Ako sa vyrovnať s nenávisťou voči Bohu?
Ahojte, prvýkrát zakladám nejakú diskusiu. Primárne sa potrebujem vyrozprávať a zdieľať svoje pocity s inými. Ide o to, že už vyše troch rokov pociťujem nenávisť voči Bohu. Mám dni, kedy tie pocity akoby „vyplávajú“ na povrch a cítim silný hnev. Prechádzam si asi najťažším obdobím v živote, prirovnala by som to k nekonečnému maratónu, kedy už síce máte za sebou 40 km a ostávajú vám už len posledné 2, no i tak je to už pre vás ťažké. Viem, že každý má nejaké trápenie v živote, každý si niečím prechádza. Viem, že všetko má svoj zmysel... No a tú nenávisť voči Bohu pociťujem práve za to, že my ľudia musíme žiť a trpieť, lebo ON si vymyslel a stvoril tento (hlúpy a nespravodlivý) svet. Príde mi to totálne sebecké. Som človek, ktorý je empatický, rada pomáham iným, je mi ľúto, keď vidím, že sa niekto trápi, má to v živote ťažké atď. Príde mi, že Boh stvoril svet týmto spôsobom: že každého človeka hodí (prepáčte za výraz) do nejakých sr*čiek, z ktorých mu potom pomáha sa vydostať, zároveň si my ľudia máme navzájom pomáhať sa vydostať z tých s...k a ešte máme byť vďačný Bohu za to, ako veľmi nám pomáha. Príde mi to akoby som niekoho najprv bodla nožom do ruky, a potom mu to ošetrovala a tvárila sa, aká som za to milosrdná a láskyplná a vyžadovala, aby mi ten človek ešte aj bol vďačný za to, že mu tú ranu ošetrujem...Rozumiete. Proste neviem si pomôcť, i keď som vďačná za mnohé veci vo svojom živote, ako zdravie, to že máme peniaze, jedlo, a tisíc ďalších vecí, akosi neviem byť vďačná za to, že musím byť na tomto svete a celkovo my ľudia, že tu musíme byť.
V minulosti som čítala knihu Rozhovory s Bohom, kde sú myšlienky, že Boh stvoril tento svet, aby mohol zažívať rôzne veci cez nás ľudí, napr. aké to je byť milovaný, aké to je byť úspešný, aké to je sklamať sa atď. Čo mne osobne aj dáva zmysel, prečo je svet taký aký je, resp. prečo životy ľudí sú také aké sú. A príde mi to od neho sebecké. Celý tento jeho výmysel.
Mala som stavy, kedy som proste chcela neexistovať, nebyť tu... Bez ohľadu na to, čo je po smrti (toto nie je predmetom tejto diskusie), mi to príde, také nespravodlivé, že tu musíme žiť. Nikto si nevybral prísť na tento svet. Sme tu akoby hodení. Som rada, že nemám a nebudem deti a že nikto nebude musieť kvôli mne žiť na tomto svete.
Neviem, pociťoval niekto vo svojom živote tiež nenávisť voči Bohu? Čo ste s tým robili? Či som jediná na svete.
Ďakujem každému, kto si to prečítal.
@autorka nemôžme pomôcť každému,ale vždy môžme pomôcť niekomu. A o to ide.
Smeruj svoju pomoc ľuďom okolo. To niekedy úplne stačí.
Precitaj si knizku Preco sa zle veci stavaju dobrym ludom od Harolda Kushnera. Mne ta kniha velmi pomohla. https://www.martinus.sk/17473-kdyz-se-zle-veci-...
Za niektoré tie sračky si človek môže aj sám. Nie, že Boh ho do toho hodí. Jednoducho zlé rozhodnutie urobí človek. Boh nikde nesľuboval, že tu budeme žiť ako na obláčiku. Utrpenie je žiaľ súčasť života. Je to zároveň ale aj možnosť navzájom si pomáhať. Aj ten hlad vo svete sa dá zmierniť. Misionári to robia a veľmi radi sa obetujú. Hoci ich to niekedy stojí život. Robia to ale z lásky. Lebo v tých čo trpia vidia Božie dieťa a vedia, že Boh ich miluje. Tak ako miluje každého človeka. Bez ohľadu na to či o to stojí alebo nie.
Prečítaj si Jakub 1:13 či môžeme boha skúšať a či boh nás skúša.
1. list Jána 5:19 opisuje kto vládne nad naším svetom
Pôvod nenavisti👇
https://najmama.aktuality.sk/clanok/xWShBqY/psy...
@pralinka25 Ďakujem za tvoj príspevok.
Keď už sa ti tu ponúkajú tipy na čítanie,tak ja tiež ponúknem.
Mňa vždy dostane kniha Job. Skús pozrieť.
Ak tak si myslim,že u teba nie je problém Boh.
Ale asi si si v ňom zosobnila pôvod tvojich trápení,čo nie je dobré (ani keby si bola veriaca)
Ľudia všetko hádžu na Boha, myslíš si, že Boh, ktorý je láska by toto robil s radosťou? Skus sa zamyslieť nad tým, že asi tu bude aj druhá protichodná sila. Nebola som veriaca vždy, viem o čom hovorím, taktiež som sa hnevala na Boha. Teraz však viem, že bez Neho sme neschopní života. On dava život, môžeš byť vďačná, že mozes dýchať a žiť. Tento zvrátený svet tu nebude navždy... Odporúčam knihu Boh pred súdom.
No ten co som ti napísala. Ak to pôvodne takto nechcel a prvotný plán bolo naše šťastie ale "my" sme si toto vybrali tak som s tým miestami okej. V podstate nám zasa vyšiel v ústrety keď "poslal svojho Syna bla bla" aby sme teda získali naspäť aspoň ten večný život keď už toto nejako pretrpime. (p. s. nie som s tým okej ale možno o 10 rokov budem ale dovtedy sa mi stane ďalšia srajda a zase budem tam kde som bola). Ono ešte ma zaujíma prečo na niekoho dopustí a na iného nie, milujem také kostolné navstevnicky veľmi fanaticke, ktoré si v živote neprešli nejakou tragédiou a idú ti kázať ako máš chodiť do kostola. A to neprajem nikomu nič zlé.
@zuwa78 pekny clanok.
@msnesquik Prepáčte tak moment, vy viete ako sa správajú zvieratá??? Všimli ste si ako sa správajú ľudia k sebe??? Zvieratá sa k sebe správajú omnoho omnoho lepšie a úctivejšie ako zvieratá, a to nehovorím o tom ako závidia, kradnú a odrbávajú, veď len ráno vstanú oči majú zalepené a už rozmýšľajú ako komu uškodiť alebo urobiť niečo veľmi veľmi zle. TAK AKÉ ZVIERATÁ ALEBO ZVERSTVO ??? Skúste popremýšľať NIČ V ZLOM.
Ja som ateista,nič také nemám. Žiaden boh neexistuje, život je chaos a boj o prežitie. Treba to proste prijať
@panonia nie len deticiek ale aj ludi co vidia svoju ropdinu umierat pred ocami par mesiacov, trapenie sa v nemocnici hospici, tu nejde len o male deti.
@jozef1890 ludia su horsi ako zvierata.
Milá autorka, môžem sa opýtať na to tvoje trápenie? Čo je to, kvôli čomu máš pocit, že trpíš? Píšeš, že máš zdravie, peniaze, jedlo a tisíc ďalších vecí... Čo je to, čo ti chýba?
Autorka treba vziat veci do vlastnych ruk. Nikto nie je zodpovedny za tvoje stastie, ani Boh, ani iny clovek, ani ziadna okolnost. Je jednoduche zvalovat vinu na ineho a utapat sa v nenavisti, chapem. Ale to nicomu nepomoze, prave naopak. Stracas svoj cenny cas, ktory mozes vyuzit tolkymi skvelymi sposobmi. Na svete je aj vela dobreho, dobrych ludi, krasnych miest, veci, okamihov. A vsetko je len na tebe, ako si to postavis. Tak hlavu hore a pekny den ! 🤗
@domculik len niekedy sa clovek naozaj pyta, preco sa dobrym ludom deju zle veci a preco ludia ktori sa vyspovedaju su zbaveni hriechu, ja verim v Boha istym sposobom, ale myslim ze cirkev je jedna velka....vlastne kazda viera v hocico, je spenazena.
Milá autorka, čo Vám chýba, prečo treba nadávať? Veď ľudia si vymysleli zákony ktoré mnoho krát nemajú hlavu ani pätu, čo vás trápenká? Mnohý nemajú ani to čo máte vy a nesťažujú sa, a BOH? čo s tým má spoločné, položte si otázku, Čo ma trápi a ako to môžem zmeniť? A čo by som ako uvádzate robil napríklad ja? Ako to píšete na konci Vášho článku? začnem chovať opäť zvieratká popri práci ktoré sú milé a chápanlivé ktoré dajú len vynikajúcu energiu. TAK vezmite svoj život do vlastných rúk a začnite premýšľať ako silná a dospelá žena a je len čisto na vás ako budete žiť. Iné Vám nikto na svete neporadí. Pomôžete si len vy sama so zdravím rozumom, začnite sa zoaberať niečim a svet bude hneď omnoho krajší.
@balerina2025 Preto že si myslia že keď sa vyspovedajú tak hneď majú všetko odpustené. A tí druhý čím sú lepší tak sa k ním takzvaný kresťania ešte smejú aký sú hlúpi že im ešte pomôžu vtedy vedia byť veľmi milý. V kostoloch sa len ukazujú aký sú veriaci veď toho ČERNOKŇAŽNÍKA tam ani nepočúvajú a ani nerozumejú tomu čo hovorí, a desatoro ani nevedia.
Na zaciatok treba povedat, ze ziva viera v ziveho biblickeho Boha je nieco ine nez viera v nabozenstvo. Boh je laska a nie je v Nom ziadne zlo. Jednym z vlastnosti lasky je tvorit, plodit, verim, ze toto je to, preco Boh stvoril aj cloveka. Boh nie je na nas zavisly, nie je na ziadnom stvoreni, inak by nebol Bohom. Oproti laske, zlo vie nicit, kradnut, zabijat, nevie tvorit. Hoci ty to tak nemas, ale jeden z prikladov zivota, s ktorym sa vie clovek spojit je, ze dvaja ludia, ktori sa miluju pocituji silnu tuzbu po detoch. V zdravom prostredi su deti plodom lasky a je tu tuzba rodicov im lasku davat, zahrnut ich tym, co rodic ma, domov a ine hmotne a nehmotne dary. Boh nas stvoril na Jeho obraz a napriklad skrze zdravu tuzbu po detoch nam priblizuje tento obraz. Hoci clovek vie, ze deti nam mozu ublizit a svet je taky aky je, i napriek tomu ma vela ludi tuzbu po detoch. Boh vytvoril pre Adama a Evu rajsku zahradu, avsak kvoli hriechu boli odluceni od Boha a dalsich pozehnani, su vsak dalsie pozehnania, ktore moze cerpat veriaci i neveriaci clovek aj v tomto svete. Avsak vysledkom ludskej hriesnosti a znicujucej aktivite satanovho kralovstva je na zemi to co je. Lenze clovek ma nadej na zachranu skrze vieru Jezisa Krista. Utrpenie tu je, ale v porovnani s vecnym zivotom v Bozej pritomnosti je dlzka zivota na zemi len mikrodielikom. Lenze clovek nepozera pred seba, nezdviha oci k nebu, k Bohu, kde je nadej. Vidi casto kratkozrako, to co sa deje okolo neho. A hoci clovek padol, Boh pripravil Bozi plan zachrany a napriec celou historiou ludstva, ma kazdy moznost hladat tuto cestu a najst ju. Vek zeme je v Bozim ociach rozdelena na urcite casove obdobia, teraz sme od vzkriesenia Krista v dobe milosti, zaroven je Bohom drzana rozpinavost zla, nakolko by to mohlo byt este horsie. Po dobe milosti pridu dalsie udalosti, na konci toho bude Boh spravodlivo sudit zivych i mrtvych (mimo spasenych) a to je konecna faza zeme, nakolko ani Boh nechce aby ludia zili, trpeli a padali do hriechu v hriesnom svete neustale. Ma pripravene nieco lepsie.
@balerina2025 Dobre aj zle veci sa deju aj dobrym aj zlym ludom. Casto si myslime ze henten je zly a ako sa dobre ma, ale casto nevidime, ake ma ten clovek trapenie, preco sa stal takym aky je, mozno mal hrozne detstvo atd. Velmi radi sa starame do inych, ci nahodou im nebolo odpustene prilahko, ci nahodou nedostali nieco viac zadarmo ako my. Suhlasim s tebou, viera a cirkev su dve odlisne veci. Ale cirkev, to su ludia, to sme my. My potrebujeme byt prikladom. V konecnom dosledku som presvedcena o tom, ze kazdy dostane to, co si zasluzi.
@jozef1890 to poznam, kostol boli verejne socialne siete minulosti. ale aj teraz.
@domculik moj brat si zasluzil smrt? za co? za to ze bol dobry clovek?
Autorka, bude sa ti ľahšie zit, keď z toho, co sa ti deje, Boha vynecháš. V dobrom aj zlom. Ja od Boha nemám prehnane ocakavania, s pokorou sa poďakujem, keď mi vyššia sila pomôže v mojom trápení, ale zázraky nečakám... Keď sa mi deje niečo zlé, buď si poviem, ze si na to môžem sama alebo prijmem fakt, že tento svet nie je o spravodlivosti. Načo si klásť otázky, na ktoré neexistuje odpoved?
Ja som to začala mať ako dieťa v 11tich rokoch a teraz som neveriaca v podstate. Pre mňa viera fanatizmus, stane sa niečo zlé? Boh ťa skúša, Boh ti nenadelí viac ako zvládneš. Stane sa niečo dobré? Tak to zariadil Boh. Koľko ľudí umrie alebo trpí aj mladých a takých čo majú veriace okolie, prečo Boh im nepomôže a nevysliší modlitby?
@grof_monte_christo ja nechcem zatahovat Boha do toho, len sa tiez niekedy pytam preco sa dobrym ludom deju zle veci
@balerina2025 To mi je luto. Aj take veci su zial sucastou zivota a nikto nas na ne nepripravi, hlavne ked nemame moznost sa rozlucit. Kazdy z nas vsak raz zomrie a nemame nikde slubene, kolko sa dozijeme. Podla mna zivot smrtou nekonci, takze beriem to tak, ze vsetci raz pochopime a vsetci sa raz stretneme s tymi, ktori nam chybaju.
@domculik :((((((((((((((((((((((((

@llull Ďakujem veľmi pekne za tvoju odpoveď a vysvetlenie 🙂 Vidím, že nie som jediná na svete, ktorá má takéto myšlienky. Čo sa týka rajskej záhrady a toho popisu (presne to isté som čítala aj pred pár mesiacmi v knihe The Creeping on the Stairs od človeka, ktorý zažil týranie v detstve). Je to vlastne to biblické zobrazenie, však. Vysvetľuje, že trápenie sme si vybrali my sami ľudia, správne? Ale v podstate len 2 (Adam a Eva) - a presne ako píšeš, my, ktorí teraz žijeme za to nemôžeme.
Píšeš: Ja už trochu tuším ako sa z toho bludisko dostať a aký postoj zaujať ale je to s tým hnevom extrémne ťažké. ... Aký postoj zaujímaš? ...