icon

Ako sa dávate dokopy po práci?

1. feb 2023

Pracujem klasicky 8 hodín, ale po práci sa cítim úplne vygumovaná (práca s vysokou mentálnom záťažou) a najradšej by som išla spať. Čo robíte, aby ste sa dali dokopy a mohli sa venovať aj rodine?

Strana
z3
ninka99865
1. feb 2023

Cvičiť 🙂

silvia2013
1. feb 2023

každy den sme niekam chodili po praci, vylety, korcule, sanky, zalezalo od rocneho obdobia. Nepíses kolko mas rokov, aku mas pracu. Ale po 8 hod si vygumovana? Co maju povedat ženy, ktore robia 12tky, nočne, smeny, pracuju v obchodakoch , vykladaju tovar, za kasou ?

oskorusa
1. feb 2023

Mne pomohlo ísť z práce pešo a tak nejak vnútorne uzavrieť prácu a naladiť sa na rodinu.

sense
1. feb 2023

Cvičiť alebo stráviť hodinu na čerstvom vzduchu

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
kvetinka75
1. feb 2023

keď človek pracuje mentálne, mal by potom prejsť na fyzickú aktivitu a podobne. Takže odporúčam pohyb v akejkoľvek forme, čo ti vyhovuje.

kikus1997
1. feb 2023

@silvia2013 ja som pracovala aj v obchode a pracujem momentálne v kancelárii ,kde musím rozmýšľať… po 12 hodinovej nočnej ,kde som musela makať som bola menej unavená ako teraz po 8 hodinách. A ešte tí , čo robia 12 hodin majú 2 dni robia ,2 dni voľno … a keď robis 8 hodin si cely týždeň … samozrejme , môže to byt aj inak ale vacsinou to je tak

kvetinka75
1. feb 2023

@silvia2013 poviem ti, že ja bývam menej unavená z fyzickej práce ako zo psychickej.

apolka77
1. feb 2023

Ja keď prídem domov niekedy ( keď bol v robote ťažký deň) čumim hodinu do steny 😄 a pijem čaj ...a ako oddychovku si zapnem iba na "spomalenie" nejaky čiernobiely film komédiu. Český . Veľmi ho nevnímam, ale tá atmosféra ma zvykne ukľudniť.
No a celkom pravidelne užívam globifer Forte (železo), magnézium a zinok a cítim sa kus lepšie.
Odporúčam ak je možné čo najviac chodiť pešo napr.z práce ...môže to byť rituál na oddelenie práca a potom súkromný život..

kvetinka75
1. feb 2023

@apolka77 inak tie staré ČB filmy ukľudňujú aj mňa. Niekedy ani nevnímam o čom je, len ležím a počúvam a niekedy aj spím 🙂

majamat
1. feb 2023

ja mam pracu aj aj, aj ked tej fyzickej nie je tolko, no psychicky som vytazena naplno. robim 12-tky a aj nocne. jedno obdobie som brigadovala a robila som manualnu a ukolovu rpacu, nic moc platenu, rpeto soms a snazila makat.
a teda ako aj dlasi psu, z manualnej prace som bola unavena tak akurat fyzicky. no hlava fungovala. pri praci, ktoru robim teraz mam uplne hlavu mimo, no vecer som tak unavena, ze ziadna fyzicka aktivita neprichadza di uvahy.
teraz ma momentalne este aj hrdlo pobolieva, ked sa prida PMS itze ziadna slava. hormony mi to dost stazuju. snad asi 7-10dni pocas cyklu mam take, ze som celkom fit aj po praci, inak hroza. a pribudaju roky, mojau pracu robim dlho, mame v praci neustale zmeny a je niekedy problem to ustriehnut.
vcera konetne, ked som prisla domov, musela som este morcatu trosku precistit, zvitat sa s dcerou, potom do kupelne a potom sadnem k telke. no ja som mala co robit,a by som o 21hod nezaspala na gauci., a to ja a naormalych okolnosti chodim spat o polnoci, dokonca niekedy aj po sichte.

kacernakokse
1. feb 2023

@silvia2013 toto je ako pomôže? Pracovala som 12ky v obchodnom centre, ak za kasoz a v sklade. Pre niekoho to môže byť psychická záťaž, a je to ok. Ale ja som z tej práce chodila viac oddýchnutá a v pohodičke ako z terajšej, kde robím 8 hodín, ale mám extrém zodpovednost, je na mňa vyvíjaný nátlak plniť ciele a k tomu ešte mám na starosti dalšie iné povinnosti v čase "keď nemám čo robiť". Pred tým som z prace mohla robiť čokoľvek a hlavne ma nijakým spôsobom nezatatovala po pípnutí na konci smeny. Prestala pre mňa existovať. Ono je to možno fyzicky unavnejsie, ale nemáš tam také že nonstop musíš udržať pozornosť, nad niečím premýšľať. V podstate nemusíš nič, len robiť dookola jednu a tú istú činnosť ako naprogramovaný robot a myslieť pri tom kľudne na konvalinky. A to tú prácu nechcem dehonestovat, len poukázať na to, že ani z daleka to nie je z hľadiska únavy to najhoršie čo môže byť.

danulicek
1. feb 2023

najlepšie mi zaberalo vždy cvičenie, ale to z rôznych dôvodov nerobím. takže chodím z práce pešo, to je aspoň trošku taký mentálny reset. úplne to milujem a neviem si predstaviť, že by to malo byť inak. po ceste si s deťmi porozprávame, aký sme mali deň a keď prídeme domov (okolo 16,15), máme taký zvyk, že si dáme relax - na polhodinku si sadnú k telke/knihe/tabletu, ja si k nim ľahnem, podriemem alebo len tak kukám do blba. vtedy neriešim absolútne nič, nedvíham telefóny. úplne to nakopne ich aj mňa po celom dni. stačí pár minút, max polhodina, potom sa prepnem a fičím. niekedy chodíme ešte podvečer okolo 18-tej von, to ma vie nakopnúť do toho, že sa mi večer chce robiť ešte nejaké domáce práce, keď chalani zaspia 😀

inak, ja v práci nerobím fyzicky, ale hlava mi pracuje nonstop. keďže robím veci cez počítač alebo mobil, tiež veľakrát počujem, že z čoho som akože unavená a čo by mali povedať ženy, ktoré robia na smeny... lenže tí ľudia pípnu v nejakom čase odchod z práce a čistá hlava. ja oficiálne robím 7,5 h, ale veľakrát robím za pochodu poobede, večer, víkendy. nuž, každá máme, čo sme si vybrali 🙂 ale môžem povedať, že sú dni, kedy idem z roboty, kde som sedela celý deň vrátane obednej prestávky, požutá ako po celodennej turistike. vtedy nerobím zásadne doma už nič - okrem času s deťmi a večere. všetko ostatné počká.

lenka567899
1. feb 2023

@silvia2013 🤦‍♀️🤦‍♀️

marianarem
1. feb 2023

Nemas moznost si po robote aspon takych 15 minut zdriemnut?.To obcerstvi hlavu.

majamat
1. feb 2023

inak mne neikedy ja v praci pomoze, ked si trosku oddychnem, vypnem.

vcera som si poobede dala kavu - bolo to mio prestavku,a le doobeda takmer nikdy prestavku memam - mame to rozdelene tak,a by nam to pasovalo na cely den, cize doobeda 10min. to sa mi neoplati prestat pracovat, potom obed ´, vcera som isla neskor, cize mala som tak 15min, hoci mam mat 20min., navyse to nei ej taky klud,a ko ybsom cez prestavku potrebovala. a poobede mame 30min.
ja som teda realne som doobeda mala 15min, namiesto30min. tak sos i teda urobila poobede kratku prestavku. este aj pocas prestavky casto usime nieco zabezpecit - nie je to ono. no pomohlo mi to, citila som sa naozaj lepsie.

a ked som mavala jedno odbobie aj 8hod sichty, poobede som bola tiez mimo a teda tiez som si sadla a vypila kavu v klude. a pomaha ak mas prisebe niekoho, s kym sa porozpraas o takyhc beznyhc veciach. zasrandujete si, taka odlahcena a prijemna konverzacia.

majamat
1. feb 2023

@danulicek ved toto ej najhorsie, robime aj doma.
tiez som chodila peso a mam to rada. ostvu ma medvede je ich dookola plno. bojim sa.
minule bol na pohotovosti chlap, ktory kusok nad ich dedinou behaval qa narazil na medveda. nastastie lne povrchovo poranena ruka. ta dedina je od nasej pozicie vzdialena, ale je to vsetko prepojene lesmi. a teda v nasej oblasti je medvedov vela.
pracu mam mimo obec, musim asi 1km prejst peso po ceste, kde su v okolo same stromy,kriky, za tym je luka a rybnik - na jednus tranu, na druhu neviem, asi pole ( smeruke to vyssie, tak tam nevidim ).
tam kde sa obec konci, je chata, kde mali fotopascu a bol tam odfoteny medved.

stve ma to, fakt to bolo fajn, ked soms a polhodku presla na cestvom vzduchu po tom, com som bola cely den v rpaci zavreta.

danulicek
1. feb 2023

@majamat fuha, tak toto by som asi nedala a snazila sa stretnutiu s medvedom vyhnut najviac, ako sa da. asi by som aj soferovat zacala, co ja roky uplne hystericky odmietam 😀 inak, ta prestavka na kavu je tiez dobry tip - tiez mam taky ritual, ale rano, ja radsej vstanem o polhodinu skor ako ostatni, aby som si v tichu a klude vypila kavu 😀 to ma nastartuje do dna

silvia2013
1. feb 2023

@bilberryday ja nezlahcujem, pytam sa a nepisala som to tebe, tak nereaguj

apolka77
1. feb 2023

@kvetinka75 áno aj ja čím som staršia tým viac mám rada staré čierno-biele československé filmy , úplne iné pocity a to vyjadrovanie 👌a retorika. Za posledných 50-70 rokov sme ako ľudia veľmi zvulgarneli a otupeli sme surovi ...keď pozerám tie filmy ako by to boli ľudia úplne z inej dimenzie.

silvia2013
1. feb 2023

@kacernakokse ja neviem prečo reagujete na nieco, co nebolo pisane vam, pisala som to autorke. Je to moj nazor . Dnesne matky su velmi rozmaznane.

silvia2013
1. feb 2023

@kikus1997 v obchode nemusis rozmyslat?

1angelika
1. feb 2023

Ja by som ti poradila akýkoľvek šport kde si vyvetráš hlavu a obmedziť Tv a mobil na miniumum doma, radšej si pustiť hudbu. Určite nie si ľahnúť ale hneď po práci začať niečo aktívne robiť, ak som to správne pochopila, že cez deň sedíš a pracuješ hlavou.

ivangeline
1. feb 2023

Aspon polh prechadzka domov,kedy prepnes z prace na rodinu.

majamat
1. feb 2023

@danulicek 😀 veru ani ja nesoferujem.
ako ano, auto je dobra pomoc, ale ja ho potrebujem fakt len vynimocne.,
chodim aj busom, musim sa casovo prisposobit. mm jazdi an aute a ma sichty inak ako ja a ainym smerom, ciez ja toto ani riesit nemusim.
ked inak nejde, vezme ma do roboty nejaka kolegyna.

a vobec mi to nevadi. ked som v meste, idem k dr do veldajsieho mesta, pokial mam cas, idem peso. dokonca az busu som vystupila o zastavku skor, ale to uz tiez nerobim. cast cesty by som musela ist tiez okolo poli, luk a stromov . podobny usek ako ten z prace. tiez by sa tam mohol objavit maco.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
majamat
1. feb 2023

@zoro9836 ty mas vyhodu. si chlap - teda ak ma info neklame 😀 ( minule u bola taka polemika, ci pod nickom sa skriva to pohlavie, ktore je z nicku zretelne )
no ake k veci,cotala som taky clanok, ze vedci zistili ze napr muz po hadke sladko zaspi, zena rozmysla, niekedy aj do rana a nespi.
zeny zazitky a teda to vsetko spracuvaju viac a nevedia len tak vypnut., zial je ot envyhoda,a le je to tak.
do akej miery sa da naucit vypnut, to neviem. mozno trochu, ale neikedy su tie myslienky z prace az take obsesivne a vtlacaju sa do myslenia neustale.

oli18
1. feb 2023

Ved nech napisu tie, ktore po psychicky narocnej praci bezia vyzdvihnut deti do zariadeni na rozne miesta v meste, potom s nimi na nakup, potom domov dat najprv detom nieco zjest, potom sa ucit sa, varit, hodit do pracky, riady do umyvacky.... Medzitym este zaviest dieta na kruzok a vyzdvihnut ho..
Kedy oddychuju tieto zeny?
Autorka, ak toto vsetko nerobis, tak vlastne po praci mas uz veget.

majamat
1. feb 2023

@oli18 to je pravda,a le robis co musis. ked som po nocnej a je pred sviatkami,t ak makam, upratujem a pdo, dokocna som bola na stedry den po nconej a este sa mi rozbiehal zapal spojiviek - videla som akoby cez zavoj.
no ak nemusim, sadnem si a oddychujem.

kikus1997
1. feb 2023

@silvia2013 samozrejme , že áno .. ale povedzme si pravdu … nie tak ako na niektorých pozíciách v office .. ale neotáčaj to , že tu idem urážať predavačky .. ja ti len hovorím moju skusenost… keď ja som robila tam a keď robím tu …

Strana
z3