icon

Ako sa venovať autistickému dieťaťu?

cakankanedockava
19. jún 2016

ahojte mamicky, uz som pisala predtym ohladom autizmu. Mam synceka 2 a pol rocneho a uz riesim jeho stav s cvi v Ziline (maju ku nam prist na prvu navstevu o 2 tyzdne) a taktiez ideme na diagnostiku s nim tento mesiac. Mam silny pocit, ze Sebik ma lahsiu formu autizmu, kedze iste rysy tam su. Nenasla som vsak vela clankov, ako sa detickami i s lahsou formou autizmu venovat, ako sa s nimi hrat? Napriklad, ked mi trucuje a hadze sa mi na zem, tak neviem, ci ho mam lutovat a neriesit to (co ak je to jeho ista forma komunikacie), alebo si proste ist tvrdo za svojim a trenovat ho, aby nedosiahol krikom a hadzanim sa o zem vsetko, co si zmysli. Vyuzivate napriklad montessori hracky? Objednala som si 3 knihy o autizme, cakam, ci aj z nich nieco nove, inspirujuce nedozviem. Ktore knihy pomohli vam? dakujem erika

adusko123456
28. jún 2016

@cakankanedockava ahoj no ja dúfam,že samto polepší ,pretože jeho výbuchy hnevu mám pocit,že nezvladam .On keď začne nemá to konca kraja,nefunguje u neho nič na upokojenie,len ho to musí sa!o prejsť,musí sa riadne vyrevat ,alemto tak plače akoby sme ho bili.Pomaličky mu to ide,ale ťažko to rozprava nie,verím,že ak pôjde do škôlky bude to lepšie. @petulka_29 akoby by si opisovala. Moje dieťa,presne takto sme to mali aj my. Tiež mu dávam pyridoxin 1tabletku ráno..Ešte sme neboli ani u neurologických vyšetrení musím aj tam zájsť. Chcem maleho pochopiť,a pomôcť mu,robí! C môžem no stále mám pocit,že nič nerobím dobre.

cakankanedockava
autor
28. jún 2016

@petulka_29 ako dlho uzival tie tabletky? uz ich neuziva? chodi do obycajnej skolky? asi ano, ak je tam len porucha komunikacie...vychadza dobre s rovesnikmi?
dakujem

cakankanedockava
autor
28. jún 2016

@adusko123456 ten pyridoxin ti niekto poradil, ci si si sama naindikovala? ako dlho ich uz uziva, vidis zmenu k lepsiemu, ako to zacal uzivat?

adusko123456
28. jún 2016

@cakankanedockava dala nám ich pedopsychiatrička. Neviem či zmenu mám pripísať tým vitamínom,ale v istých veciach sa niečo zmenilo.

petulka_29
28. jún 2016

@adusko123456 neuroligicka ti poradi len vitaminy za tu pol hodku co tam budes toho moc neporiesi iba ze by vam robili vysetrenia mozgu teda aspon nas jakub tam vzdy plakal a diagnozy za 5 minut 12nast ja neberiem

petulka_29
28. jún 2016

@cakankanedockava stale davam a uziva ich cez 3-4 mesiace uz po prvych 2 tyzdnoch som videla zmeny hlavne aj zacal kludnejsie spavat. Do skolky pojde teraz od septembra a sirodencov znasa ako klasicke dieta a cudzie deti mu nerobia problem len pokial nezacnu na neho rozpravat rychlo a vela

petulka_29
28. jún 2016

@adusko123456 tie vybuchy mudite riesit tak ze nebrat ho xbytocne medzi ludi ak nemusite. Ked ho doma chyti amok vsetci sa dvihnite a prec vola sa to vyhasinanie nas kubo po mesiaci prestal uz sa hneva iba ked ozaj je nieco co mu nejde.

adusko123456
28. jún 2016

@petulka_29 no u nás to bolo presne tak ako píšeš za pár min.dali diagnózu... Odišla som nazúrená ,že až. Malému ten pyridoxin tiež pomáha aspoň v ostých veciach sa zmenil. Musím isť aj ku Logopedičke pretože on aj málo rpzpráva,takmer vôbec a z toho je potom taký nahnevaný. Nevie ako má reagovať na určité podnety.

adusko123456
28. jún 2016

@petulka_29 je mu ľudia nevadia. Dokonca ide aj ku cudzím,ku deťom aj sa s nimi rozpráva s tou svojou hatlaninou. Všetko opkauje to čo robia aj iné deti.

petulka_29
28. jún 2016

@adusko123456 ano to presne jakubko nas mal do 3 rokov prirasteny jazyk doteraz sa nevie vyrovnat s tym ze ho ma uvolneny my prskticky stale nevieme na com cely jeho stav stoji aj on ma taky smutok a zlost ked sa snazi vola niekoho z nas a nemozeme ja vtedy vsetko odkladam uz som kadeco aj roxvarila 😃

petulka_29
28. jún 2016

@adusko123456 nas sa ludi xo zscistku strasne bal

adusko123456
28. jún 2016

@petulka_29 a váš chlapček vlastne len nerozpráva? alebo už je to lepšie? chodíte s ním niekam ?

petulka_29
28. jún 2016

@adusko123456 nerozprava ma len svoju mongolčinu . Sem tam uz sa zasnazi ale to raz za tyzden. Slovo mama som pocula len 3x a uz dost davno 😢

petulka_29
28. jún 2016

@adusko123456 teraz sme 6.7 objednany fo Beluše k logopedicke ktora ma velmi dobre referencie. Doteraz sme navstevovali centrum megacik ktore je v susednom meste chodili sme jeden den k psychologicke na hodinu druhy den k logopedicke a to sme kazdy tyzden. Teraz oni maju tiez prazdniny a dva mesiace by dme sedeli doma tak zhanam nejakych odbornikov co zatial pochodime.

adusko123456
28. jún 2016

@petulka_29 no poznám to,mme malý len občas povie mama,aj to neviem či tým mysli mňa alebo len opakuje. Na svojho ocina pekne volá Dady ale mňa ťažko. Niečo povie krásne niečo donrúti,mám pocit,že jemu to tak vyhovuje dokonca ide ku deťom a začne s tou svojou hatlaninou tak vážne rozprávať,no detičky vedia aký je tak ho berú normálne. A aj sa ho boja,lebo on je postrach občas 😊 no ešte že máme dpbrých priateľov. Tak zo máte dobre.Verím že sa to u Vás poleší a hlavne uz viete prečo je taký. Ja by som už tiež chcela vedieť konečnú dg.aby som mala srdce na mieste ako sa hovorí.

jankaa22
1. júl 2016

@adusko123456 moja dcera ma 4; roky je presne taka ista

jankaa22
1. júl 2016

@cakankanedockava jasne hra sa, tak, ako sa to naucila monotonne bez fantazie len vsetko opakuje vsetko je to niekedy na maslu medzi ludmi vonku v autobuse, ked si napr celu cestu busom vykrikuje vetu chcem ist ku babe nahlas na cely bus a opakuje to aj 50 razy po sebe a ine veci

adusko123456
1. júl 2016

@jankaa22 aj moj sa hrá len tak ako sme.ho naučili..Nič nové nerobí..Každý deň len s tým istým, autícka dá do radu. A tak dookola. No hrá sa aj ináč,no vačšinu je to také nudné,keď mu to tak vyhovuje. Čo už.

cakankanedockava
autor
1. júl 2016

@jankaa22 ahoj, ano, o tom mi dnes hovorila logopedicka, ze ked dieta vela opakuje, tak sa jedna o echolaliu. Aj si so svojou malou niekde bola? Mozno, ze o nic nejde, len tak preventivne sa pytam...my uz nasho riesime, radsej teraz, ako neskor...vidime pokroky kazdy den. Chce to ale pevne nervy, vela lasky a more trpezlivosti 🙂

cakankanedockava
autor
18. júl 2016

@jankaa22, @zarad, @adusko123456, @motovidlo, @mummy01, @jorgi

Ahojte zienky,
ako sa mate? ja zmiesane, niekedy som z tohto vsetkeho riadne smutna ☹ . Nikdy som si nemyslela, naivne, ze ja budem riesit vyvinovu poruchu mojho milovaneho dietatka. Fakt ma to strasne zoziera a na jednej strane mozem byt vdacna, ze nema vaznejsiu chorobu, na druhej strane, vsak trpnem, co nas este vsetko caka ☹ Ja sa malemu, tak velmi snazim venovat, stale mu nieco vysvetlujem, stale sa s nim hram, vymyslam a niekedy len akoby som hrasok o stenu hadzala... 😒

hlavne ta neistota, co s nim vlastne je, je tiez zozierajuca...
Mame za sebou navstevu u neurologa v Martine... Inak vysetrenie katastrofalne, povrchne.. Sebko bol samozrejme ukricany a aj sa po zemi s chutou povalal...tak si to viete predstavit... Doktorka, ze to je ukazkove ADHD dieta, vraj si robi, co chce, ze je nekontrolovatelny...atd...ideme zajtra k psychiatricke Bullovej..budem vas informovat...

Do toho ma mama obvinila, ze robim so Sebkom vsetko zle, ze ho neviem vychovavat, ze z neho robim autistu atd...ach jaj, som si inak poplakala... ☹

Ake mate dni vy?? Nieco povzbudzujuce?

aj vy mate ADHD ratoslest?

saurian
18. júl 2016

@cakankanedockava hlavu hore.... bude to dobre uvidis. jasne, zabolia slova od inych, a zvlast od blizkych - od mamy ze si nevies dieta vychovat....
ja mam doma jedneho ADHD so SNVR a druheho DA. su to zlatinka, obaja 😉
z vysetrenia neurologa ako si ho popisala by som zaver nebrala ako nosny - po zemi sa "valaju" aj normo deti, aj adhd deti, aj detis s NKSCH ale aj deti s PAS, rovnako ako sa mnohe tieto deti "po zemi nevalaju".... uvidis co vam povie psychiatricka.

cakankanedockava
autor
18. júl 2016

@saurian ahoj, si mila, dakujem, veruze to ani nebudem brat ako "nosnu diagnozu", kedze dalsie vysetrenia poukazu viac...My totiz riesime, ci je maly autista, ci ADHD, ci ma SNVR atd..mozno kombinacie oboch.....je este maly takze sa vyvija, len tam uz jednoznacne vidno iste odchylky... Ty to zda sa, zvladas vyborne...vsak miestami aj ja, len niekedy mam "zamracene" dni...

ake velke su tvoje deti? chodili do obycajnej skolky? co vsetko mate za sebou? budem rada, ak napises o nich viac, ak ti cas da..dakujem

zarad
18. júl 2016

@cakankanedockava ahoj, veľmi dobre chápem ako sa cítiš. Tiež to všetko občas na mňa doľahne, najviac asi to, že nemám podporu rodiny. Oni nám totiž vždy dávali najavo, že si dcérku nevieme vychovať, že je rozmaznaná atď. No a keď nám diagnostikovali aspergerov syndróm, márne som dúfala, že si to celé utriedia, pochopia, podržia. Podporu, pomoc, povzbudenie hľadám tu, v rodine už nie. Nám situáciu sťažuje fakt, že dcérka k tomu všetkému prežila v škôlke traumu, z ktorej si nesie úzkostný separačný syndróm, takže musíme pracovať ešte aj na tom. Som s ňou doma a bohužiaľ ani v septembri ju ešte nemôžem dať do škôlky /neodporučil nám to psychológ ani psychiater/. Máme dni horšie aj lepšie a tiež neviem, čo všetko nás ešte čaká, ale dávame to. U nás vedieme kľudný, pozitívny, akceptujúci a pomáhajúci prístup a má to skutočne veľkú odozvu. Áno je to občas veľmi ťažké a ešte určite aj bude, ale nemenila by som na nej nič. Pre mňa je úžasná taká aká je, je to proste "iná osobnosť".

motovidlo
18. júl 2016

@cakankanedockava Akurát som podobnú tému "nevychovaných" detí riešila dnes s jednou staršou kolegyňou a dostala som veľmi podobné reakcie - je to generácia, ktorá má proste inú predstavu o tom, ako sa má dieťa správať, poslúchať a pod. Mala úplne iný výchovný prístup (tj. dieťa má poslúchať rodiča a bodka) a diagnózy ako ADHD, autizmus a podobne berie za moderné výmysly. Ale chápem, že to hrozne ťažko človeku padne, keď takto reaguje mama 😖 Ja mám bútľavú vŕbu v sestre, tá je super, všetko chápe a akceptuje a ešte má krpca aj rada 🙂

Úprimne, to ja skôr niekedy váham, ktoré synove "tiky" sú ovplyvnené PAS a kedy je to iba rozmaznanosť 🙂 Lebo často sa stane, že keď na niečom trvám, mladý pán si to aj rozmyslí a spraví čo chcem (napríklad ochutná nejaké jedlo), ale občas sa to zvrtne do škaredých hysákov a to ma potom dosť mrzí, že som to blbo odhadla. Potrebovala by som nejakú príručku k vlastnému dieťaťu 🙂

mummy01
18. júl 2016

@cakankanedockava je fajn ze sa mu venujes ale z vlastnej skusenosti ti poradim ze niekedy je menej viac. Hlavne auti deti sa rychlo zmyslovo a psychicky unavia a potom posobia ako deti s ADHD,aspon moj syn to tak ma a aj pri hrani potrebuje mat svoj pokoj. Ja s nim u lekarov zazivam horor a nikto to samozrejme nechape a kazdy ma odsudzuje. A nik ani len netusi kolko mna stoji energie vobec k tomu lekarovi prist a este to aj ustat a dotoho znasat osocovanie a hodnotenie spravania sa mojho dietata od nejakeho lekara. A to moj syn nema ADHD len tak v stresovych situaciach posobi.
No a rodina...kapitola sama o sebe. Ja uz som pocula vsetko od toho ze moje dieta je nevychovane,ze ja som neschopna alebo si problemy vymyslam,aj to ze ved on z toho vyrastie a aj to ze sa ho snazia v mojej nepritomnosti prevychovat. Casto sa citim ranena a zradena a hlavne sama proti vsetkym ale viac ma chapu znami a kamosky ako vlastna rodina. Zial...

cakankanedockava
autor
19. júl 2016

@zarad, @mummy01, @motovidlo

ahojte zienky, dakujem za super podporu, uzasne mi to pomaha, ked to s vami mozem preberat 😉 Ako taky med v rannej kave!...Kedze som si povsimla, ze sa akosi opakujem v rozhovore s mojimi kamoskami, co sa tejto temy tyka...ani nechcem, naozaj sa snazim tomu vyhybat, ale akosi sa to zo mna same sype.. 😝 A preto vo vas si clovek najde oporu, kedze ju inde clovek nechce, ale sa mu neda hladat...

Mimochodom, Dnes sme boli so Sebkom po prvy krat u psychiatricky, boze uzasny pristup, uzasna doktorka...vraj maly je este prilis maly na paniku, ale ze fajn, ze sa ho snazime usmernovat, atd..vraj ano, vidi auti crty, ale len v malom rozsahu a ze za rok moze byt uplne inde...i ked mi je jasne, ze z autizmu sa len tak nevyrasta...ale nadej na zlepsenie je tam a to je podstatne. Myslim, ze ked pominie obdobie vzdoru, tak sa iste veci vyriesia same... (hadzanie sa na zem, krik, vzdor, kopanie, zanovitost, vsak to poznate) A vidim, ze kazda z vas ma teda taktiez nie najsilnejsiu oporu v rodine... Ja viem ,ze isto to aj nase mamy a tety dobre myslia, ale je to stara skola a veru tieto "novodobe" diagnozy im akosi nevonaju...My sme vsak tie, co sa s nasimi deturencami trapime doma..
My sme tie, ktore sa kazde rano zobudzaju s malou dusickou, ako ten den opat vypali ( i kedtie dni takmer vzdy stoja za to 😀 ) My sme tie, ktore vedia, ze tie nase male lasky, nie su rozmaznane, nevychovane deti, ale deti, ktore maju svoj svet...Svet, ktory nebude prosto podmaneny trestami, prisnostou ...ale uzasnou trpezlivostou, laskou, odhodlanim a so vztycenou hlavou.... 🙂
Zelam vas krasnu noc a zajtra skvely den

motovidlo
20. júl 2016

@cakankanedockava Poviem na rovinu ako to ja cítim - kto nežije s auti-dieťaťom denno-denne, nikdy ti nebude rozumieť na 100%. Ja vidím, že kolegyne, kamošky a často aj rodina ma nechápu - nieže by nechceli, ale oni to naozaj nechápu, že štandardná výchova u nás naozaj nefunguje. A to mám pocit, že mám vcelku dobrú podporu okolia.
Veľmi ma hnevá, že sa niekedy nechám presvedčiť tou "klasickou" výchovou, prasknú mi nervy, pohučím na malého, capnem mu na zadok. ☹ A potom na ňom vidím, že on naozaj nechápe čo sa stalo, že to svoje správanie nevie ovplyvniť, že neskúša žiadne manipulácie... Znie to ako hrozné klišé, ale otvoril sa mi úplne nový svet s ním, keby som mala zdravé dieťa, v živote sa toľko nenaučím ako pri ňom. 🙂

saurian
20. júl 2016

@cakankanedockava no moje deti... starsi ma 7r., mal 1r odklad skolskej dochadzky, od septembra ide do skoly - nasej normo dedinskej skoly, predpokladam ze ucenie nam pojde tazsie ale verim ze to proste zvladne. aktualne co sa tyka problemov s nim tak ma urcite veci oslabene, v spravani problem nemame, ADHD sa prakticky prejavuje uz len v akomsi motorickom neklude ale velky problem nam robi pozornost, co ma velky vplyv a aj bude mat na vykony v skole - budu urcite nerovnomerne..... ked bol drobec tak proste neobsedel, rozpraval velmi malo, v 1,5r to boli dve slvoa - mama, ne - ale prakticky som ho pochopila cokolvek chcel vedel sa vypomoct "pantomimou", ukazovanim.... proste samotna komunikacna schopnost nebola nijako narusena, len ta rec... vedela som ze je hyperaktivny, ze ta rec nie je dobra (v 3r4m mal cca 15-20 slov aj to velmi nezrozumitelne vyslovoval, potom rec zacala slusne nabiehat ale nemal ziaden cit pre gramatiku, doslova sme sa ucili kazdy jeden gramaticky jav pouzivat pod vedenim logo a spec.pedagoga, ktory nas viedol co a ako). vyslovnost dodnes nie je stopercentna), takze vlastne chodil logopedovi, nastastie jeho logo je aj spec.pedagog a pracoval nielen na reci ale na vsetkych oblastiach vyvinu, chodi tam od cca 3,5r dodnes, pred nastupom do skoly teraz v siedmych rokoch sme boli u neurologa vlastne na potvrdenie dg ADHD na "papier" kvoli skole, bude integrovany, ale nikdy som nemala pocit ze je tam vazny nejaky extra vazny problem pri nom. naproti tomu mensi (DA) ten sa mi uz od malicka nezdal, ze sa nesprava "normalne" , ze je cudny.... ten vobec nerozpraval, nevydaval vobec zvuky podobajuce sa ludskej reci, nenapodoboval, nechcel spolocnost, odchadzal z meistnosti kde boli ludia, neznasal ludsku rec, teplo, nespaval, problem s jedlom, nikdy som nevedela co vlastne odo mna chce.... proste cele zle. uz v 1,5r sme boli u liec.pedag.,ktora sa vtedy nevyjadrila konkretne ale poslala nas vybornej logo ze tam "zacneme" (neskor liec.pedag.povedala ze uz vtedy mala podozrenie na auti), v 2r nam v andrease aj dr.j. povedali ze ide o DA, avsak na papier dali len nespec.PVP, v 3r aj na papier. s malym to bolo cele zle - nevedel prakticky nic, nic sa neucil/nenaucil sam od seba.... hybat sa to zacalo az niekedy po 2,5r kedy sme mali prve motoricke imitacie, akusi "spolupracu" trosicka..... po 4r sa objavili aj prve cielene slova.... proste uplne ine ako starsi - tento nerozumel, nenapodoboval, nemal zaujem o ludi, hracky, okolie, dianie v domacnosti, jeho schopnost komunikovat bola prakticky nulova....

adusko123456
21. júl 2016

@cakankanedockava ahoj no My sme stále na tom rovnako. Čo raz horšie to je mám taký pocit. Vyzerá už akoby sme ho týrali no opak je pravdou. Pokiaľ sme doma je okej,ale ak ideme von,čistá katastrofa ak nejdem tam kam on nechce hádže sa o zem plače až vrieska a ľudia? Hľadia ako ... Nechcem sa neslušne vyjadrovať. Pred pár dnami sme boli na alergologii... Čo tam malý stvaral bolo niečo hrozné,ja som bola kľudná.Tieto jeho stavy už ani neriešim lebo som si všimla,že ked sa ukľudní príde ku mne a chce objatie. Ešte nerozpráva boli sme v jednej školke na také vyšetrenie,pracovala s ním on pekne spolupracoval, ale vraveli mi ,že vidia tam nejaké auti črty ,ale že to nie je až také zlé. Lebo on spolupracuje,deti miluje, všetko opakuje veľa krát mám problém ho od deti odniesť domou lebo hmeď plače. Spieva si,miluje tanec, no ešte mi nerozumie čo od neho chcem, ale keď on niečo chce viem presne čo. Ukáže mi prštekom, nazmačí celím telom. Až teraz som pochopila,že veľa veci ktoré mi nikdy nepripadali tak krásne sú pre mňa kŕasnym. To ma naučil on vnímať ten svet trošku ináč a tešiť sa z maličkosti. Len ma trpšku mrzí to jeho správanie,ale viem,že on za to nemože , tp hádzanie o zem je niekedy na nervy, ani ruku mi nechce dať všade len beží a ja spolu a ním absolútne neobsedí, nám dali,že autizmus plus ADHD . No ešte to nieje konečná. Strašne je hyperaktivny ,neustále niečo robí,malo spinká,no už som ai zvykla,aj napriek tomu všetkému je to moje slniečko, len kedy sa dockám to slovo MAMA ?! Vie ho povedať má nejaké slovíčka pár ktoré vie,ale nijak ma neoslovuje no svojho ocka pekne len mňa nie. No teším aa z maličkosti stačí jeden úsmev a moj deň je hneď krajším.

cakankanedockava
autor
25. júl 2016

@adusko123456 ahoj, prepac, ze az teraz, bola som mimo Pc na chalupe. Mne sa zda, ze tí nasi loptosi maju ozaj vela spolocneho. Ked o tvojom chlapcekovi citam, tak sa naozaj zda, ze ma proste silne obdobie vzdoru...a ano moze mat mini auti crty, ale silno dufam, ze ked im obom toto vzdorovite obdobie prejde (po 4 roku vraj ) tak sa iste veci strasne zlepsia. Ja by som tiez mala s malym ist na alergologiu, lebo ma akysi ekzem a celkovo je hrozne v jedle priebercivy.. .Ty si tam na nieco prisla? a ake auti crty podla teba ini ludia vidia? lebo podla opisu sa to naozaj zda, ako na vzdor, mozno trosku adhd z coho moze vyrast a mozno porucha komunikacie...na com sa da pracovat...Uz si skusala logopedicku? Mna objednaju, az ked maly bude mat 3 roky...papa