Môže existovať Boh v súlade s vedou?
Ak by som mal zlucit vedu s Bohom myslim ze Boh by mohol existovat, ale islo by o specifickeho Boha ktory :
1: Nema ziadne nabozenstvo. Ani mat nemoze, kedze vsetky v sebe obsahuju rozpory, absurdnosti, a vznikli v urcitom case - nie su to od pociatku ludstva.
2: Do diania sveta/vesmiru nezasahuje, iba ho v tichosti sleduje. Nemoze zasahovat kedze Zem a vesmir sa riadili/riadia nahodnymi javmi, nie premyslenymi
3: Nie je vsemohuci, ale napriek tomu má značnú silu.
4: Nestvoril premysleny vesmir, nas vesmir je len jeden z mnohych vesmirov ktore stvoril. Pri kazdom vesmire zadal nahodne fyzikalne konstanty a potom uz len cakal ako sa budu vesmiry vyvijat. Vytvoril teda mnozstvo vesmirov, kazdy viac ci menej funkcny. To vysvetluje preco nas vesmir ma chyby (prilis velka vzdialenost medzi obyvatelnymi planetami, meteority komety pulsary niciace zivot, mala pravdepodobnost vzniku zivota - drtive % planet su vyprahnute bez zivota, choroby, smrt, nespravodlivost, atd...) Nas vesmir teda nie je premyslene dielo stvoritela, ale len jedno z mnohych jeho vytvorov na zaklade - pokus-omyl. Ci tak tvoril zo zábavy, alebo kvoli pokusom, ťažko povedat.
5: To ci sa mu niekto z nahodne vytvorenych bytosti zapáči a rozhodne sa mu dat posmrtny zivot je uz na nom.
Pravdepodobne bude súdit na zaklade svedomia ľudí, to maju vsetci ludia a vsetky inteligentne bytosti spolocne - kazdy clovek dnes dokaze rozlisovat co druhym ludom robi dobre, a co druhym ludom robi zle.
@anonym_autor neviem ako ta napadli tieto blbosti, ale napriklad nie kazdy clovek dokaze rozlisit, ci robi ludom zle, alebo dobre, niektori ublizuju tym, ze druhym krivdia nepravom, ani si to neuvedomuju, k dalsiemu bodu, neviem preco by nemal byt vsemohuci a ku 2 ano zasahuje a krestanstvo je od pociatku, od stvorenia, potom je novy zakon.
anonym
Hadaju sa len primitivni ludia, tí rozumní diskutuju k teme, argumentuju
martin
Co ma s tym existencia inych nabozenstiev, nerozumiem co mas na mysli.
domkakvet
mam na mysli vedome rozlisenie robenie zlych veci. Kazdy clovek vie o niektorych veciach o ktorych vie naisto ze druhemu ublizia, ak ich napriek tomu takyto clovek vykona, potok kona v rozpore so svedomim.
2: Lebo vsetko ma svoj vyvin, nic dokonale neexistuje
3: Krestanstvo je tu len 2000 rokov, no clovek existuje miliony rokov....
@anonym_autor ak by mali platiť tie podmienky,potom existencia boha nemá zmysel....nie že by mala aj bez tých podmienok
Môže existovať veda v súlade s morálkou?
Alebo len odráža finančné záujmy?
V prvom rade by som zacala tym, ze Boh nemusi byt pri viere nevyhnutne spaty s nabozenstvom. V nadpise pises, ci existuje boh v sulade s vedou a v celom prispevku sa odvolavas len k nabozenstvam resp. K tomu, co z nich vychadza posmrtny zivot, stvorenie sveta/vesmiru nie existencii Boha ako takej bez nich. Dalej napr. 1.bod mas postabeny vseobecne na nabozenstach (len tak pre zaujimavost nabozenstiev a cirkci na svete je vyse 4tisic) 3.bod vylucne len na krestanstvo (ine nabozensta nemaju vsemohuceho Boha ten pojem sa vyskytuje len v krestanstve). Trebalo by kusok sa dovzdelat v tejto problematike az tak sa da potom o tom diskutovat, bez zakladnych ucelenych vedomosti to pojde tazko.
Boh nie je clovek. Boh je vedomie. Je vsadepritomny a nesudiaci. Keby boha mozes citit (co v podstate za urcitych okolnosti mozes), opisal by si ho ako cistu lasku ktora nesudi (ani “zleho” cloveka), pretoze vsetko je presne tak ako ma. Ironiou je ze najvyssia sanca citit boha maju ludia prave v tych ohromujucich, tazkych momentoch, ked sa vzdaju, ked uz im neostava nic ine ako sa odovzdat zivotu… zivot je krasny a robia ho krasnym aj tie tazke chvile, aj tie stastne. Srdce je brana k bohu 💚
anonym_e6
Stvoritel si sam urcuje ako sa bude spravat, nepodlieha tomu ako ho chcu mat ludia... to len nabozenski bozikovia su vyformovani podla ludskej svojvôle
anonym_c
Veda len skuma svet, politici rozhoduju ktora cast vedy bude formovat zivoty ludi
anonym9e
1: Kedze hovorim o Bohu v sulade s vedou, pochopitelne ze musim zrutit predstavy mnohych ludi ktori si spajaju Boha s konkretnym nabozenstvom. Nabozenstva predsa nemaju patent na stvorenie sveta. Neda sa opisat vlastnosti Boha ktore by uz neopisali aj ine nabozenstva, alebo azda oni maju na to patent, ze len oni mozu definovat Boha ?
To su otazky pre filozofov a teologov, nie pre Konika. Kazda filozoficka a teologicka skola na ne odpoveda inak.
Boh nie je clovek. Boh je vedomie. Je vsadepritomny a nesudiaci. Keby boha mozes citit (co v podstate za urcitych okolnosti mozes), opisal by si ho ako cistu lasku ktora nesudi (ani “zleho” cloveka), pretoze vsetko je presne tak ako ma. Ironiou je ze najvyssia sanca citit boha maju ludia prave v tych ohromujucich, tazkych momentoch, ked sa vzdaju, ked uz im neostava nic ine ako sa odovzdat zivotu… zivot je krasny a robia ho krasnym aj tie tazke chvile, aj tie stastne. Srdce je brana k bohu 💚
@anonym_9a1a03
Na toto nemas jediny dokaz ktory by suhlasil s realitou. Su to len autosugescie ludi, dakto vidi Boha vo svedomi, ini v myslienkach, iny v ohni, iny v kameni... kazdy v dacom inom..
@anonym_autor Mnoho významných vedcov v priebehu histórie aj v súčasnosti verilo a verí, že Boh existuje. Otázka viery nie je s vedou v rozpore. Medzi najznámejších patria:Historické osobnosti:Isaac Newton: Jeden z najväčších fyzikov všetkých dôb. Bol hlboko veriaci a veril, že zložitý a usporiadaný vesmír mohol vzniknúť len vďaka múdrosti a vôli všemohúcej bytosti.Johannes Kepler: Slávny astronóm, ktorý objavil zákony pohybu planét. Svoju vedeckú prácu vnímal ako „myšlienie Božích myšlienok“ a bol presvedčený o tom, že vesmír nesie stopy Stvoriteľa.Moderná veda:Francis Collins: Popredný genetik, ktorý viedol projekt sekvenovania ľudského génu (Human Genome Project) a neskôr riadil Národné inštitúty zdravia (NIH) v USA. Vo svojej knihe Božia reč otvorene opisuje, ako ho jeho vedecké poznanie priviedlo k viere v Boha, ktorého považuje za autora zákonov prírody.Gerald Schroeder: Fyzik a odborník na jadrovú fyziku z MIT. Vo svojich knihách obhajuje myšlienku, že najnovšie vedecké poznatky (vrátane teórie Veľkého tresku) sú v súlade s biblickým opisom stvorenia.Títo vedci tvrdia, že veda a viera sa nevylučujú; naopak, veda nám pomáha lepšie pochopiť mechanizmy, ktoré Boh pri stvorení použil.
@anonym_autor trošku zvláštne závery ale chápem že hľadáš a potrebuješ len trochu usmerniť čo sa týka vedy a jej spojenia s vedou.
1. bod: nemá náboženstvo - už že o Ňom rozprávame je druh náboženstva. On náboženstvo nepotrebuje, ale ľudia áno.
2. Do sveta nezasahuje, lebo náhoda. Lebo prírodné zákony. To je pravda, že vesmir funguje na náhode ale nie len. Prírodný zákon náhody reguluje. Nevieme dokázať, či nemôže Boh prírodne zákony obchádzať inými nám neznámymi zákonmi, alebo jednoducho ich obísť. Zatiaľ sa nič také vedecky nepotvrdilo ale ľuďom čo zažili zázraky a je ich kvantum netreba vedecké vysvetlenie. Jeden verejný a zdokumentovaný zázrak, ktorý videlo tisíce ľudí je Fatimsky zázrak z roku 2017. To že Boh robí zazraky ešte neznamená, že neplatia prírodne zákony a vedecké postupy.
3. Keby nebol všehomúci, nebol by Boh. Ale bôžik má obmedzené schopnosti. My hľadáme stvoriteľa vesmíru nie len stvoriteľa ľudí, alebo vetra. V minulosti v takých bohov verili.
4. To bude na dlhšie …ak môžem v ďalšom príspevku.
Co za bachorky si tu vymyslas. To realne ani nikto nemoze docitat, co tu splietas
Co za bachorky si tu vymyslas. To realne ani nikto nemoze docitat, co tu splietas
@anonym_2db86d prečo na neho útočí? Má možno naivné otázky, ale keď sa pýta, je asi otvorený hľadaniu.
patrixe
Len to nie, sam si povedal ze kazdy teolog a filozof, ich skola veri dacomu inemu, a pouziva iny vyklad.. takze im nemozes verit, lebo kazda skola uci inak a mnohe z nich ani nerozumeju vede, neskumaju vedu...
slovakboy
nie si ty nahodou johnyseek z birdzu ?
domkakvet
mam na mysli vedome rozlisenie robenie zlych veci. Kazdy clovek vie o niektorych veciach o ktorych vie naisto ze druhemu ublizia, ak ich napriek tomu takyto clovek vykona, potok kona v rozpore so svedomim.
2: Lebo vsetko ma svoj vyvin, nic dokonale neexistuje
3: Krestanstvo je tu len 2000 rokov, no clovek existuje miliony rokov....
@anonym_autor niektori ludia aj lutuju co vykonali, krestanstvo je tu s prichodom Jezisa Krista, ktory ustanovil novy zakon, ale este pred nim bol stary zakon, to je tiez krestanstvo a su tu aj dokonale veci na zemi, ako napriklad samotna zem, uz ju nikto nedokazal vytvorit.
@anonym_9a1a03
Na toto nemas jediny dokaz ktory by suhlasil s realitou. Su to len autosugescie ludi, dakto vidi Boha vo svedomi, ini v myslienkach, iny v ohni, iny v kameni... kazdy v dacom inom..
@anonym_autor Boh je pre mňa reálny ako nič iné, stvoriteľ a tvorca všetkého, darca života a môj milujúci Otec. Som človek s nadpriemerným IQ, so vzdelaním, racionálne a silne logicky uvažujúci a napriek tomu, alebo možno práve preto je pre mňa Boh práve tým, čo nemám absolútne potrebu riešiť v kontexte logiky a pod. Nepotrebujem sa v tom takto šprtať ako ty. Tak ako verím v lásku, verím v Boha. Vybavené. A ty ak hľadáš cestu k Bohu tak tento tvoj spôsob nie je asi najlepší a ak sa snažíš týmto, naopak, ľudí od Boha odlákať, tak ver tomu, že tiež si nevymyslel nič prevratné.
anonym9e
1: Kedze hovorim o Bohu v sulade s vedou, pochopitelne ze musim zrutit predstavy mnohych ludi ktori si spajaju Boha s konkretnym nabozenstvom. Nabozenstva predsa nemaju patent na stvorenie sveta. Neda sa opisat vlastnosti Boha ktore by uz neopisali aj ine nabozenstva, alebo azda oni maju na to patent, ze len oni mozu definovat Boha ?
@anonym_autor ale ty tie predstavy mnohych nerusis s kontretnym nabozenstvom ved sa pozri ako pises uz si napisal Stvoritel = pojem spaty vyhradne s krestanstvom, aj ako som uviedla pojem vsemohuci tiez len s krestanstvom a co ine nabozenstva? K inym sa vobec nevyjadrujes. Dalej posmrtny zivot napriklad taky budhizmus spaty s karmou, hinduizmus spaty s reikarnaciou ho uplne inak definuje ako ty v 5bode, ktory tiez velmi vychadza z posledneho sudu spominaneho v Biblii = opat krestanstvo. Netreba zabudat, ze nie kazde nabozensto vobec ma posmrtny zivot napriklad ranny judaizmus (predchodca judaizmu ako ho pozname dnes) v Tore ho vobec nema tak isto Sintoizmus, ktory je najma v Japonsku. Cela tvoja tema aj ked sa snazi byt neutralna je viac menej ovplyvnena len jedinym nabozenstvom a tym je krestanstvo. Navyse ako som uviedla nabozenstiev na svete je vyse 4tisic nie kazde vychadza zo stvorenia sveta ako ty popisujes a ako krestanstvo, napriklad polyteisticke maju uplne ine zaklady a vyslovene odporuju tomu, co ty pises uz len zo svojej podstaty.
@anonym_autor ten bod 4 je zaujímavý a najviac pochopiteľný. Multivers je vedecká teôria ale nie je ani matematicky dokázaná. Je len jedným z vysvetlení. Nastavenie konštánt tak presných by nemohla byť náhoda. A ak by bola, tak ozaj pokusov museli byť skoro nekonečné čísla. Spomínaš kvazary. Kvazary ale neničia život. Naopak. Zapnutie kvazaru v strede galaxie zrýchľuje tvorbu hviezd a ničí hviezdy, na ktorých by určite nedošlo k životu. Práveže to je zaujímavé, že aj obrovské čierne diery sú podmienkou vzniku života. Mŕtve planéty dokazujú náhodu nie neexistenciu Boha. Vo vesmíre len v tom viditeľnom je 2.10 na 23. Hviezd. To je také veľké číslo, že keby si spočítal každú sekundu 400.000 hviezd, tak ich budeš počítať 13,8 miliardy rokov čo je vek vesmíru. A pritom vesmir môže byť od 2 do 153 kvadriliónov krát väčší ako je jeho nami viditeľná časť. Zaujímavé je, že v ňom platí matematika a geometria, čo by nemusela na to aby fungoval. Zaujímavé je, že všetky zákony platia rovnako v celom vesmíre, a pritom by nemuseli. Zaujímavé je, že je kauzálny a tiež by nemusel byť. Dôsledkom a podmienkou kauzality je aj konečná rýchlosť šírenia kauzality a to je rýchlosť svetla. Einstein vlastne objavil teoriu, ktorá je jasným dôsledkom kauzality a bez konečnej rýchlosti svetla a konštantnej vo všetkých inercialnych sústavách by nebol kauzálny. Prečo je kauzálny? Prečo platí matematika? Dôležitejšia otázka aj pre neveriacich v Boha nie je či je vesmir náhodný alebo má Boha, ale či má účel. A hoci je v ňom všetko akoby náhodné, tak má účel. Život a to že hmota sa ho snaží spoznať a vyvinula sa do inteligencie ktorá je schopná vytvoriť ďalšiu inteligenciu je znakom, že vesmir má účel. To ešte nedokazuje Boha, ale dokazuje, alebo radšej poviem naznačuje- inteligenciu a cieľ.
anonym9e
@anonym_autor este som takmer zabudla existuje taoizmus nabozenstvo, ktore vnima Boha a vesmir ako jedno a to iste, ty ich oddelujes dalsia vec, ktora je odporuje najma tvojmu nazoru o stvoreni vesmiru alebo mozno take blizsie nabozenstvo sa da urcit aj hinduizmus, ktory neodeluje Boha od vesmiru, resp. Ze Boh stvoril vesmir. Jednoducho ako sa ma niekto vseobecne vyjadrit k niecomu, v com vidno, ze samotny zakladatel diskusie nema uplne jasno respektive velmi zle sformuloval. Ak by tema bola existemcia Boha podla krestanstva, ci podla krestanskej nauky existuje v sulade s vedou da sa krasne o tom porozpravat ale takto sa neda, tvoje nazory to neumoznuju.
patrixe
Len to nie, sam si povedal ze kazdy teolog a filozof, ich skola veri dacomu inemu, a pouziva iny vyklad.. takze im nemozes verit, lebo kazda skola uci inak a mnohe z nich ani nerozumeju vede, neskumaju vedu...
slovakboy
nie si ty nahodou johnyseek z birdzu ?
@anonym_autor neviem kto to je?
@anonym_autor možno ten vesmír, nie je až taký veľký ako sa nám zdá. Len my sme oproti Bohu malí.
@anonym_autor bod 5. : to s tým páčením sa a našim súdením je už ľudská interpretácia. To je už náboženský princíp. Možno Boh nesúdi a súdime sa sami. Chceme aby súdil. Veda toto nevie zodpovedať. Filozofia možno má na to odpovede. Ja tvrdím, že len to náboženstvo je dobré pre človeka, ktoré ho urobí lepším a slobodným. Strašenie a obmedzujúce zákony nie sú sloboda. Stredovek ukázal zlo náboženstva a jeho nebezpečie. Alebo nebezpečie jeho zneužitia. Neveriť tiež nie je riešenie. Filozofovia riesia otázky ako je to že prečo my vnímame vo svojom vnútri červenú farbu ako červenú. Prečo nie sme len automaty a máme vedomie? Ako vidí jad infračervené žiarenie keď my pod červenou farbou dúhy už žiadne žiarenie nevidime? Vieme ho zobraziť cez kameru a iné farby ale ako ho vidí vo svojim mozgu ten, ktorý vidí aj tíúo vlnovú dĺžku? A toto z nás robí niečo viac ako hmotu a fyziku. Na tom sa zhodujú aj niektorí filozofi.
domkasvet
Ti co lutuju nad tym o com su si vedomí ze spravili zle, konaju na zaklade svedomia. To mas jedno, stary zakon vznikol pred 4000 rokmi, to je stale zanedbatelne obdobie v porovnani s milionom rokov co tu je clovek. Zem nie je dokonala, ma prilis chýb, isty cas bola dokonca snehovou gulou kde nebol zivot... zivot sa tu vyvijal len pomaly a vplyvom prirodnych katastrof dochadzalo k masovym vymieraniam...
anonym9
Nevrav o sebe ze si silne racionalny clovek ked svoju vieru zakladas na svojich "vnutornych túžbach" a nie na zaklade logiky a reality.
anonym9ec
Je jedno ze som uviedol vyraz "Stvoritel" kedze tento vyraz je len synonymom pre ostatne vyrazy tvorcu. Vyraz "vsemohuci" je univerzalny, ked niekto dokaze vsetko, ako inak by si ho chcela nazvat nez "vsemohucim", ake ine vyrazy existuju pre vsemohucnost ?
Posmrtny zivot som povedal vo vseobecnosti nedefinoval som ako bude vyzerat posmrtny zivot, ci to bude vzkriesenie, ci to bude zivot v nebi pekle, reinkarnacia..
nedefinoval som to, a posmrtny zivot maju aj mnohe ostatne nabozenstva... navyse o posmrtnom zivote som napisal ze "Moze ho Boh dat", a nie ze "musi" takze tym pripustam aj moznost neexistencie
Velka väcsina nabozenstiev stvorenie obsahuje, takze zas nechapem preco si ma dala do suvislosti len s krestanstvom, hoci ono je len jedno z mnohych nabozenstiev co obsahuju ucenie o stvoreni...
A naozaj nemam cas v prispevku negovat vlastnosti kazdeho jedneho z 4000 nabozenstiev, co teds cakas ze tam vypisem milion vlastnosti zvlast pre kazde nabozenstvo ?
@anonym_autor “ kedze Zem a vesmir sa riadili/riadia nahodnymi javmi, nie premyslenymi”
Toto nie je pravda.
A knak tvoj prechod od uznavania nabozenstva a hladania analogii v jeho uceni ako faktov na predpoved dejin, k rozporovaniu nabozenstva a jeho konfrontaciu, je celkom zaujimavy.
Co sa to v tej tvojej hlave deje, LeoTomas?
Prečo si myslíš že vesmír je s chybami?
Prečo je chyba že je malá pravdepodobnosť vzniku života?
Čo ak život nevznikol ale ho zámerne vytvoril Boh? Pripravil jednu obývateľnú planétu a tu vytvoril život? Načo by robil ďalšie obývateľné planéty?
Vo vesmíre nepanuje chaos ale riadi sa presnými fyzikálnymi zákonmi. Ako ľudia vedia odštartovať raketu so sondou na vzdialenú planétu niekoľko rokov predtým ako k nej priletí? Ak by panoval chaos nevedeli by vypočítať správnu polohu planéty a správnu trasu sondy aby využila gravitáciu na svoj pohyb.
Pulzary rotujú tak stabilne a presne že podľa nich môžeme overovať presnosť atómových hodín.
Aj Jiří Grygar hovorí že viera v boha nie je v rozpore s vedou.
Práveže keď podrobne skúmaš stvorenie prichádzaš na to ako je to zložito a inteligentne premyslené a nie náhodné ani chaotické.
Na nazor krestanstvo vs veda si precitaj knihy profesora Krempaskeho napriklad. On naopak cez vedu nachadza vieru v boha.

@anonym_autor Druhá téma na vyvolávanie hádky? Ide ti to celkom dobre.