Ako sa naučiť vyjadrovať?

3. jún 2022

Mám 30 rokov a mám problémy sa vyjadrovať, niečo poriadne vysvetliť, keď s niekým hovorím, neviem používať vhodné slova, niekedy v konverzácií zabúdam a hľadám, takže veta nie je plynulá. Môj ústny prejav je na nule. Myslela som, že po škole se to zlepší. Mám kvôli tomu nízke sebavedomie. Neviem prečo to tak je, odmala čítam veľa kníh, hneď ako som sa naučila čítať, mala som preukaz do knižnice a chodila som si požičiavať knižky niekoľkokrát do mesiaca. Knihy čítam stále, rôzne knihy, články, motivačnú literatúru, rôzne žánre. Lúštim aj krížovky a sudoku, maľované krížovky. Dá sa niečo urobiť?

katkaseiner
3. jún 2022

Prve ma napadlo ze citanie... ale pises ze citas vela...
Ja by som hladala nejaky kurz prezentacie... ved to nemusi byt prezentacia nejakeho projektu, proste aby si sa vedela postavit pred ludi a vysvetlit nieco...

autor
3. jún 2022

@katkaseiner Už nad tým uvažujem, ja napríklad keď mám v krátkosti povedať o čom bol dajme tomu film, tak ani to neviem, rozprávam omáčky a človek sa stratí a vôbec nevie z môjho vysvetlenia o čom film bol.

heidy222
3. jún 2022

Vsak svoj Problem Si popisala trefne. Podla mna treba Len trenovat

kitycat
3. jún 2022

vsetky tvoje aktivity su vlastne "tiche"..

vyjadrovat sa nevies asi len trenovt aleo chodit do citatelskeho klubu a tam sa o obshu aj rozpravat? Sivseobecne tichsej povahy?

saraxyz
3. jún 2022

Pred zrkadlom si neskusala? Alebo sa nahrávať? Zadas si otazku a odpovies na nu. Pri počúvaní zistíš, kde si urobila chybu. Alebo nejaký kurz si pohladaj

saraxyz
3. jún 2022

Este jedna otazka. Pred priatelmi sa vyjadrujes ako?

autor
3. jún 2022

@kitycat Áno, som taká tichšia, neviem sa zapojiť.

autor
3. jún 2022

@saraxyz Z môjho pohľadu tak isto ako som opísala. Niečo hovorím a zabudnem slovo, nepríde mi na myseľ správne slovo, tak musia povedať za mňa a až potom dokončím vetu. Alebo mi skrátka dlhšie trvá než si spomeniem na to správne slovo. Vždy zastanem uprostred vety, lebo neviem nájsť vhodné slovo.

saraxyz
3. jún 2022

A nebude to tým, ze to chces perfektne povedať a sustredis sa na to?

nwnw
3. jún 2022

Skus si hovorit nahlas. No moja mamina je komunikativna velmi vela, cely zivot robi s ludmi a nevie jednoducho vyjadrit myslienku. Ked ma povedat o com bol film,alebo nejaku situaciu so zivota, tak sa 3x zamota v omackach 8x odboci o nepodstatnostiach a vlastne pointu sa nedozviem. 🙈 Tento problem ma iba pri rozpravani.

nwnw
3. jún 2022

Na to zabudanie skus riesit lekara. Da ti lieky, ked zabudas slova. Inak Q10 je tiez fajn

timing
3. jún 2022

Zacni rozpravat kratko a jednoducho. Skladba viet nema byt dlha,zlozita s tazkymi slovami - ktore v tej rychlosti nevies a pomahaju Ti druhi.
Zbytocne to robi zly dojem, ked chces nieco mudre povedat,ale nepoznas slova.
Zapajaj sa kratko. Dostanes cvik, zbavis sa strachu z neuspechu. Postupne sa vycvicit na plynule vyjadrovanie.

timing
3. jún 2022

A este dodam. Ty sa uz poznas, ako pises,ze zabudas slova. Su to bezne slova, na ktore si nevies spomenut alebo sa bavime o slovach ako " prokrastinacia" co je tazke slovo.
Ak su to lahke slova,riesila by som to doktorom.

vilma7
4. jún 2022

Čítaj nahlas.

viki120
4. jún 2022

Ahoj, existuje taká kniha hovor ako hovorca, mala som ju aj doma, keď som nastúpila do novej práce, len dako som sa ku nej nedostala 🤭 prípadne videa cez YouTube určite sa tam niečo nájde. Ono to je skôr o tom co človek robí, lebo ja tiež niekedy sa neviem v danej situácii vyjadriť a v tom v čom som už "doma" mi ide jedna radosť.

svetlonos
4. jún 2022

Pozri kurz retoriky, slovneho prejavu - urcite take su. To ze vela citas ok, to je ale ako uvit sa cudzi jazyk tak, ze budes len citat ucebnicu a nikdy precitane nedas do praxe. Konverzovat sa naucis konverzaciou. Jeden znamy ma brats, ktory mal ako dieta problem s rozpravanim, vyjadrovanim sa. Dnes je jeden z nahlepsich recnikov vo svojej krajine 🙂 Praktizuj. Ak chces mozes mi napisat spravu, mam este jeden navrh 🙂 ak chces.

zorkahorka
4. jún 2022

Mam presne tento isty problem. Mam slova,ktore zabudam.skusam si ich zapamatat tak,ze si zapamatam a vybavim podobne slovo 😀 ale ani to vzdy nefunguje 🤣 skus sa rozpravat sama so sebou nahlas, niektore vety si dopredu natrenovat

kittykat22
4. jún 2022

@vilma7 ako pise vilma - citaj nahlas. ak chces o nejakom filme tak citaj nahlas napriklad recenzie 🙂 skus si vybrat literaturu ktora reflektuje temy a oblasti ktore mas rada. Potom ti pojde lahko zaradit precitane do beznej reci 🙂 Vobec sa toho neboj. Je to velmi ucinne a skocis do beznej konverzacie ako ryba do vody.

mariska30
30. júl 2022

Ježiš toto ako keby som čítala o sebe🙈😀🙂