zaradi on a potom pojdes Ty.
Treba davat pozor na drzakov na cestach, mna raz obehlo bmw sprava cez pripajaci pruh...cisty blazon...

@euka210 . Prajrm pekny dník. Ak môžemntykať tak v tomto trošku zaoponujem ti. Ak vozidlo za tebou v akomkoľvek pruhu dáva za tebou smerovku do iného pruhu , a pokiaľ je stale za tebou,nemusiš vôbec čakať . PRETOŽE, pripajaci pruh a dianičný pruj je svojim spôsobom križovatka, a zakon tu hovorí jasne. Vozidlá iduce za sebou sa radia do križovatky , V PORADÍ V AKOM PRIŠLI.

Strana
z3