Ako sa má osamostaniť dieťa z detského domova?
Ahojte..Rada by som si prečítala nato nazory...Dnes sa veľa mladych sťažuje,že nedostupné byvanie atď...A preto sú mnohi pri rodičoch aj do smrti..Lenže. Tie deti,ktoré vyrastali v detských domovoch.Čo majú povedať oni?Keď v 18tich musia opustit detský domov, dostanú nejake peniaze na začiatok? Naozaj ma to zaujíma,lebo mam pocit, že vela rodičov tie deti nevychovava spravne..Neukážu im,ze dospelý človek by sa mal prirodzene osamostatnovat..Radšej ich budu pri sebe držať ako píšem, aj do konca zivota..
ano dostanu, ale kedze im casto chyba financna gramotnost, minu za par dni, prip idu k svojim bio rodicom, pribuznym a pod. Lepsie su na tom deti v profi rodinach, kde tie vazby ostavaju, profi rodic pomoze s vybavenim byvania a pod.
V detskych domovoch mozu zit na vynimku do 25tky aj ked nestuduju, neviem ci vo vsetkych ale vo vela ano
teraz je doba ked aj deti co maju rodicov su nesamostnatne, rodicia casto robia detom animatorov, chcu im dat naozaj vsetko a vela a hned a vychovavame nezodpovedne deti, ktore pri prvom probleme skacu pod vlak, lebo tak ich rodicia v detstve chranili, ze aj naznak kritiky u nich spusta neadekvatne reakcie
Jj.Nesamostatnost. Podivne zmyslanie. Moznosti su stale.
Áno dostanú,počas pobytu v detskom domove im posielajú peniaze na účet.
vzdy boli, su, aj budu silni a slabi jedinci, uspesnejsi a menej uspesni, sikovnejsi a nesikovni.... len nebol internet takze sa o nich nepisalo, kto by aj chcel citat o nepodarkoch v novinach? ako by ti bol prinosom clanok o 30r domasedovi v detskej izbe? pisalo sa o uspesnych ludoch. preto pocit ze "teraz su" ale oni boli vzdy, nie je to len o cenach nehnutelnosti
Ja som vyrástla s úžasnými rodičmi, ale keď som skončila školu, tak som na začiatok nedostala ani 10 korún. Pretože rodičia nemali na to, aby nám niečo nasporili. Takže s nulou začínajú aj deti z rodín. A poznám pár ľudí, ktorí vyrástli v detskom domove, vyštudovali školu, brigádovali, majú sa dnes dobre. Slabí jedinci budú prežívať ťažko nech vyjdú z akéhokoľvek prostredia. Silní sa budú mať dobre, tiež nech vyjdú z akéhokoľvek prostredia.
deti v detskom domove vedú k nesamostatnosti. Robia im rôzne privílegia ktoré ani niektoré deti v bežných rodinách nemajú... Veľký problém je že tieto deti nevedia rozmýšľať samostatne, oni rozmýšľajú vždy ako skupina - lebo v DD sú vytvorené skupiny. Plus ešte finančná negramotnosť - ale to má aj veľa bežných ľudí v normálnom živote...
mlady to beru tak ze si chcu uzivat a nie platit hypoteku ci najom a byt zodpovedny za byt doma maju full servis
kedysi bolo taktiez bezne ostat zit v rodicovskom dome ked sa napriklad zena nevydala alebo aj muz si priniesol nevestu do rodicovskeho domu a tam zili kym starki nezomreli, ja na tom nic zle ani divne nevidim pokial to vsetkym vyhovuje.. ved v takom dome je miesta a deti potrebuju aj babku aj dedka..
@deti95060810 môžeš uviesť tie privilégiá? Ďakujem
@deti95060810 neviem ake privilegia mas na mysli, ale zostava v detskych domovoch je kadejaka, dost deti mentalne postihnutych, potom kadejake poruchy psychiky, disharmonicky vyvin, obcas sa nejde aj sikovne dieta, ale je to naozaj ojedinele. Ale inak suhlasim
No tak ja som do zivota dostala od mamy periny a hrnce 🤣 to sa nestazujem, len konstatujem , normalne som chodila do prace a byvali sme v najme, neskor hypo.
Deti v DeD - nove označenie CDR nemusia v 18tich odísť. Môžu ako mladi dospeli zotrvať do 26 rokov ale musia byt študentmi. Nemusí to byt VS, môže to byt nadstavba, pomaturitné štúdium, …
Nový trend aj keď slabo propagovaný sú profi rodiny, kde dieťa môže byt od detstva až oo dospelosť, aby deti nevyrastali v zariadení, ale v rodine a kopírovali normálne vzorce správania
Okrem toho učili sa starať o seba, domácnosť, dhospodáriť, ale aby raz aj vytvorili oni funkčnú rodinu pre seba a svoje deti
Nesúhlasím s názorom, že mnohé deti sú pri rodičoch do smrti. Zo svojho okolia (susedia v paneláku - komplet 32 rodín, známi, kamaráti, matky detí, ktoré chodia s dcérami do tried,...), poznám len jednu jedinú takú rodinu, jedni susedia tu z domu. Ak tvojej otázke - deti z DD to majú na začiatku sakramentsky ťažké. Ja keby som mala poradiť dieťaťu z DD, tak mu poviem - pozri internet, zaplať si izbu v sharovanom byte v Bratislave a potom iné nerob, len googli a posielaj životopisy na prácu v ba, hocijakú - predavačka, čašníčka, pomocná sila, hocičo, len aby si si asap našla nejakú prácu. Ubytuj sa, začni pracovať, najlepšie ako vieš, aspoň prvé tri mesiace aby si si prácu udržala. No a po večeroch, hľadaj niečo lepšie, ak ti tento stav nebude vyhovovať... 🤷. Ale vždy mysli na to, aby si neostala bez príjmu.
@deti95060810 zo nie je privilégium, pane bože, to je zo zákona
Najmä sk sa bavíme o špeciálnych školách
@pribinak strááášne sa mýliš.... nemáš ani potuchy o tejto problematike...
@deti95060810 jasneeee, ty keď povieš 🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@pribinak máš s tým skúsenosť? čo viem tak nie... tak prestaň byť sproste uštipačná...
@deti95060810 mam, ale spovedať sa ti nemusím
Ja som bola na 3hodinovom pohovore do DD ako vychovavatel, takže minimálne v tom miestnom mám informácie z prvej ruky, že tým deťom sa podáva pomocná ruka dovtedy kým samé chcú, avšak väčšina sa po 18 vráti ku koreňom, do problémov z ktorých boli odňate, takze za 1. ak musíš nad týmto premýšľať, nerob to, je ti to na nič, nijak to neovplyvnis 🙂 a za 2. ak ti to nedá spať, všade ale že všade prijímajú dobrovoľníkov, že si môžeš s tými deťmi skúsiť stráviť čo ja viem, mne stačili 2 aktívne hodiny 😁 vychovavatel pre 10 deti drie ako otrok za mizerný plat, 12stky denne nočné, bez ohľadu na sviatok či vikendy.. každá ruka dobre padne, avšak zamýšľať sa nad tym čo s nimi bude, to k ničomu nevedie, tie deti dostanú o 100% viac ako vo vlastnej rodine a aj tak je to stále malo, lebo sa tam stále vracajú 🙂
@deti95060810 ešte raz, chodiť do školy nie je privilégium, sle povinnosť zo zákona
Poznam osobne 2 ludi z detskeho domova, obaja su romovia. Obaja vystudovali vysoku skolu, postavili sa na vlastne nohy, nasli si zivotnych partnerov a ziju uplne standardne a samostatne.
Ja aj moj muz pochadzame z chudobnych rodin, nic sme do zivota nedostali, popri skole som musela pracovat a mame sa nadstandardne dobre. Rovnako aj kopec dalsich ludi z mojho okolia pochadza z uplne skromnych pomerov a teraz maju vlastne domy, chodia niekolkokrat do roka na dovolenky...
Zle sa ma ten, kto sa o lepsi zivot nijako nepricinil alebo ma uplne chabu mentalnu vybavu. Vacsinou je to vsak ten prvy pripad a mozu si za to uplne ale uplne sami.
Deti z detských domovov to majú extra ťažké. Nemajú príklady fungovania v rodine, riešenia základných problémov, finančná gramotnosť, riešenie konfliktov atď. Asi záleží od konkrétneho detského domova. Videla som ako taký človek si ani nevedel oprať, roztriedit farebne prádlo, poskladať, vyčistiť pračku... Tí šikovnejší sa vedia zaradiť do spoločnosti a žijú pekne, tí menej šikovní končia zle a ťažko.
Na druhú stranu písať,že mnohý čo sú v klasickej rodine ostávajú pri rodičoch do konca života.... To ozaj neviem v akej bubline žiješ, ja poznám iba jeden prípad v mojom okolí 🤷♀️
https://www.robmeradost.sk/projekty/vianoce-z-k...
Tento projekt napríklad minuly rok pomohol obdarovať všetky prihlásené deti z DD na Vianoce.. ja som si vyberala práve 20-23ročných chlapcov a dievčatá, takze nie je pravda, že po 18 ta vykopnú na ulicu 😁 každú chvíľu čítam o novom a novom projekte pre tieto ,,deti štátu”, podporiť ich môžeš naozaj hocijako, môžem ti tu niektoré aj skopírovať, že by si sa zapojila aj doma z obývačky a určite je to lepšie ako víriť vášne v téme, v ktorej aj tak obyčajný človek nič nezmôže 😁
Napíšem ti to takto, ani ja som po skončení školy nedostala peniaze do vrecka, ale išla za prácou do iného okresu, s ubytovaním a začala úplne od nuly. Takže ak majú skončenú školu, musia si nájsť práci, ubytovanie a postarať sa sami o seba. Dá sa to úplne v pohode.
@deti95060810 tak ja sa pohybujem v spec skolske cca 12 rokov a veru nie vo vsetkom mas pravdu. Autisti ak su vysokofunkcni chodia na par hodin do skoly, lebo viac nezvladnu. Aspergeri chodia normalne do skoly tam sa im nezvykne skracovat pocet hodin, mozno vo vynimocnych pripadoch ak su pridruzene diagnozy a dost zavazne. Privilegium chodit do skoly jedine ako vyhodu vidim v tom, ze sa neulievaju deti z cdr ako deti z osady. Kedze cdr svoje deti vozi do skol, dba na pripravu, zaujimaju sa o skolske vysledky. Romom v osadach je to povacsine jedno

Kazdy ma moznost volby mozu ist do podnajmu...deti z domova mi je uprimne luto, ale vela z nich sa postavi na nohy.Tak nechcu sa deti osamostatnit ci rodicia ich drzia?🙂