Ako sa vysporiadať s negativitou?
Ahojte, už vyše 2 rokov čítam/počúvam/pozerám najmä zahraničné médiá a za posledné dni som dala šancu slovenským (viacerým - čo bola chyba) a nedokážem toľko negativity spracovať... Ako to vnútorne spracúvate vy? Okrem toho, že ich nesledujete. Neviem, či som len ja taká citlivá alebo čo, také svetové témy sa riešia všade ale nemám pocit, že inde je to podávané až tak negatívne/pesimisticky (neviem nájsť vhodné slovo), čo sa týka nejakej tej skladby viet/výberu vhodných slov, príde mi, že človeku médiá vyslovene diktujú/navádzajú ho aby sa bál a/alebo bol deprimovaný, miestami až v panike. Pritom v zahraničí sa riešia rovnaké témy (covid, vojna) ale nikdy som nemala chuť doslova sa z toho rozplakať, čo sa deje a čo bude ďalej. Samozrejme, negatívne správy ma nikdy netešili ale vždy som si vedela zachovať chladnú hlavu a nejaký ten emočný odstup. Máte niekto rovnaké pocity z médií ako ja? Alebo kľudne napíšte/poraďte ako sa vysporiadaváte s akoukoľvek negativitou, ktorá vás zasiahne viac ako by ste chceli, nemusí to byť práve z médií. Ďakujem za každú radu.
@vulka Rôzne najčastejšie anglické, čo mi vybehnú na prehliadači alebo soc.sieťach alebo aj české, nemecké nemám len 1 zdroj z ktorého čerpám informácie.
vcera som pocula v radiu velmi zaujimavu relaciu presne o tomto rozpravali a psycholog odporucil vela rozpravat o pozitivnych veciach aby clovek nemal pocit ze pocuva len zle, ked budeme my hovorit pozitovne veci co sme prezili cez den pridaju sa aj dalsi v tvojom okoli. tak isto odporucil ist na dovolenku aspon kratku a tiez rozpravat o tom pozitivne ako si sa tam mala - proste okrem negativnych info vypustat a prijimat aj pozitivne
Aha, čiže sociálne siete a nie trebárs správy(televízne, rozhlasové noviny a pod. No ak si to takto prezeráš a čítaš tie "mierumilovné", tak samozrejme google Ti bude také posielať, lebo vidí, že ich čítaš. Prečítaj si za sebou zopár drastických článkov a hneď uvidíš, čo Ti bude následne chodiť.
A samozrejme krajiny, ktoré sú geograficky ďalej od Ukrajiny, nebudú šíriť paniku u seba. Ak im začne horieť pod zadkom, tak aj tam sa budú ľudia správať dramatickejšie. Keď v Taliansku mreli stovky ľudí denne, tak tam bola situácia hrozná(viem to z priameho zdroja) a u nás sa to až tak nevykresľovalo.
@vulka Nemyslím si ze čítam len mierumilovne, v aute mám stále zapnuté rádio a som v ňom cez týždeň minimálne hodinu a pol s rannými zápchami ale nemám len 1-2 radia z ktorých by som všetko čerpala, keď prepínam TV a idú nejaké správy alebo politická relácia o tom tak si tiež vypočujem ale na TV veľmi pri mojej práci nemám čas preto čerpám najmä z internetu. Ale napríklad dnes neviem presne v akom slovenskom rádiu bolo, že: "Rusko pravdepodobne zaútočí AJ na inú krajinu NATO." V prom momente bez nejakého zamyslenia popri inej práci ma chytila mierna panika, že AJ inú? Akú inú? A potom keď som sa zamyslela tak mi došlo, že na žiadnu NATO krajinu nezaútočilo (týmto sa ho nechcem nejak zastať) a to je len jeden príklad nad ktorým sa trebalo zamyslieť lebo v prvom momente to vyznelo úplne inak ako malo a z tých zahraničných nemám pocit, že až toľko by sa trebalo zamýšľať ako asi je daná informácia myslená...
vsetko vypnem a prepnem. pseudorealita velmi skodi. len moja hudba ide vsade.
ked chcem naozaj realne info vediet, mam 2 zdroje a tam si precitam.
jednoducho nesledujem vobec. ale to ani predtym som to nemohla pozerat. strasne vsetko prehanaju, zvelicuju. teraz nemyslim vojnu. z kazdej podanej spravy urobili dramu. a tiez je tam kopec nepravd. az sa mi dviha zaludok, ked pocujem nieco z oblasti, v ktorej pracujem a pocujem tie hluposti. chapem, ze ten novinar si za jeden den nedokaze nastudovat celu problematiku, ale nech potom o tom nerobi reportaz. strasne nepravdy tam davaju a potom len rozculuju ludi. pritom to tak vobec nebolo. sa cudujem, ze sa voci tomu neohradia odbornici z danych oblasti. asi uz rezignovali. nase televizne noviny maju strasne nizku uroven, ti novinari s vaznou tvarou hovoria o niecom, comu vobec nerozumeju. a ludia to "zeru"
Zahranicne media sledujem a ano maju iny styl podavania sprav. Je to tym,ze oni vysielaju pre desiatky milionov ludi a celosvetovo,takze su inak vyskoleni,maju skusenosti. Kdezto nase media to je na zaplakanie ako podavaju informacie.
Vieš čo ja nesledujem správy napríklad vôbec, mne to nerobí dobre ja o tom viem, chytám depky čo všetko zlé sa deje vo svete a potom sa neviem sústrediť nikde a pri ničom čo robím.
Nesledujem to, ani na nete, ani v telke ani nikde, neviem preco by som sama sebe robila zle. Nevedela som sa s tym vysporiadat, bola som nesvoja, ustrachana, no cele zle.
Nase media su este v plienkach. A zameriavaju sa na chytenie pozornosti citatela dvojznacnymi titulkami, atd.
Chapem, ze chcu byt aktualni, ale zvycajne to potom vyznie, ako ked novinky rychlo roznasa miestna klebetnica. A maju aj taku hodnotu a uroven.
Podporuju tym akurat konspiracne teorie a hadky.
Takze ja radsej citam viac medii (nasich i zahranicnych). Tu istu info (kedze tieto o vojne su teraz celosvetove) si pozriem tak z roznych podani a nazor si urobim sama.
Ty sa ale tiez nauc vnimat informacie poriadne.
Za to, ze ich vnimas popri inej praci, a potom nachvilu mas paniku, nez si uvedomis cely uplny obsah informacie, za to nemozu priamo media, ale tvoj sposob spracovavania info.

*a posledné dni to "za" neviem ako sa tam dostalo...