icon

Ako sa treba starať o čerstvo narodené šteniatka?

bloger
16. apr 2023

Ako sa treba starať o čerstvo narodené šteniatka? Budeme toto riešiť vedel by niekto poradiť? Dakujem zo srdca.

bloger
autor
17. apr 2023

@h2 Asi tak presne si to vystihla Dakujem za podporu.

kristie571
17. apr 2023

@h2 to je hlupy nazor. Dopriat raz za zivot. Prosim Vas ked sa ani vy nerozumiete, nerozpravajte do toho nic laskavo a nepodporujte mnozitela takto svojimi slovami.
Ano je fuj fuj mnozitel a bodka. Ma zial nekontrolovatelny chov, bez prislusneho vzdelania..

bloger
autor
17. apr 2023

@kristie571 Dojdi skontrolovať napíšem do súkromnej správy adresu. A ukážeme ti aj všetky dokumenty. To treba kontrole ukázať.

bessie12
17. apr 2023

@bloger nikomu nič posielať a vysvetlovat nemusíš. Tí, ktori porozumeli otazke, tak ti odpovedali a zvyšok ignoruj. Nemá zmysel sa s nimi hadat. Setri si energiu na niečo zmysluplnejšie.

simca06022011
17. apr 2023

Myslim, ze tu nikto bezcharakterne neutoci. Je fakt, ze mnozit psov mozes, IBA a vylucne ak mas chovnu stanicu - psov uchovnenych. Vsetci ostatni sa oznacuju proste mnozitelia, zbytocne sa na to urazat. Je naozaj nutne na to davat pozor nekupovat psov od "nejakych panov a dam", pretoze sa stane to co v minulosti, zezacnu plemena stracat svoje vlastnosti, PRETO sa dnes robia geneticke testy pri niektorych (nie je to nutnost, kazde plemeno je specificke ale asi inak, pri nasom sa iba jeden gen testuje), aby sa zabezpecilo ze proste ked mas vlciaka bue to vlciak, a aj dalsia generacie budu vlciaci :D a nie brckave cudo... Napr. kvoli tomuto sa utulkaci kastruju (pokial viem vsetci). Jednak aby sa nedostali ku kadejakym mnozitelom, ale tiez preto, aby sa nepredavali potom steniatka ako yorksir a vyrastie z toho nieco ine (precitaj skusenosti... bezne sa stava, ze veterinar oznami majitelom, ze si kupili ineho psa :D) . Aj ked zbehnes do lesa a zastrelis si iba jednu srnku alebo neviem co, si pytliak. A je jedno, ze len raz, lebo si hladny atd. pre ukludnenie vasni staci napisat, ze mas uchovnenu fenu a vybavene :DD Nic viac a nic menej. A nik do toho viac nebude vrtat.

Ked uz to robis inak, najdi si informacie, napr. u ludi ktori uz steniatka mali. Ano steniatka mal kde kto, a kadejako sa o ne postaraju ludia. Nerozprudis tym vasne :DDD v kazdom pripade, vela podloziek budes potrebovat, orbit okolo nich poriadok... o ostatne sa mama postara. Vencit budes iba ju... a potom ako budu rast ostatne ti povie veterinar 🙂 Odkedy von, socializovat atd...

bloger
autor
17. apr 2023

@simca06022011 A čo môže vyrásť z borderkolie? Nebodaj malé vlčiaky? Však to som chcel stačilo takto odpovedať. A nie blbé komentáre, že som množiteľ. Však všetko má vodu, jesť má voľný pohyb. S láskou sa jej venujeme. Nikdy som zvieratám neubižoval. Tak si vyprosím takéto jednanie. To nepíšem konkrétne pre teba. Ale pre každú čo to ešte nepochopila. A okrem toho kto má na chalupe chovnú stanicu.

simca06022011
17. apr 2023

@bloger Chovne stanice su aj v byte. AKo fakt neviem, ty nic o tom nevies? Alebo sa len robis "hlupy"? CHS ani nemusis mat, ak mas psa z chovu, zastresia ti to oni, lenze aj tak musi fenka/pes prejst skuskami a kontrolami a uchovnit sa. Planovane "vrhy" sa nahlasuju napr. v nasom pripade.

No dam ti priklad, kedze kazde plemeno nepoznam na svojom psovi, kedysi sa to nestrazilo, neriesili sa rodokmene, to aby pes splnal poziadavky plemena atd.. Skryzili okrem inych napr. irskeho setra s viszlou a odvtedy viszla nesie gen dlhosrstosti, tie ktore ho maju, su vylucene, niekedy sa to aj tak ukaze a ten jedinec, bude proste niekoho milacik, ale nebude to chovny pes. Na vyzor co to spravi? ze viszla je chlpata, brckava. A povahovych crtach ked ich krizia kade tade ani nehovorim. V inych kombinaciach napr. strati farbu atd. O tom ze CHS sa kontroluje rodokmen aj tym sposobom, aby neslo dajme tomu o pribuzne psy, ani nehovorim.
Necuduj sa reakciam, ti co sa tomu trochu venuju, vedia... a tu nejde o to "ci si niekomu ublizoval".

bloger
autor
17. apr 2023

@simca06022011 Predstav si, že neviem. Vidím ostatným, že majú psa šteniatka a nikto to nerieši. Dokonca sa bežne psíky predávajú. A polícia u nikoho nebola. Skôr by som riešil to, že v osadách topia a varia psíkov. To je krutosť najväčšieho zrna. Tam nech sa ochranárky angažujú. Majiteľ nám všetko potrebné dal. Robí sa tu s toho zbytočne komédia. A to čo je podstatné sa nerieši. A vyprosím si, že som hlúpy. Urobí sa jej ten zákrok a koniec. Viac šteniatka nebude mať. Nechceme aby slúžila na výrobu šteniatok. Týmto by som skončil.

simca06022011
17. apr 2023

@bloger ako myslis, aj tak nechapes vobec :D miesas hrusky s jablkami. Ja som ti len chcela ozrejmit, preco sa to riesi, kezde to neviem.
Ale ok, ked je pre teba komedia to, ze sa strazi "povod" psa, aby sme aj o 100 rokov mali borderkoliu a viszlu ako teraz, a nie miesacne, tak naozaj zbytocna diskusia.

simca06022011
17. apr 2023

" kezde to neviem", kedze to nevies.. :DDD ani pisat neviem uz.. otras...

elmivelmi
17. apr 2023

@bloger jasne za chodim smerom na Oravu,ved 2-3mesacne sa uz davaju ,jludne aj na o mesiac skor.Poslem spravu pripade vymenis foto.

bloger
autor
17. apr 2023

@elmivelmi Nič ti nejdem sľubovať nezáleží to odo mňa. Môžem sa opýtať a uvidíme.

janetinka27
17. apr 2023

psy zili s ludmi odjakziva, je to spolocensky tvor a vzdy sa pri cloveku aj mnozil. len preto, ze dnes zijeme v mestach a tulajuci pes je problem, tak sa ideme hrat na chovne stanice a papierove psy? papieroveho psa nech ma ten, kto sa chce venovat rase, koho bavia jej vlastnosti. ostatni, nech maju psa akeho chcu, hlavne nech sa o neho vedia postarat.

h2
17. apr 2023

@janetinka27 Hejty na tvoj príspevok o tri, dva, jedna... ☹️

elmivelmi
17. apr 2023

@janetinka27 a nie kazdy chce papieroveho,to je druha vec

bessie12
17. apr 2023

@janetinka27
@elmivelmi rodicia papierových psov su vystavne psy a to tiež navyšuje cenu za šteňa

simca06022011
17. apr 2023

@h2
@janetinka27 v tomto ste obe trosku smiesne. Nejde o to ze ten pes je ok a nie.. keby ten nepapierovy sa dalej nemnozil nebol by s tym problem;) takych psov su plne utulky... a ulice, ale tym ze sa znehodnocuje cele to plemeno psa, ked sa tam primiesavaju rozne psiky. Vylucene su totiz aj psy s deformitami atd. S jedinym suhlasim a to, ze je uz smiesne, ze pes/macka na ulici a uz je alarm, zatulany pes/macka.. mne jeden aktivny ochranar odviezol psa zpred brany.. do mesta (byvame viac menej na samote a vracali sme sa domov z lesa, prisiel skor a odtrepal ho nejaky "zachranca" do centra mesta a zhanal majitela :DDDD PES mal obojok a obrovsku znacku s adresou a cislom na krku :DDD) . Ked som sa ho opytala, ze ci vie, ze bezne sa psy pohybuju po uliciach, aj macky, a netreba vsetko odchytavat, tak cely prekvapeny. Ono to krasne na sietach vyzera, ze "zachranil som psa, zdielajte nech sa najde majitel").
Ale nejde o ziadne hranie sa na chovne stanice a papierove psy...
@bessie12 nie len to, ale vobec uchovnit to zviera, nieco stoji.. plus cena ide hore aj zaujmom o plemeno a urcite faktor je aj to, ze si uz teraz uvedomuju, ze ten kto chce psa naozaj, si zan zaplati. Ak niekto vysoli 1000EUR za stena, nehodi ho o 2mesiace ku kontajneru... a ked si vezmem len tie vysetrenia, ockovania, tetovania, cipy, papierovacky, ktore ma pes mat predtym ako ho predaju, o starostlivosti o fenku ani nehovorim. Nemoze psik stat 100-200EUR.

bessie12
17. apr 2023

@simca06022011 viem co to obnasa. Čítala som si o tom. Ale keď si chcem zaobstarať psa, tak nepotrebujem výstavného. Môže byť kľudne aj oriešok a tie sa mi aj tak viac páčia ako tzv. čistokrvné.

bloger
autor
17. apr 2023

@simca06022011 A kto by ti to za 1000 eur kúpil? To je sila ľudia nemajú čo jesť a za psa 1000 eur dať bez problémov. Kde ty žiješ na Slovensku asi nie.

zojazoja
17. apr 2023

@bessie12 omyl. to, ze ma pes papiere z chovnej stanice neznamena, ze musi byt vystavny. to nema nic spolocne s tym, ze: nechcem psa s PP lebo nebudem chodit na vystavy. bolo by dobre si dostudovat aj toto.

janetinka27
17. apr 2023

@simca06022011 vysvetli teda ale vyznam toho, aby boli psy len papierove. ake plemeno psa sa znehodnocuje? ved pes je pes ci je strapaty alebo je to cistokrvny vlciak. koho zaujimaju rasy? mozno niektorych ludi, nech si teda strazia cistotu rasy. nejaky poulicny pes, ktory sa tvari ako japonsky spic sa do chovu predsa nedostane a neohrozi tak liniu dokonalych psov. ty vychadzas iba z plemien, to ale nemusi nikoho zaujimat. preco by mal byt vyber iba z vyslachtenych ras? preco by pes ako taky mal zaniknut? preco by mal slusny zodpovedny clovek vziat psa iba z utulku? preco by mal zehlit chyby inych?
aj papieroveho psa zo stanice moze dat ktokolvek nakryt alebo sa im to prihodi. to nie je o cistote plemena, ale o zodpovednosti cloveka. moze sa 90 % ludi snazit kupovat psy z chs a zlutuvat sa nad utulkacmi, ked 10 % ludi bude psy mnozit alebo ich necha volne nakryvat na ulici. chyba nie je u zodpovednych, ktori vedia svoj vrh ustrazit, chyba je u tych, ktori na tom zarabaju kazdy rok alebo u tych, ktori maju psy nadivoko a topia stence.

simca06022011
17. apr 2023

@bloger taky co nema 1000EUR na psa, ako bude mat na jeho starostlivost? moj pes zozerie mesacne cca 50-80EUR, minimalne. Veterinar, uraz..? bezne stovky eur. Choroby, dalsie eura. Das svoje steniatka niekomu u koho vies, ze nedostane starostlivost ak bude treba? Lebo na to proste nemaju? alebo fakt, nebued sa im pacit, tak za 100-200EUR - hodia ho do krabice ku kosu?

zojazoja
17. apr 2023

@bloger kupi ten, kto ma peniaze na psa. nie len pri kupe, ale aj dalej v jeho zivote o jeho starostlivost. lebo potom to presne dopada tak, ako polovica Slovenska. nemam prachy, tak kupuju psom najlacnejsie zradlo niekde z Kauflandu ci z Lidla ci z Tesca. nemaju prachy tak nedavaju pravidelne očkovat, odcervovat, o čipovani ani pisat radsej nejdem, to je samostatna kapitola. samozrejme, ze potom sa stane to, ze pes so zlou zivotospravou a kadejakymi chorobami ochorie, poplatky na veterine su velmi vysoke, tak sa na psa vykašlu a pes trpí a trpí pripadne sa ho zbavia.....chapes aspon toto prosim? dalsia vec je, ze ak chcem psa uchovnit dalej, pracovat s nim dalej, chodit na sutaze v poslusnosti a obrane, musim mat psa z chovnej stanice. toto chapes ci nie?

h2
17. apr 2023

@simca06022011 Ja psa nemám, ani nechcem. Mám mačky a tiež sa mi stalo, že si ľudia zobrali našu mačku domov v domnení, že "zachránili sme zatúlanú mačičku".
Ja chápem, čo píšeš. Ale keď má niekto "nepapierového" psa a nechá ho jedenkrát mať mladé, je tu zhovadený pod čiernu zem, ako keby to bol najväčší tyran zvierat.
Mimochodom, moja mačka čaká každým dňom mladé. Tiež mám s nimi výdavky a mačiatka dávame zadarmo. Ešte sa ani nenarodili a už mám na jedno záujemcu. Doteraz vždy sa nám ich podarilo umiestniť. S niektorými majiteľmi som doteraz v kontakte, posielajú mi fotky. Šťastní sú oni, aj mačky. A aj tak som tu pre niektorých hnusná množiteľka.

bessie12
17. apr 2023

@zojazoja 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ lenze z chovných stanic máš hlavne výstavných. Narazam na ich rodicov, ak si si nevšimla môj príspevok vyššie. Keď chceš, tak si takého kúp. Ja takéto psa nepotrebujem. Momentálne si idem kupovať ryby 🐠

zojazoja
17. apr 2023

@bessie12 kupila som si takeho.

bessie12
17. apr 2023

@zojazoja vdaka, že si mi to napísala. Bez tejto informácie by som dnes nezaspala ( irónia ).

h2
17. apr 2023

@bloger Tak ja poznám osobu, čo má psa za 2500€. 🤷🏻‍♀️

bloger
autor
17. apr 2023

@h2 Tak ak na to majú ich vec. Nie každý zarába tak aby si to mohol dovoliť.

zojazoja
17. apr 2023

@bessie12 rado sa stalo.