Ako sa správne spovedať z masturbácie?
Ako sa spovedate z masturbacie? Ja som si myslela, ze je to v kategorii smilstvo, ale citala som, ze nie...tak co to teda je slusne povedane, auto stimulacia?
@kate211 No ale jedna dedina, v ktorej si vyrastala nie je predsa vzorka celého veriaceho ľudu. Ja som napr. z dediny, kde fungovali mládežnícke spolky veriacich mladých, kapela, organizovali sa púte, výlety, rôzne akcie, farár bol niečo ako člen rodiny a čo teraz?...ja ťa predsa nejdem presviedčať, reagovala som len na tvoje otázky, lebo som mala pocit, že sa úprimne zaujímaš. Nič viac, nič menej. A nie nemusíme všetkému chápať, je tu Niekto kto nás presahuje a Komu by sme mali dôverovať, že to s nami myslí dobre.
Trochu mimo otazku, ale ked sa z toho vyspovedas uz to viac robit nebudes? Prepac, ja tomu nerozumiem, ... ak viem, ze to je hriech, uz to predsa nebudem robit. Alebo staci sa vyspovedat a mozem to veselo robit dalej a zase sa vyspovedat, ocistit sa, opakovane vedome zhresit a takto dokola? Aky to ma zmysel?
@prunee aj pýcha, hnev, nenávisť, lakomstvo....všetko je to hriech a tiež to veselo nerobím s vedomím, že "veď sa z toho vyspovedam"....ty keď si dáš nejaké predsavzatie,na 100percent ho splnis, lebo vieš, že to je dobré? Človek sa snaží nehresit vo všetkých oblastiach života, žiaľ často zakopava. Super je, že vždy sa dá začať odznova 🙂
@prunee Áno, hriechu by sme sa mali za každú cenu vyhnúť, no niekedy je to boj a zlyhávame, ináč by tu už žiadne hriechy neboli, nie? To však neznamená, že nebudeme bojovať, každý s niečím bojuje, niekto až do konca života. Preto je tu spoveď, aby nám na tejto ceste pomáhala. Cieľom nie je urputne sa zbaviť všetkých hriechov ale uvedomiť si, že potrebujeme Božiu pomoc, odpustenie. Ináč by Boh za nás nemusel zomierať.
ja nepochopim naco sa tu vyjadrujete tie ktore hovorite “ naco to hovoris knazovi?, Boh nepotrebuje prostrednika .. atď. “ myslíte že nato sa autorka pýtala? keď neviete poradiť tak nekomentujte 🤦🏼♀️
autorka, ja som zvykla hovorit : Páchala som hriechy proti prikazaniu Nezosmilníš, alebo proti šiestemu prikázaniu.
@prunee Tak za mňa, už to dávno nerobím 😁😁😁 aspoň túto neresť sa mi podarilo odstrániť😁. To nie je o tom, že "my" to berieme ako hriech, pozerám na to z hľadiska božej autority a prikázaní. A ako som už spomínala, nie je to až také nepochopiteľné z hľadiska možnosti vzniku závislosti, narúšania vzťahov a sebahodnoty aj keby náboženské hľadisko úplne vynecháme. Zároveň to však zďaleka nie je ten najväčší problém z oblasti čistoty, v istom období si tým prejdeme asi všetci a takto sa na to treba aj pozerať.
@magimi Ja neviem ci ty si nikdy vobec nepocula nic o tom co sa deje v najviac veriacich rodinach. Hlavne takych, ktore si idu svoje striktne pravidla o nejakych prikazaniach. Nehovorim ze vsetky rodiny su take, su aj logicky zmyslajuci veriaci, ktori si racionalne odvodia, ze napriklad (tu spominane) prerusovana suloz hriech, plodne/neplodne dni povolene.
Priklad 1: Dievca 17 rokov, treti rok na strednej. Otec snad najvacsi katolik na dedine, v kostole spieva, cita, rozdava prijimanie. Otec pride domov z kostola, matka vo fabrike na poobednej, ozerie sa jak delo, zacne mlatit a skrtit dievca a nahana ho po dome z nozom. Dievca utecie, zavola policiu. Policia pride, zaisti dokazy, lekarske spravy a posunie prokuratorovi a je trestny sud. Za tymto dievcatom pride farar, cela pocetna rodina vratane matky a dospelych surodencov, cele veriace osadenstvo dediny, ze ma na sude povedat, ze si to cele vymyslela, ze len spadla lebo inak by porusila stvrte prikazanie a bude mat dozivotny hriech. Takto ublizi celej rodine. Ze toto sa otcovi, ktory ju vychoval nerobi. Toto hlupe dievca posluchne. Sud neni hlupy a neuveri, lebo dokazy, lebo lekarske spravy, lebo mali nahravku vypovede dievcata hned po cine. Otec odsudeny naco je aj realny a verejne dostupny rozsudok. Farar dievca vyhodi zo spovede, lebo spravila neodpustitelny hriech. Co su tito veriace za svine? Co chceli tymto dokazat? Dodrzat jedno prikazanie cislo 4 a naviest ineho cloveka ku klamstvu? A ani sa mi nesnaz podlozit argument, ze to mam z druhej ruky a neviem ako to cele realne bolo.
Priklad 2: Katechetka na dedine. Veriaca zena 8 deti. Chlap ju opakovane tlcie pred susedmi tak, ze je modra od hlavy po paty. Nerozvedie sa, lebo Boha treba milovat a dodrzovat pravidla. Ked vidi dotlcene deti, neprivola pomoc, policiu, ale sa obesi. Deti dozivotne trauma, jedno je uz ako dospele dlhodobo umiestnene na psychiatrii. Nerozprava, len vydava zvuky. To je ake pravidlo? Nerozvediem sa (dodrzim) a pomozem/privolam pomoc (porusim)? Co su vsetci veriaci za svine, ze vedome neprivolaju pomoc a zene neodporucia terapeuta - odbornika, ktory jej postupne vysvetli, ze ak sa nerozvedie, znici celu rodinu?
@kate211 ale ani v jednom z týchto prípadov nevidím, žeby dodržiavanie jedného prikázania viedlo k porušovaniu ostatných...vidím iba dvoch ozranov, ktorí ničia život svojej rodine a ignorujuce okolie, ktoré nepomôže.
Apropo, cirkev žiadnej žene neprikazuje, že sa má nechať otlkat mužom.... hovorí sa len o rozvode, ten je zakázaný, manželstvo je navždy....ale v spoločnej domácnosti zostať nemusí ona ani deti...
Každopádne keď ju poznáš, môžeš aj ty privolať pomoc a odporučiť terapeutku 😉
@magimi Az na to, ze to ignorujuce okolie predstavuje najviac veriacu spolocnost a miestneho knaza. Celkovo ludia, ktorym z prikazani a ich narcistickej viery preplo. Ale dobre teda.
A ako to, ze sa nemoze rozviest, to co je za pravidlo? Myslis cirkevne? A uradne sa moze? A neni to tak, ze ak zena odide, uradne sa rozvedie (cirkevne nie - lebo to neni povolene), tak nemoze k sviatostiam (spoved, chodit na sv. prijimanie)? Lebo tak bolo. Ziadna zena z dediny, ktora sa rozviedla (uradne) nemohla na prijimanie.
Staci povedat, spravala som sa necudne k svojmu telu. Pochopia. Neriesia.
@kate211 rozviest sa mozes tu na zemi. Tu za zemi mozes spravit co sa ti zachce, to ze to "nik" nevidi neznamena ze to "nik" nevidi. Vidi to Boh.
A ak prisahas pred Bohom v kostole, prisahu, ze budes s niekym v dobrom aj zlom atd... Tak je to prisaha. Toto manzelstvo sa da zrusit pozemsky. Ale v nadprirodzene v nebi nie.
Je par vynimiek. Napr ked muz podvedie, da sa cirkevne anulovat aby zena netrpela cely zivot tym, ze ju muz podviedol a opustil a ona tym, padom by musela byt sama.
Pretoze prisaha v kostole nie je len zabavka... Ako to viaceri beru.
Je to prisaha na cely pozemsky zivot. Ak sa rozvediet pozemsky, a najdes si partnera, smilnis ty, smilni tvoj muz, tvoj novy frajer, tvojho byvaleho nova zena. Vase deti su stvorene z hriechu....deti narodene vo sviatostnom manzelstve su deti pozehnane....pretoze nie su poskvrnene hriechom rodicov....
To, ze to ludia tak neberu, tak nech neprisahaju pred Bohom. To, ze ho nevidime neznamena ze nie je. Aj virus nevidis a ochories....
Atd. Telo mas od rodicov, stvorene zazrakom, a dokonalu dusu od Boha z neba... On ta posiela na zem. Na urcity cas.
@derdia Ale tieto omacky mi rozpravali na nabozenstve 14 rokov. Ja chcem vediet jednu konkretnu situaciu:
Zena s muzom su v manzelstve uradnom aj cirkevnom. Muz zenu mlati. Zena odide so spolocnej domacnosti a s muzom sa rozvedie uradne, lebo cirkevne anulovat manzelstvo (asi) neni mozne. Moze zena po tomto uradnom rozvode chodit na spoved a dostavat sv. prijimanie? Ako je to podla predpisov?
Porušila som 6 Božie prikázanie
@kate211 manželstvo sa dá anulovať... avšak to neznamená zrušiť, ale dokázať, ze vlastne vôbec nevzniklo. Je to možné v presne určených prípadoch, ktoré si vieš ľahko nájsť na internete. Dokazovanie je zdĺhavé a fakt podrobné. Napríklad, ak si žena vzala muža, čo ju otlka, ale vedela pred manželstvom, že je taký - má sklony k alkoholizmu a agresii, má smolu...vzala si ho takého, aký je a sľubovala mu napriek tomu vernosť. Ale ak to on pred ňou zatajil, a ukazalo sa to až v manželstve, vtedy by sa to mohlo dať. A nie je to žiadna novinka inak
@magimi Tak to ja neviem ci to je novinka alebo nie. Kazdopadne to ja som zazila ine pravidla vo farnosti pred 20timi rokmi ako dieta.
Inak, mna by celkem zaujimalo, ako sa dokazuje to, ze zena nevedela, ze muz ma sklony k agresii a alkoholizmu. Alebo to, ze muz zenu pocas manzelstva podvadza, ked to neprizna.

@morusha O siestom prikazani tato tema je. Mne sa nemusel nikto spovedat, stacilo 18 rokov vyrastat v katolickej rodine, dedine a vnimat, vidiet. Hodne veriacich sa v tej dedine obesilo (vratane katechetky - ucitelky nabozenstva a zaroven organistky - manzel ju tlkol ako zito pred susedmi a ona sa nemohla rozviest - dodrzovala jedno pravdilo nerozviest sa a porusila pravidlo to, ze ublizila vsetkym svojim detom, ktore nechala dotlct tiez), kostolnik sa pomiatol, zeny cely zivot nepracovali a na stare kolena zacali pit a chodili vabit duchov na cintorin. Po 20 rokoch sa to tam s tym alkoholizmom trocha zlepsilo, ale to uz je ina doba, uz su tam aj lesbicky akceptovane, nevydate zeny neodsuzovane (i ked toto ja velmi neschvalujem, sice som svadbu v kostole nemala), ked muzi biju zeny, zena sa neboji rozviest. Uz sa v tej dedine nebojis kadejakeho veriaceho psychopata. Akurat ten farar - o cosi lepsi, ako v minulosti, ale na kazni nepovie nic nove, prinosne co by veriacich utuzilo, ale aspon je ticho, sobasi a krsti vsetkych bez rozdielu (ja to sice neschvalujem, ale preco by mal o hodnote cloveka a o tom kedy pocnu deti rozhodovat knzaz). Aspon tam spevacky zbor pekne spieva. Zeny tam uz nemaju 7 deti, lekaren tam predava rozne druhy antikoncepcie a nikto to neriesi, zeny sa nehambia brat antikoncepciu - asi kaslu na prikazania, su vtipne, vesele, vysmiate. Uz aj ten kostol je akosi modernejsie vyzdobeny, ludia tam chodia obleceni v com chcu a nikto ich nevyhodi za to, ze nemaju lasku k telu. Celkovo lepsie.
Nabozenstvo som nikdy nepochopila a vylozila si ho po svojom. A ani niektorych veriacich ludi, hlavne takych, ktori sa riada zakazom masturbacie, prerusovanu suloz zakazu, plodne/neplodne dni povolia. Akoze ja nechapem tej logike/posolstvu. Ze na zaklade tychto nezmyslenych prikazani (netvrdim, ze vsetky su nezmyselne) sa ma stat ako co? Svet bude lepsi? Ved mne pripada, ze ti veriaci (vlastne, su este veriaci, ked nedodrzuju predpisy???) su stastnejsi, ked tymto nezmyslom neveria.