icon

Ako sa cítiť spokojný pri nepríjemných činnostiach?

michal3691
15. apr 2017

Zdravim zaujmalo by ma ake pocity prevladaju vo vas ked riesite nieco neprijemne co sa vam nechce robit , pripadne hladanie motivacie citit sa dobre. Riesim hlavne pracu lebo ma to v nej nebavi , ne v jednej ne v druhej ne v tretej proste v ziadnej . Neze by som ju nerobil alebo do nej nesiel ale tak proste necitim sa v nej dobre . Problem nieje v praci je relativne jednoducha proste vyhody su vecsie nez nevyhody. Ale chcem aby som v nej citil taky nejaky spokojny ze ju robim ze to nieje iba koli prachom lebo je . Antidepresiva a drogy do prace nepripadaju do uvahy. Nejak inak ? Fraza mas robotu bud rad , nefunguje vobec 🙂 Ani co by ostatny dali za to zeby ju mali a tak podobne .

wena
15. apr 2017

Čo ti v práci spôsobuje tie neprijemné pocity? Kolektív, vzťahy na pracovisku? Pracovné prostredie? Nudná práca? Alebo len fakt, že musíš niekde stráviť 8 hodín pričom by si mohol mať lepší program mimo práce?
Ak si odpovieš na toto, tak potom sa dá ľahšie hľadať riešenie ako sa v práci cítiť lepšie.

moonlight1210
15. apr 2017

@michal3691 stačí o prácu prísť alebo mat novú ešte neuspokojivejsiu (s horšími podmienkami). A hneď zistíš, čo všetko bolo fajn na bývalej a vo všetko by si teraz bol vedel v tej bývalej zlepšiť, aby ti tam bolo fajn.
To len na okraj, že spätne vieme všetci, čo by sme vedeli urobiť.

Motivácia vychádza z teba. Nedá sa ti naočkovať, a keď tak len na istú dobu. A zas ju stratíš.

Môžeš si založiť vlastný biznis štýl, čo ta baví.

Alebo hľadať drobnosti, ktoré ta v tejto práci tešia. Celkovo v živote hľadať drobnosti, čo ta tešia a rozvíjať ich.
Ja mám napríklad ako štart do dňa ranný rituál. Vstanem podľa možnosti ešte za šera, keď svitá. To je ten čas, keď smieš mat pocit, že všetci ešte len budú vstávať, nič ta nenaháňa, nič ti neuteka, môžeš si dopriať pokoj. nakŕmim domácich miláčikov a sadnem k šálke dobrej horúcej kávy, milacikovia sa mi motajú okolo noh, túlia sa a ja si vychutnávam ticho a pokoj a teplo sálajúce zo šálky a to, že mám ešte čas, než deň začne. Bez ohľadu na to, čo ma čaká (prijemne, či nepríjemne), tuto chvíľku medzičasu mám.
A toto ma prijemne naštartuje do nového dňa.
Vyhodou je, že tieto drobnosti si môžem dopriať vždy. Bohatá, či chudobná.

Kto sa nenaučí tešiť z drobnosti a vážiť si, že ich ma, toho ani veľké veci neuspokoja (a teda napr. ani žiadna veľká motivácia). Vždy v nich bude vŕtať, či sa má s týmto už uspokojiť alebo predsa len čakať a žiadať niečo ešte lepšie.

Podľa mna mas okolo seba i v práci kopec drobných príjemných veci, len si ich uvedomiť a naučiť sa ich vychutnať. To ta pozitívne popoženie ďalej.

alaguema
15. apr 2017

@michal3691 ľahšie by sa radilo, keby si napísal o akú prácu konkrétne ide. Sú profesie, ktoré sú nudné a v mojom ponímaní vyslovene takmer na nič v tom hlbšom zmysle slova. Napr. rôzne nezmyselné administratívne posty (uvedomujem si, že pre danú firmu majú svoj zmysel, ale pre mňa absolútne žiadny). To je nepríjemné, nezmyselné a ani by som v tom asi nejaký zmysel nehľadala, keďže nie som fanúšik aktuálneho systému. A sú také, v ktorých by som vedela nájsť zmysel, aj keď nie sú vždy príjemné, alebo sú náročné. Napr. pomáhajúce profesie. Potom je aj možnosť robiť úplne čokoľvek s tým, že trénuješ disciplínu a vôľu. Robím, aj keď ma to nebaví. Mentálny tréning a možno aj zenový 😉 Zmysel je práve v tom zoceľovaní sa. No a potom je stav, keď človek má naozaj silnú potrebu robiť to, čo ho baví a napĺňa a nič iné robiť nechce. Tam to chce zas rozhodnutie a cieľavedomosť.

michal3691
autor
15. apr 2017

@wena to ze tam musim byt 8 hodin 🙂 Ale tak mne nejde o to aby to bolo nejak inak len aby som sa ja inak citil 🙂 Proste citit sa dobre . ja by som kludne robil aj za 300 ale 4 hodiny . divne ? To mi nevadi mam nazor 🙂

@moonlight1210 No to si aj ja vravim asi by som mal skusit kopat kanaly aby som si to vazil 🙂 ale to bude zase len vtedy kym kopem kanaly 🙂 potom sa vratim a o tyzden zase chmarava 🙂
A sak ja si veci vazim , nemam naroky , minimalne hmotne statky , proste vazim si ze zijem , ze som zdravy a tak dalej . Ale priamo pri vykonavani prace sa citim naprd a toto chcem zmenit . Je to 8 hodin kazdy den to nieje malo casu pocas ktoreho sa citim naprd.

moonlight1210
15. apr 2017

@michal3691 to si potom ešte teda tie kanály reálne (a hlavne nedobrovoľne) nekopal.

Odporúčam dve prace na prebratie. Kopať kanále v zime alebo robiť smetiara naskakovaca v lete.

michal3691
autor
15. apr 2017

@moonlight1210 vidis presne o tom to vravim , mne nepomoze slovo vaz si pracu ktoru mas 🙂 No nie nekopal pravda 🙂 Asi by som mal skusit

toskanka
15. apr 2017

@michal3691 Alebo vybehnut do Bangladeza na pol roka do nejakej fabriky 🙂

michal3691
autor
15. apr 2017

@toskanka dobre a teraz nejake realne riesenie ?

toskanka
15. apr 2017

@michal3691 Realne riesenie je asi take, ze potrebujes preplesk, vyskusat si ovela horsiu pracu, alebo byt dlhodobo nezamestnany, alebo si zalozit vlastny biznis. Ziadne ine realne riesenie u teba zial nevidim. 😎

wena
15. apr 2017

@michal3691 Prečo by to malo byť divné? Je veľa ľudí, ktorým práca na plný úväzok nevyhovuje, stačí im pracovať menej a zvyšok času radšej využijú na svoje záľuby, oddych alebo venovanie sa rodine. Ak máš možnosť skrátiť si úväzok alebo nájsť prácu na skrátený/ polovičný a vyjde ti to aj finančne nevidím v tom problém. Prečo by sme museli všetci pracovať 8 hodín?

sykorkauhliarka
15. apr 2017

povedz kde si robil a kde robis potom mozu prist aj realne riesenia

sunny8
15. apr 2017

Ked je ti osem hodin vela a to si chlap tak to radsej daj vypoved a chod na vpp. Ja robim dvanastky mam tazku fyzicku pracu za pasom a som spokojna s tym ze mam nejaky prijem. Hoci sa narobim. Nikto nechodi do.prace preto.lebo doma nema co.robit a sa.nudi

persica
Odpoveď bola odstránená
stastnablcha
15. apr 2017

mas pocit ze mas na viac ako to co robis? alebo si podchyteny reklamnymmi tahmi ze sa mas v praci usmievat a byt stastny? musim povedat, ze vela ludi je takych, ktory do prace chodi len pre prahy a bere to ako cestu k splneniu inych veci... par nas ma svoju pracu vyslovene rado, ale to by si musel najst nieco co by ta bavilo a ist si za tym.. a to sa malokomu chce :(

michal3691
autor
15. apr 2017

@toskanka ty si to zrejme nepochopila 🙂 ja sa nestazujem na pracu ale na vnutorny pocit ktory s nej mam , preplesk ? vsetko riesis prepleskom ? A funguje to ?

@wena no je fajn ze to beries s toho ineho uhla pohladu 🙂 tak snazim sa ale nieje to take jednoduche 🙂 uvidime neskorej .

@sunny8 no ano je mi 8 hodin vela 🙂 to ze ty robis 12 hodin je chvalihodne ale to zas neznamena to ze kto 12 hodin nerobi je horsi , zivot nieje len a len o robote , ako ja chapem ze zrejme inu moznost nemas a nejak to moc nehrotis a ide ta porazit ze ja sa tu stazujem ze robim 8 hodin , ale ja sa nestazujem ze robim ja sa stazujem respektive sa snazim najst sposob ako v tej praci citit dobre alebo lepsie aby ma kus bavila 🙂 lebo robit mozem hocico ale to neznamena ze ma to bude bavit . Proste iny pristup k tomu .

@stastnablcha no hej nieco na ten sposob 🙂 A ja hladam sposob aby to tak naozaj bolo 🙂 Mna pretvarka nebavi.

bluka2
15. apr 2017

Tak ja sa nezhodnem s vacsinou. Neviem si predstavit, ze by som robila dlhodobo 8h denne cinnost, co ma nebavi, bez ohladu na benefity. Podla mna zmen pracu - urcite existuju lepsie nez tu, co prave mas.
Ak to nie je moznost, tak do toho nedavat ziadne emocie.
Ak mas prace malo (aj take sa stava, aj ked nie casto), vypln si cas a rob si nieco pre seba.

bluka2
15. apr 2017

Citis sa spokojny pri neprijemnych situaciach sa da, ak trvaju kratko (odosobnit sa, treba povesat pradlo, ok, neznasam to, ale urobim to automaticky bez emocii) - 8 h denne sa to podla mna proste neda

lavender84
15. apr 2017

Ja som chodila s takymto pocitom do prace... bola velmi dobre ohodnotena, rozne benefity aj kolegovia ok, no ja som sa vobec necitila dobre... tak som sa rozne motivovala a najcastejsie myslienkami typu co by za toto dali iny a musim si vazit.. viac sportu naozaj na isty cas pomohlo ked som si tak precistila hlavu... nejaky cas to zaberalo no ja sa dlho takto nasilu tvarit a motivovat nedokazem a veru pocitovala som az odpor k vsetkemu tak som poziadala o prelozenie na inu prac poziciu (paradoxne som pracovala viac hodin) no tam som bola doslova v pohode... po case uz dokazem pomenovat co mi tak prekazalo a pre niekoho by to boli malichernosti no ja som to nevedela zvladnut a musela odist... tebe drzim palce 😊

sissy27
15. apr 2017

@michal3691 nie si strom - takže ak ti v tvojom živote čokoľvek nevyhovuje, či už je to práca, bývanie, vzťah, tak proste dvihni prdel a zariaď si to tak, aby ti to vyhovovalo. V tvojom konkrétnom prípade proste buď požiadaj zamestnávateľa o skrátený úväzok, alebo si nájdi vyhovujúce zamestnanie alebo rozbehni vlastný biznis a buď sám sebe pánom, aj pánom svojho času...
Ako ty ozaj musíš byť dar z nebies, keď si na toto neprišiel sám...

mandala77
15. apr 2017

@michal3691 koľko máš rokov? Mne prídeš ako baba. Ešte sa aj pýtaš, čo robiť, žien. Pozri knihu od Davida Deidu Cesta pravého muža. Chýba Ti nejaká vízia, smerovanie, cieľ. Ak to ako muž nemáš, nebudeš spokojný a to nielen Ty, ale ani Tvoja žena.

michal3691
autor
15. apr 2017

@mandala77 hm tak vies zeny su emocne zalozene 🙂 pragmaticky su chlapi 🙂 Preto sa pytam na to . Ale mne vizia nechyba ani ciel ani smerovanie ale to co chcem je pre spolocnost povazovane za nevyspelost a nedozretost co mi v podstate jedno . Ale poviem to takto ked sa teraz citim tak na 50-70 % v ramci spokojnosti tak ak by som mal rodinu , deti , zaujem o domy auta a podobne citil by som sa na -100 % . Ja som sa len pytal ako sa citit v praci ok . To je cele 🙂 Kniha no vyzera byt zamerana skorej na vztahy ktore ja neriesim ale vypocujem si uz stahujem audioknihu .

mandala77
16. apr 2017

@michal3691 príliš filozofuješ a zamotávaš sa v sebe. Ak by si mal jasné smerovanie, ideš za ním a neriešiš na ženskom fóre svoju nespokojnosť. Ak nie si spokojný, odídeš a ideš ďalej.
Sa vyber do lesa na víkend a zoceľ svoju silu.

obsadenemeno
16. apr 2017

@michal3691 mozno sa zamerat na pozitivne stranky viac??? Lebo ked si budes donekonecna opakovat "nenavidim to tam, neznasam to atd" tak sa aj tak budes citit.
Urcite su tam aj nejake pozitivne veci, cojaviem, kolektiv alebo aspon jeden kolega, s ktorym je sranda...... a na to treba mysliet, nie na to, ako ma to tam otravuje. Vsetko je v sebanastaveni....... a medzitym hladat nieco ine, alebo ist za tym, co chces...... ja nevidim dovod, preco si to este viac znechucovat tym, ze si opakujes, ze to tam nenavidis. Je to len pocit. Ako sa citime, zavisi od nas, nie od vonkajsich okolnosti.

persica
Odpoveď bola odstránená
obsadenemeno
16. apr 2017

@persica presne. Nikto mu nebrani nechat tu pracu a robit to, co chce. Aj ked tvrdi, ze by ho povazovali za "nevyzretost". No a??? Spolocnost a ludia si stale budu nieco mysliet. Spolocnost ti povie, co si mysliet.

A inak, kolko je takych, co sli proti prudu a zacali robit nieco, co ostatni povazovali za blbost a tukali si na celo???
A dnes im to prinasa aj peniaze aj spokojnost. By ma zaujimalo, ci autor aspon skusil robit to, co chce. Lebo ak nie, z toho co pise, sa on sam odsudil na neuspech uz dopredu.
Ktovie, mozno je to taky ten "idem nespokojny s prudom a radsej nevycnievam" typek.
Ako tiper24, ten tiez tvrdi, ze chce robit, ale len co jemu vyhovuje. Takze nerobi uz 15 rokov.

sunny8
16. apr 2017

@michal3691 fajn ved ok ale to ti my nevlejeme ten dobry pocit musis hladat sam
... Bud spokojny ked nemas na vyber a ked mas najdi nieco co ta bavit bude

mima4
16. apr 2017

@michal3691
ak si nespokojny s takou pracovnou dobou, aj napriek tomu, ze praca ta bavi, tak zacni robit sam na seba. Zaloz si zivnost, firmu a rob podla svojho uvazenia, rob pracu, ktora je pre teba zaujimava, naplna ta a uzivi ta.
Skus si to a sam uvidis, co bolo lepsie. Osobne by som nedokazala robit nieco, co ma frustruje, pretoze denne travit 8 hodin niecim, co ma frustruje, sa automaticky prenasa aj do mojho okolia, rodiny, do mojej psychiky...

stastnablcha
18. apr 2017

@michal3691 tak si skus odpovedat na otazku co by si naozaj chcel robit. a co nie.. a potom, dostuduj, nauč sa to co potrebujes k tomu co chces a hor sa do toho. zo zaciatku musis mat na pameti ze nezarobis, ale mas sancu sa vypracovat. strasne moc drzim palce aby to vyslo, oviec co chodia do prace a pritom ju neznasaju je strasne vela. teda nechcem sa tym nikoho dotknut, niekto nema na vyber. ale ak aspon trochu na vyber mas, najdi co ta urobi spokojnym. je to velmi dolezite