Ako sa dávate dokopy po práci?
Pracujem klasicky 8 hodín, ale po práci sa cítim úplne vygumovaná (práca s vysokou mentálnom záťažou) a najradšej by som išla spať. Čo robíte, aby ste sa dali dokopy a mohli sa venovať aj rodine?
V zime je to naprd, clovek vkuse uťahaný a nemusi sa ani namakat. Za mna ideálna je prechádzka, welnes sem tam kino, vecera… ale ťažko je vypnúť, ked mentálna práca plus úlohy na ciele apod je tlak na cloveka… v lete je to ine, hned sa da ist von posedieť, pobehať kade tade… v zime ma pohyb moc nebavi../ len zaliest do pelechu a chrumkať dobroty 😀
Tak ja mam aj fyzicky narocnu, aj psychicky. Vacsinou robim poobede, domov pridem 00:30, ked sa podari. Takze dam len sprchu a idem do postele s nadejou, ze maly prespi noc a nebude 15 krat plakat alebo sa o 3. rozhodne, ze uz je rano. Ale aj ked som unavena, dlho mi trva, kym zaspim. Hlava este bezi na plne obratky. Ked som doobeda, to pride. O 16., vyzdvihnem decka a dokopy sa dam, ked ich konecne vecer uspim. Bud citam knihu, sijem, alebo cumim na kona.
@silvia2013 pracuje mentalne, to je niekedy narocnejsie ako fyzicka praca, tam lahnes a oddychujes, clovek co pracuje mentalne potrebuje iny oddych a hlavne vypnut, ak robi niekto 12 denne, tak tym padom jej musi vyjst den volna v tyzdni nie? okrem soboty a nedele
@kikus1997 kde píšem, že urazas predavacky? maju moj obdiv,
ja si musím na chvíľu ľahnúť, aj zaspím, keďže som od 5,00 na nohách a celý deň robím s ľuďmi. dosť to pomôže...
Viem úplne presne o akom vygumovaní po práci hovoríš. Pokiaľ máš možnosť, bez výčitiek si pospi, ak to telo potrebuje. Niekedy pomôže aj len 30-minútový šlofík a človek naberie energiu. A fyzická aktivita. Najťažšie je sa donútiť 🙂 Buď priamo nejaký šport, tréning alebo aspoň prechádzka.
Veľmi dôležité je mať chápavého partnera, ktorý rozumie tomu, že máš náročnú prácu a potrebuješ vypnúť.
Najhoršie je prísť vygumovaný, zvaliť sa na gauč a dve hodiny čumieť do steny. Hladný, lebo si ani nevládzeš ísť nachystať jedlo.
A nejaké praktické rady, nachystaj si už večer športové oblečenie na posteľ/skrinku, aby si to mala na očiach. Nachystaj si dopredu aj jedlo, kvalitné a výživné, čo po príchode z práce len vezmeš z chladničky a nebude nutná nejaká extra príprava.
A ignoruj komentáre ľudí, čo si myslia, že po 8 hod nemôžeš byť odpálená.
@silvia2013 fyzicky nepracujem, ale tiez nechapem zlahcovanie mentalnej prace
Ja sa zvyknem odreagovať už po ceste z práce, proste sa ako keby prepnem do iného módu a na prácu už vôbec nemyslím. Sama na sebe som si všimla, že keď po príchode domov idem oddychovať, tak potom už oddychujem celý zvyšok dňa a ani nie som nejako extra oddýchnutá, ani nemám nič spravené. Viac sa mi osvedčilo ísť hneď niečo robiť. Potom mám všetko skôr hotové a oddychujem až potom. Ale toto ja mám odjakživa, nedokážem si tak naozaj oddýchnuť, keď viem, že ma ešte čaká nejaká práca.
na toto pozor netreba ist spat ale dokopat sa k pohybu, v zivote treba mentalny a fyzicky vykon robit vyvazene...tebe chyba ten fyzicky, ja som od rana makala pri pc, teraz som bola 2 hodky plavka a zase pc...
Ja chodím cvicit chodila som aj po 12 hodinovkach a 2hodinach cesty tam a spat 🙂 a mala som psychicky ťažkú prácu aj mam momentálne vsetko ide
@silvia2013 ona myslela 8h mentalnej prace, zeny co robia v sklade / za pasom / v obchode su mozno unavene fyzicky, ale isto nie mentalne tak ako napriklad nejaky uctovnik / programator / analytik atd...
@viky173 Ano aké ako písala @silvia2013 autorka neuviedla o aký typ prace sa jedna a je jedno aká to je praca podľa mna či fyzická alebo psychická dokáže zbavit človeka ale pri oboch sa da zapred a makat aj po praci
@alzbeta1301 treba si potom este raz a poriadne precitat, co autorka pise, uviedla, ze ide o pracu s vysokou psychickou zatazou, teda si pyta rady, ako vypnut po takomto type prace... a porovnavat pracu s fyzickou zatazou a pracu s mentalnou zatazou (ako spominana silvia) moze len blb, a to Ti pisem ako clovek, co pracoval aj aj, takze to viem porovnat
@viky173 no na psychickú zataz ako pisem aj ja jedine zaťažiť fyzickú stránku aby psychika nejakým sposobom vypla nemyslim sk že je pre telo dlhodobe dobre zaťažovať len psychickú stranku
Mne na toto pomohlo prejst sa domov pesi, pripadne ina lahsia fyzicka aktivita. Niekomu pomoze aj kratky spanok, mne nie, ja som este viac unavena potom.
@silvia2013 čítaj..s vysokou mentálnou záťažou..tam ľudia za pásom, ani predavačky nepatria.
Pracujem ako terapeutka v CSS so zdravotne znevýhodnenými, autizmus, mentálne postihnutia rôzneho stupňa, psychiatrické diagnózy a ver, že niekedy sú dní, kedy nevládzem psychicky už po 4 hodinách. Niekedy je to extra náročné, zle spomínam na doby covidu, keď som v 1 línii ťahala aj štyri 12 tky za sebou v overale, respiratore, ruske. Zle sa dýchalo, rozprávalo, neskutočna záťaž, stres a strach. chodím do práce pešo alebo na bicykli(6 km tam, 6 späť), totálne si prečistiť hlavu a naladiť sa na ďalšiu prácu doma, deti, domácnosť... Mne pomáha aj to, keď ráno vstanem o 5, pri káve a knihe zrelaxujem, alebo večer mám pár minút pre sebe v posteli s knihou
@avanka preco to pises mne???🙈
@viky173 nepise to v prvotnom prispevku . Nie kazdy cita tie prispevky pod .
@viky173 nepise to v prvotnom prispevku .
Ako kedy,ale su dni,ked ozaj potrebujem vypnut a lahnem si na chvilu. No najlepsie je,nesediet,ale hybat sa. Bud sportujem,ideme na navstevu,na prechadzku alebo pozeram film. Ja ked mam tazky den,potrebujem aspon 20 minut byt v uplnom tichu a doslova cumiet do blba.
Najlepsie je to od jari do jesen,vyburim sa v zahrade. Fyzicka aktivita velmi pomaha
Dala som si kavu,ľahla ssi oddychla a venovala sa
@silvia2013 lebo si sa čudovala, že je autorka po 8 hodinách vygumovana a že čo majú vravieť ti, čo robia 12 atď.
Tak som reagovala, že niekedy by som si veru možno radšej odrobila 12 pri stroji a išla s čistou hlavou domov
@silvia2013 čo majú povedať? to sa nedá takto bagatelizovať , že čo majú povedať ženy, ktoŕe robia o niečo dlhšie časovo alebo podobne. To všetko závisí od nápne práce, od požiadaviek zamestnávateľa, čiže aká je zodpovednosť a náplň práce zamestnanca. To sa nedá škatuľkovať.
Ja som pracovala mentálne, hocikedy po práci mi zazvonil telefón a musela som riešiť. Aj cez dovolenky denne niekoľkokrát . Keď som to odmietla, nastalo peklo v práci. Odišla som, takto sa fungovať nedalo. V piatok som sedela vyflusnutá pred telku a nevnímala.
Práca - pípnem sa v práci a mám pokoj mi pomohla, oveľa viac som vládala. Tiež prechádzky ako radia baby pomáhali.
@avanka tak to rob.prečo to nerobis,? Prečo neodideš šiť? Je to moj nazor, ktorý som napisala autorke, nie tebe. Tak ako ja rešpektujem tvoj, že si vygumovana po 8 hodinach v praci, tak respektuj moj, ze sa cudujem, ako moze byt niekto vygumovany po práci v kancelarii. ja sa vo svojom veku citim na turistiku po práci .

Autorka ono aj od konkrétnej práce záleží, ale teda ja dom robila opačne veci. Kedze moja praca pc, v 99% sama a v kuse. Cize z prace som išla cestou k sestre. Robila v kaviarni, pokecala, umyla jej riady, urobila pár káv, ponechala s ľuďmi. Potom sport, výlety. Popri rodine je to horšie, zmenila som systém práceale tak postupne, kedze sa to dalo, napr za pc 2-3hodiny, potom som sa isla vyvetrat inde, pomohla som so zakaznikmi, v sklade atd... a miesto kaviarne upratujem :D doma v praci, mne to pomaha :D Nedá sa to proste 8h v kuse denno denne. Tam potom nestaci uz len ist si zabehat na hodinu. Človeka to proste odpáli časom.
@silvia2013 no poviem ti, mentálna práca aj ta "iba" 8h je horšia ako obchod, pokladňa, vykladanie tovaru a pod. A robila som všetky, dokonca aj naraz... to com opisujes sú skôr rutinné práce a nič mentálne vyčerpávajúce ( teda ako pre koho, ťažký introvert bude mať stres z ľudí v obchode asi vždy)