icon

Ako sa správne spovedať z masturbácie?

2. jan 2024

Ako sa spovedate z masturbacie? Ja som si myslela, ze je to v kategorii smilstvo, ale citala som, ze nie...tak co to teda je slusne povedane, auto stimulacia?

magimi
5. jan 2024

@kate211 to že muž ženu podvádza, nie je dôvod k anulacii, ale ak by ju už podvádzal pred svadbou a ona by o tom nevedela, tak vtedy by možno bol. Veď si to nájdi, všetky dôvody anulacie sú jasne definované
Ako som písala, dokazovanie je ťažké a zdĺhavé

bloger
5. jan 2024

@magimi Trošku by sa to malo upraviť. Lebo potom to nedáva zmysel. To, že je niekto násilník sa môže prejaviť až ked spolu žijú.

kate211
5. jan 2024

@magimi No dobre a este jedna otazka.

Zena odide od muza a civilne sa s nim rozvedie, pretoze ju muz pocas manzelstva podvadza. Cirkevna anulacia neni povolena. Moze tato zena chodit na spoved a na sv. prijimanie? Ona ma vlastne hriech - je vlastne cirkevne zosobasena a nezije s muzom.

magimi
5. jan 2024

@kate211 keď je v tom vzťahu jeden fakt v nevýhode a zdá sa byť akoby obeť, tak biskup môže udelit vynimku a môže pristupovať k sviatostiam.
Ale neviem, či jedna jediná nevera by bol ten prípad.

magimi
5. jan 2024

@bloger dá sa mozno dokázať, že už pred tým mal agresívne sklony, ktoré tajil, ale môžu sa nájsť nejaki svedkovia, ktorí videli ako sa napríklad opil a niekoho zmlátil....alebo že potajomky popíjal ale pred ňou nikdy, lebo ju proste chcel za ženu, hoci keby to ona vedela, nikdy sa za neho nevydá

Pred Bohom je manželstvo nerozlucitelne, Bohom spojené, nedá sa zrušiť, je to sviatosť. Od toho sa odvíja všetko. Ale nikto nemusí ostávať žiť s násilníkom, ani sa nechať otlkat. To cirkev nikdy nehlasala.

bloger
5. jan 2024

@magimi V zásade ale platí, že tá žena to nemusí trpieť. A môže sa od neho odsťahovať. Nemalo by jej to ale brániť v sviatostnom živote. Podľa mňa by nemal nikto v manželstve trpieť. Také manželstvo je nezmyselné.

magimi
5. jan 2024

@bloger áno, takto to aj je, môže od násilníka odísť a normálne pristupovať k sviatostiam, ale nemôže mať ďalší vzťah, lebo manželstvo sa zrušiť nedá. Ak sa rozvedie, lebo je to naozaj na nevydržanie a muž jej strpčuje život, aj keď spolu nežijú, napríklad dlhmi, biskup môže udeliť výnimku, aby mohla pristupovať k sviatostiam, ale zase by nemala hľadať iný vzťah, lebo rozvod je len tu pozemský kvôli napríklad tým právnym veciam, ale manželstvo pred Bohom trvá

bloger
5. jan 2024

@magimi To chápem vdaka.

kate211
5. jan 2024

@magimi Ja som to skusila dohladat a nasla som toto:

Čo môže spôsobiť nulitu manželstva?
Podľa zákonov katolíckej Cirkvi jestvujú tri základné dôvody neplatnosti manželstva:
a) prítomnosť manželskej zneplatňujúcej prekážky;
b) nedostatočný manželský súhlas;
c) nezachovanie predpísanej formy uzatvorenia manželstva.

A) Manželských zneplatňujúcich prekážok je podľa Kódexu kánonického práva dvanásť:
• Nedostatočný vek (kán. 1083).
• Predchádzajúca a trvalá impotencia niektorého z partnerov (kán. 1084).
• Trvanie zväzku predchádzajúceho manželstva (kán. 1085).
• Keď je jedna zo stránok nepokrstená (kán.1086).
• Prijatie sviatosti posvätného rádu, teda prijatie diakonátu so sľubom celibátu, presbyterátu, alebo episkopátu (kán. 1087).
• Verejný doživotný sľub čistoty v rehoľnom inštitúte (kán. 1088).
• Únos alebo násilné zadržiavanie ženy za účelom sobáša (kán. 1089).
• Ten, kto so zámerom uzavrieť manželstvo spôsobí smrť manželskej stránke osoby, s ktorou sa chce sobášiť, alebo vlastnej manželskej stránke (kán. 1090).
• Pokrvenstvo, ktoré prekáža platnému uzavretiu manželstva v priamej línii vždy a v bočnej línii do štvrtého stupňa (kán. 1091). Vo štvrtom stupni bočnej línie sa nachádzajú bratanec so sesternicou.
• Švagrovstvo, ale len v priamej línii (kán. 1092).
• Verejná mravopočestnosť, ktorá vzniká z neplatného manželstva alebo z verejného konkubinátu a zneplatňuje manželstvo v prvom stupni priamej línie medzi mužom a pokrvnými príbuznými ženy a obrátene (kán. 1093). Muž by neplatne uzavrel prípadné neskoršie manželstvo s matkou alebo dcérou ženy, s ktorou žil napr. vo verejne známom konkubináte.
• Zákonné príbuzenstvo, ktoré vzniká adopciou a platí vždy v priamej línii a v druhom stupni bočnej línie (kán. 1094). Adoptovaný muž si teda nemôže zobrať za manželku nikoho v priamej línii a ani svoju adoptívnu sestru.

kate211
5. jan 2024

@magimi A nasla som tam, ze 'Predchádzajúca a trvalá impotencia niektorého z partnerov'. To ako maju ti partneri vediet, ze su impotentni, ked nemozu mat pohl. styk pred cirkevnou svadbou? Takze, ak zena v manzelstve zisti, ze muz je trvalo impotentny (a vobec o tom nikto netusil pred svadbou, lebo ani nemali pohl. styk) tak moze muza kopnut doprdele a cirkev im este povoli anulaciu manzelstva? To vazne?

magimi
5. jan 2024

@kate211 impotencia je neschopnosť pohlavného styku, a myslím, že to si asi žena aj muž na sebe vsimne, aj keď ešte pohlavný styk nemali.. napríklad vývojové vady, že žena nemá posvu, amputacia penisu, možno nejaké cievne veci, že nemôže dôjsť k erekcii..zase tých možností až toľko nie je 😀
A ono manželstvo právoplatne vznikne až pri prvom pohlavnom styku, čiže keď k styku nedôjde, logicky nevznikne ani manželstvo...

morusha
5. jan 2024

@kate211 Keďže by nevedeli vzájomne o svojom zdravotnom stave- impotencii a dozvedeli by sa to až po svadbe, manželstvo je automaticky neplatné, lebo by nemohlo dôjsť k naplneniu manželstva, k jeho základnej funkcii.

jankatusik
5. jan 2024

@kate211 ano

jankatusik
5. jan 2024

@kate211 je to keď muž zataji pred svadbou že z rôznych dôvodov či už zdravotných alebo neviem akých nemôže mat sex tak manželstvo je neplatné

kate211
5. jan 2024

@magimi No tak zas :D Myslis, ze silno veriaci muz, ktory ma vtlkane, ze masturbacia je hriech a ma zakaz pohlavneho styku si vsimne, ze nemoze dojst k erekcii? Mozno ani nevie, co to je.

To som si myslela, ze manzelstvo vznika v kostole-cirkevnou svadbou a nie az pohl. stykom.

Ale inak pekny podraz. Dajme tomu, ze ten muz fakt nevie o tom, ze je impotentny. Akoze fakt nevie. Ma mu vzniknut manzelstvo, ktore vznika az pohl.stykom. A ono nevznikne vlastne nikdy s ziadnou zenou. Za to ze som impotentny, na cirkevne manzelstvo (ktore vznika pri pohl. styku) nemam narok.

jankatusik
5. jan 2024

@kate211 je rozdiel nevedieť o tom a zatajiť

jankatusik
5. jan 2024

@kate211 ale to by bol dilino ak by o tom nevedel

kate211
5. jan 2024

@jankatusik Tak moze sa stat, ze je trosku 'poslabsi' v tychto veciach a fakt nevie. Vsak ludia su rozni.

morusha
5. jan 2024

@kate211 Myslím, že už decká v predpubertalnom veku vedia, čo je to erekcia. Zvlášť v tejto dobe internetu. Zas nežijeme v jaskyni. Hovoríš, že podraz a pre tú ženu by to nebol podraz, keby celé manželstvo nemohla sexuálne žiť, ani mať deti?

kate211
5. jan 2024

@morusha Ludia su rozni. Moze existovat veriaca rodina, ktora internet nepouziva.

Tak podraz by to pre zenu bol, keby o tom vedel a zatajil to. Mna skor zaujima pripad, keby o tom fakt nevedel. Nemohla sexualne zit...hmm...ved pred svadbou tiez sexualne nezila. Nemat deti...hmm...kazdemu tiez neni od Boha dopriate a ked neni dopriate jednemu manzelovi, nebude ani druhemu - v dobrom aj zlom.

A ako je to ked nemozu mat deti? Vsak to pred svadbou nevie vela parov. To anuluju tiez? Lebo jeden nemoze mat deti? A ten druhy na cirkevne manzelstvo nema narok, lebo jedno manzelstvo by anulovali a ziadna ina by s nim do manzelstva nesla, lebo by jej nedal tu podstatu manzelstva - nedal deti?

morusha
5. jan 2024

@kate211 Vieš tieto úvahy..aj keby nevedel, na podstate to nič nemení, manželstvo je neplatné. A čo keď pred manželstvom žena sexuálne nežila, vydáva sa aj preto, aby potom s mužom sexuálne pred Bohom mohla žiť. Aj keď by im deti neboli dopriate, manželstvo je platné, žiadna anulácia.

kate211
5. jan 2024

@morusha Uvahy, noo mna to proste zaujima. Teraz ma konkretne zaujima ze ci je pre cirkev viac 'v dobrom aj zlom' alebo 'mat deti'.

Nevie, ze impotentny = manzelstvo je neplatne = manzel prakticky bez moznosti uzavriet dalsie cirkevne manzelstvo, lebo ako impotentneho ho by ho asi malokto chcel. Keby bolo manzelstvo platne, tak vlastne nikdy nemozu mat deti, nemozu mat pohl.styk, ale i tak mozu sexualny zivot viest. Tu v dobrom aj zlom akosi neplati a to len preto, ze nejaky chudak nevedel, ze je impotent a tak nedoslo k pohl.styku.

Nevie, ze nemoze mat deti = manzelstvo je platne = zena navzdy bezdetna, ale aspon moze viest sexualny zivot a mat aj pohl.styk. Skoro rovnake ako prvy pripad, az na ten pohl.styk. Tu v dobrom aj zlom plati, lebo muz neni impotentny a doslo k pohl.styku.

A kedy mal nehodu tyzden po svadbe a stal sa impotentnym, pricom k sexualnemu styku pocas manzelstva nestihlo dojst? Vlastne tiez nevedel, ze bude impotentny. To tiez anuluju manzelstvo, len preto, ze zena chce mat deti (podstata manzelstva) a nevadi, ze manzel zostane sam na voziku? Tu v dobrom aj zlom plati ci neplati?

morusha
Autor odpoveď zmazal
kate211
5. jan 2024

@morusha To ano. Ale oproti prvej moznosti je maly rozdiel vo vysledku, ale obrovsky rozdiel v dalsom cirkevnom zivote (v jednom nulitu povolia a v druhom nie).

morusha
5. jan 2024

@kate211 Ten prvý odstavec a veta Keby bolo platné...- zbytočne rozoberať, lebo by bolo neplatné. Žiadne v dobrom, aj v zlom skrátka neplatné, lebo by nebol plnohodnotný styk. Druhý - vedú plnohodnotný intímny život, sú otvorení životu, hoci im deti neboli dopriate. Častokrát aj po mnohých rokoch manželstva deti nakoniec prídu. Aj keby neprišli, manželstvo je platné. Ten tretí prípad je špecifický, podľa mňa by platil, ale nie som si istá. Na to sú cirkevné súdy.

kate211
5. jan 2024

@morusha A aky je rozdiel medzi prvym a tretim pripadom apriori a aposteriori?
V prvom aj v tretom pripade k pohl.styku nedoslo.
V prvom muz nevedel, ze impotentny. Preco by to nemohlo nastat? Ved je vychovavany tak, ze k erekcii dochadza len so zenou a inak to skusat nemoze, nikdy u neho k erekcii nedoslo, tak si mysli, ze len so zenou.

V tretom sa stal impotentnym dajme tomu hodinu na to, ako vysli z kostola koli nehode.

Vysledok je rovnaky: deti mat nebudu, k pohl. styku nikdy nedojde, muzovi je znacne znemoznene uzavriet akekolvek ine cirkevne manzelstvo (lebo ved, kto by ho chcel, ked nemoze dat deti).

V oboch pripadoch si pred Bohom slubili v dobrom aj v zlom.

Preco v prvom pripade je nulita povolena a v tretom nie?

Inak, ja som si myslela, ze 'v dobrom aj zlom' plati odvtedy, odkedy to vyslovis pred Bohom v kostole. Nie az od pohl. styku.

Ved od doby ako to vyslovis v kostole a pohl. stykom sa moze tolko situacii stat. Zrazi ta auto, na svadbe dostanes mrtvicu, infarkt, postreli ta nejaky blazon. A impotentny/impotentna si hned.

A vlastne len preto, ze este nedoslo k pohl.styku, tak v dobrom aj zlom neplati...

morusha
5. jan 2024

@kate211 V oboch prípadoch si pred Bohom sľúbili v dobrom aj v zlom ....áno, ale v tom prvom prípade manželstvo nebolo právoplatne uzavreté, čiže akoby ani nebolo vzniklo. Neviem akoby to bolo v tom špecifickom prípade, ktorý uvádzaš, že hneď nehoda po svadbe, to sú raritné prípady, nie som cirkevný právnik. A mimochodom, na to, že si neveriaca sa extrémne detailne zaujímaš o tieto veci. V podstate ti to môže byť jedno, ako to veriaci majú. Ale rešpektujem to a pokiaľ viem, poradím.

kate211
5. jan 2024

@morusha Ja som moralku Cirkvi nikdy nechapala. Za mojich cias to bolo omnoho horsie, teraz, ako tak citam, pravidla Cirkvi ako tak pokrocili, ale i tak mi niektore pravidla pridu proti ludskej moralke (nie cirkevnej). Ja celkom vyvoju pravidiel Cirkvi fandim. Napriklad mne by prislo nemoralne anulovat manzelstvo, kde nedoslo k pohl.styku a to len preto, ze muz mal nehodu a stal sa impotentnym. Taktiez mi pride nemoralna anulacia v pripade, ak o tom muz nevie. Ved vysledok = problem v manzelstve (nemoznost mat pohl.styk) je rovnaky.

Dalsi priklad: muz zenu tlcie, co je fakt hnus. Dajme tomu, ze agresitiva sa pred manzelstvom nepotvrdi (dajme tomu, ze ma agresivne skony na zaklade nejakej poruchy v dosledku nehody, ktora nastala za manzelstva). Dajme tomu, ze manzelstvo je bezdetne. K anulacii nedojde, biskup sice povoli rozluku manzelstva, da vynimku na pristup ku sviatostiam (spoved, sv. prijimanie). Ale vlastne i tak, zena musi zit v celibate, sama, bez deti, lebo pred Bohom je stale v manzelstve s muzom, ktory ju tlcie. Je moralne spravne takto zenu drzat v celibate, samu, bezdetnu? Potom vznikaju rozne psychicke problemy (ak nie nieco horsie) a tomu sa da predist tak, ze jej je anulacia povolena.

morusha
5. jan 2024

@kate211 Neviem, či sa nejako zásadne menili cirkevné pravidlá, hádam nemáš sto rokov😁. Čo ja viem, tak cirkev má v zásadných otázkach viery jasno, aj keď teraz sú všelijaké tendencie napr. požehnávať homosexualne zväzky, zrušenie celibátu u kňazov...stojí na pevných pilieroch.A ja si napr.myslím, že by bolo nemorálne od takého muža, čo nie je schopný styku, vyžadovať aby s ním manželka zotrvala v manželstve. Ten ďalší prípad, áno bolo by hrozné zotrvať s takým človekom, ale je tam tá možnosť rozluky. Zase si povedzme, že takýchto okolností, ktoré nemožno predvídať je množstvo, aj o tom je to v dobrom, aj v zlom. Anulácia neprichádza do úvahy, manželstvo bolo právoplatne uzavreté, problém sa vyskytol v priebehu manželstva. A v ktorom manželstve skôr, či neskôr problémy nenastanú? Treba sa za partnera, deti neustále modliť. Keby to cirkev nejakým spôsobom uvoľnila, k čomu by to viedlo? Nehovoriac o tom, že cirkev má pastoraciu aj pre takýchto ľudí, nevylučuje ich zo spoločenstva,hoci nemôžu pristupovať k sviatostiam, lebo žijú s iným partnerom,nie sú zavrhnutí. Cirkev ich s láskou prijíma.

kate211
6. jan 2024

@morusha 'Cirkev ich prijma' ... hmm, ano, urcite a malo by to tak byt. Pred 20timi rokmi to na dedinach tak nebylo - nechcelo sa krstit dieta nezosobasenych rodicov, nechcel sa urobit cirkevny pohreb ak zomrely nechodil v sviatky do kostola, po civilnom rozvode sa nemohlo ku sviatostiam, antikoncepcia striktne zakazana ( to zeny chodili kupovat mimo obec, lebo by bola kazen v kostole), ak mal nastat cirkevny obrad, tak len pre veriacich ( ziadne vynimky v tom, ze napr. jeden nemusi mat krst, dieta rozvedenych rodicov nemoze ist na sv. prijimanie a mnoho dalsieho. Naviac knaz vo farnosti daval vyrazne pocitit, ze veriaci takychto ludi nemaju prijat. Teraz to je uz ine, volnejsie.

Neni moralne vyzadovat po zene aby s muzom zostala v manzelstve, ak muz neni schopny styku. Hmmm. V podstate takyto muz neni schopny styku a nevie o tom alebo koli napr. nehode. Neni moralne chciet po zene, aby zdielala s manzelom zivot aj ked jeho zivot asi nebude stastny po sexualnej stranke? Ved si slubili v dobrom aj zlom, tak k comu toto pravidlo je? To moze byt aj naopak, zena moze byt impotentna a to bud po nehode alebo o tom nevie. Je moralne ziadat muza, aby s nou zostal? Ved jej slubil v dobrom aj zlom. To ju opusti, odsudi k samote (lebo ako impotentna si asi tazko niekoho najde)?