Ako sa stať minimalistom?
Ahojte, veľmi sa mi páči myšlienka minimalizmu, kupovať len to čo potrebujem, či už v domácnosti alebo v oblečení. Doteraz som sa šla rada poflakat do nákupného centra, kúpila som handry čo mi ani nebolo treba, prípadne aj v sekaci,ale tiez to nie je treba, nosím aj tak pár kusov dookola. Potom idem do júla,proces, srandiciek do domácnosti plno za pár eur, zas kúpim aj čo netreba. Ako ste sa stali minimalistami vy? Čo vás k tomu viedlo? Ako ste prestali s neuvazenymi nákupmi? Priniesol vám tento štýl života radosť? Poďme si poradiť a inšpirovať sa.
Nahodne som sa dostala ku knizke o upratovani od Marie Kondo - ta mi pomohla si pretriedit vsetky veci v domacnosti. Zrusila som si vsetky newslettre od modnych znaciek a na socialnych sietach sa snazim sledovat len naucne konta, nie modu. Pokusam sa vytvorit si kapsulovy satnik, vsetko co mi donho nezapadalo slo prec a snazim sa dokupovat oblecenie v lepsich materialoch a nadcasovych strihoch - co stoji viac a setrim si na to. Do obchodov uz davno nechodim - nemam cas popri praci/detich/kruzkoch.
Postupne som si vytvorila v sebe akysi vnutorny limit na mnozstvo veci a raz za cas doma vsetko prejdem a vytriedim nechcene/nepotrebne.
Cítim sa zle v preplnenom priestore. Páči sa mi výrok - "Veci ktoré vlastníš nakoniec vlastnia teba". A je to tak, o všetko sa treba starať, dookola upratovať, je to otravné. Tiež mi je ľúto planéty, všetko čo kúpiš, skončí jedného dňa ako odpad. Pozri si nejaké dokumenty o odpade, možno ťa to nakopne.
Mna nakoplo stahovanie-ked som videla, kolko hovadin treba pobalit, tak sa behom par minut moja hlava zorientovala😉
Mna nakoplo vypratavanie babkinho bytu. Po tej Sodome-Gomore vsetkeho co sa "este zide" a co bolo nakupene, lebo bolo v akcii som pol roka triedila u seba.
Som tak veľmi šťastná kupujem len čo naozaj potrebujem nie som závislá na materiálnom na Tom čo si kto myslí a povie je to oslobodzujúce
Je ovela jednoduchsie udrzat doma poriadok, ked nemas zbytocnosti. Mna velmi rozculuje prehrabivat sa vo veciach. Plus peniaze.
@viestta áno vypratavanie pozostalosti je tvrdá skola.
Úplne minimalisticky to nedávam ale som “lakoma” je zbytočne nechávať peniaze za veci ale aj jedlo kozmetiku a potom to vyhadzovať lebo je toho veľa a nestihne sa spotrebovať. Tým že sa v praci prezliekam a mám to kúsok nosím tie iste saty aj tyzden lebo ich mám na sebe dokopy cca 20 minut denne čo prejdem z domu do prace a späť. Tým že ušetrím si viem dopriať napríklad drahšiu kadernicku a tesim sa z pekného ucesu. Pri upratovaní neupieram prach z kadejakých sošiek a somarín lebo ich nemam. Veci mám uložené a pretriedene a viem co mám a kde, tým ušetrím kopu casu.
Odpoviem takto všetkým. Pridala som sa do tej skupinky, ďakujem za tip. Som samoživiteľka, čiže mám limity a viem si aj odložiť, s tým nie je problém,hospodáriť viem. Ale dalo by sa aj lepšie. Napr by mi stačilo 5 svetrov namiesto 10. Teraz som začala triediť a redukovať domácnosť. Naozaj v skrini sú veci, ktoré v lete vytiahnem spod postele, závesim do skrine a v zime zas presuniem pod posteľ a ani ich neobleciem. So zimnými to iste. Teraz v lete som do práce nosila 4 šiat a jedny letné nohavice a tri tričká, čiže nosila som len to, v čom sa cítim dobre a úplne som si s tým vystačila,keďže periem dosť často,stihnem to oprať,tak naozaj v podstate do práce stačí 5-7 outfitov a vybavené. Problém bol,že rada nakupujem v sekacoch s to keď sú zľavy,tiež som kúpila veci,čo mi nebolo treba a a pre dcéru to isté. Veci ukladám do skrine do krabíc podľa Márie kondo, čiže mám to prehľadne a som si povedala, že budem mať len toľko čo mi vojde do krabice😂 napr krabica s tričkami a navyše ani jedno tričko.
@mimolimit kde kupujes a ktoré značky sú tie nadčasové a kvalitné? Mne sa zdá,že sa všetko rýchlo zničí. Akože nie je to so mnou také zle, ale chcem sa zlepšiť,zdokonaliť v Tom,že naozaj kúpim len to čo isto vyuzijem
@rebrambora títo tiež má k tomu vedie, utrieť prach raz dva a nie furt dvíhať milión drobnosti z policiek
Mna nakopol serial na netflixe o danej teme. A celkove uvedomenie si : potrebujem danu vec? Akoze, naozaj potrebujem? Naozaj si potrebujem napr kupit dalsiu salku, (aj ked je krasna), no doma mam poharikov dalsich 10? A odjakživa som nemala rada preprachate obyvacky, domy, atd. A takisto som zacala pozerat na veci z ekologickeho hladiska, nie fanaticky, no triezvo.
my nežijemme úplne minimalisticky, hlavne čo sa oblečenia týka. Nekupujem však zbytočnosti, ale kvalitné kúsky= bavlna, vlna, alpaka, strihy a štýl ktorý máme osvojený. Nakupujem aj veľa v second hand. Veci nosím najdlhšie ako je to možné, šetrím si veci, starám sa o ne.
Čo sa týka vybavenia domácnosti, to neovplyvním= máme už druhú práčku, umývačku, tretí kávovar. Dnes sa spotrebiče vyrábajú na kvantitu, nie kvalitu.
Kozmetika =používam prírodnú od Anne Marie Borlind, takže používam len dennú rutinu. dekoračnú kozmetiku, slnečnú ochranu, nič navyše. Nekupujem kvantá kozmetiky, rôznych vychytávok. Som v štádiu, kedy už odmietam dary, partner tiež. Rôzne šálky, obrázky, otrasné ponožky, misky, sošky, magnetky, kozmetiky z Avonu a Oriflame... Nemám to kam dávať, neladí mi to do bytu, obťažuje ma to, nepoužívam... Niekto povie, tak si daj na chatu. Haló? Chata nie je zberný dvor 😄Ak mám niečo dostať darom tak mnou vybratú knihu, kozmetiku, výlet, letenka, možno šperk. Niečo, čo si užijem, spotrebujem, čo mi urobí radosť.
Mňa nakopla min. rok prerábka bytu a balenie. To množstvo somarín a šiat, ktoré už nikto nikdy nosiť nebude, čo som vyhodila.... a drží ma pri tom moja "lenivosť" a malý byt, teda málo miesta na skladovanie blbostí. Ako tu už vyššie spomínali, oveľa ľahšie sa upratuje a udržuje byt, kde je minimum napr. hlúpostí na poličke. Ja mám pri telke z každej strany jeden kvet a hotovo.
Ja keď vidím napr. v skupine DM, čo niektoré dokážu za mesiac nakúpiť... a na ďalší zas a zas, len aby mali body 😲 Nie je šanca, aby to spotrebovali. Rovnaký ošiaľ bol kedysi v skupine Pepco... to podľa mňa mali na poličke sviečku a na tej sviečke sviečku, ináč si neviem predstaviť, kam to dávali... a toto ma napr. desí 😀
Rázne si priškrť rozpočet.
@jamimo No presne.
Dary sú kapitola sama o sebe.
Ja väčšinou už hovorím, keď majú deti narodeniny, čo presne sa im zijde, alebo - jedlo. To sa zje a nezavadzia. 🙃
@vulka nie, priskrtit rozpocet nie je cesta. Zmenit nastavenie a kupovat len to co naozaj potrebujem, hoci drahsie ale kvalitne, co bude dlhsie sluzit a negeneruje zbytocny odpad. Satnik moze pozostavat z mensieho mnozstva kusov, ale kvalitnych, nadcasovych a kombinovatelnych. Samozrejme pri detoch je to tazke, tie rastu a oblecenie a obuv ma pri nich vysoku obratkovost, ale u dospelych to ide. Nekupovat blbosti, ktore potem treba alebo skladovat alebo vyhadzovat. Ziarivy priklad su vianocne ozdoby. Preco by bolo treba kazdy rok kupovat nove a ine, ked sa tie zo skrine daju pouzit? My mame 2 krabice vianocnych ozdob uz roky rokuce a vystacime si s nimi, nepamatam si kedy som nejaku dokupovala. Ked budes nakupovat rozumne, rozpocet sa zlepsi ako vedlajsi ucinok
@viestta no presne, my máme vždy rovnaký stromček. A moji rodičia tiež, dokonca na stole majú naši už 30 rokov ten istý vianočný obrus, už mama rozmýšľala, či ho nevyhodi,že už je taký starý a my že nie, ten obrus sa spája s vianocami,bez neho by to nebolo ono😂
No niekedy keď sme mu boli deti, tak oblečenie sa Asivalo,upravilo,urobili záplaty,ponožky sa štopkali,teraz človek hneď všetko vyhodí, nikomu sa nechce zašiť ani diera na teplakovh
@veverickav Aký seriál? Pozrela by som si 🙂
Ja naozaj nie som nejaký extrém, oproti iným ženám, čo majú x topánok,kabeliek,všetko zladené,na zimu mám dve bundy, a to je všetko,oproti mojej švagrinej,ktorá ich má zo desať plus toľko isto kabátov, k tomu zladene šaly,šatky,ja mám zas Uni farby,čiernu sivú,modrú,takže fakt nemám toho extrémne veľa,ale aj to keď som si prešla skrine je dosť,mohlo by byť toho si menej. No prvé pravidlo že idem obchádzať sekáče a nákupné centra. Čo človek nevidí,to nepotrebuje.
Veru, darčeky typu: sviečka, hrnček, ponožky, sošky anjelikov, maximálne zbytočné...ja som si hlavne vtedy uvedomila, čo všetko máme doma, keď sa dcéra sťahovala, povedala som jej, nech si nekupuje nové veci do domácnosti, ale nech si od nás z domu poberie čo sa dá, aj tak máme všetkého dosť. Aj tak bolo.
Tiež mám obľúbené asi 3-4 tričká, ktoré nosím celý rok a neznášam, keď sa im zmení tvar a poskrúcajú švy. Osvedčili sa mi tričká zn. COS alebo ARKET, perfektne držia tvar, nekrútia sa...
Veľa sa snažím nakúpiť aj z druhej ruky - väčšinou cez IG kontá (ale pozor, aj na tom sa dá stať závislým - mám už z dropov toľko kašmírových svetrov až hrôza 🙈 ), alebo aj tu v bazáriku sa občas objaví "poklad" 🙂 Hľadám značky ako Filippa K, And other stories, Uniqlo.
@mimolimit tento 🙂 ma aj titulky
@mimolimit tie cos a arket sú len eshop či majú aj predajne?
COS má kamennú predajňu v BA (Eurovea), inak všetko len online. Ešte HM má Premium Selection - tam sa dajú tiež nájsť materiály ako 100% vlna, kašmír.
@mimolimit diky a veľkosti sedia ako?
COS má veľa strihov oversize, takže si kupujem S a XS (podľa strihu).
echodím do obchodu keď nepotrebujem, tzn. len tak sa povlakovať bez dôvodu, ale tak mňa to ani nenapĺňa a veľmi na to čas ani nemám. Každú kúpu si 2x rozmyslím. Ak je niečo s čím váham, nechám si čas na rozmyslenie a ak ma to aj po 2-3 mesiacoch bude držať tak je rozhodnuté.
Ono problém týchto hlúpostí, ktoré ti doma stoja je v tom, že sa človek nadchne pre niečo a hneď si to objednáva a kupuje. Ak si nechas čas na rozmyslenie, sama uvidíš kolko vecí nekúpiš nakoniec, lebo si povieš že nevyuziješ, alebo veď podobné svetre už mám a nevynosím. Ale tak za mňa základ chodiť do obchodu so zoznamom, že mi niečo chyba, niečo potrebujem lebo sa mi zničilo a nemám, nie bez cieľu len tak lebo doma sa mi sedieť nechce.
Ináč takto funguje IKEA, ktorú mám mimochodom veľmi rada, samozrejme keď niečo potrebujem kúpiť, nie na prechádzky. Prečo je taká úspešná ? Lebo keď človek tam ide z diaľky tam alebo celý ten veľký obchod prejde tak si už niečo kupi aj keby to mala byt sviecka, že aby tam nezabil čas zbytočne.
ja som zacala vtedy, ked sobotnajsie upratovanie sa zmenilo na dlhe hodiny namiesto 30 min ako som to mala na zaciatku pripadne teraz po vytriedeni veci znova mam...vsetko nepotrebne som predala/darovala/vyhodila...dala som si spravit ovela mensie skrine podla toho ako som si vypocitala kolko coho realne potrebujem...a uz nakupujem len tak, ze ak sa mi nieco paci, musi ist nieco ine z kola von, inymi slovami donutila som sa realne pouvazovat ci tu vec az tak velmi potrebujem 😊

Tri deti ma naučili ako hospodáriť s peniazmi.