icon

Ako sa vyrovnať so sklamaním z krajiny?

malena
3. jan 2025

Dievčatá, verím, že ma pochopíte a neodsúdite... Nielen že som stratila hrdosť, na svoju vlasť, ale začínam ju doslova nenávidieť. Odkedy slováci znovu zvolili smer,hlas,sns ale najviac sa hnevám na ich voličov. Poslednou kvapkou je Ficovo vyhrážanie sa Ukrajine. Veľmi osobne sa ma ta dotýka, moja dcéra študentka už druhým rokom doučuje slovenčinu ukrajinské detičky, ktorým rusi zabili otca, a niektorým aj mamu, ani sa to nedá vyjadriť slovami, čoho sme svedkom, lebo sa s nimi aj ich rodinami stretávame aj mimo doučovania. Viete aké to je pozerať na plačúceho chlapca, ktorému práve oznámili, že mu zabili otca na fronte, do zaslzených očí mladej ukrajinskej ženy rozprávajúcej o tom, ako jej rusi uniesli brata do zajatia a už mesiace o ňom netušia,je neskutočný rozdiel to počuť a vidieť na vlastné oči... A potom sa otočíte a počúvate od slovenských spoluobčanov, ako by ich utopili v lyžičke vody, lebo rusi sú naši bratia, lebo ropa, lebo hento, lebo tamto. Cítim takú strašnú zlosť, a nie je to len čo sa týka tejto oblasti, ale celkovo, čo stvára táto vláda, ako nám všetko zrušili a zavádzajú nové dane, a pritom oni si pridávajú, šetria len na nás... Najnovšie povolili dovoz radioaktívneho odpadu na SVK, sme jednoducho odpad pre ostatných. Ako sa s týmto všetkým vyrovnávate vy ?

Strana
marsmykkok
3. jan 2025

Hnev a trápenie nič nevyrieši. To je len zbytočné trápenie a robenie si negatívnej energie. Proste to prijať, mať svoj názor, ale nejako na to nemyslieť dlhú dobu a nerobiť si negatívnu energiu a snažiť sa to zmeniť ak bude možnosť-teda voľby. Alebo ak je to neúnosné odísť zo Slovenska, si slobodný človek.

lentilka78
3. jan 2025

Ja by som všetkým tým milovníkom rusov odporučila, ísť žiť do Ruska🫣rýchlo by ich ta láska k Putinovi prešla.
Nesledujem veľmi politickú scénu, ale čo sa týka konfliktu na Ukrajine, komu by sa páčilo žiť v bombardovanej krajine, v strachu atď. Je mi ich ľúto, mnoho z nich tiež osobne poznám a nemám žiadne negatívne skúsenosti s ukrajincami.

vanilkovazmrzka
3. jan 2025

Je mi z toho rovnako zle. A jedine co mi “pomaha” je ignorovat a nepocuvat a necitat spravy. Aj ked sa to nikdy celkom neda…

yelena159
3. jan 2025

Až teraz?

Ja už správy ani nepozerám, absolútne neviem čo sa deje teraz. Ale niekedy sa článkom vyhnúť neviem a vždy keď si nejaký prečítam, hanbím sa viac a viac. Najradšej by som šla niekde do Kanady. Pred voľbami v USA by som povedala že aj tam, no oni si tiež zavarili keď si zvolili Trumpa.

malena
autor
3. jan 2025

@marsmykkok Veľa nad tým rozmýšľam, lebo už ako mladá som študovala francúzsky jazyk v Ženeve a anglický v Londýne, zopár mesiacov aj stáž v belgickom Liege, bol to úžasný život, veľmi sa mi tam páčilo, vrátila som sa kvôli ťažkej chorobe blízkeho človeka v rodine. Už je tomu 18 rokov čo som späť, ale až teraz to začínam tak veľmi ľutovať. Moje dcéry sú myšlienke odchodu naklonené, hlavne staršia povedala, že v takej zaostalej a obmedzenej krajine je za trest žiť. Partner nechce, bojí sa, lebo neovláda jazyky a mladšia dcéra na ňom visí.

1gramofon
3. jan 2025

Rusi u nás na svk znásilnili veľa žien a vraj boli dosť brutálny. To nie sú bratia. Naše babky si na to ešte pamätajú, ale ich deti nejak zabudli a zastávajú sa ich. Musia sa z nás dobre smiať.

procrastique
3. jan 2025

Mne dnes mama hovorila že ,, príďte ma pozrieť" a ja som normálne chytila také nervy level miliarda :D jej hovorím, že či jej šibe že ja sa nebudem jebkať cez to strečno zase po týždni a ona že ,, tá cesta je úplne v pohode" a už som úplne explodovala :D takže úplne ti rozumiem že to tu celé nenávidíš a nenávidíš aj ľudí tu :D :D

lentilka78
3. jan 2025

@1gramofon moja stará mama to doteraz spomína, že Rusi boli ako sa zveri, ako odtrhnuti z reťaze a nemecký vojaci boli oproti nim ako z iného sveta,bola malé dievča na konci druhej svetovej vojny, ale stále to opakuje
Bohužiaľ tiež bojovali za ideály niekoho iného, a nemali na výber

janka_23
3. jan 2025

@malena mňa by iba zajímalo ze ci ti, co volili túto bandu sú spokojní s tým ako nám tu vládnu. Nechápem ze je ešte stále toľko zaslepených ľudi, ktorí nevidia co je Fico zač

lentilka78
3. jan 2025

@janka_23 bohužiaľ ti ľudia sú tak slepí a asi aj hlúpi, že to naozaj nevidia...
Najviac ma trápi, že mnoho mladých ľudí v mojom okolí volilo Fica, ja to nedokážem pochopiť... Aká je potom budúcnosť tejto krajiny

luliu
3. jan 2025

@procrastique nemôžem si pomôcť - úžasné chovanie dospelého človeka k matke

1gramofon
3. jan 2025

@lentilka78 to je úplne katastrofálne co museli naši ľudia prežívať a dnes toto. Mne tiež babka vravela ako sa skrývali v lese keď mali ísť Rusi, zachrancovia. Ticho tam čakali v zime a o hlade...

janinah
3. jan 2025

@vanilkovazmrzka to by chceli,aby sme vyhoreli,prestali ich sledovať a dali im pokoj pri ich šafareni...ja osobne to nikdy neurobím

@malena cítim to isté,ráno som čítala ako Fico chce Ukrajine priškrtit dodavku elektriny( dodá im polsko) a cítim zlosť a hanbu,čo sme tomu ficiakovi dovolili.Robim aspoň to máličko co viem,pomáham materiálne,chodím na protesty,zháňam podpisy k petícií stačilo Fica...v okolí ľudia nadávajú,ale keď treba dvihnut zadok a ísť na protest,tak majú dôležitejšiu robotu.Dokelu,môj 70r.manzel osetri cez deň 50_60 pacientov a o 17 hod už stojíme obaja na námestí,ak je protest,mládež na gaucoch s PC alebo v obchodakoch.Takze každý by mohol a mal začať doma a v svojom okolí.Mozno keby oficiálne stránky poslancov dostávali denne naše maily v tisíckach ako sme nespokojní,tak by to tiež niečo zavazilo.Ale na to nemáme čas ani vôľu a možno sa aj bojíme....
Môj maturant ani nechce podať prihlášku na žiadnu vš na Slovensku,nechce tu žiť...už mám vnúčatá v Česku, čo ich vidím málo...ale doprajem deťom zahraničie,nik pricetny a mladý tu neostáva, nijaka dobra perspektiva...

sara07
3. jan 2025

ja sa hanbim, čakám doslova aby sme doopatrovali rodičov a pevne dufam že odideme
a deti ked sa rozhodnu žit vonku maximalne im pomôžem len aby tam ostali
to čo sa teraz a tu deje nie je morálne vôbec

marsmykkok
3. jan 2025

@malena Ten odchod nie je ľahký, ale kľudne o tom rozmýšľaj ako by si to zariadila, zorganizovala a tak. Vyzerá že vieš jazyk, si životaschopná, takže by si to asi vedela zvládnuť. Ono ani ten odchod nemusí nastať, ale proste aj to, že vieš, že by taká možnosť odísť bola reálna a zvládla by si ju ti dá určitý pocit pokoja a slobody. Aj ked vieš že odchod nie je možný napríklad okamžite, ale máš nádej že ak budú deti staršie a tak, že by to možno mohlo ísť. Pomáha veľmi psychicky aj robiť si nejakú prípravu, teda či finančne, kariérne, osviežiť si jazyky a tak.

malena
autor
3. jan 2025

@janka_23 tak čo ja vidím v mojom okolí, voliči sú väčšinou nižšie vzdelaní ľudia, to celkom chápem, že ich kritické myslenie je takmer nijaké, ale bohužiaľ poznám aj vzdelaných ľudí, čo sú absolútni dezoláti, medzi nimi aj jeden učiteľ, čo verí zbiera všetky hoaxy, radšej som obmedzila jeho sledovanie. Ja sa o politiku a nielen slovenskú zaujímam veľa, keď som žila v Ženeve a študovala francúzštinu, sledovala som aj politickú scénu francúzov, ktorá ma fascinovala, tým ako mali politici rešpekt pred svojmi voličmi, ktorí okamžite vyrážali do ulíc a bili sa za to svoje...

silvike
3. jan 2025

@malena Ja k tomu len tolko, ze nie len ukrajinske deti prichadzaju o otcov, bratov. Aj ruske deti tak isto placu za svojim otcom, bratom. A nevraviac o inych vojnovych konfliktoch na blizkom vychode a pod. Neter ma zas skusenost s ukrajinskymi studentami na VŠ, ako sa im vo vsetkom zlavuje z narokov a nasi SVK studenti si to musia oddriet kym ukrajinski nemusia dokopy nic a maju aj skusky aj tituly. P.s. nie, nie som ficohlaso volic ani plochozemec, ani rusofil ;)

sara07
3. jan 2025

@1gramofon hej to som aj počula od prababky , tak dotrhali že par sa veru do poriadku nikdy nedali, ale o tom sa čuší
hodinky, muka, jedlo sa schovavalo pod podlahu kade tade, ludia sa urkyvali kde sa dalo
však v Želaroch je to tiež
nemci ked prišli za jedlo zaplatili, ked zobrali sliepky dali prachy , nejak bolo ,ale rusi habali čo sa dalo a bolo im jedno ako ty potom čo detom daš

jamimo
3. jan 2025

@malena ja úplne rozumiem tvojej frustrácii. Je veľmi ťažké, nevzťahovať si to na seba, osobne, bytostne, napriek tomu, že narážaš všade. Ja som sa tiež vrátila a opäť odišla. Po návrate som si nikdy nezvykla. A nielen preto, lebo voľby, lebo toto, tamto... Nemalo to na Slovensku význam a s kvalitou života už absolútne nie (nemyslím tým 💵)

sara07
3. jan 2025

@silvike však nech idu na namestie putinovi povedat že nechcu vojnu, nebudu bojovat ,neurobi nič , vedia že idu na jatky ,za obrazok namalovany ide rodič sediet,
ukrajina si brani svoje uzemie len nič viac, nech zložia zbrane prestanu bojovat rusi , nech sa otočia a idu preč z ukrajiny,

malena
autor
3. jan 2025

@janinah smekám klobúk, ja píšem e-maily pravidelne, prispievam na stránky smeru, fica, tam som už bloknutá, teraz som prešla na hlas, dnes som im tam dávala poriadne kvapky, písala som mail viacerým poslancom, aj Mazurekovi, či Blahovi, viacerým, zatiaľ len jeden odpovedal...,

palicka
3. jan 2025

Nie som volič ani, ani. Ak by SIM sa aké tak strašne cítila v krajine, že ju priam nenávidím, išla by som tam, kde som študovala francúzštinu. Prepáč, ale mňa zas dvíha obmedzenosť a neschopnosť ľudí - len sa sťažovať a sťažovať… vždy je tu zle, hrozne, najhoršie, najškaredšie…

larisa
3. jan 2025

@procrastique nehanbiš sa takto správať svojej matke. Hanba ti...

malena
autor
3. jan 2025

@silvike o tom neviem, my sa stretávame s malými deťmi skôr, ale samozrejme zľavovať a nechať ich prechádzať bez námahy je hlúposť, lebo nakoniec to dostihne ich samých, že nebudú pripravený na svoju profesiu...

joesvk
3. jan 2025

Tiež mi je z toho ťažko. Ale čo čakať? Sme národ sedliakov, Česi nás aspoň trochu ťahali hore,ale neznášame ich a furt im závidíme.
Rusi nás 40 rokov držali v neslobode,ale nám je za nimi smutno. Rusii si nikdy u ľudí necenili myslenie, práveže ho už v zárodkoch potláčali a potláčajú,ale nám netreba rozmýšľať. My chceme už hotové názory a hneď sme odborníci na všetko.
Múdry človek pochybuje a kriticky rozmýšľa. Hlúpy nevie,že je hlúpy a bije sa za pravdu, ktorú mu naservírujú iní.A keby tí iní boli aspoň ľudia čestní a morálne na výške, ale Fico a jeho ľudia sú dokázateľne nečestní a nemorálni.

sisska96
3. jan 2025

Mne hnevá tá sprostá transakčná daň, a stále vyššie odvody, vyššie DPH = zdraženie všetkého -_-

malena
autor
3. jan 2025

@palicka nechcem aby to vyznelo ako sťažovanie, len sa vyrozprávať, a vidieť, či to trápi aj iných, alebo poznať názor na to čo sa u nás deje, ...

janka_23
3. jan 2025

@malena myslím ze oni našu krajinu a ekonomiku tak rozložia,že nech po nich príde ktokoľvek, tak to tu už nikto nedá do poriadku. Slovensko je v prdeli.
Mňa najviac vytáča to jeho večne vyhováranie sa na predchádzajúce vlády. Asi už zabudol ze on tu vládol 12 rokov. O jeho vyjadrovaní a útočeni v jeho prejavoch je aj škoda hovoriť. Je to obyčajne hovädo

tramtada31
3. jan 2025

S tou druhou vládou by to nebolo o nič lepsie. Keď kamarátka predstavila Drobovi koncept pomoci ukrajincom, tak jej Droba (zo SAS ) na to povedal, že jemu Ukrajinci volby nevyhrajú. Navyse im zrusil SOŠ na Pántoch (zrusil im aj CVC, kde mali pedagógov a druhé mamy), na tejto SOŠ ich študovalo vyse 150 a aj bývali na priľahlom internáte a schoval to za optimalizáciu, lebo sa skola nachádzala na 30 hektároch pozemkov, ktoré môže zdevelopovat. Ja som bola roky volicom SAS, ale nemam už dojem, že by boli o niečo lepsi a už je mi to jedno, kto je pri vláde a neprezivam to. Tato vláda má aspoň neobmedzuje, či môžem pouzivat auto

wolf_
3. jan 2025

... kedysi som bola na Slovensko hrdá. Nikdy to nebolo tak, že by som si neuvedomovala nedostatky tejto krajiny, ale v mojom srdci malo svoje miesto. Pri hymne, ľudových pesničkách atď. som cítila zvláštne chvenie.. Reči ako "veď to je Slovensko, na Slovensku je to a tamto zlé" som nemala rada, lebo mi prišlo, že sa len nadáva, ale neuvedomuje sa, že sú tu aj dobré veci. A síce to platí stále - stále sú tu AJ tie dobré veci, za ktoré by sme mali byť vďační... Ale moje vnímanie sa zmenilo. Už necítim chvenie pri pesničkách, už necítim takú tú spolupatričnosť, chuť bojovať za náš národ.. Skôr si začínam uvedomovať to ako sú mnohí slováci "zabednení" v akože "tradičných hodnotách".. všetko iné je zlé a treba to "upáliť", všetko čo "tak bolo odjakživa" je to jediné dobré, vnímam nechuť rásť, sebavzdelaváť sa, a tak ďalej... Sociálne podpory super, podnikateľov ničiť.. A mohla by som pokračovať...Začínam sa tu cítiť ako nejaká menšina, ako keby sem nezapadám.. Nevyrovnávam sa s tým asi ani nijak. Skôr sa snažím byť viac mimo toho celého - zostať informovaná, ale držať si od toho odstup.. Žiť si vo svojej bubline, obklopovať sa mne podobnými ľuďmi.. A mnohé veci, ktoré sa mi dá, si už riešim za hranicami....

Strana