Ako sa správne povie bratranec alebo bratanec?
Ráno som mala debatu s vnučkou.Čo je správne po slovensky?Bratanec alebo bratranec?Ja som tvrdila,že bratanec,lebo základ slova je brat.Bratranec je čeština,lebo tam je základ slova bratr.Ak som ja mala pravdu,tak mám dobrý pocit.Ak ona,tak jej musím kúpiť Fľaka-časopis.Aj tak jej kúpim.Kde je pravda?Dík.
ja som sa nad tymto nikdy nezamyslela, ale my hovorime bratranec :D
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/5994/
Stačí sa opýtať uja googla. Mne osobne bratanec/sestranica režú uši.
Samozrejme obe mate pravdu 🙂
spolocne mozte zacat pouzivat google 🙂
Slová bratranec a bratanec sa v kodifikačných príručkách, ktorými sú Pravidlá slovenského pravopisu a Krátky slovník slovenského jazyka, uvádzajú ako varianty, obe sú teda spisovné. Uvedené príručky sú v elektronickej podobe prístupné na webovej stránke JÚĽŠ SAV http://slovniky.korpus.sk.
Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/5994/#ixzz8zwX...
Samozrejme, ze bratranec, to aj googliť nemusím!
Slovo Bratanec som v zivote ani nepocula. Takze u nas bratranec. Ale ako citam obe su spravne
Prvý krát v živote počujem bratanec, čítam veľa kníh a vždy je napísané bratRanec.
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/5994/
Máte pravdu obe, ale inak som tím vnučka. Bratanec bude nejaký archaizmus 😅
Su to synonyma.Je to spisovne.Ale bratanec sa nepouziva,a ludia ktory ho pouzivaju vyzeraju subjektivne smiesne.Nieco ako ked povies Begbinton namiesto bedminton,tiez sa na teba budu pozerat ako na blbca.
Teda, čumím, jak puk, že bratanec je tiež spisovné, veď to snáď už nikto nepoužíva!
@maminkadeticiek Až na to, že begbinton nie je spisovné. A ani "ludia ktory". 😉
@h2 Urobila si si dobre?
@maminkadeticiek Jasné, super! A ty?
Tak teraz som sa dozvedela aj ja nieco nove 😀 So slovom bratanec som sa nestretla a to citam pomerne dost.
@maminkadeticiek pri slove begbinton to je snáď logické, také slovo neexistuje
Tie slova sú synonymá. Vždy sa používali. Mne ťahá už na 50tku, u nás sa hovorí bratranec ale poznáme aj výraz bratanec. Obidva výrazy sú spisovne a v okoli, kde som vyrastala sa používali aj aj.
@maminkadeticiek vypadlo ti G. BEGBINGTON! 😂
U nas sa pouziva bratranec ale vzdy ked prisli sesternice k babke a pouzivali ich narecie, tak som to neznasala, lebo vela slov hovorili inak nez my a nepacili/nepacia sa mi :D
U nás to je bratranec.
Len tak na odľahčenie: Minule mi 4 ročná čosi vysvetľovala a vraví ved vieš XX môj sesterník 😀
chcela som odpísať ale načo, dievčatá povedali za mňa 🙂
Stačí viac čítať a dá sa stretnúť aj so slovom "bratanec."
Zvlášť v staršej literatúre bolo nepomerne frekventovanejšie.
Pravdu máš ty. Až príliš často sa stretávame s nespisovnými výrazmi nielen v hovorovej reči, ale aj v médiách. Ešte horšie než bratranec mi režú uši, "napadlo ma" a "ahojte", aj mnoho iných perličiek. Nie raz som neverila vlastným očiam, keď som v oficiálnych médiách uvidela prídavné meno mužského rodu v množnom čísle zakončené ypsilonom. Oproti tomu sú všetci bratranci, šuflíky, boty, strúhatká... len chudobní príbuzní.
@maminkadeticiek bratanec je normalne slovo, ice ho nepouzivam, pouzivam bratranec, ale mne pridu jednoduchsi ludia, ktori ho nepoznaju a myslia si, ze je nespisovne. V literature sa vyskytuje casto.
@andrea2667 pravdu maju obe, obe slova su spisovne
@zuzana76 I keď nedávno Jazykovedný ústav SAV omilostil bratrancov, stále je to odvodenina od českého "bratr". Lepšie je bratanec. V hovorovej reči nech si hovorí kto chce čo chce, ale písomný a oficiálny prejav by mal byť kultivovaný. Celkom bežne sa stretávam s prehreškami neporovnateľne silnejšieho kalibru, a to v oficiálnych médiách, v školách, o politikoch a hercoch radšej pomlčím.
@andrea2667 kedže su obe slova spisovné, tak sa nejedná o žiaden prehrešok, to slovo do kultivovaneho prejavu patri, mame mnoho slov odvodenych z inych jazykov
@andrea2667 aj taká čižma, fazuľa, či diván sú slová, ktoré sa k nám dostali z tureckého jazyka, napr.
Ďakujem vám všetkým.

samozrejme, ze bratanec. je to tak, ako hovoris. 😉